fbpx

Spórolj akár 46 400 forintot az iskolakezdésen egészségpénztárral

Egy újabb nyár ér a végéhez és hamarosan újra itt az iskolakezdés. Szülők százezrei indulnak meg a boltokba, hogy felvértezzék gyermeküket olyan elengedhetetlen iskolai eszközökkel, mint toll, füzet, ceruza stb.

Nem csak a taneszközöket szerzik be most, hanem sokan a nyáron szétkoptatott ruhadarabokat is ilyenkor cserélik le.

Ez a nagybevásárlás már önmagában nem kis stresszt tud okozni a szülőknek, de az sem segít, hogy ilyenkor nem kis összeggel csappan meg a családi kassza.

Ilyenkor érdemes bevetni minden lehetséges eszközt arra, hogy ezeken a kiadásokon spórolj.

Sokan nem tudják, de egészségpénztár tagként az ilyen kiadásokon akár 46 400 forintot is spórolhatsz gyerekenként.

Nem szeretnélek hiú ábrándokba kergetni, ezért tudnod kell, hogy ezt most azonnal csak azok tudják kihasználni, akik már rendelkeznek egészségpénztári tagsággal és van 180 napos egyenlegük a pénztári számlán. Ettől függetlenül érdemes végigolvasni a cikket, mert így fél év múlva már akár el is számolhatod ezeket a költségeket.

Kezdjük rögtön az elején.

Mi az az egészségpénztár és önsegélyező szolgáltatás?

Az egészségpénztár alapvető célja, hogy az egészségügyi kiadásaidon spórolj. A működés lényege, hogy tagként lesz egy pénztári számlád, amire tehetsz eseti vagy rendszeres befizetéseket, azzal a megkötéssel, hogy innen csak egészségügyi kiadásokra költhetsz. A befizetések után pedig jövőre visszaigényelhetsz 20% szja visszatérítést, maximum 150 000 forintig. Ezért évi 750 000 forintnál többet nem érdemes befizetni.

Az egészségpénztáron keresztül pedig elérhetőek az önsegélyező szolgáltatások is, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos életesemények kapcsán, mint baba születése, jelzáloghitel vagy TANÉVKEZDÉS stb., a pénztári számládon lévő pénzt visszaigényeld rendes bankszámládra.

Az egészségpénztárról van egy nagyon részletes cikkem, ahol leírtam mindent, ha jobban belemélyednél a témába vagy iratkozz fel a 7 napos gyorstalpaló email kurzusra.

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Ezeket számolhatod el egészségpénztárra

Óvodás gyermekek esetében elszámolhatsz ruhát, taneszközt (rajzeszközök, technikai felszerelés) vagy tankönyveket (logopédiai, feladatgyűjtemények, az óvoda igazolása ellenében)

Iskolás gyermekek esetében szintén elszámolhatók ruhák, tankönyvek és taneszközök, illetve még a kötelező olvasmányok is, amennyiben az iskola igazolja.

Főiskola és egyetemi hallgató után pedig a tandíj, térítési díj, kollégiumi díj vagy albérleti díj számolható el.

PRO TIPP: Sehol nem nézik meg, hogy az a füzet, nadrág vagy bármi a fentiek közül valóban a gyereknek lettek-e megvásárolva.

Hogyan működik a beiskolázási támogatás?

Az önsegélyező szolgáltatásokon keresztül 232 000 Ft / év / gyermek mértékig igényelhetsz vissza pénztári számládról.

Gyűjtsd össze azokat a számlákat, amelyeket el tudsz számolni a támogatás keretében.

A támogatás iránti igényedet küldd el a pénztárnak 120 napon belül, amelyhez csatold az iskolalátogatási igazolást is. Az igénylő sablont megtalálod a pénztárad weboldalán.

Figyelj arra, hogy mindezt a tanév kezdete előtt 15 nappal és a vége után 15 nappal tedd meg, vagyis augusztus 15 és június 30 között.

Két példa, hogy hogyan használható ki az tanévkezdési támogatás

Mutatok két konkrét esetet, hogy hogyan érdemes kihasználni a tanévkezdési támogatást egészségpénztáron keresztül.

Első eset: Már van egészségpénztári tagságod, de még nincs 200 napos egyenleged

Ebben az esetben első lépésként fizesd be azt az összeget, amit szeretnél az iskolakezdési támogatással visszaigényelni.

Kezdd el gyűjteni a számlákat és 120 napon belül add be az igénylőlapot, amelyhez csatolod az iskolalátogatási igazolást.

Amint elérte a befizetett egyenleged a 180 napot, a számlák összege visszautalásra kerül a bankszámládra.

Második eset: Nincs még egészségpénztári tagságod

Válassz egy szimpatikus egészségpénztárat és lépj be. Számos pénztárba teljesen online be tudsz lépni (OTP-ről és Prémiumról például készítettem belépési útmutatót).

Ha megvan a pénztári tagságod, akkor elkezdheted a számlák gyűjtésést, majd fizesd be a visszaigénylendő összeget.

Add be az igénylőlapot az iskolalátogatási igazolással 120 napon belül. 180 nap múlva a számlák alapján megtörténik a kifizetés bankszámládra.

Összegezve ezekre figyelj!

 • Csak olyan összegre veheted fel pénztári számládról, amit legalább 180 napja fizettél be
 • 120 napod van arra, hogy a kiállított számlát a pénztár felé eljuttasd (csak a tanév első napját megelőző 15 napon belül és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított számlákat lehet ilyen módon elszámolni)
 • A támogatást családi pótlékra jogosult pénztártag vagy kedvezményezett veheti igénybe
 • Mindkét esetben a számlát a Pénztártag (vagy a szolgáltatási kedvezményezett) nevére és címére kell kiállítani, melynek a „Termék (szolgáltatás) megnevezése” részében fel kell tüntetni a gyermek/tanuló/hallgató nevét is
 • Igazolásokat kérd be és továbbítsd egészségpénztár felé
  • Gyermek/tanuló esetén
   • Óvoda- vagy iskolalátogatási igazolás
   • Családi pótlékra való jogosultság igazolás másolata (120 napnál nem régebbi)
   • A tankönyv, taneszköz vagy a ruházat megvásárlását tételesen tartalmazó kifizetett eredeti számlák
  • Egyetemi/főiskolai hallgató esetén (max 25 éves korig)
   • Főiskolai vagy egyetem látogatási igazolás
   • A tandíj, térítési díj, kollégiumi díj, albérleti díj megtérítését igazoló számlák, bizonylatok eredeti példánya
 • Részletekről érdeklődj egészségpénztáradnál

És, hogy melyik pénztárat érdemes választani?

Személyes tanács, de a kis létszámú pénztárakat kerülésre javaslom és inkább választanám a pénzügyileg stabilabb nagyobb pénztárakat ezzel kisebb kockázatot vállalva. Érdemes a 10 ezer főnél nagyobb taglétszámot számláló pénztárak közül választani.

A választást segítendő létrehoztam egy kalkulátort, amivel az összes pénztár ajánlatát össze tudod hasonlítani és a belépés gombra kattintva el is kezdheted a belépési folyamatot. A csúszka segítségével add meg a befizetendő összeget és a gombra való kattintás után a kalkulátor megmutatja, hogy mennyi megtakarításra számíthatsz a költségek levonása után.

A csúszka segítségével add meg a várható éves befizetésed mértékét

120 000 Ft/év

Befizetés 10  000 Ft/hó • Adó-visszatérítés 24  000 Ft/év
Rendezés:
Promóció
Akciós belépés július 23-ig
1. év megtakarítás:
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság első évében
24 000 Ft
2. év megtakarítás
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság második évében – pl nincs belépési díj
24 000 Ft
Tagok száma: 12 0000 fő
Kezelt vagyon: 2,5 mrd Ft
Minimum tagdíj: 6 000 Ft/hó
Belépési költség: 6 000 Ft
Kártyadíj: 5 000 Ft

Működési költség:
0 – 10 000 Ft: 10 %
10 000 – 150 000 Ft: 6 %
> 150 000 Ft: 2 %

Kérdésed van? Facebook csoport!

Ha maradt bármi kérdésed, akkor írj kommentben vagy lépj be az egészségpénztár Facebook csoportba, ahol mindenre választ kapsz. De az is lehet, hogy már ott a válasz. Nézz be!

Belépek a Facebook csoportba!

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Egy válasz

 1. Egetoen szükségünk volna nekünk, – az Egyesült Kiralysagban eloknek – itt , magan egeszsegbiztositasi ellátásra. Lennél szíves feldolgozni? Olyanra, ahol a leggyakrabban igénybevett orr-ful-gegeszeti ellatas biztositasa kiindulási opció. (Nem az osszes lehetoseg igénybevétele és kifizetese utan – hozzáadhato lehetőség.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget