fbpx

Hogyan keresd a pénzt

Az anyagi függetlenség egyik titka, hogy megtanulsz több pénzt keresni életed során. Növelni kell a bevételeid, hogy ezzel nőjenek a havi megtakarításaid, ami által nőni fog a befektetett vagyonod. Sokat fogsz keresni egy élet során, így nem mindegy, hogy egy vagy két százalékkal tudod átlagosan növelni a bevételeid. A kamatos kamat itt is működésbe lép. Csak egy százalékkal keress többet évről évre és tíz milliókkal növeled az életed során összegyűjtött pénzt. Figyelj tudatosan a karrieredre és a munkádra, mert ez fogja befolyásolni leginkább azt, hogy életed során mennyit keresel.

Korábban már beszéltük, hogy az anyagi függetlenséghez vezető út, hogy kevesebbet költünk, mint amit megkerestünk. Az ebből adódó különbséget pedig megfelelően kamatoztatjuk. Ennek megfelelően az első lépés, hogy pénzt keress. Egyszerűen hangzik, mégis jó, ha figyelembe veszel pár dolgot, mielőtt gondolkodás nélkül beleugrasz a munka világába. Legtöbbünknek pályakezdőként a cél találni egy munkát, ahol a tudásunkért cserébe pénz formájában hajlandó valaki fizetni. Minél többet tudsz, vagy minél specifikusabb a tudásod, annál többet hajlandók fizetni érte. Ahány ember, annyi féle megoldás létezik bevételi források teremtésére. A legtöbb ember számára ezek a pénzkereseti formák a legelterjedtebbek.

Karrier:

A karriered a legfontosabb. Ez az az eszköz a kezedben, amellyel életed során 100 milliókat fogsz keresni. Lehet elsőre rengetegnek hangzik, de nézzük meg a gondolat mögött meghúzódó matematikát. 2018-ban a magyar átlagkereset havi nettó 219 400 forint volt. Ha feltételezzük, hogy átlagosan évi 3 százalékkal tudod növelni a fizetésed és 40 éven át dolgozol, akkor ez alatt körülbelül 204 millió forintot fogsz keresni.

Felmerülhet benned (teljesen jogosan), hogy ugyan már, tudok én jobbat is ennél a 3%-nál. Alapvetően én is így gondolkodom, hiszen ez éppen csak a jelenlegi infláció mértéke. Mi pedig azt szeretnénk, hogy a fizetésünk vásárló értéke ne csökkenjen az elkövetkezendő évtizedekben. Ez alapján nézzük meg mi történik, ha csak átlagosan 1%-kal többet tudsz keresni évről évre és 4%-kal növeled a béredet átlagosan az elkövetkezendő 40 évben. Ebben az esetben körülbelül 260 millió forintot fogsz keresni életed során. És még ez a 4% sem egy hihetetlenül nagy érték. Akkor most merjünk nagyot álmodni!

Mondjuk azt, hogy tudatosan építed a karriered, folyamatosan fejleszted magad és hajlandó vagy kilépni a komfortzónádból, hogy kiharcold magadnak a legjobb ajánlatokat. Tegyük fel, hogy ebben az esetben a teljes életkarriered során eléred az évi átlagos 6%-os bérnövekedést. Ebben az esetben 40 év kemény munka után majdnem megkerestél 430 millió forintot.

Megéri többet keresni évről évre.

Megéri időt, energiát és pénzt fektetni saját magunkba és ezáltal a karrierünkbe? Hogy a fenébe ne!

Láthatod, hogy 3 és 6 százalékos éves bérnövekedés között több, mint a duplája, 230 millió forint a különbség.

Mennyit keresel valójában?

Közben ne felejtsd figyelembe venni azt, hogy valójában mennyit keresel. Nem arra gondolok, hogy hó végén mennyi nettó bért utal a munkáltatód a számládra. Az érdekel, hogy mekkora a fizetésed, ha levonod belőle a munkádhoz kapcsolódó költségeket.

Miért fontos ez? Vegyük például, hogy találsz egy jobban fizető állást és hajlandóak 20%-kal többet fizetni. Alapvetően ez egy jó dolog, aminek bárki örülne. Azonban, ha ezért cserébe elvárnak tőled napi 2-3 óra túlórát, akkor órabér alapon máris ugyanott vagy. Úgyanígy érdemes számba venni, hogy mennyi időt utazol vagy, hogy mennyibe kerül a kiutazás. Vonjuk le ezeket a költségeket, ami alapján megkapod a valós órabéred. Ezeket érdemes átgondolni hiszen, ha többet kell dolgoznod ugyanazért az órabérért, akkor hosszútávon ez a teljesítmény romlásához vezet. Hiába keresel többet, ha ugyanannyival több időd megy el a munkára és nem tudod kipihenni magad, vagy szabadidőben tovább képezni magad. Ezzel eljutottunk a legfontosabb tényezőre a karrieredben.

Mivel a karriered a legfőbb bevételi forrásod, amely során a munkáltató a tudásod fizeti meg, ezért a legjobb befektetés ennek fejlesztése. Fontos, hogy képezd magad és olyan tudásra tegyél szert, amiért a piacon hajlandóak többet fizetni. Csak 1%-kal fizessenek többet neked évről évre és máris 10 milliókkal többet kerestél életed során.

Másodállás

Miért is jó egy másodállás?

 1. Extra jövedelem által növeled a bevételi oldalad és ezáltal hamarabb tudod visszafizetni a tartozásod vagy többet tudsz félretenni. Így még hamarabb érheted el az anyagi függetlenséget.
 2. Ezen felül a mellékállásodon keresztül új készségeket tanulhatsz meg, amelyek a fő karriered alakulását is pozitívan befolyásolhatja.
 3. Egy dolgot csinálni minden nap elég unalmas tud lenni egy idő után. A sokszor unalmas irodai munka mellett lehet jobban szeretsz állatokkal foglalkozni, kreatív dolgokat alkotni vagy főzni. Idővel ez a mellékállás akár fő kereseti formává válhat, amely által azt csinálod, amit igazán szeretsz
 4. Több embert ismerhetsz meg. Gyakran hallani, hogy kapcsolati hálót érdemes fejleszteni, hogy többet tudjunk elérni.

Vállalkozás:

Munka mellett vállalkozni egy remek lehetőség arra, hogy úgy növeld bevételeid, hogy közben még a főnöktől sem kell fizetésemelést kérned. Az így keresett extra pénz segíthet hamarabb elérni pénzügyi céljaid. Ráadásul ezt akár, úgyis megvalósíthatod, hogy közben azt csinálod, amit igazán szeretsz.

Ha van egy hobbid (blog, oktatás stb.), akkor munka mellett elkezdhetsz vele foglalkozni. Később akár ez lehet a fő kereseti forrásod. Míg néhány hobbi valójában pénzbe kerül, más hobbik jövedelmező üzleti vállalkozássá alakíthatók. Végső soron ez attól függ, hogy mi a hobbid és milyen tehetséges vagy. A fotózás iránti szeretet például jól hasznosítható esküvői fotózáson vagy koncerteken történő party fotózásnál. A művészibb képeidet akár az interneten is értékesítheted.

Tudd, mit akarsz és legyen egy terved ennek megfelelően! Érdemes végig gondolni a hosszú távú céljaid az életben és karrieredben, hiszen ez a pont az életünkben, amire sok idő fog elmenni. Nem árt, ha olyat csinálunk, amit szeretünk, amiben jók vagyunk és valaki még hajlandó is jól megfizetni. Álomnak hangzik, de ez lehet a valóság.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

5 válasz

 1. “Ebben az esetben 40 év kemény munka után ” írhatnál utána 200 milliárdot is, akkor se.
  Ki a bánatnak vonzó, hogy egész fiatalkorát, élete legtermékenyebb időszakát bérrabszolgaként töltse, mert majd az utolsó 10-20-40 évben talán jól élhet.
  Ez a ‘munka adja az életük keretét’ egy nagy átverés, a modernkori önkéntes rabszolgaság.

  1. Igazából szerintem az alapgondolatunk hasonló, ahogy a blog alapvetéseiről szóló cikkben írtuk is: (https://www.szamveto.hu/szamvetes-mi-ez-a-blog/)
   „Azt gondoljuk, hogy a legjobb dolog, amit az anyagi javak biztosíthatnak, az a döntési szabadság: hogy azt tegyen az ember, amit igazán szeretne.” Hogy ezt hogy szerzi meg az ember, az legalább részben személyes döntés kérdése, de a hangsúly azon van, bármit is csinálsz érdemes növelni a bevételeid, hiszen hozzásegít az anyagi biztonsághoz. Ennek egyik ilyen lehetősége a karrier, emellett van más is persze, ahogy a cikkben is szerepelt és te is említetted a másik klasszikus pont a vállalkozás.

   1. Kissé szemellenzősen magamból indultam ki. Viszont van az a – nem szűk, sőt!! – réteg, akinek elemi igénye, hogy vezessék, hogy megmondják neki mit csináljon, mit gondoljon, mi a jó és a rossz a világban.
    Ők eleve nem tudják magukat elképzelni vállalkozóként. Viszont tökéletes alkalmazottak, lubickolnak a vállalati létben és boldogok!
    Ezzel ők semmivel sem kevesebb emberek, mint egy vállalkozó, mert az alapvetés, mint embereknek, valóban az, amit leírtatok: a boldogság hajszolása.

 2. @szabo gabor azt nem veszed eszre hogy ha nem akarsz az elso 10-20-40 evben “modern kori berrabszolga” lenni es emiatt nem teszel felre akkor orok eletedre megmaradsz ilyen “modern kori berrabszolganak”. Az eletunk utolso 40 eve az kb az eletunk fele, szerintem megeri egy kicsit jobban hajtani amig birja az ember. 40 eves kor felett sokan mar nem birjak a tempot vagy nem is kellenek munkaltatoknak, jobb megelozni a bajt.

  1. Hát, másként látjuk a világot 🙂
   Pont az ellenkezője a véleményem. Ha egyszer elfogadod és betagozódsz rabszolgának, akkor ott is maradsz végleg.
   Ami a legszörnyűbb, hogy a mentalitásod is olyan lesz.
   Amiben ugye a rossz, hogy a gyereked is ilyen lesz, mert ezt látta otthon… Így ugyanott fog tartani, mint te.
   De legalább örökölni fog 200-300 milliót 🙂
   Az én gyerekem könnyen lehet, hogy semmit sem fog örökölni, csak másfajta hozzállást. Amivel nem jó állást fog találni, hanem nagyobb eséllyel teremt munkahelyeket. Én ezt tartom fontosabbnak.
   És akkor ilyenek nem fogják érdekelni, hogy 40 fölött nem kell a munkaadónak, mert ő lesz a munkaadó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).