fbpx

Hol állsz a vagyonlétrán?

Mindegyikünk örülne, ha milliomos lenne, kivéve a milliárdosok, ők valószínűleg szomorúak lennének, tehát még milliomos és milliomos között is nagy különbségek lehetnek, a vagyonlétra ezt mutatja meg. Vagyonod építése közben új perspektívába (pozitív vagy negatív) helyezheted magad ezzel az egyszerű skálával, ami egy számban mutatja meg hol állsz pénzügyileg nemzetközi viszonylatban. Esetleg, villoghatsz is társaságban, hogy te bizony egy hetes vagy és az milyen menő már.

Összeáll a vagyonlétra


Már dollárban kifejezve sem elég kifejező a milliomos kifejezés, mert jelenthet egy okosan megtakarító középosztálybelit, de egy dollártízmilliókkal rendelkező gazdag embert is. Forintban gondolkozva, még kevésbé kifejező, hogy valaki azért milliomos, mert kicsivel az átlag fölött keres és mondjuk félretesz havi 60 ezret másfél éven át, vagy mert százmilliókat vesz ki a vállalatából, aztán egy adriai jachton szexorgiákat tart.

Ha mégis egyben szeretnénk ezeket kezelni, akkor segítségünkre van a logaritmikus skála. Így 12 számcsoport felhasználásával érzékletesen kifejezhetjük kinek mekkora a vagyona. A vagyonlétrához 10 hatványait használjuk dollárban, ugye mindenki emlékszik általános iskolából, hogy 101 = 10, 106 pedig 1 000 000. Negatív vagyonnal rendelkezők, azaz akik adósságokban úsznak a -2-es csoportba lettek besorolva.

A vagyonlétra

A számok inkább indikatívak, mint teljesen pontosak. Egyrészt, csak 5 milliárd ember lett besorolva, mivel nagyon nehéz (pláne a fejletlen és fejlődő országokból) pontos adatokat szerezni. Szinte biztos, hogy a kimaradók túlnyomó többsége valahol a 4-es kategóriában és az alatt lesznek megtalálhatók. Ugyanígy, az hogy az egyes kategóriában levők mit engedhetnek meg maguknak eltérhet országoktól és személyes preferenciáktól függően is.

A vagyonlétránk mégis szemléletes. Erős különbségek vannak egy 7-es és egy 10-es között, de azért mindketten piszkosul gazdagok. Ha saját példákat akarunk nézni, akkor a magyar fiatalok átlagos megtakarítása alapján 3-as kategóriába esnek. Ezzel szemben, Pazarló és NélkülŐzike mindketten a -2 csoportot erősítik.

A létra segíthet az anyagi és élethelyzeted jobb megértésében azért is, mert megmutatja, hogy a felső 1%-ba való bejutáshoz is „csak” 300 millió forintra van szükséged, de 30 milliós vagyonnal is jó eséllyel bekerülsz a világ népességének felső 10%-ba.

Forrás: Bloomberg.com

Számvető Pénzügyi Blog

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).