Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Frissítve: 2024.01.04

Iskolakezdés egészségpénztárral – spórolj akár 53 360 forintot

Egy újabb nyár ér a végéhez és hamarosan újra itt az iskolakezdés. Szülők százezrei indulnak meg a boltokba, hogy felvértezzék gyermeküket olyan elengedhetetlen iskolai eszközökkel, mint toll, füzet, ceruza stb.

Nem csak a taneszközöket szerzik be most, hanem sokan a nyáron szétkoptatott ruhadarabokat is ilyenkor cserélik le.

Ez a nagybevásárlás már önmagában nem kis stresszt tud okozni a szülőknek, de az sem segít, hogy ilyenkor nem kis összeggel csappan meg a családi kassza.

Ilyenkor érdemes bevetni minden lehetséges eszközt arra, hogy ezeken a kiadásokon spórolj.

Sokan nem tudják, de egészségpénztár tagként az ilyen kiadásokon akár 53 360 forintot is spórolhatsz gyerekenként.

Nem szeretnélek hiú ábrándokba kergetni, ezért tudnod kell, hogy ezt most azonnal csak azok tudják kihasználni, akik már rendelkeznek egészségpénztári tagsággal és van 180 napos egyenlegük a pénztári számlán. Ettől függetlenül érdemes végigolvasni a cikket, mert így fél év múlva már akár el is számolhatod ezeket a költségeket.

Kezdjük rögtön az elején.

Mi az az egészségpénztár és önsegélyező szolgáltatás?

Az egészségpénztár alapvető célja, hogy az egészségügyi kiadásaidon spórolj. A működés lényege, hogy tagként lesz egy pénztári számlád, amire tehetsz eseti vagy rendszeres befizetéseket, azzal a megkötéssel, hogy innen csak egészségügyi kiadásokra költhetsz. A befizetések után pedig jövőre visszaigényelhetsz 20% szja visszatérítést, maximum 150 000 forintig. Ezért évi 750 000 forintnál többet nem érdemes befizetni.

Az egészségpénztáron keresztül pedig elérhetőek az önsegélyező szolgáltatások is, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos életesemények kapcsán, mint baba születése, jelzáloghitel vagy TANÉVKEZDÉS stb., a pénztári számládon lévő pénzt visszaigényeld rendes bankszámládra.

Az egészségpénztárról van egy nagyon részletes cikkem, ahol leírtam mindent, ha jobban belemélyednél a témába vagy iratkozz fel a 7 napos gyorstalpaló email kurzusra.

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Ezeket számolhatod el egészségpénztárra

Óvodás gyermekek esetében elszámolhatsz ruhát, taneszközt (rajzeszközök, technikai felszerelés) vagy tankönyveket (logopédiai, feladatgyűjtemények, az óvoda igazolása ellenében)

Iskolás gyermekek esetében szintén elszámolhatók ruhák, tankönyvek és taneszközök, illetve még a kötelező olvasmányok is, amennyiben az iskola igazolja.

Főiskola és egyetemi hallgató után pedig a tandíj, térítési díj, kollégiumi díj vagy albérleti díj számolható el.

PRO TIPP: Sehol nem nézik meg, hogy az a füzet, nadrág vagy bármi a fentiek közül valóban a gyereknek lettek-e megvásárolva.

Hogyan működik a beiskolázási támogatás?

Az önsegélyező szolgáltatásokon keresztül 266 800 Ft / év / gyermek mértékig igényelhetsz vissza pénztári számládról.

Gyűjtsd össze azokat a számlákat, amelyeket el tudsz számolni a támogatás keretében.

A támogatás iránti igényedet küldd el a pénztárnak 120 napon belül, amelyhez csatold az iskolalátogatási igazolást is. Az igénylő sablont megtalálod a pénztárad weboldalán.

Figyelj arra, hogy mindezt a tanév kezdete előtt 15 nappal és a vége után 15 nappal tedd meg, vagyis augusztus 15 és június 30 között.

Két példa, hogy hogyan használható ki az tanévkezdési támogatás

Mutatok két konkrét esetet, hogy hogyan érdemes kihasználni a tanévkezdési támogatást egészségpénztáron keresztül.

Első eset: Már van egészségpénztári tagságod, de még nincs 200 napos egyenleged

Ebben az esetben első lépésként fizesd be azt az összeget, amit szeretnél az iskolakezdési támogatással visszaigényelni.

Kezdd el gyűjteni a számlákat és 120 napon belül add be az igénylőlapot, amelyhez csatolod az iskolalátogatási igazolást.

Amint elérte a befizetett egyenleged a 180 napot, a számlák összege visszautalásra kerül a bankszámládra.

Második eset: Nincs még egészségpénztári tagságod

Válassz egy szimpatikus egészségpénztárat és lépj be. Számos pénztárba teljesen online be tudsz lépni (OTP-ről és Prémiumról például készítettem belépési útmutatót).

Ha megvan a pénztári tagságod, akkor elkezdheted a számlák gyűjtésést, majd fizesd be a visszaigénylendő összeget.

Add be az igénylőlapot az iskolalátogatási igazolással 120 napon belül. 180 nap múlva a számlák alapján megtörténik a kifizetés bankszámládra.

Összegezve ezekre figyelj!

 • Csak olyan összegre veheted fel pénztári számládról, amit legalább 180 napja fizettél be
 • 120 napod van arra, hogy a kiállított számlát a pénztár felé eljuttasd (csak a tanév első napját megelőző 15 napon belül és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított számlákat lehet ilyen módon elszámolni)
 • A támogatást családi pótlékra jogosult pénztártag vagy kedvezményezett veheti igénybe
 • Mindkét esetben a számlát a Pénztártag (vagy a szolgáltatási kedvezményezett) nevére és címére kell kiállítani, melynek a „Termék (szolgáltatás) megnevezése” részében fel kell tüntetni a gyermek/tanuló/hallgató nevét is
 • Igazolásokat kérd be és továbbítsd egészségpénztár felé
  • Gyermek/tanuló esetén
   • Óvoda- vagy iskolalátogatási igazolás
   • Családi pótlékra való jogosultság igazolás másolata (120 napnál nem régebbi)
   • A tankönyv, taneszköz vagy a ruházat megvásárlását tételesen tartalmazó kifizetett eredeti számlák
  • Egyetemi/főiskolai hallgató esetén (max 25 éves korig)
   • Főiskolai vagy egyetem látogatási igazolás
   • A tandíj, térítési díj, kollégiumi díj, albérleti díj megtérítését igazoló számlák, bizonylatok eredeti példánya
 • Részletekről érdeklődj egészségpénztáradnál

És, hogy melyik pénztárat érdemes választani?

Személyes tanács, de a kis létszámú pénztárakat kerülésre javaslom és inkább választanám a pénzügyileg stabilabb nagyobb pénztárakat ezzel kisebb kockázatot vállalva. Érdemes a 10 ezer főnél nagyobb taglétszámot számláló pénztárak közül választani.

A választást segítendő létrehoztam egy kalkulátort, amivel az összes pénztár ajánlatát össze tudod hasonlítani és a belépés gombra kattintva el is kezdheted a belépési folyamatot. A csúszka segítségével add meg a befizetendő összeget és a gombra való kattintás után a kalkulátor megmutatja, hogy mennyi megtakarításra számíthatsz a költségek levonása után.

Kérdésed van? Facebook csoport!

Ha maradt bármi kérdésed, akkor írj kommentben vagy lépj be az egészségpénztár Facebook csoportba, ahol mindenre választ kapsz. De az is lehet, hogy már ott a válasz. Nézz be!

Belépek a Facebook csoportba!

Diószegi Dániel

Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Egy válasz

 1. Egetoen szükségünk volna nekünk, – az Egyesült Kiralysagban eloknek – itt , magan egeszsegbiztositasi ellátásra. Lennél szíves feldolgozni? Olyanra, ahol a leggyakrabban igénybevett orr-ful-gegeszeti ellatas biztositasa kiindulási opció. (Nem az osszes lehetoseg igénybevétele és kifizetese utan – hozzáadhato lehetőség.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz