Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hogyan spórolhatsz akár 150 ezer forintot az egészségügyi kiadásaidon?

Hogyan spórolhatsz akár 150 ezer forintot az egészségügyi kiadásaidon

Ez a cikk röviden és lényegre törően megmutatja neked, miként spórolhatsz az egészségügyi kiadásaidon akár 150 ezer forintot is. Hogyha átugranád a bővített kifejtést, egyszerűen csak kattints a bejegyzés végén található linkre.

De ha kíváncsi vagy az egészségügyi kiadásokon történő spórolás gyakorlati példáira, akkor egyszerűen csak görgess lefelé a részletekhez.

Mik azok az egészségpénztárak?

Egészségügyi célú non-profit szervezetek, amelyeknek a pénztártagok a tulajdonosai. Működésük alapját a tagok rendszeres befizetései biztosítják, akik cserébe saját elhatározásuk alapján az egészségük védelmét és megőrzését elősegítő szolgálatásokkal élhetnek.

Egészségpénztári tagként saját gyűjtőszámlán teszel félre a későbbi kiadásokra. A tagság mellé kapsz egy kártyát, amivel a későbbiekben fizetni tudod egészségedet érintő, illetve az öngondoskodással kapcsolatos (pl. gyermekvállalás, idősgondozás, lakáscélú jelzáloghitel stb.) tételeket.

A dolog lényege, hogy a számládra befizetett összeg után a következő évi adóbevallásoddal 20%-os adóvisszatérítésre leszel jogosult.

Miért járhatsz jól az egészségpénztári tagsággal?

A mérsékelten izgalmas érvünk úgy hangzik, hogy egészségpénztári taggá válni pénzügyileg tudatos döntés. Minél hamarabb kezdesz el félretenni a későbbi kiadásokra, annál stabilabb helyzetnek örvendhetsz egészségügyi és financiális szempontból is.

Ha ettől még nem szaladt fel látványosan a pulzusod, na majd most! Merthogy egészségpénztári tagként a befizetéseid után akár 150 000 Ft-ot is visszaigényelhetsz! Az adóbevallásod elkészítésekor a SZJA-ból ugyanis 20% igényelhető vissza valamennyi egészségpénztári befizetésed után.

Világos, de milyen egészségügyi kiadások után járhat a 20%-os visszatérítés?” – merülhet fel benned kérdésként. Mindjárt kitérünk erre is.

Gyakori élethelyezetek, amikor igénybe vehető a 20%-os visszatérítés

Képzeld el, hogy egy óvatlan harapás után váratlanul letörik a fogad. /Várj, inkább mégse képzeld el, nem jó ilyenre nem kellemes gondolni./

A lényeg, hogy olyan nagyobb magánorvosi beavatkozások után is járhat a 20%-os visszatérítés, amilyen egy fogászati kezelés. De ugyanúgy említhetnénk példaként a szemészeti, nőgyógyászati, vagy többek között a szülészeti ellátást.

Apropó, szülészet, illetve babavárás. Egészségpénztári tagként a pelenka, babaápolási szerek, babaolaj, babafürdető és babatestápoló mellett tucatnyi tételt számolhatsz még el. Beleértve olyan esszenciális eszközöket is, mint a légzéskimaradás figyelő készülék, vagy az életfunkciókat figyelő bébiőr ​

Nem beszélve a gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről, illetve a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekről, amelyeknek a beszerzése szinte mindannyiunk számára rendszeres havi kiadást jelent.

Ha már úgyis fizeted az SZJA-t, miért ne nyerné rajta vissza valamennyit?

Az egészségpénztárak által kínált lehetőségekkel nem élni kicsit olyan, mintha sosem vennéd el a visszajárót a boltban. Pedig könnyen lehet, hogy az egyébként visszaigényelhető 20%-nak jutna hely a „pénztárcádban”, nem igaz?

Tudtad, hogy átlagban havi 15 ezret költünk egészségügyi kiadásokra? Ez korántsem elhanyagolható összeg. Pláne éves viszonylatban. Már csak emiatt sem elhanyagolható kérdés, sikerül-e ebből bármennyit is visszaigényelni.

Korrekt módon fizetve az SZJA-t mondhatni kihagyott ziccer volna nem élni annak a lehetőségével, hogy visszakapj valamennyit a saját pénzedből. Akár egy fogkőleszedés, komplett szűrővizsgálat vagy többhavi pelenka ellenértékét.

Konklúzió

Ha idáig elolvastad a cikket, valószínűleg érdekelnek az egészségpénztári tagsággal járó előnyök. Viszont simán maradhattak benned olyan kérdések, minthogy

  • Mire figyeljek a pénztár kiválasztásakor?
  • Melyik pénztárt válasszam?
  • Mi mindent számolhatok el egészégpénztárra?

A válaszokért nézz rá a Számvető.hu átfogó cikkére, ahol ráadásul összehasonlító kalkulátort is találsz a szóba jöhető egészségpénztárakkal.

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legnépszerűbb cikkek

Tetszik a cikk?

Iratkozz fel, ha szívesen olvasnál még ilyet és nem akarsz lemaradni a legfrissebb egészségpénztári hírekről 👇

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).