fbpx

Havi 15 ezer forint egészségünk megőrzésére (+infografika)

Spórolj egészségügyi kiadásaidon

Kevesen készülnek tudatosan a kisebb-nagyobb egészségügyi kiadásokra. Pedig egy-egy váratlan kiadás jelentősen megnehezítheti pénzügyi helyzeted. Erről készített felmérést a Cofidis Hitel Monitor.

Készítettem egy infografikát is, amelyet a cikk végén megtalálsz. Ha csak az adatok érdekelnek, akkor ugorj a végére.

Átlagosan havi 15 000 forintot költünk egészséggel kapcsolatos termékekre. A tanulmányban a 18-69-es korosztályt vizsgálták, amelyből több érdekes dolgot is megtudhattunk. A kiadások leginkább receptre vagy anélkül kapható gyógyszerekre ment el.

Az emberek kétharmada vásárol fertőtlenítőt.

Érdekes, hogy védőmaszkot csak ötből három ember vesz. A tanulmány ezt azzal magyarázza, hogy sokan kapják, vagy maguk varrják a maszkjukat.

Az emberek harmada gyógyszerek mellett még sokat költ gyógyászati segédeszközökre, mint talpbetét, inhalátor, vércukormérő csík stb.

A kutatásban kiderült, hogy az elmúlt 2 évben minden ötödik embernek volt valamilyen nagyobb egészségügyi kiadása. A többségnek (51%) ez 50 ezer forintnál alacsonyabb összeget jelentett. Viszont egy rendkívüli kiadás akár 142 ezer forintra is rúghat. Ami jó hír, hogy az esetek nagy részében fedezni tudták az aktuális havi fizetésből. Negyedüknek azonban ilyen esetben a megtakarításukhoz is hozzá kellet nyúlniuk. A legszomorúbb adat, hogy az esetek 15%-ban kénytelenek voltak kölcsönt kérni barátoktól vagy családtagoktól.

A tanulmány szerint az öngondoskodás mértékét mutatja, hogy mennyire tájékozott a lakosság az egészségügyi célú finanszírozási módokkal kapcsolatban. Ez alapján a túlnyomó többség (82-86%) hallott már az egészségpénztárról és az egészségbiztosításokról.

Szerintem attól, hogy a mintában szereplő emberek ismertek egy szót vagy kifejezést, még nem mutatja az öngondoskodás mértékét. Főleg, hogy korábban szintén ez a tanulmány mutatott rá egy ide kapcsolódó, de ellentmondó statisztikára:

“Az egészségpénztári egyenlegből, vagy a biztosításból fizetett beavatkozások nem jellemzőek (3-4%)”

Számomra ez, azt mutatja, hogy az emberek nem készülnek tudatosan a váratlan egészségügyi kiadással járó helyezetekre. Pedig már léteznek olyan termékek, amelyekkel nem csak félretehetünk az ilyen kiadásokra, hanem még spórolhatunk is.

Ilyen az egészségpénztári szolgáltatás, amellyel 20%-ot visszaigényelhetünk szja adójóváírásként akár 150 ezer forintig. Ez olyan, mintha egészségügyi termékeket mindig 15-20% akcióval vásárolnánk. Mégis olyan kevesen használják. Erről részletesebben már írtunk egészségpénztárakat összehasonlító írásunkban.

Érdemes kihasználni ezeket a termékeket, hiszen hosszútvávon rengeteget spórolhatunk így. Különösen a most kialakult helyzetben.

15 000 Ft egészségünk megőrzésére
Számvető pénzügyi blog

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra megismerheted az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).