Mi kell a futáshoz?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

futás kalkulátor

Megpróbálom a futóéletet három szakaszra bontani és bemutatni, hogy melyikben mire lehet szükség. Ezek egyszerű támpontok és nem ajánlások, hogy mit kell használni. A cikk alapvetően a hosszabb távú futóknak szól, a rövid távok sajátosságait még ennyire sem ismerem. A kategóriák teljesen szubjektívek és a hasamra ütök (értsd általam érzékelt tapasztalatok) tudományos módszerével lettek kialakítva. Ez azt jelenti, hogy lesz, aki a kezdő felszerelésével, egy pörköltszaftos trikóban, háromszor lefutja a Nike GottaGoFast milliós sportcsukájában futó sporttársát.

Kezdő

Futás kalkulátor - Kezdő futó képe

Mindent el kell kezdeni valahol és legtöbben nem születünk Usain Boltnak. A kezdő futó kiveszi a régi jó kínai tornacipőt a szekrényből (költség: 0 Ft. A második pártól kb. 2000 Ft/db, mivel nem a legjobb minőség, valószínűleg ilyen távok mellett is szükség lesz évente cserélni.), felvesz egy régi szakadt pamutpólót és mackónadrágot (ezekből mindig van elfekvőben néhány a szekrényben). Ezzel a felszereléssel nekivág az útnak és kedve szerint rója a kilométereket, heti 5-15 km-t fut. Ha megszomjazik, az ivókutakat használja és nincs semmi gondja az életben.

Ez a legolcsóbb megoldás és igazából senki nem kényszerít, hogy ezen felül bármit is megvásárolj. Minden további dolog igazából csak úri huncutság. Persze, megkönnyítik a dolgodat és hosszabb futásokat is lehetővé tesznek, de ha csak heti egy-két alkalommal ki akarsz menni 5 kilométert futni, nincs másra szükséged.

Költségek: egyszeri: 0 Ft, fenntartás: 2000 Ft/év (1 pár kínai tornacipő évente)

Lelkes amatőr

Futás kalkulátor - Lelkes amatőr jogging baboon

A lelkes amatőr már kezdi megszeretni a futást, ezért többször is jár el, hosszabb távokat is fut. Emiatt több pénzt is hajlandó áldozni kényelmi dolgokra. Mivel szereti a sportot, részt vesz évente 1-2 versenyen (10 km, félmaraton) is és heti szinten 15-30 km-t legalább lefut (3-4 alkalommal). Ez egy nagyobb elköteleződés: ha egy 6 km/perc tempót számolunk (2018-as SPAR Maratont futók átlagos tempója), akkor heti 1,5-3 órát tölt futónk a hobbijával. A lenti dolgok azok, amikre egy átlag futónak szüksége lehet, legalábbis szerintem.

Mire lehet neki szüksége?

 • Futócipő (30 000 Ft),  minőségi darabok ennél olcsóbban nem kaphatók (ebből megtudhatod miért) és az egészségen nem éri meg spórolni. Ez kopik és használódik, kb. 1000 km futás után érdemes lecserélni (500-1500 km között változik ez a szám, attól függően, hogy árul-e futócipőket az adott oldal). Lelkes amatőrünk ezt kb. 1-1,5 év alatt teszi meg, mivel tudatosan tervezi a pénzügyeit ezért megtakarít a cipőre, így (másfél évvel számolva) 20 000 Ft éves költsége van.
 • Telefontartó (1500 Ft), amiben a telefon, bankkártya, esetleg kulcs is elfér és egy kulacs (1500 Ft).
 • Technikai póló (3000 Ft/db), felsőruházat (5000 Ft/db), mert össze sem hasonlítható a futóélmény ebben és pamutpólóban. Vegyünk 2-2 pólót és pulóvert, költségünk 16000 Ft. Pólóból több nem kell, versenyen kapsz úgyis eleget. A felsőruházat használódik, de nem túl gyorsan, mondjuk 3 évente cseréled le a garnitúrát (csak a felsőruházatot, pólót versenyen kapsz!), ez évente 3300 Ft.
 • Nadrág (5000 Ft/db) – más élmény ilyenben futni, mint susogós mackóban. Kettő váltogatásával megoldható a dolog (kicsit izzadt és büdös lesz, de annyi baj legyen), ez 10000 Ft, plusz őszi/téli hosszú még 10000 Ft. Szintén három évente cserélgeted, éves költség 6667 Ft.
 • Versenydíjak – pénzügyileg tudatos futóként időben nevezel egy nagyobb és egy kisebb hazai versenyre, ez megvan 15000 Ft-ból évente.

Költségek:

 • egyszeri: 69000 Ft,
 • fenntartás: 44967 Ft/év,
 • Az egyszeri költségek eltérő időpontokban jelentkeznek (pl. cipőt lehet megveszed előbb és nadrágot csak másfél év múlva veszel először).

Top amatőr

Futás kalkulátor - Top amatőr futók képe

Bár nem versenyszerűen űzi a sportot, de már komolyan veszi. Futással kel és fekszik és folyamatosan törekszik a jobb időeredményre vagy a hosszabb távra. Ez megköveteli a céltudatos edzést és a rendszeres megmérettetést (vagy nem, ha te éppen nem szeretsz annyira versenyezni – a mi top amatőrünk szeret!). Szerintem ebben a kategóriában már a heti 50-70 km alsó hangon belefér és így az erre szánandó idő is ezzel párhuzamosan nő. A fenti dolgok közül valószínűleg mindre szükségük lesz. Ilyen távoknál a cipőből évente egyet biztosan megesznek a futók és a versenydíjak is legalább duplázódnak, de persze határ a csillagos ég.

Mire lehet neki pluszban szüksége?

 • Sapka (2000 Ft), szemüveg (4000 Ft) a napszúrás ellen.
 • Futóhátizsák (10 000 Ft),hosszabb futásoknál a hidratáláshoz.
 • Fejlámpa (7000 Ft),a napszakok változása nem állíthat meg, éjszaka is menni kell futni.
 • Sportóra (min. 60 000 Ft), pontosabb idő-, pulzusméréshez, az edzés tudományosabb megközelítéséhez szükséges.
 • Edző (30 000 Ft/év),szükség lehet a segítségére, hogy rendesen tudj fejlődni. 2500-60 000 Ft a költsége havonta, számoljunk az alsó értékkel.
 • Cipő (30 000 Ft/év), ha heti 50 km-t futsz csak, akkor 20 hét alatt érsz el 1000 km-t, szóval elvileg félévente cserélheted a cipőd, de legyünk megengedőek és vegyél évente 1 új párt.
 • Versenyek, számoljunk csak a lelkes amatőr duplájával, így 30 000 Ft/év lesz a költsége, de ez lehet kevesebb vagy több is.

Költségek:

 • egyszeri: 152000 Ft,
 • fenntartás: 99967 Ft/év,
 • Az egyszeri költségek eltérő időpontokban jelentkeznek.

Elit atléta

Az ő költségeiknél tényleg határ a csillagos ég. Itt már profikról beszélünk (vagy legalábbis olyanokról, akiknek az életének nagy részét teszi ki ez a sport), így inkább meg sem próbálom megsaccolni mennyi lehet az „átlagos” költsége Japánban egy ultrának, vagy az Atacama sivatagban egy futóhétnek. Cserébe ezeknek az embereknek a sportteljesítménye sokszor nem eviláginak tűnik.

Ami kimaradt

A fenti költségekbe nem számoltam bele, hogy a futás miatt nem lesz elég a napi 10 kifli és a 30 dkg parizer, hanem néha a szénhidrátraktárak feltöltése fedőnéven meg fogod rohamozni a hűtőt és befalsz mindent, amit találsz. Hasonlóképp, az aktív testmozgás mellett táplálékkiegészítőkre is szükséged lehet, amik pénzbe kerülnek. Ezeket nem számítom, mert enni egyébként is kell és a táplálékkiegészítők nélkül, csak pusztán kiegyensúlyozott, változatos és egészséges étrenddel is elél az ember, amit nem kötnék a futáshoz. 

Továbbá, ha a verseny miatt utaznod kell, benzint és szállást is kell fizetned. Ennek a költségét még megtippelni is nehéz, ha a New York Maratonra utazol, akkor többszázezer forint lehet, de ha csak a helyi falusi félmaratonon indulsz, akkor csak a sarki kocsmában a sör árát kell számolni.

Azt sem számolom, hogy jó eséllyel a futás miatt tovább fogsz élni és kevesebbet leszel beteg, javítva ezzel a keresőképességed, hosszú távon ez valószínűleg milliókat jelent plusz bevételben az  aktívan eltöltött évek számának növekedése miatt. Másrészt, előbb-utóbb valamilyen sérülés miatt kezeltetned kell magad, ez ismét csak a költségeid növeli. Szóval a futásnak vannak még rejtett szépségei és költségei, amiket nehéz mérni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).