fbpx

Honnan tudod, hogy nem keresel eleget?

eleget keresel - címkép

Meglátod mennyit utaltak a hónap végén és megállapítod… Sokan legalábbis ezt érzik. A válasz azonban nem mindig ilyen egyszerű.

Írtunk már az igényszint tartályokról, amik megmutatják mennyire tudod pénzedből fedezni a lét-, jólét és luxus szükségleteidet. Erről bővebben tudsz olvasni korábbi cikkünkben. Érdemes megismerkedni még az Életszínvonval Inflátorral is, mert őt is emlegetni fogjuk.

NélkülŐzike és PazarLó


Hívjunk segítségül két karaktert, NélkülŐzikét és Pazarlót, hogy megtudjuk tényleg a kereset okozza az anyagi gondjaidat. Nézzük meg pénzügyi helyzetüket és állapítsuk meg róluk eleget keresnek-e?

eleget keresel - NélkülŐz

NélkülŐzike kedves teremtés, egy tragikus vadászbalesetben („baleset”) elvesztette férjét, azóta egyedül neveli két gidáját. Évek óta dolgozik titkárnőként a Kerekerdei Közepesvállalkozásnál és 160 ezret visz haza havonta. Jelenleg semmi vagyona sincs. Sőt, maga előtt görget egy ideje egy köteg folyószámlahitelt, amit mindig majd-a-következő-hónapban fog rendezni. Persze, állandóan közbejön valami, hol az ifjaknak egy iskolai kiadás, hol egy elromló bojler, hol valami kis betegség, ami megakadályozza a törlesztést. Előfordul az is, hogy a számlákat csak a harmadik felszólítás után tud rendezni és néha éhesen is megy ágyba, hogy a gidáknak meglegyen mindene.

eleget keresel - Pazarló

PazarLó egy egészen más szerzet, egyedülálló és senkire sincs gondja csak magára. A Abraktőzsde jólmenő brókereként éli az aranyifjak nagyszerű életét. Ha valaki kívülről nézi csak a napi 10-14 óra munkát, az állandó partizást, a csillogó autót, a gyakorta körülötte nyüzsgő éjjeli pillangókat, a Dunára néző emeleti penthouseban tartott közerkölcssértő rendezvényeket és a nagy mennyiségben fogyasztott tudatmódosító szereket látja. Ha egy kicsit közelebbről szemügyre vesszük életét, azt látjuk, hogy az 1,5 milliós kereset mellé, vagyona pont akkora, mint NélkülŐzikének, azaz semekkora. Bár, a keresete messze az átlag felett van, a kiadásai sem mindennapiak. Hónap végére rendszeresen elfogy a pénze, ekkor jön a csodafegyver, a hitelkártya. Jelenleg 2 milliós tartozást nevelget, ami nem nagyon akar fogyni hála a kamatoknak és a költekező életmódnak.

Helyzetelemzés


Egyiküknek sem jó az anyagi helyzete, hiszen nem jönnek ki hónap végén pénzükből. De azért mi is érezzük a különbséget a két életstílus között. Kinek jobb a helyzete?

Elsőre úgy tűnik, hogy Pazarló jelenleg jobb helyzetben van, mert legalább a létszükségleteit tudja fedezni. Anyagi lehetőségei tágabbak mert sokkal nagyobb a keresete. Másrészt, viszont mély gödörben van ő is. Nagy keresetéhez adóssága is nagyobb arányú. Nem kell nagy fantázia, hogy elképzeljünk egy tőzsdekrachot, aminek a hatására pazar lovunk az utcára kerül. Mihez kezd ezután? Esélyes, hogy az adósságok maguk alá temetik és Pazarlóból hirtelen KolduLóvá változik át.  Ha ezt el akarja kerülni, helyzetében valaminek változnia kell.

NélkülŐzike helyzete sem stabil. Őt is borzasztóan érintené munkája elvesztése, hiszen nincsenek megtakarításai. Előnye, hogy fizetéséhez képest kisebb az adóssága és hogy ilyen bérezést szinte bárhol máshol is meg tud kapni. Egyszerűen, a mostani életszínvonalának finanszírozásához valószínűleg könnyebben talál hasonló szinten fizető munkát. Ezzel még nem lesz előrébb, helyzetében valaminek változnia kell, ha biztosabb és jobb anyagi körülményeket akar.

Honnan tudod, hogy nem keresel eleget?


És így jutottunk vissza címben feltett kérdéshez, mindkét karakterünk rossz anyagi helyzetben van. Döntsük el a több pénz a megoldás-e problémájukra?

Bár PazarLónak nem egy szaúdi herceghez mérhető a bevétele, de azért messze az átlag felett keres. Ennek ellenére sincs jó anyagi helyzetben. A lehetőségei engednék, hogy ne hónapról hónapra, adósságról adósságra éljen, de nem él ezzel az eséllyel. Ha 10-20-30%-kal többet keresne, minden egyéb szokás változatlansága mellett, csak pont azt érné el, hogy legalább ennyivel többet is költene el. Életét rontó Életszínvonal Inflátora 120%-on pörög, meg kellene zaboláznia ezt az alakot, az ő problémáira ez a megoldás. Amire szüksége van, az jobb szokások, a kiadások követése és a helyes pénzügyi étrend. Ezek nélkül a több pénz nem fog megoldást nyújtani gondjaira.

NélkülŐzike keresete eközben átlag alatti. Helyzete nehéz, mert nem csak magára kell gondolnia, hanem másokról is gondoskodik. Jelenlegi lehetőségei nem engednek többet annál, amit teljesít. Kihozta helyzetéből a maximumot. Nem túl nehéz belátni azt, hogyha hónap végén nincs elég pénze kifizetni a számlákat, rendesen étkezni, vagy szükség esetén gyógyszereket venni, akkor gondok vannak bevételi oldalon. Próbálhat NélkülŐzike akármilyen megtakarítási vagy kiadás követési módszert egyszerűen véges mennyiségű pénzt nem lehet tovább osztani. Amire szüksége van az több bevétel, amihez megoldás lehet ha több pénzt harcol ki, vagy képezi magát, azaz kiaknázza a karriert, a százmilliókat érő eszközt (és igen két gida mellett nehéz kihívás).

Itt a válasz a kérdésre, a több pénz nem minden pénzügyi gondra megoldás. Pontosan meg kell tudnod határozni a problémáidat, céljaidat ahhoz, hogy tudd neked erre van-e szükséged, vagy esetleg máshol kell változtatnod.

PazarLó/NélkülŐz egyenes


Hogy használhatja fel a kedves olvasó, aki valószínűleg se nem őz, se nem ló az eddig olvasottakat? Nyilván a példák sarkítottak. Az életben a mi helyzetünk valahol a kettő között lesz (kivéve ha van köztetek antropomorf emberlóőzállat!). Ettől függetlenül a gyakorlat ugyanaz, a költség piramis segítségével lődd be, hogy körülbelül hol állsz a kiadásaiddal. Figyelj oda, hogy ÉLIN-t ne hagyd szabadon garázdálkodni. Ez egy jó kezdet ahhoz, hogy meghatározd, hogy az anyagi helyzeteden a több pénz, vagy a pénzügyek tudatosabb kezelése segítene. Helyezd el magad valahol az egyenesen:

Eleget keresel - keresőegyenes

Minél inkább a bal oldalra esel, annál nagyobb az esélye, hogy neked bizony a szokásaidat kell megváltoztatnod, mert túl sokat költesz. Minél inkább a jobb oldalra kerülsz annál nagyobb az esély arra, hogy nem keresel eleget. Ha középen helyezkedsz el, akkor nagyjából rendben vannak a pénzügyeid és nincs igazi anyagi problémád (gratulálok!). Persze, ez nem azt jelenti, hogy gazdag (szebben mondva vagyonos) vagy, hanem csak annyit, hogy akut problémád nincsen. Ettől még nem biztos, hogy nincs okod a változtattni. Lehetnek igényeid, amik nem teljesülnek megfelelően. Középen elhelyezkedőként ekkor dönthetsz úgy, hogy magasabb bevétel után nézel, vagy hogy máshogy osztod be a meglévő pénzed. Esetleg kombinálod a két megoldást, kérsz fizetésemelést és csökkented luxuskiadásaid.

Középen lenni azt is jelenti, hogy abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy eleget keresel és már csak pénzért nem éri meg ugrálni a munkahelyek között, hanem van lehetőséged más szempontokat is mérlegelni. Akárhol is legyél az egyenesen, ez az állatos példa segíthet abban, hogy jobban megértsd min érdemes dolgozni a pénzügyeidben, hogy valódi változást tudj elérni.

Számvető Pénzügyi Blog

Iratkozz fel és elküldünk emailben egy excel táblát, amiben elkezdheted vezetni vagyonod alakulását. A tábla alapvetően nagyon egyszerű, de nekem már ez is sokat segített pénzügyeim tudatosabb kezelésében. Próbáld ki, hátha neked is segít.


Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Egy válasz

  1. Az emberi pszichológiát kihagytad. Sok munkakör, – jellemzően pont ilyen a bróker és sok más jutalékos munka – megköveteli azt (már ha sikeres akarsz lenni benne), hogy teljes mértékben átadd magad az általad képviselt életstílusnak. Nem hordhatsz maszkot a munkát során, mert akkor nem lehetsz kongruens az általad képviselt életstílussal, ezt pedig ki fogják szúrni a potenciális ügyfelek, vagy serkentőszerekhez folyamodsz, aminek az egészséged látja kárát hosszútávon, jó példa az a bizonyos jelenet Mark Hanna a Wall Street farkasából (kurvák és kokó).

    Persze vannak szerencsésebb helyzetben lévők, celebek, sztárok, ahol különböző szponzorok tartják el őket, ha elég ügyesek, akár Kardashian-i életszínvonalon. De ez sem egy tartós dolog, ha nincs terve hosszútávra, könnyen visszaeshet az életszínvonala, még ha nem is a parizeres szintre.

    Ráadásul nem egy olyan “játékost” láttam ezeken a területeken, akik valójában szinte korlátlan pénzcsappal rendelkeznek és ezekkel a munkákkal fedezik akár a fekete jövedelmüket, akár a tehetős szülőktől áramló pénzeket. Ugyanis például a társadalom és a csajok szemében mindenképp menőbb egy olyan ügynök, aki 2 év alatt lakást vett Budán a sikereiből, mint egy olyan, akinek a szülők rakták alá, olyannál meg pláne, akinek sötét bizniszekből van a pénz. Ez utóbbi esetben tisztára mosni sem utolsó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).