Így segít boldogabb élethez a pénzügyi tudatosság

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Boldogság és pénzügy kapcsolata

Az életre lehet mondani, hogy hosszú és azt is, hogy rövid. Nézőpont kérdése.

Csak tesszük a mindennapi dolgainkat és elménk legmélyebb bugyraiban ott a gondolat, hogy még rengeteg időnk van. Lesz még időm megélni az álmaim, amikor majd megtanulok zongorázni, fejlesztem a tenisz tudásom vagy körbeutazom a világot. De mégis mennyi időnk van mindezt megélni?

Ezt próbáltam kiszámolni és ábrázolni. Bizonyos részei globális statisztikák alapján készült, valamit én számoltam ki.

Íme az életed!

Kattints ide, ha szeretnéd személyre szabottan is látni.

Jelenleg az átlagos várható élettartam Magyarországon 76 év. 52 oszlop van, ami az év 52 hetét jelenti. Minden egyes sor kitesz egy évet, így 76 sorunk van.

Azt gondoljuk, hogy az életünk megszámlálhatatlanul sok hétből áll. De nem! Itt van előtted a várható életed és annak összes hete. 3952 hét, amelyből már jó pár mögötted van.

Hm, lehet, hogy az életem nem is olyan hosszú?

Mégis mennyiből kell kigazdálkodnom szabadidőmet?

Legjobban engem az az időszak érdekel, amikor a tanulmányokkal már végeztünk és előttünk áll 40 produktív év annak minden kihívásával. Nézzük meg, hogy mennyi időt tölthetünk azokkal a dolgokkal, amit szeretnénk.

Az ábrán 40 év karriernek megfelelő 2080 hét látható, amelynek nagy részét olyan tevékenységek tesznek ki, amiket nem tudunk megkerülni mindennapi életünkben.

Harmadát az ágyban töltjük, alvással vagy arra való készülődéssel. 693 hét.

Ezután muszáj dolgoznunk. Hiszen, hogy lenne így tetőnk, amely felett jókat aludhatunk? 492 hét (9 órával számolva, amivel az utazást is beleszámoltam).

Ennünk is kell és érdemes rászánni az időt. Okos statisztikusok bebizonyították, hogy aki gyorsan eszik, az többet eszik. És aki többet eszik az kövér lesz. 118 hét.

Az érdekesség kedvéért bejelöltem, hogy mennyit vagyunk wc-n. 18 hét arra, hogy átgondoljuk az élet nagy dolgait ott ahol senki sem zavar. Vagy, amit olyankor szeretsz csinálni…

Ha ezeket levonom, maradt 757 hetem, amelyet azzal tölthetek, amit igazán szeretnék. Ebbe kell még beleférnie a gyereknevelésnek, a takarításnak és magunk karbantartása testileg és szellemileg.

Itt érdemes egy kicsit megállni és elmerengni. Mivel töltöm ezt az időt? Megélem az álmaim? Életemnek ezen része olyan dolgokkal telik, amire azt mondom halálos ágyamon, hogy teljesen megérte? Mit hozok ki ezekből a hetekből?

Ne higgy a reklámgépezetnek

A világ megpróbálja rád erőltetni a saját elképzelését arról, hogy ebben a megmaradt kis időben mitől leszel boldog. Nem azért, mert ők tudják a nagy igazságot. Tisztán anyagi okokból. Megmondják, hogy milyen tárgyakat és szolgáltatásokat vegyél, amik elhozzák a „boldogságot”.

Ez alól én sem voltam kivétel. A média sikeresen elhitette velem, hogy a boldogság forrását a szép dolgok, finom ételek és egzotikus drága helyek jelentik. Kerestem a boldogságot az ételekben, az utazásokban és az éjszakai szórakozóhelyeken. Természetesen mindegyiknek megkérték az árát.

Ilyenkor úgy éreztem, hogy megéri, hiszen a boldogság apró szikrája megjelent ezekben a pillanatokban. Mint amikor befalod azt a fényesen csillogó dupla csokis browniet. Evés közben isteni boldogságot érzel.

De ezek általában hamis, gyorsan múló boldogság pillanatok voltak csupán. Ezért minden egyes élmény után, újra megakartam ismételni azt. De ha valamit többször csinálsz, akkor az onnantól már nem egy extra élmény. Csupán az átlag, amely beépül a mindennapokba. Évi egyszer enni az egyik nagynevű étterem isteni brownie-jából hatalmas élvezet. De, ha minden nap azt enném, akkor csupán a mindennapok unalmas ételévé válna. Így ugyanahhoz a hatáshoz mindig emelnünk kell a tétet. Még finomabb süti, még nagyobb ház, még egzotikusabb utazás.

Tehát a média hazudott…

De akkor mitől leszek boldog?

Számomra a boldogság az az idő, amit szeretteimmel töltök vagy olyan tevékenységekkel, amiket szeretek.

Egy jó hangulatú társasjátékozás a barátokkal, miközben jókat nevetünk.

Egy kellemes séta párommal, amikor az élet nagy dolgairól beszélünk.

Egy könyvklub összejöveteltől, ahol sok érdekes ember nézőpontját ismerhetem meg a könyvön keresztül.

És te mitől leszel igazán boldog?

De hogy jön ehhez a személyes pénzügy?

Nem kergetek hiú ábrándokat. A személyes pénzügyek kb. annyira izgalmas, mint a száradó festéket nézni a falon. Nem szeretünk vele foglalkozni, de szeretnénk gazdagok lenni (akár mit is jelentsen az). Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a boldogság pénzen megvehető. Egy ölünkbe pottyant nagyobb összegtől életünk megváltását várjuk.

Márpedig az ötös lottón nem fogják kihúzni a nyerőszámaid, ruletten sem pörgetik ki a szerencseszámod és a foci tippjeid sem fognak mindig bejönni. Így marad a kemény munka, hogy megvehessük álmaink cuccait és élményeit. Lehet keményen túlórázni az extra jövedelemért, hogy megvehessük a legújabb Iphone telefont vagy legdivatosabb elektromos autót vagy elutazhassunk olyan tájakra, amik hallatán leesik a kollégák álla. De tudd, hogy egy extra munkaóra ára 55 hét (egy egész karrieren át). Ennyivel csökkenti az amúgy is kevéske 757 hetedet. Több, mint 1 évvel…

Tehát érdemes átformálni a pénzügyeinkhez és pénzhez való hozzáállásunkat, hogy hosszútávon pénzügyileg gondtalan életet élhessünk. Mert a pénzből mindig lehet több és több. Ahogy az azon vásárolt dolgokból is. De időnk csak korlátolt mennyiségben van. És, aki tudatos pénzügyeiben, annak megvan a szabadsága arra, hogy azt a maradék szabadidejét azzal töltse, amivel igazán szeretné.

Például olyan munkával, ahol nem azért kell napi 12 órát dolgoznom, hogy ne rúgjanak ki és fedezni tudjam a hitelkártya tartozásaim, amiből a szép, de drága cuccaim vásároltam, hanem azért, mert a munkám olyan kihívásokkal jár, amely a készségeim és ezáltal énem fejlődését eredményezi.

Kapcsolatokat, amelyeken keresztül értékes időt tudok eltölteni azokkal, akiket szeretek és tisztelek. Értékes időt a párommal, szüleimmel és barátaimmal. Időt kapok arra, hogy amikor gyerekem lesz, akkor valóban részese legyek az életének és ne azt kelljen mondanom, hogy „hagyjál, Apunak most dolgoznia kell”.

Időt a hobbijaimra. Legyen az sport vagy kulturális kikapcsolódás, amely mentálisan feltölt.

A pénzügyeim tudatos kezelése az, ami által kontrollt nyerhetek az életem felett. Számomra fontosabb a boldogság megélése, mint a boldogság látszatának fenntartása. Mert az utóbbi mindig sokba fog kerülni.

„Pénzt vesztegetni semmi veszteség, ki időt veszít, veszíti mindenét.” Geoffrey Chaucer

A pénzügyek tudatos kezelésétől még nem leszel automatikusan boldog. De fontos része a teljes képletnek. Mert pénzen tudsz „időt venni”. És az a legnagyobb érték az életünkben.

Megtakarítani sose késő elkezdeni, de tény, hogy minél előbb kezded el, annál könnyebb lesz. Ahogy idősödünk úgy fognak nőni anyagi terheink. Lakás, autó, gyerek stb. Azzal, hogy korán kezded el a folyamatot, ezt a terhet tudod csökkenteni és egy kiegyensúlyozottabb életet élhetsz, amely nem a hirtelen feltörő vágyak kielégítésében teljesedik ki.

És te mit kezdesz a szabadidőddel?

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).