fbpx

Gyereket nevelsz és jogosult lennél szja visszatérítésre? Erre figyelj pénztári tagként!

/Nem tudod mi az az egészségpénztár? Olvasd el az egészségpénztárakat bemutató cikket, mert lehet, hogy akár 150 ezer forintot is spórolhatsz egy évben./

Mára már egyértelművé vált, hogy az szja visszatérítés meg fog valósulni jövőre. Sokan nem tudják, hogy ez befolyásolhatja a pénztári befizetések után járó adóvisszatérítést is. Ezért pár mondatban összefoglalom, hogy mire figyelj, ha téged is érint a dolog.

Lényegében mindenki, aki gyereket nevel visszakapja a pénzt, amit 2021-ben szja-ként befizetett. Mindezt az átlagbér adóterhéig, ami azt jelenti, hogy legfeljebb évi 800 ezer forint (a jelenlegi 420 ezer forintos átlagbér 15%-os szja- tartalma) járhat vissza.

Hogyan befolyásolja ez a pénztári befizetéseket? Azok a pénztártagok, akiknél az adóvisszatérítés mértéke eléri az általa befizetett éves személy jövedelemadó értékét (értsd: 800 ezer vagy kevesebb szja-t fizet be), nem lesznek jogosultak a pénztári befizetéseik utáni adó-visszatérítésre.

Így könnyen alakulhat úgy, hogy idén feleslegesen fizetsz be pénztárba, mert azt a pénzt egyébként is visszakapnád, ráadásul abból nem vonnák le a 4-6%-os pénztári költséget és bármire elköltheted.

Mit tegyél, ha jogosult lennél a szja-visszatérítésre?

Először is számold ki, hogy mennyi szja-t fizetsz be 2021-ben, levonva a már idei évben kihasznált szja kedvezményeket. Ha ez az összeg 800 ezer vagy az alatti, akkor egyelőre nem érdemes többet befizetned egészségpénztárba (sem önkéntes nyugdíj pénztárba).

Ha a 2021-es szja befizetésed összege 800 ezer felett lesz, akkor a 800 ezer forint feletti rész mértékét igényelheted vissza pénztári befizetéseken keresztül. Például, ha 950 ezer szja-t fizetsz be (ami nem tartalmazza az egyéb szja kedvezményeket), akkor jogosult vagy a 800 ezer szja-visszatérítésre, ráadásul a pénztárak által nyújtott maximum 150 ezer szja-visszatérítés is járhat (amit 750 ezer forint befizetéssel érhetsz el), így neked nincs miért aggódni.

Borítókép: Canva

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).