fbpx

Hogyan kövesd a költéseidet

Szeretnék bemutatni egy olyan témát, ami nem igazán izgalmas. Ha pedig még egy fokkal őszintébb akarok lenni, akkor annyira unalmas, hogy még én pénzügyileg tudatos személy, aki napi szinten foglalkozik ilyenekkel sem tudta még soha hosszabb ideig tartani. Ez a költség-nyilvántartás.

Körülbelül a sportolás elkezdéséhez tudnám hasonlítani. Gondolom megvan az érzés, amikor egy éberebb reggelen feltűnik, hogy a hasad kerekebb lett és jobban kiáll, mint korábban. Vagy mikor a második emeletre való lépcsőzés után úgy lihegsz, ahogy Usain Bolt világcsúcs idővel futott 100 méteres síkfutása után sem. Pedig nem is kettesével szedted a lépcsőfokokat… Ekkor jön az elhatározás, hogy most aztán rendbe teszed a tested és elkezdesz sportolni. A motiváció adott és rögtön bele is vágsz. Tudod, hogy jó döntés heti szinten sportolni és az eredményét is érzed már. De a második hónapra mégis ritkulnak az edzések, míg végül teljesen elmaradnak. Pontosan ezen mentem át a költések követésével is.

Egy hónapig stabilan vezetem, mindent felírok, hogy minél pontosabb képet kapjak a kiadásaimról. Már maga a folyamat is segít abban, hogy kiszűrjem a felesleges költéseket és növeljem a megtakarításaim. Mégis a második vagy harmadik hónapban már újra minden a régi kerékvágás szerint megy. Öröm az ürömben, hogy így már tudom, hogy nagyjából mikre mennyit költök. Tudni fogom, hogy mire kell odafigyelnem a mindennapi költéseim során.

Pedig a pénzügyekben ez lehet az egyik leghasznosabb szokás. A költségeid követése lesz az egyik fő fegyvered a pénzügyi szabadsághoz. Ha nem tudod, hogy mennyit költöttél hónapról hónapra, akkor azt se tudod megmondani, hogy mikor költöttél feleslegesen. A cél, hogy legyen egy olyan havi megtakarításod, amelyet be tudsz fektetni.

Költségvetés követése lépésről lépésre

Habár korábban már vezettem a kiadásaimat, mégis szeretném az alapoktól átgondolni, hogy hogyan tudnám a leghatékonyabban csinálni, amihez tudnom kell, hogy egyáltalán milyen módszerek vannak és mik az általánosan elfogadott lépések. Ezeket próbáltam összegyűjteni ebben a cikksorozatban.

Első lépés: Készíts költségvetést

Ez lesz a viszonyítási pontod, amihez majd mérni tudod, hogy az aktuális havi költséged mely kategóriaiban mutat túlköltést. Legalábbis ez lenne az első lépés, ha egy tökéletes világban élnénk, ahol tisztában van az ember, hogy mire mennyit költ. Viszont, ha Te éppen most kezded el először ezt csinálni, akkor ezt a lépést kihagyva érdemes rögtön a költségek feljegyzésével kezdeni. Így az első hónap után láthatod a valós adatokat, amelyek alapján már tudsz költségvetést felállítani a következő hónapra. Én személy szerint így fogom csinálni. Persze meg lehet adni körülbelüli értékeket, de ezen a ponton még csak támpontnak lesz jó.

Második lépés: Jegyezd le a költéseidet

Mindig, mindenhol, mindent! Ha csak egy automatás kávét vettél 100 forintért, akkor is jegyezd fel. Sok kicsi sokra megy és lehet, hogy pont ezek azok a kicsi, de gyakori költések, amelyek elviszik a teljes havi költségvetésedet.

Vigyázz a kis költségekkel: egy apró lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni.

Benjamin Franklin

Amíg ezt nem teszed meg, addig csupán csak egy álomvilágban élsz a költségvetéseddel kapcsolatban, amelyben a pénztárcád és bankkártyád végtelen összegűnek tűnhet.

Harmadik lépés: Kövesd folyamatosan a költésedet

Ha összegyűlt egy hónapnyi adatod, akkor fuss végig rajta és elemezd, hogy melyek azok az elemek, ahol esetlegesen túlköltesz. Amikor felviszel egy friss költést, akkor pedig nézd meg, hogy mennyi van még az adott kategóriában a tervezetthez képest.

Amennyiben közös családi kassza van, akkor üljetek le és együtt beszéljétek át a költéseket (pl. Curve és Revolut használatával). Sok olyan elem lehet, amely a másik felet meglepetésként érheti.

Negyedik lépés: Döntsd el mit kezdesz a megmaradt összeggel

Előfordulhat, hogy a tervezettnél kevesebbet költöttél és marad valamennyi hó végén. Így felmerülhet az a kérdés, hogy mit kezdj ezzel a maradékkal.

Egyrészt, ha tudod, hogy hamarosan várható valami egyszeri nagyobb kiadás, akkor érdemes lehet félretenni arra.

Vagy elteszed a hosszútávú megtakarításaidba, amit később befektethetsz.

Összegezve

Tudom, hogy nehéz elkezdeni, mert idő és energia igényesnek tűnik az egész folyamat. De hiszem, hogy hosszútávon ez is egy olyan szokássá alakulhat, amely jó hatással lesz az életedre.

Jelenleg úgy érzem, hogy több megy el a kelleténél és nem tudom megmondani, hogy miért. Ezért kezdtem el újra alkalmazni a módszert. Ha Te is hasonló cipőben jársz, akkor tarts velem. Sosem késő elkezdeni. Hogy még egy lépéssel közelebb kerüljünk a pénzügyi szabadsághoz.

Számvető Logó transzparens PNG

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).