fbpx

FIRE – a korai nyugdíj módszere

FIRE korai nyugdíj

A F.I.R.E. rövidítés az angol “Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és befektetés mellett (értsd 50-70%) a 30-as 40-es éveinkre nyugdíjba vonuljunk.

Az egész onnan indult, hogy valahol valakinek egyszer csak eszébe jutott, hogy mi lenne, ha nem verném el az összes pénzem jobb autóra, nagyobb házra és drága nyaralásokra. SŐT mi lenne, ha nem kellene megvárni a hivatalos nyugdíj korhatárt, mert lehet az élet többről szól a folyamatos munkánál és a tárgyak felhalmozásánál (micsoda progresszív őrült gondolatok…).

Nem tudjuk, hogy pontosan kik indították el ezt az egészet, de az biztos, hogy nem volt könnyű dolguk eleinte. Kevesen voltak ilyen haladó gondolkodásúak és az emberek furán is néztek rájuk, hogy mi az, hogy nem költöd el az összes pénzed hónap végén?

De az eredmények őket igazolták és többen elkezdtek blogolni a folyamatról és az elért célokról (egyik leghíresebb nemzetközi példa MrMoneyMustache talán), így elgondolkodtatva egyre több embert, hogy ez talán számukra is lehetséges. A médiában is egyre több olyan példa jelent meg, akiknek sikerült 30as vagy 40es éveikre nyugdíjba vonulniuk.

A korai nyugdíj (early retirement) kifejezés nem volt elég marketing kompatibilis, ezért kitalálták ezt a fiatalosabb energiával teli FIRE mozaikszót, amivel még többen tudtak azonosulni. A média és az emberek felkapták és most itt tartunk.

Szerintem ez tökjó. Le is írom, hogy miért.

FIRE mozgalom előnyei

A FIRE alapvetően megtanít olyan szokásokra, amiknek akkor is hasznát veszed, ha nem akarsz korán nyugdíjba menni.

1. Elkezdesz a nyugdíj gondolatával játszani

20-as éveim elején komoly mentális kihívást jelentett számomra a nyugdíjon gondolkodni. Éppen csak elkezdtem dolgozni. Előttem az élet, olyan nagy eseményekkel, mint karrierépítés, lakásvásárlás, házasság, gyereknevelés és mindezek mellett még gondoljak a nyugdíjra is?! Nem sok kedvem volt hozzá…

Szerencsére azzal, hogy az interneten olyan emberek történetét ismerhettem meg, akik már kiléptek a mókuskerékből és anyagilag szabadon élik az életüket, arra motivált, hogy eljátsszak a gondolattal, hogy ez akár számomra is lehetséges.

2. Elgondolkodsz, hogy miként tudnál a jövedelmeden növelni

Jövedelmünkből félretenni 50-70 százalékot nem kis feladat. Nem is lehetséges ilyet elérni, ha minimál- vagy akár csak átlag bért keresel.

Ezért kénytelen leszel elgondolkodni, hogy mivel tudnád növelni a fizetésed. Esetleg egy munkahely váltás, amivel hosszútávon akár 50%-kal is növelheted a fizetésed. Vagy elkezdhetsz szabadidődben egy vállalkozást, amivel nem csak extra pénzt keresel, de idővel akár fő bevételi forrásoddá is válhat.

3. Átnézed a kiadásaid és rájössz, hol folyik el a legtöbb pénz

Tudatosítod, hogy a megtakarítás magától nem jön össze és elkezdesz megtakarítást segítő módszereket megismerni és alkalmazni. Mint például, hogy mindig először magadnak fizetsz és a megtakarítandó összeget félreteszed rögtön a fizetés után. Vagy elkezdesz kiadási naplót vezetni noteszbe / Excelbe / applikációba, hogy kiderítsd milyen felesleges költéseid vannak.

4. Megpróbálod kamatoztatni megtakarításaid befektetéseken keresztül

Rájössz, hogy a megtakarított pénzedet nem jó ötlet csak a bankszámládon tartani. Az infláció már berúgta az ajtót és itt van, hogy elvegye pénzed értékének 5-7 százalékát.

A korai nyugdíj egyik kulcseleme a pénzünk kamatoztatása befektetéseken keresztül.

Például elkezdesz ismerkedni az állampapírokkal és ETF-kel.

FIRE mozgalom hátrányai

Mint mindennek ennek is vannak hátrányai.

Elfelejted élvezni az életet

Amikor elkezdtem tudatosan kezelni a pénzügyeimet, akkor eleinte túlságosan rágörcsöltöm az egészre. Olyannyira, hogy közben elfelejtettem, hogy az élet túlmutat azon, hogy minden a pénzről és a megtakarításaim növeléséről szóljon.

A korai nyugdíj szép cél, amennyiben nem a jelen örömteli pillanatait dobjuk el vele. Túlórával vagy extra munkákkal növelheted havi megtakarításaid pár százalékkal, de nem ér semmit az egész, ha emiatt lemaradsz olyan bepótolhatatlan élményekről, mint a közös családi vacsorák, baráti összeröffenések vagy gyermeked első szavai.

Minden dolgot mértékkel, még a mértéket is mértékkel.

Oscar Wilde

Túl nagy kockázatot vállalsz

Lehet célunk a korai nyugdíj. Meg is tervezhetjük pontosan, hogy miként fogjuk elérni azt. Megtehetünk minden tőlünk telhetőt, de lehet ez sem lesz elég. Egyszerűen, mint mindenben itt is van egy szerencse faktor, ami keresztül húzhatja számításainkat. Kirúghatnak az állásunkból és olyan gazdasági helyzet alakulhat ki, hogy jóideg nem találunk munkahelyet. Lehet váratlan tragédia történik a családban vagy velünk, amely során jelentős összeget kell felhasználnunk meglévő megtakarításunkból. Bármi történhet. Az élet már csak ilyen.

A kérdés, hogy mit teszel ekkor?

Ha nem vagyunk elég rugalmasak ahhoz, hogy újratervezzünk, akkor ez olyan kockázatos tettekre sarkalhat, amellyel csak még mélyebbre kerülünk.

Eddigi tapasztalataim

Ha visszagondolok, hogy hogyan kezdtem neki a pénzügyi tudatosságnak, akkor kimondható, hogy egy radikális FIRE hívő voltam (bár akkor még nem létezett ez a kifejezés szerintem). Emlékszem arról ábrándoztam, hogy majd 35, de legkésőbb 45 évesen “nyugdíjazom” magam. Ekkor még csak a megtakarítások növelése volt a cél.

Ez mostanra átalakult. Sokkal inkább látom értelmét annak, hogy az anyagi függetlenség elérése mellett, elkezdjem már most kialakítani azt az életet, amit akkor élnék, ha a pénz nem számítana. Így lehet ma lemondok egy-egy extra megtakarításról, és emiatt később érem el a teljes anyagi szabadságot, de legalább már ma elkezdhetem megízlelni a boldog szabad életet.

Abban biztos vagyok, hogy megéri ezzel tudatosan foglalkozni. Függetlenül attól, hogy korai nyugdíjnak, FIRE-nak vagy kiscica fülének nevezzük.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).