Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hogyan kövesd a költéseidet

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Költségvetés

Szeretnék bemutatni egy olyan témát, ami nem igazán izgalmas. Ha pedig még egy fokkal őszintébb akarok lenni, akkor annyira unalmas, hogy még én pénzügyileg tudatos személy, aki napi szinten foglalkozik ilyenekkel sem tudta még soha hosszabb ideig tartani. Ez a költség-nyilvántartás.

Körülbelül a sportolás elkezdéséhez tudnám hasonlítani. Gondolom megvan az érzés, amikor egy éberebb reggelen feltűnik, hogy a hasad kerekebb lett és jobban kiáll, mint korábban. Vagy mikor a második emeletre való lépcsőzés után úgy lihegsz, ahogy Usain Bolt világcsúcs idővel futott 100 méteres síkfutása után sem. Pedig nem is kettesével szedted a lépcsőfokokat… Ekkor jön az elhatározás, hogy most aztán rendbe teszed a tested és elkezdesz sportolni. A motiváció adott és rögtön bele is vágsz. Tudod, hogy jó döntés heti szinten sportolni és az eredményét is érzed már. De a második hónapra mégis ritkulnak az edzések, míg végül teljesen elmaradnak. Pontosan ezen mentem át a költések követésével is.

Egy hónapig stabilan vezetem, mindent felírok, hogy minél pontosabb képet kapjak a kiadásaimról. Már maga a folyamat is segít abban, hogy kiszűrjem a felesleges költéseket és növeljem a megtakarításaim. Mégis a második vagy harmadik hónapban már újra minden a régi kerékvágás szerint megy. Öröm az ürömben, hogy így már tudom, hogy nagyjából mikre mennyit költök. Tudni fogom, hogy mire kell odafigyelnem a mindennapi költéseim során.

Pedig a pénzügyekben ez lehet az egyik leghasznosabb szokás. A költségeid követése lesz az egyik fő fegyvered a pénzügyi szabadsághoz. Ha nem tudod, hogy mennyit költöttél hónapról hónapra, akkor azt se tudod megmondani, hogy mikor költöttél feleslegesen. A cél, hogy legyen egy olyan havi megtakarításod, amelyet be tudsz fektetni.

Költségvetés követése lépésről lépésre

Habár korábban már vezettem a kiadásaimat, mégis szeretném az alapoktól átgondolni, hogy hogyan tudnám a leghatékonyabban csinálni, amihez tudnom kell, hogy egyáltalán milyen módszerek vannak és mik az általánosan elfogadott lépések. Ezeket próbáltam összegyűjteni ebben a cikksorozatban.

Első lépés: Készíts költségvetést

Ez lesz a viszonyítási pontod, amihez majd mérni tudod, hogy az aktuális havi költséged mely kategóriaiban mutat túlköltést. Legalábbis ez lenne az első lépés, ha egy tökéletes világban élnénk, ahol tisztában van az ember, hogy mire mennyit költ. Viszont, ha Te éppen most kezded el először ezt csinálni, akkor ezt a lépést kihagyva érdemes rögtön a költségek feljegyzésével kezdeni. Így az első hónap után láthatod a valós adatokat, amelyek alapján már tudsz költségvetést felállítani a következő hónapra. Én személy szerint így fogom csinálni. Persze meg lehet adni körülbelüli értékeket, de ezen a ponton még csak támpontnak lesz jó.

Második lépés: Jegyezd le a költéseidet

Mindig, mindenhol, mindent! Ha csak egy automatás kávét vettél 100 forintért, akkor is jegyezd fel. Sok kicsi sokra megy és lehet, hogy pont ezek azok a kicsi, de gyakori költések, amelyek elviszik a teljes havi költségvetésedet.

Vigyázz a kis költségekkel: egy apró lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni.

Benjamin Franklin

Amíg ezt nem teszed meg, addig csupán csak egy álomvilágban élsz a költségvetéseddel kapcsolatban, amelyben a pénztárcád és bankkártyád végtelen összegűnek tűnhet.

Harmadik lépés: Kövesd folyamatosan a költésedet

Ha összegyűlt egy hónapnyi adatod, akkor fuss végig rajta és elemezd, hogy melyek azok az elemek, ahol esetlegesen túlköltesz. Amikor felviszel egy friss költést, akkor pedig nézd meg, hogy mennyi van még az adott kategóriában a tervezetthez képest.

Amennyiben közös családi kassza van, akkor üljetek le és együtt beszéljétek át a költéseket (pl. Curve és Revolut használatával). Sok olyan elem lehet, amely a másik felet meglepetésként érheti.

Negyedik lépés: Döntsd el mit kezdesz a megmaradt összeggel

Előfordulhat, hogy a tervezettnél kevesebbet költöttél és marad valamennyi hó végén. Így felmerülhet az a kérdés, hogy mit kezdj ezzel a maradékkal.

Egyrészt, ha tudod, hogy hamarosan várható valami egyszeri nagyobb kiadás, akkor érdemes lehet félretenni arra.

Vagy elteszed a hosszútávú megtakarításaidba, amit később befektethetsz.

Összegezve

Tudom, hogy nehéz elkezdeni, mert idő és energia igényesnek tűnik az egész folyamat. De hiszem, hogy hosszútávon ez is egy olyan szokássá alakulhat, amely jó hatással lesz az életedre.

Jelenleg úgy érzem, hogy több megy el a kelleténél és nem tudom megmondani, hogy miért. Ezért kezdtem el újra alkalmazni a módszert. Ha Te is hasonló cipőben jársz, akkor tarts velem. Sosem késő elkezdeni. Hogy még egy lépéssel közelebb kerüljünk a pénzügyi szabadsághoz.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).