Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hogyan építs vagyont

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Hogyan építs vagyont

Most valószínűleg valami bonyolult és korábban nem ismert módszerre számítasz. De el kell, hogy keserítselek. A vagyonépítés igazából rendkívül egyszerű. Nem kell hozzá zseninek vagy szerencsésnek lenned. Mi több ez a tudás fenn van ingyen és jól érthető formában az interneten már egy jó ideje (például itt, itt és itt).

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tudjuk mi a vagyon vagy tisztában vagyunk azzal, hogy milyen a gazdag ember. Pedig, ha dolgok mélyére nézünk, akkor rájövünk, hogy egy hamis képet alakítottak ki bennünk, amelyet leginkább a média és a kereskedelmi szektor táplált belénk. Ezért is szerettem volna egy egész cikkben bemutatni a vagyont és vagyonos emberek jellemzőit.

Mitől lesz valaki vagyonos?

A gazdag ember az, aki öt szobás villában él a budai hegyek oldalán, ahol a nappalijából kilátása nyílik az egész belvárosra, hogy augusztus 20-án a kényelmes méregdrága automata háttámlás bőrkanapéjáról nézhesse a tűzijáték fényáradatát. A négy beállós garázsában ott áll egy elegáns Bentley, egy sportos Ferrari, egy ritka old timer és egy suv a hétköznapokra, hogy legyen mivel elvinni a gyereket az iskolába. Olyan exotikus helyekre járnak nyaralni, ahol a szállodai szobának medencés erkélye van kilátással az egész városra, hogy az instára olyan képeket posztolhasson, amitől minden ismerősét megeszi a fene.

HÁT NEM! A vagyonos emberek nagy része nem így él a valóságban. Ezt a hamis képet a média súlykolta belénk, hogy vágyjunk azokra a dolgokra, amiket később talán meg is veszünk.

Amikor Thomas J. Stanley, egyetemi kutató egy befektetési banktól megkapta azt a megbízást, hogy kutasson fel milliomosokat és mélyinterjúkon keresztül ismerje meg szokásaikat, akkor döbbent rá, hogy az igazi dollár milliomosok nem is a fenn említett életstílus szerint élnek. Azok, akikről eddig azt gondolta, hogy milliomosok, a valóságban nagyon távol álltak attól. A kulisszák mögött fizetésről fizetésre élő családok és hitelből vásárolt házak, autók, nyaralások voltak valójában. Mikor végre megtalálta az igazi milliomosokat, akkor rájött, hogy azok átlagos házban élnek, átlagos autót vezetnek és átlagos ruhát hordanak. Itt járnak köztünk igazából. Ezt írta le könyvében a Millionaire next door-ban.Az igazi milliomosok attól vagyonosak, hogy nem szórják a pénzt felesleges luxuscikkekre és éppen ezért komoly megtakarítással rendelkeznek, amelyet befektetéseiken keresztül fialtatnak.

Mi a vagyon és hogyan számold ki

A vagyon egy egyszerű képlettel kijön:

Eszközök – Források = Vagyon

Ez a három egyszerű lépés elvezet a vagyonod mértékéhez:

1.Szedd egy listába az összes eszközödet: Ide tartozik az ingatlan, megtakarítások, kötvények, részvények, nyugdíj előtakarékossági számla és minden egyéb befektetési termék (legyen az akár pár egyedibb LEGO).

2. Szedd egy listába az össze forrásodat: Ide tartozik minden tartozásod. Jelzáloghitel, autóhitel, hitelkártya stb. Ezeket is összegezd.

3. Vond ki az eszközökből a forrásokat: Az így kapott összeg, ami a Te vagyonodat képezi.

Azért ebben a számításban is vannak trükkösebb pontok.

  • Saját ingatlan: Gyakran felmerül a kérdés, hogy a saját ingatlant beleszámoljuk-e a vagyonba. Sok pénzügyi tanácsadó az eszközökbe veszi bele, míg szintén sokan forrásként tekintenek rá. Én személy szerint nem számolom bele a vagyonomba. Általában azt tekintem eszköznek, ami pénzt termel számomra. Az ingatlan, amiben élek pedig többnyire viszi a pénzt. Felújítás, számlák, egyéb hirtelen jött kiadások (pl csőtörés). Akik eszközként tekintenek a lakásukra azért teszik, mert az értéke hosszútávon nő. Azonban nem hiszem, hogy ezt az értéknövekedést bármikor is realizálni tudnám, hiszen, ha egyszer eladom a lakást, akkor azt azért fogom tenni, hogy egy másikba költözzek. És az emberek általában nem rosszabb és olcsóbb lakásba költöznek. Pont ellenkezőleg. Drágább ingatlanban szokás költözni.
  • Autó: Az előzőhöz hasonlóan ezt is vannak, akik eszköznek és vannak, akik forrásnak veszik. Ha már az ingatlannál is húztam a számat, hogy eszköz legyen, akkor itt hatványozottan igaz ez. Az autó folyamatos kiadásokkal jár, ráadásul az értékéből is folyamatosan veszít. Személy szerint nem számolok a vagyonomban vele.

Miért fontos a vagyon?

Mert pénzügyileg szabad akarok lenni! Milyen ostoba kérdés ez. Viszont ehhez tenni kell és, ha vagyonos/gazdag szeretnél lenni, akkor tudnod kell, hogy honnan indulsz. Ráadásul nem elég azt egyszer megnézni, hanem folyamatosan nyomon kell követni. Csak így láthatod, hogy haladsz-e pénzügyi céljaid felé. Ha nem haladsz a célod felé, akkor látni fogod, hol kell változtatást eszközölnöd.

Pénzügyeid követése alap feltétele az anyagilag sikeres élethez.

Hogyan kövesd a vagyonod alakulását

Akár csak a kiadások követésénél itt is több módszerből választhatsz. Teheted ezt papíron, excel táblában vagy egy erre alkalmas alkalmazásban. A gyakoriság és ennek a szokásnak a felvétele, ami igazán számít.

Én személy szerint havi szinten követem a vagyonom alakulását. Azért tartom ezt a legideálisabbnak, mert általában havi szinten kapom a bérem, így ez pont az az időtáv, amikor a kiadások már kimentek és látom, hogy mennyit sikerült félretenni. Ilyenkor aktualizálom befektetéseim értékét és ez alapján látom az adott pillanati állapotot. És, ha ez hónapról hónapra nő, akkor örülök. Ha nem, akkor elkezdem jobban figyelni a költségeim alakulását.

Igazából nem az számít, mennyit keresel, hanem hogy abból mennyi marad meg

Sokunk fejében él egy olyan kép, hogy akkor leszünk gazdagok, ha sokat keresünk. Mégis ahogy nő a bér úgy kerül egyre feljebb a mérce és mégsem érjük el azt a boldogságot, amit korábban az extra keresettől vártunk . Így inflálja Életszínvonal Inflátor (alias ÉLIN) folyamatosan az életszínvonalad és akadályoz meg abban, hogy komolyabb vagyont építs.

Pedig a módszer egyszerű:

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).