Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

FIRE – a korai nyugdíj módszere

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

FIRE korai nyugdíj

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és befektetés mellett (értsd 50-70%) a 30-as 40-es éveinkre nyugdíjba vonuljunk.

A korai nyugdíjról az alábbi podcast adásban részletesen beszéltünk:

Az egész onnan indult, hogy valahol valakinek egyszer csak eszébe jutott, hogy mi lenne, ha nem verném el az összes pénzem jobb autóra, nagyobb házra és drága nyaralásokra. SŐT mi lenne, ha nem kellene megvárni a hivatalos nyugdíj korhatárt, mert lehet az élet többről szól a folyamatos munkánál és a tárgyak felhalmozásánál (micsoda progresszív őrült gondolatok…).

Nem tudjuk, hogy pontosan kik indították el ezt az egészet, de az biztos, hogy nem volt könnyű dolguk eleinte. Kevesen voltak ilyen haladó gondolkodásúak és az emberek furán is néztek rájuk, hogy mi az, hogy nem költöd el az összes pénzed hónap végén?

De az eredmények őket igazolták és többen elkezdtek blogolni a folyamatról és az elért célokról (egyik leghíresebb nemzetközi példa MrMoneyMustache talán), így elgondolkodtatva egyre több embert, hogy ez talán számukra is lehetséges. A médiában is egyre több olyan példa jelent meg, akiknek sikerült 30as vagy 40es éveikre nyugdíjba vonulniuk.

A korai nyugdíj (early retirement) kifejezés nem volt elég marketing kompatibilis, ezért kitalálták ezt a fiatalosabb energiával teli FIRE mozaikszót, amivel még többen tudtak azonosulni. A média és az emberek felkapták és most itt tartunk.

Szerintem ez tökjó. Le is írom, hogy miért.

FIRE mozgalom előnyei

A FIRE alapvetően megtanít olyan szokásokra, amiknek akkor is hasznát veszed, ha nem akarsz korán nyugdíjba menni.

1. Elkezdesz a nyugdíj gondolatával játszani

20-as éveim elején komoly mentális kihívást jelentett számomra a nyugdíjon gondolkodni. Éppen csak elkezdtem dolgozni. Előttem az élet, olyan nagy eseményekkel, mint karrierépítés, lakásvásárlás, házasság, gyereknevelés és mindezek mellett még gondoljak a nyugdíjra is?! Nem sok kedvem volt hozzá…

Szerencsére azzal, hogy az interneten olyan emberek történetét ismerhettem meg, akik már kiléptek a mókuskerékből és anyagilag szabadon élik az életüket, arra motivált, hogy eljátsszak a gondolattal, hogy ez akár számomra is lehetséges.

2. Elgondolkodsz, hogy miként tudnál a jövedelmeden növelni

Jövedelmünkből félretenni 50-70 százalékot nem kis feladat. Nem is lehetséges ilyet elérni, ha minimál- vagy akár csak átlag bért keresel.

Ezért kénytelen leszel elgondolkodni, hogy mivel tudnád növelni a fizetésed. Esetleg egy munkahely váltás, amivel hosszútávon akár 50%-kal is növelheted a fizetésed. Vagy elkezdhetsz szabadidődben egy vállalkozást, amivel nem csak extra pénzt keresel, de idővel akár fő bevételi forrásoddá is válhat.

3. Átnézed a kiadásaid és rájössz, hol folyik el a legtöbb pénz

Tudatosítod, hogy a megtakarítás magától nem jön össze és elkezdesz megtakarítást segítő módszereket megismerni és alkalmazni. Mint például, hogy mindig először magadnak fizetsz és a megtakarítandó összeget félreteszed rögtön a fizetés után. Vagy elkezdesz kiadási naplót vezetni noteszbe / Excelbe / applikációba, hogy kiderítsd milyen felesleges költéseid vannak.

4. Megpróbálod kamatoztatni megtakarításaid befektetéseken keresztül

Rájössz, hogy a megtakarított pénzedet nem jó ötlet csak a bankszámládon tartani. Az infláció már berúgta az ajtót és itt van, hogy elvegye pénzed értékének 5-7 százalékát.

Korai nyugdíj

A korai nyugdíj egyik kulcseleme a pénzünk kamatoztatása befektetéseken keresztül.

Például elkezdesz ismerkedni az állampapírokkal és ETF-kel.

FIRE mozgalom hátrányai

Mint mindennek ennek is vannak hátrányai.

Elfelejted élvezni az életet

Amikor elkezdtem tudatosan kezelni a pénzügyeimet, akkor eleinte túlságosan rágörcsöltöm az egészre. Olyannyira, hogy közben elfelejtettem, hogy az élet túlmutat azon, hogy minden a pénzről és a megtakarításaim növeléséről szóljon.

A korai nyugdíj szép cél, amennyiben nem a jelen örömteli pillanatait dobjuk el vele. Túlórával vagy extra munkákkal növelheted havi megtakarításaid pár százalékkal, de nem ér semmit az egész, ha emiatt lemaradsz olyan bepótolhatatlan élményekről, mint a közös családi vacsorák, baráti összeröffenések vagy gyermeked első szavai.

Minden dolgot mértékkel, még a mértéket is mértékkel.

Oscar Wilde

Túl nagy kockázatot vállalsz

Lehet célunk a korai nyugdíj. Meg is tervezhetjük pontosan, hogy miként fogjuk elérni azt. Megtehetünk minden tőlünk telhetőt, de lehet ez sem lesz elég. Egyszerűen, mint mindenben itt is van egy szerencse faktor, ami keresztül húzhatja számításainkat. Kirúghatnak az állásunkból és olyan gazdasági helyzet alakulhat ki, hogy jóideg nem találunk munkahelyet. Lehet váratlan tragédia történik a családban vagy velünk, amely során jelentős összeget kell felhasználnunk meglévő megtakarításunkból. Bármi történhet. Az élet már csak ilyen.

A kérdés, hogy mit teszel ekkor?

Ha nem vagyunk elég rugalmasak ahhoz, hogy újratervezzünk, akkor ez olyan kockázatos tettekre sarkalhat, amellyel csak még mélyebbre kerülünk.

Eddigi tapasztalataim

Ha visszagondolok, hogy hogyan kezdtem neki a pénzügyi tudatosságnak, akkor kimondható, hogy egy radikális FIRE hívő voltam (bár akkor még nem létezett ez a kifejezés szerintem). Emlékszem arról ábrándoztam, hogy majd 35, de legkésőbb 45 évesen „nyugdíjazom” magam. Ekkor még csak a megtakarítások növelése volt a cél.

Ez mostanra átalakult. Sokkal inkább látom értelmét annak, hogy az anyagi függetlenség elérése mellett, elkezdjem már most kialakítani azt az életet, amit akkor élnék, ha a pénz nem számítana. Így lehet ma lemondok egy-egy extra megtakarításról, és emiatt később érem el a teljes anyagi szabadságot, de legalább már ma elkezdhetem megízlelni a boldog szabad életet.

Abban biztos vagyok, hogy megéri ezzel tudatosan foglalkozni. Függetlenül attól, hogy korai nyugdíjnak, FIRE-nak vagy kiscica fülének nevezzük.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

FIRE korai nyugdíj

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Tovább olvasom »

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).