fbpx

Hogyan spórolhatsz akár 150 ezer forintot az egészségügyi kiadásaidon?

Hogyan spórolhatsz akár 150 ezer forintot az egészségügyi kiadásaidon

Ez a cikk röviden és lényegre törően megmutatja neked, miként spórolhatsz az egészségügyi kiadásaidon akár 150 ezer forintot is. Hogyha átugranád a bővített kifejtést, egyszerűen csak kattints a bejegyzés végén található linkre.

De ha kíváncsi vagy az egészségügyi kiadásokon történő spórolás gyakorlati példáira, akkor egyszerűen csak görgess lefelé a részletekhez.

Mik azok az egészségpénztárak?

Egészségügyi célú non-profit szervezetek, amelyeknek a pénztártagok a tulajdonosai. Működésük alapját a tagok rendszeres befizetései biztosítják, akik cserébe saját elhatározásuk alapján az egészségük védelmét és megőrzését elősegítő szolgálatásokkal élhetnek.

Egészségpénztári tagként saját gyűjtőszámlán teszel félre a későbbi kiadásokra. A tagság mellé kapsz egy kártyát, amivel a későbbiekben fizetni tudod egészségedet érintő, illetve az öngondoskodással kapcsolatos (pl. gyermekvállalás, idősgondozás, lakáscélú jelzáloghitel stb.) tételeket.

A dolog lényege, hogy a számládra befizetett összeg után a következő évi adóbevallásoddal 20%-os adóvisszatérítésre leszel jogosult.

Miért járhatsz jól az egészségpénztári tagsággal?

A mérsékelten izgalmas érvünk úgy hangzik, hogy egészségpénztári taggá válni pénzügyileg tudatos döntés. Minél hamarabb kezdesz el félretenni a későbbi kiadásokra, annál stabilabb helyzetnek örvendhetsz egészségügyi és financiális szempontból is.

Ha ettől még nem szaladt fel látványosan a pulzusod, na majd most! Merthogy egészségpénztári tagként a befizetéseid után akár 150 000 Ft-ot is visszaigényelhetsz! Az adóbevallásod elkészítésekor a SZJA-ból ugyanis 20% igényelhető vissza valamennyi egészségpénztári befizetésed után.

Világos, de milyen egészségügyi kiadások után járhat a 20%-os visszatérítés?” – merülhet fel benned kérdésként. Mindjárt kitérünk erre is.

Gyakori élethelyezetek, amikor igénybe vehető a 20%-os visszatérítés

Képzeld el, hogy egy óvatlan harapás után váratlanul letörik a fogad. /Várj, inkább mégse képzeld el, nem jó ilyenre nem kellemes gondolni./

A lényeg, hogy olyan nagyobb magánorvosi beavatkozások után is járhat a 20%-os visszatérítés, amilyen egy fogászati kezelés. De ugyanúgy említhetnénk példaként a szemészeti, nőgyógyászati, vagy többek között a szülészeti ellátást.

Apropó, szülészet, illetve babavárás. Egészségpénztári tagként a pelenka, babaápolási szerek, babaolaj, babafürdető és babatestápoló mellett tucatnyi tételt számolhatsz még el. Beleértve olyan esszenciális eszközöket is, mint a légzéskimaradás figyelő készülék, vagy az életfunkciókat figyelő bébiőr ​

Nem beszélve a gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről, illetve a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekről, amelyeknek a beszerzése szinte mindannyiunk számára rendszeres havi kiadást jelent.

Ha már úgyis fizeted az SZJA-t, miért ne nyerné rajta vissza valamennyit?

Az egészségpénztárak által kínált lehetőségekkel nem élni kicsit olyan, mintha sosem vennéd el a visszajárót a boltban. Pedig könnyen lehet, hogy az egyébként visszaigényelhető 20%-nak jutna hely a „pénztárcádban”, nem igaz?

Tudtad, hogy átlagban havi 15 ezret költünk egészségügyi kiadásokra? Ez korántsem elhanyagolható összeg. Pláne éves viszonylatban. Már csak emiatt sem elhanyagolható kérdés, sikerül-e ebből bármennyit is visszaigényelni.

Korrekt módon fizetve az SZJA-t mondhatni kihagyott ziccer volna nem élni annak a lehetőségével, hogy visszakapj valamennyit a saját pénzedből. Akár egy fogkőleszedés, komplett szűrővizsgálat vagy többhavi pelenka ellenértékét.

Konklúzió

Ha idáig elolvastad a cikket, valószínűleg érdekelnek az egészségpénztári tagsággal járó előnyök. Viszont simán maradhattak benned olyan kérdések, minthogy

  • Mire figyeljek a pénztár kiválasztásakor?
  • Melyik pénztárt válasszam?
  • Mi mindent számolhatok el egészégpénztárra?

A válaszokért nézz rá a Számvető.hu átfogó cikkére, ahol ráadásul összehasonlító kalkulátort is találsz a szóba jöhető egészségpénztárakkal.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).