Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Így segít boldogabb élethez a pénzügyi tudatosság

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Boldogság és pénzügy kapcsolata

Az életre lehet mondani, hogy hosszú és azt is, hogy rövid. Nézőpont kérdése.

Csak tesszük a mindennapi dolgainkat és elménk legmélyebb bugyraiban ott a gondolat, hogy még rengeteg időnk van. Lesz még időm megélni az álmaim, amikor majd megtanulok zongorázni, fejlesztem a tenisz tudásom vagy körbeutazom a világot. De mégis mennyi időnk van mindezt megélni?

Ezt próbáltam kiszámolni és ábrázolni. Bizonyos részei globális statisztikák alapján készült, valamit én számoltam ki.

Íme az életed!

Kattints ide, ha szeretnéd személyre szabottan is látni.

Jelenleg az átlagos várható élettartam Magyarországon 76 év. 52 oszlop van, ami az év 52 hetét jelenti. Minden egyes sor kitesz egy évet, így 76 sorunk van.

Azt gondoljuk, hogy az életünk megszámlálhatatlanul sok hétből áll. De nem! Itt van előtted a várható életed és annak összes hete. 3952 hét, amelyből már jó pár mögötted van.

Hm, lehet, hogy az életem nem is olyan hosszú?

Mégis mennyiből kell kigazdálkodnom szabadidőmet?

Legjobban engem az az időszak érdekel, amikor a tanulmányokkal már végeztünk és előttünk áll 40 produktív év annak minden kihívásával. Nézzük meg, hogy mennyi időt tölthetünk azokkal a dolgokkal, amit szeretnénk.

Az ábrán 40 év karriernek megfelelő 2080 hét látható, amelynek nagy részét olyan tevékenységek tesznek ki, amiket nem tudunk megkerülni mindennapi életünkben.

Harmadát az ágyban töltjük, alvással vagy arra való készülődéssel. 693 hét.

Ezután muszáj dolgoznunk. Hiszen, hogy lenne így tetőnk, amely felett jókat aludhatunk? 492 hét (9 órával számolva, amivel az utazást is beleszámoltam).

Ennünk is kell és érdemes rászánni az időt. Okos statisztikusok bebizonyították, hogy aki gyorsan eszik, az többet eszik. És aki többet eszik az kövér lesz. 118 hét.

Az érdekesség kedvéért bejelöltem, hogy mennyit vagyunk wc-n. 18 hét arra, hogy átgondoljuk az élet nagy dolgait ott ahol senki sem zavar. Vagy, amit olyankor szeretsz csinálni…

Ha ezeket levonom, maradt 757 hetem, amelyet azzal tölthetek, amit igazán szeretnék. Ebbe kell még beleférnie a gyereknevelésnek, a takarításnak és magunk karbantartása testileg és szellemileg.

Itt érdemes egy kicsit megállni és elmerengni. Mivel töltöm ezt az időt? Megélem az álmaim? Életemnek ezen része olyan dolgokkal telik, amire azt mondom halálos ágyamon, hogy teljesen megérte? Mit hozok ki ezekből a hetekből?

Ne higgy a reklámgépezetnek

A világ megpróbálja rád erőltetni a saját elképzelését arról, hogy ebben a megmaradt kis időben mitől leszel boldog. Nem azért, mert ők tudják a nagy igazságot. Tisztán anyagi okokból. Megmondják, hogy milyen tárgyakat és szolgáltatásokat vegyél, amik elhozzák a „boldogságot”.

Ez alól én sem voltam kivétel. A média sikeresen elhitette velem, hogy a boldogság forrását a szép dolgok, finom ételek és egzotikus drága helyek jelentik. Kerestem a boldogságot az ételekben, az utazásokban és az éjszakai szórakozóhelyeken. Természetesen mindegyiknek megkérték az árát.

Ilyenkor úgy éreztem, hogy megéri, hiszen a boldogság apró szikrája megjelent ezekben a pillanatokban. Mint amikor befalod azt a fényesen csillogó dupla csokis browniet. Evés közben isteni boldogságot érzel.

De ezek általában hamis, gyorsan múló boldogság pillanatok voltak csupán. Ezért minden egyes élmény után, újra megakartam ismételni azt. De ha valamit többször csinálsz, akkor az onnantól már nem egy extra élmény. Csupán az átlag, amely beépül a mindennapokba. Évi egyszer enni az egyik nagynevű étterem isteni brownie-jából hatalmas élvezet. De, ha minden nap azt enném, akkor csupán a mindennapok unalmas ételévé válna. Így ugyanahhoz a hatáshoz mindig emelnünk kell a tétet. Még finomabb süti, még nagyobb ház, még egzotikusabb utazás.

Tehát a média hazudott…

De akkor mitől leszek boldog?

Számomra a boldogság az az idő, amit szeretteimmel töltök vagy olyan tevékenységekkel, amiket szeretek.

Egy jó hangulatú társasjátékozás a barátokkal, miközben jókat nevetünk.

Egy kellemes séta párommal, amikor az élet nagy dolgairól beszélünk.

Egy könyvklub összejöveteltől, ahol sok érdekes ember nézőpontját ismerhetem meg a könyvön keresztül.

És te mitől leszel igazán boldog?

De hogy jön ehhez a személyes pénzügy?

Nem kergetek hiú ábrándokat. A személyes pénzügyek kb. annyira izgalmas, mint a száradó festéket nézni a falon. Nem szeretünk vele foglalkozni, de szeretnénk gazdagok lenni (akár mit is jelentsen az). Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a boldogság pénzen megvehető. Egy ölünkbe pottyant nagyobb összegtől életünk megváltását várjuk.

Márpedig az ötös lottón nem fogják kihúzni a nyerőszámaid, ruletten sem pörgetik ki a szerencseszámod és a foci tippjeid sem fognak mindig bejönni. Így marad a kemény munka, hogy megvehessük álmaink cuccait és élményeit. Lehet keményen túlórázni az extra jövedelemért, hogy megvehessük a legújabb Iphone telefont vagy legdivatosabb elektromos autót vagy elutazhassunk olyan tájakra, amik hallatán leesik a kollégák álla. De tudd, hogy egy extra munkaóra ára 55 hét (egy egész karrieren át). Ennyivel csökkenti az amúgy is kevéske 757 hetedet. Több, mint 1 évvel…

Tehát érdemes átformálni a pénzügyeinkhez és pénzhez való hozzáállásunkat, hogy hosszútávon pénzügyileg gondtalan életet élhessünk. Mert a pénzből mindig lehet több és több. Ahogy az azon vásárolt dolgokból is. De időnk csak korlátolt mennyiségben van. És, aki tudatos pénzügyeiben, annak megvan a szabadsága arra, hogy azt a maradék szabadidejét azzal töltse, amivel igazán szeretné.

Például olyan munkával, ahol nem azért kell napi 12 órát dolgoznom, hogy ne rúgjanak ki és fedezni tudjam a hitelkártya tartozásaim, amiből a szép, de drága cuccaim vásároltam, hanem azért, mert a munkám olyan kihívásokkal jár, amely a készségeim és ezáltal énem fejlődését eredményezi.

Kapcsolatokat, amelyeken keresztül értékes időt tudok eltölteni azokkal, akiket szeretek és tisztelek. Értékes időt a párommal, szüleimmel és barátaimmal. Időt kapok arra, hogy amikor gyerekem lesz, akkor valóban részese legyek az életének és ne azt kelljen mondanom, hogy „hagyjál, Apunak most dolgoznia kell”.

Időt a hobbijaimra. Legyen az sport vagy kulturális kikapcsolódás, amely mentálisan feltölt.

A pénzügyeim tudatos kezelése az, ami által kontrollt nyerhetek az életem felett. Számomra fontosabb a boldogság megélése, mint a boldogság látszatának fenntartása. Mert az utóbbi mindig sokba fog kerülni.

„Pénzt vesztegetni semmi veszteség, ki időt veszít, veszíti mindenét.” Geoffrey Chaucer

A pénzügyek tudatos kezelésétől még nem leszel automatikusan boldog. De fontos része a teljes képletnek. Mert pénzen tudsz „időt venni”. És az a legnagyobb érték az életünkben.

Megtakarítani sose késő elkezdeni, de tény, hogy minél előbb kezded el, annál könnyebb lesz. Ahogy idősödünk úgy fognak nőni anyagi terheink. Lakás, autó, gyerek stb. Azzal, hogy korán kezded el a folyamatot, ezt a terhet tudod csökkenteni és egy kiegyensúlyozottabb életet élhetsz, amely nem a hirtelen feltörő vágyak kielégítésében teljesedik ki.

És te mit kezdesz a szabadidőddel?

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).