fbpx

Hogyan építs vagyont

Most valószínűleg valami bonyolult és korábban nem ismert módszerre számítasz. De el kell, hogy keserítselek. A vagyonépítés igazából rendkívül egyszerű. Nem kell hozzá zseninek vagy szerencsésnek lenned. Mi több ez a tudás fenn van ingyen és jól érthető formában az interneten már egy jó ideje (például itt, itt és itt).

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tudjuk mi a vagyon vagy tisztában vagyunk azzal, hogy milyen a gazdag ember. Pedig, ha dolgok mélyére nézünk, akkor rájövünk, hogy egy hamis képet alakítottak ki bennünk, amelyet leginkább a média és a kereskedelmi szektor táplált belénk. Ezért is szerettem volna egy egész cikkben bemutatni a vagyont és vagyonos emberek jellemzőit.

Mitől lesz valaki vagyonos?

A gazdag ember az, aki öt szobás villában él a budai hegyek oldalán, ahol a nappalijából kilátása nyílik az egész belvárosra, hogy augusztus 20-án a kényelmes méregdrága automata háttámlás bőrkanapéjáról nézhesse a tűzijáték fényáradatát. A négy beállós garázsában ott áll egy elegáns Bentley, egy sportos Ferrari, egy ritka old timer és egy suv a hétköznapokra, hogy legyen mivel elvinni a gyereket az iskolába. Olyan exotikus helyekre járnak nyaralni, ahol a szállodai szobának medencés erkélye van kilátással az egész városra, hogy az instára olyan képeket posztolhasson, amitől minden ismerősét megeszi a fene.

HÁT NEM! A vagyonos emberek nagy része nem így él a valóságban. Ezt a hamis képet a média súlykolta belénk, hogy vágyjunk azokra a dolgokra, amiket később talán meg is veszünk.

Amikor Thomas J. Stanley, egyetemi kutató egy befektetési banktól megkapta azt a megbízást, hogy kutasson fel milliomosokat és mélyinterjúkon keresztül ismerje meg szokásaikat, akkor döbbent rá, hogy az igazi dollár milliomosok nem is a fenn említett életstílus szerint élnek. Azok, akikről eddig azt gondolta, hogy milliomosok, a valóságban nagyon távol álltak attól. A kulisszák mögött fizetésről fizetésre élő családok és hitelből vásárolt házak, autók, nyaralások voltak valójában. Mikor végre megtalálta az igazi milliomosokat, akkor rájött, hogy azok átlagos házban élnek, átlagos autót vezetnek és átlagos ruhát hordanak. Itt járnak köztünk igazából. Ezt írta le könyvében a Millionaire next door-ban.Az igazi milliomosok attól vagyonosak, hogy nem szórják a pénzt felesleges luxuscikkekre és éppen ezért komoly megtakarítással rendelkeznek, amelyet befektetéseiken keresztül fialtatnak.

Mi a vagyon és hogyan számold ki

A vagyon egy egyszerű képlettel kijön:

Eszközök – Források = Vagyon

Ez a három egyszerű lépés elvezet a vagyonod mértékéhez:

1.Szedd egy listába az összes eszközödet: Ide tartozik az ingatlan, megtakarítások, kötvények, részvények, nyugdíj előtakarékossági számla és minden egyéb befektetési termék (legyen az akár pár egyedibb LEGO).

2. Szedd egy listába az össze forrásodat: Ide tartozik minden tartozásod. Jelzáloghitel, autóhitel, hitelkártya stb. Ezeket is összegezd.

3. Vond ki az eszközökből a forrásokat: Az így kapott összeg, ami a Te vagyonodat képezi.

Azért ebben a számításban is vannak trükkösebb pontok.

  • Saját ingatlan: Gyakran felmerül a kérdés, hogy a saját ingatlant beleszámoljuk-e a vagyonba. Sok pénzügyi tanácsadó az eszközökbe veszi bele, míg szintén sokan forrásként tekintenek rá. Én személy szerint nem számolom bele a vagyonomba. Általában azt tekintem eszköznek, ami pénzt termel számomra. Az ingatlan, amiben élek pedig többnyire viszi a pénzt. Felújítás, számlák, egyéb hirtelen jött kiadások (pl csőtörés). Akik eszközként tekintenek a lakásukra azért teszik, mert az értéke hosszútávon nő. Azonban nem hiszem, hogy ezt az értéknövekedést bármikor is realizálni tudnám, hiszen, ha egyszer eladom a lakást, akkor azt azért fogom tenni, hogy egy másikba költözzek. És az emberek általában nem rosszabb és olcsóbb lakásba költöznek. Pont ellenkezőleg. Drágább ingatlanban szokás költözni.
  • Autó: Az előzőhöz hasonlóan ezt is vannak, akik eszköznek és vannak, akik forrásnak veszik. Ha már az ingatlannál is húztam a számat, hogy eszköz legyen, akkor itt hatványozottan igaz ez. Az autó folyamatos kiadásokkal jár, ráadásul az értékéből is folyamatosan veszít. Személy szerint nem számolok a vagyonomban vele.

Miért fontos a vagyon?

Mert pénzügyileg szabad akarok lenni! Milyen ostoba kérdés ez. Viszont ehhez tenni kell és, ha vagyonos/gazdag szeretnél lenni, akkor tudnod kell, hogy honnan indulsz. Ráadásul nem elég azt egyszer megnézni, hanem folyamatosan nyomon kell követni. Csak így láthatod, hogy haladsz-e pénzügyi céljaid felé. Ha nem haladsz a célod felé, akkor látni fogod, hol kell változtatást eszközölnöd.

Pénzügyeid követése alap feltétele az anyagilag sikeres élethez.

Hogyan kövesd a vagyonod alakulását

Akár csak a kiadások követésénél itt is több módszerből választhatsz. Teheted ezt papíron, excel táblában vagy egy erre alkalmas alkalmazásban. A gyakoriság és ennek a szokásnak a felvétele, ami igazán számít.

Én személy szerint havi szinten követem a vagyonom alakulását. Azért tartom ezt a legideálisabbnak, mert általában havi szinten kapom a bérem, így ez pont az az időtáv, amikor a kiadások már kimentek és látom, hogy mennyit sikerült félretenni. Ilyenkor aktualizálom befektetéseim értékét és ez alapján látom az adott pillanati állapotot. És, ha ez hónapról hónapra nő, akkor örülök. Ha nem, akkor elkezdem jobban figyelni a költségeim alakulását.

Igazából nem az számít, mennyit keresel, hanem hogy abból mennyi marad meg

Sokunk fejében él egy olyan kép, hogy akkor leszünk gazdagok, ha sokat keresünk. Mégis ahogy nő a bér úgy kerül egyre feljebb a mérce és mégsem érjük el azt a boldogságot, amit korábban az extra keresettől vártunk . Így inflálja Életszínvonal Inflátor (alias ÉLIN) folyamatosan az életszínvonalad és akadályoz meg abban, hogy komolyabb vagyont építs.

Pedig a módszer egyszerű:

Számvető Logó transzparens PNG

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).