fbpx

Havi 15 ezer forint egészségünk megőrzésére (+infografika)

Kevesen készülnek tudatosan a kisebb-nagyobb egészségügyi kiadásokra. Pedig egy-egy váratlan kiadás jelentősen megnehezítheti pénzügyi helyzeted. Erről készített felmérést a Cofidis Hitel Monitor.

Készítettem egy infografikát is, amelyet a cikk végén megtalálsz. Ha csak az adatok érdekelnek, akkor ugorj a végére.

Átlagosan havi 15 000 forintot költünk egészséggel kapcsolatos termékekre. A tanulmányban a 18-69-es korosztályt vizsgálták, amelyből több érdekes dolgot is megtudhattunk. A kiadások leginkább receptre vagy anélkül kapható gyógyszerekre ment el.

Az emberek kétharmada vásárol fertőtlenítőt.

Érdekes, hogy védőmaszkot csak ötből három ember vesz. A tanulmány ezt azzal magyarázza, hogy sokan kapják, vagy maguk varrják a maszkjukat.

Az emberek harmada gyógyszerek mellett még sokat költ gyógyászati segédeszközökre, mint talpbetét, inhalátor, vércukormérő csík stb.

A kutatásban kiderült, hogy az elmúlt 2 évben minden ötödik embernek volt valamilyen nagyobb egészségügyi kiadása. A többségnek (51%) ez 50 ezer forintnál alacsonyabb összeget jelentett. Viszont egy rendkívüli kiadás akár 142 ezer forintra is rúghat. Ami jó hír, hogy az esetek nagy részében fedezni tudták az aktuális havi fizetésből. Negyedüknek azonban ilyen esetben a megtakarításukhoz is hozzá kellet nyúlniuk. A legszomorúbb adat, hogy az esetek 15%-ban kénytelenek voltak kölcsönt kérni barátoktól vagy családtagoktól.

A tanulmány szerint az öngondoskodás mértékét mutatja, hogy mennyire tájékozott a lakosság az egészségügyi célú finanszírozási módokkal kapcsolatban. Ez alapján a túlnyomó többség (82-86%) hallott már az egészségpénztárról és az egészségbiztosításokról.

Szerintem attól, hogy a mintában szereplő emberek ismertek egy szót vagy kifejezést, még nem mutatja az öngondoskodás mértékét. Főleg, hogy korábban szintén ez a tanulmány mutatott rá egy ide kapcsolódó, de ellentmondó statisztikára:

“Az egészségpénztári egyenlegből, vagy a biztosításból fizetett beavatkozások nem jellemzőek (3-4%)”

Számomra ez, azt mutatja, hogy az emberek nem készülnek tudatosan a váratlan egészségügyi kiadással járó helyezetekre. Pedig már léteznek olyan termékek, amelyekkel nem csak félretehetünk az ilyen kiadásokra, hanem még spórolhatunk is.

Ilyen az egészségpénztári szolgáltatás, amellyel 20%-ot visszaigényelhetünk szja adójóváírásként akár 150 ezer forintig. Ez olyan, mintha egészségügyi termékeket mindig 15-20% akcióval vásárolnánk. Mégis olyan kevesen használják. Erről részletesebben már írtunk egészségpénztárakat összehasonlító írásunkban.

Érdemes kihasználni ezeket a termékeket, hiszen hosszútvávon rengeteget spórolhatunk így. Különösen a most kialakult helyzetben.

15 000 Ft egészségünk megőrzésére
Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek