Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hogyan keresd a pénzt

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Hogyan keresd a pénzt

Az anyagi függetlenség egyik titka, hogy megtanulsz több pénzt keresni életed során. Növelni kell a bevételeid, hogy ezzel nőjenek a havi megtakarításaid, ami által nőni fog a befektetett vagyonod. Sokat fogsz keresni egy élet során, így nem mindegy, hogy egy vagy két százalékkal tudod átlagosan növelni a bevételeid. A kamatos kamat itt is működésbe lép. Csak egy százalékkal keress többet évről évre és tíz milliókkal növeled az életed során összegyűjtött pénzt. Figyelj tudatosan a karrieredre és a munkádra, mert ez fogja befolyásolni leginkább azt, hogy életed során mennyit keresel.

Korábban már beszéltük, hogy az anyagi függetlenséghez vezető út, hogy kevesebbet költünk, mint amit megkerestünk. Az ebből adódó különbséget pedig megfelelően kamatoztatjuk. Ennek megfelelően az első lépés, hogy pénzt keress. Egyszerűen hangzik, mégis jó, ha figyelembe veszel pár dolgot, mielőtt gondolkodás nélkül beleugrasz a munka világába. Legtöbbünknek pályakezdőként a cél találni egy munkát, ahol a tudásunkért cserébe pénz formájában hajlandó valaki fizetni. Minél többet tudsz, vagy minél specifikusabb a tudásod, annál többet hajlandók fizetni érte. Ahány ember, annyi féle megoldás létezik bevételi források teremtésére. A legtöbb ember számára ezek a pénzkereseti formák a legelterjedtebbek.

Karrier:

A karriered a legfontosabb. Ez az az eszköz a kezedben, amellyel életed során 100 milliókat fogsz keresni. Lehet elsőre rengetegnek hangzik, de nézzük meg a gondolat mögött meghúzódó matematikát. 2018-ban a magyar átlagkereset havi nettó 219 400 forint volt. Ha feltételezzük, hogy átlagosan évi 3 százalékkal tudod növelni a fizetésed és 40 éven át dolgozol, akkor ez alatt körülbelül 204 millió forintot fogsz keresni.

Felmerülhet benned (teljesen jogosan), hogy ugyan már, tudok én jobbat is ennél a 3%-nál. Alapvetően én is így gondolkodom, hiszen ez éppen csak a jelenlegi infláció mértéke. Mi pedig azt szeretnénk, hogy a fizetésünk vásárló értéke ne csökkenjen az elkövetkezendő évtizedekben. Ez alapján nézzük meg mi történik, ha csak átlagosan 1%-kal többet tudsz keresni évről évre és 4%-kal növeled a béredet átlagosan az elkövetkezendő 40 évben. Ebben az esetben körülbelül 260 millió forintot fogsz keresni életed során. És még ez a 4% sem egy hihetetlenül nagy érték. Akkor most merjünk nagyot álmodni!

Mondjuk azt, hogy tudatosan építed a karriered, folyamatosan fejleszted magad és hajlandó vagy kilépni a komfortzónádból, hogy kiharcold magadnak a legjobb ajánlatokat. Tegyük fel, hogy ebben az esetben a teljes életkarriered során eléred az évi átlagos 6%-os bérnövekedést. Ebben az esetben 40 év kemény munka után majdnem megkerestél 430 millió forintot.

Megéri többet keresni évről évre.

Megéri időt, energiát és pénzt fektetni saját magunkba és ezáltal a karrierünkbe? Hogy a fenébe ne!

Láthatod, hogy 3 és 6 százalékos éves bérnövekedés között több, mint a duplája, 230 millió forint a különbség.

Mennyit keresel valójában?

Közben ne felejtsd figyelembe venni azt, hogy valójában mennyit keresel. Nem arra gondolok, hogy hó végén mennyi nettó bért utal a munkáltatód a számládra. Az érdekel, hogy mekkora a fizetésed, ha levonod belőle a munkádhoz kapcsolódó költségeket.

Miért fontos ez?

Vegyük például, hogy találsz egy jobban fizető állást és hajlandóak 20%-kal többet fizetni. Alapvetően ez egy jó dolog, aminek bárki örülne. Azonban, ha ezért cserébe elvárnak tőled napi 2-3 óra túlórát, akkor órabér alapon máris ugyanott vagy. Úgyanígy érdemes számba venni, hogy mennyi időt utazol vagy, hogy mennyibe kerül a kiutazás. Vonjuk le ezeket a költségeket, ami alapján megkapod a valós órabéred. Ezeket érdemes átgondolni hiszen, ha többet kell dolgoznod ugyanazért az órabérért, akkor hosszútávon ez a teljesítmény romlásához vezet. Hiába keresel többet, ha ugyanannyival több időd megy el a munkára és nem tudod kipihenni magad, vagy szabadidőben tovább képezni magad. Ezzel eljutottunk a legfontosabb tényezőre a karrieredben.

Mivel a karriered a legfőbb bevételi forrásod, amely során a munkáltató a tudásod fizeti meg, ezért a legjobb befektetés ennek fejlesztése. Fontos, hogy képezd magad és olyan tudásra tegyél szert, amiért a piacon hajlandóak többet fizetni. Csak 1%-kal fizessenek többet neked évről évre és máris 10 milliókkal többet kerestél életed során.

Másodállás

Miért is jó egy másodállás?

 1. Extra jövedelem által növeled a bevételi oldalad és ezáltal hamarabb tudod visszafizetni a tartozásod vagy többet tudsz félretenni. Így még hamarabb érheted el az anyagi függetlenséget.
 2. Ezen felül a mellékállásodon keresztül új készségeket tanulhatsz meg, amelyek a fő karriered alakulását is pozitívan befolyásolhatja.
 3. Egy dolgot csinálni minden nap elég unalmas tud lenni egy idő után. A sokszor unalmas irodai munka mellett lehet jobban szeretsz állatokkal foglalkozni, kreatív dolgokat alkotni vagy főzni. Idővel ez a mellékállás akár fő kereseti formává válhat, amely által azt csinálod, amit igazán szeretsz
 4. Több embert ismerhetsz meg. Gyakran hallani, hogy kapcsolati hálót érdemes fejleszteni, hogy többet tudjunk elérni.

Vállalkozás:

Munka mellett vállalkozni egy remek lehetőség arra, hogy úgy növeld bevételeid, hogy közben még a főnöktől sem kell fizetésemelést kérned. Az így keresett extra pénz segíthet hamarabb elérni pénzügyi céljaid. Ráadásul ezt akár, úgyis megvalósíthatod, hogy közben azt csinálod, amit igazán szeretsz.

Ha van egy hobbid (blog, oktatás stb.), akkor munka mellett elkezdhetsz vele foglalkozni. Később akár ez lehet a fő kereseti forrásod. Míg néhány hobbi valójában pénzbe kerül, más hobbik jövedelmező üzleti vállalkozássá alakíthatók. Végső soron ez attól függ, hogy mi a hobbid és milyen tehetséges vagy. A fotózás iránti szeretet például jól hasznosítható esküvői fotózáson vagy koncerteken történő party fotózásnál. A művészibb képeidet akár az interneten is értékesítheted.

Tudd, mit akarsz és legyen egy terved ennek megfelelően! Érdemes végig gondolni a hosszú távú céljaid az életben és karrieredben, hiszen ez a pont az életünkben, amire sok idő fog elmenni. Nem árt, ha olyat csinálunk, amit szeretünk, amiben jók vagyunk és valaki még hajlandó is jól megfizetni. Álomnak hangzik, de ez lehet a valóság.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

5 válasz

 1. „Ebben az esetben 40 év kemény munka után ” írhatnál utána 200 milliárdot is, akkor se.
  Ki a bánatnak vonzó, hogy egész fiatalkorát, élete legtermékenyebb időszakát bérrabszolgaként töltse, mert majd az utolsó 10-20-40 évben talán jól élhet.
  Ez a ‘munka adja az életük keretét’ egy nagy átverés, a modernkori önkéntes rabszolgaság.

  1. Igazából szerintem az alapgondolatunk hasonló, ahogy a blog alapvetéseiről szóló cikkben írtuk is: (https://www.szamveto.hu/szamvetes-mi-ez-a-blog/)
   „Azt gondoljuk, hogy a legjobb dolog, amit az anyagi javak biztosíthatnak, az a döntési szabadság: hogy azt tegyen az ember, amit igazán szeretne.” Hogy ezt hogy szerzi meg az ember, az legalább részben személyes döntés kérdése, de a hangsúly azon van, bármit is csinálsz érdemes növelni a bevételeid, hiszen hozzásegít az anyagi biztonsághoz. Ennek egyik ilyen lehetősége a karrier, emellett van más is persze, ahogy a cikkben is szerepelt és te is említetted a másik klasszikus pont a vállalkozás.

   1. Kissé szemellenzősen magamból indultam ki. Viszont van az a – nem szűk, sőt!! – réteg, akinek elemi igénye, hogy vezessék, hogy megmondják neki mit csináljon, mit gondoljon, mi a jó és a rossz a világban.
    Ők eleve nem tudják magukat elképzelni vállalkozóként. Viszont tökéletes alkalmazottak, lubickolnak a vállalati létben és boldogok!
    Ezzel ők semmivel sem kevesebb emberek, mint egy vállalkozó, mert az alapvetés, mint embereknek, valóban az, amit leírtatok: a boldogság hajszolása.

 2. @szabo gabor azt nem veszed eszre hogy ha nem akarsz az elso 10-20-40 evben „modern kori berrabszolga” lenni es emiatt nem teszel felre akkor orok eletedre megmaradsz ilyen „modern kori berrabszolganak”. Az eletunk utolso 40 eve az kb az eletunk fele, szerintem megeri egy kicsit jobban hajtani amig birja az ember. 40 eves kor felett sokan mar nem birjak a tempot vagy nem is kellenek munkaltatoknak, jobb megelozni a bajt.

  1. Hát, másként látjuk a világot 🙂
   Pont az ellenkezője a véleményem. Ha egyszer elfogadod és betagozódsz rabszolgának, akkor ott is maradsz végleg.
   Ami a legszörnyűbb, hogy a mentalitásod is olyan lesz.
   Amiben ugye a rossz, hogy a gyereked is ilyen lesz, mert ezt látta otthon… Így ugyanott fog tartani, mint te.
   De legalább örökölni fog 200-300 milliót 🙂
   Az én gyerekem könnyen lehet, hogy semmit sem fog örökölni, csak másfajta hozzállást. Amivel nem jó állást fog találni, hanem nagyobb eséllyel teremt munkahelyeket. Én ezt tartom fontosabbnak.
   És akkor ilyenek nem fogják érdekelni, hogy 40 fölött nem kell a munkaadónak, mert ő lesz a munkaadó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).