Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Frissítve: 2024.01.04

Lakáshiteled van? Tudtad, hogy egészségpénztárral akár egy havi lakástörlesztőt visszanyerhetsz?

Gondolnád, hogy a jelzáloghitel törlesztő nem csak vinni, de hozni is tudja a pénzt?

Pedig évente visszakaphatod egy wellness hétvége vagy egy havi törlesztő árát.

Ebben a cikkben megmutatom, hogy hogyan lehetséges ez. Tűpontosan leírtam, hogy mikor, mit és miért kell tenned. De előbb kezdjük a matekkal.

Videó

Készítettem egy videót, amelyben nagyjából azokat mondom el, amiket itt is leírtam, csak több vizuális elemmel bemutatva. A cikk mindig naprakészebb lesz, így érdemes hozzáolvasnod.

Mennyit nyerhetsz ezzel?

Leírtam részletesen a tudnivalókat és a teendőket. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de befektetve a megfelelő időt, megugorható.

Alapesetben, ha egyedül fizeted a lakáshitelt, akkor havonta 40 020 forintot számolhatsz el a törlesztődből pénztári számládon. Ez azt jelenti, hogy egy évben 480 240 forintot fizetsz be egészségpénztári számládra.

Erre kapsz 96 048 forint adóvisszatérítést pénztári számládra a következő évben.

Lehet egyesek most csak megvonják a vállukat, hogy ez nem is olyan sok. De távolodjunk el egy kicsit és nézzük meg, mennyit is jelent ez egy 20 éves lakáshitel esetében?

1 920 960 Ft… Csak gondold végig, hogy mennyi minden vásárolható meg ezen az összegen.

Akkor most csavarok még egyet a dolgon. Tételezzük fel, hogy nem csak egyedül fizeted a hitelt, hanem feleségeddel/férjeddel adóstársak vagytok. Ebben az esetben mindketten nyithattok egy pénztári számlát, amire külön-külön vonatkozik a havi 40 020 forintos limit. Így ketten együtt évi 960 480 forintot tudtok befizetni, amire jár az évi 192 096 forint adóvisszatérítés.

Így 20 év alatt ketten 3 841 920 forintot (!) spóroltok a jelzáloghiteleteken.Forrás: christmasshirts.com

Mostanra már biztos Te is kiszámoltad fejben, hogy mennyit nyerhetsz ezen.

De mi is ez pontosan és, hogyan tudod kihasználni?

Önsegélyező pénztár. Mi az és hogyan kapcsolódik a lakáshitel támogatáshoz?

Hogy elkerüljem a későbbi fogalom zavarokat, kezdjük azzal, hogy az egészségpénztár és önsegélyezőpénztár egy és ugyanaz 2016 óta. Akármelyik kifejezést is látod, nagy vonalakban ugyanarról van szó.

A pénztárba való belépéssel minimális havi díjat és eseti befizetéseket teljesíthetsz. Lesz egy pénztári számlád, amelyen ezek a befizetések gyűlnek. A pénztár felszámol némi működési költséget (4-7%), amelyet a befizetések után vonnak le.

Gyakorlatilag olyan, mint egy bankszámla, csak itt megszabják, hogy mire költheted el a pénzedet (pl. egészségügyi szolgáltatások), de cserébe minden évben kapsz 20% szja visszatérítést pénztári befizetéseid után.

Bizonyos életeseményekhez kötve fel tudsz venni egyszeri vagy rendszeresen folyósított támogatásként pénzt a pénztári számládról /ez az önsegélyező része az egészségpénztárnak/.

Itt jön képbe a lakáshitel törlesztés, mert ez egy olyan életesemény, amelyre támogatásként felvehetsz pénzt az egészségpénztári számládról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pénztári számládról átutalják az igényelt összeget /ez esetben havi 40 020 Ft/ rendes számládra. Ezt már arra költöd, amire szeretnéd.

Hogy miért pont havi 40 020 forint számolható el így? Ez egy jogszabályban meghatározott minimum. Mindig az éppen aktuális minimálbér 15%-a.

Van pár kritérium, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy ki tudd használni a lakáscélú jelzáloghitel támogatást. Nézzük meg ezeket.

Ezekre figyelj!

A lenti kalkulátort használva meg tudod nézni, hogy melyik pénztárral mennyit spórolsz a költségek levonása után.

Lakáshitel támogatás kihasználása a gyakorlatban

Általánosságban a folyamat az alábbiak szerint néz ki:

 1. Befizetsz pénztári számládra (ha még nincs, akkor nyitsz egyet) 40 020 forintot + a pénztári költségek. Itt ki kell számolnod, hogy mennyi költséget von le a pénztár a befizetés után, hogy végül megmaradjon a 40 020. /első hónapban ne csak a működési költséggel számolj, hanem belépési díjjal vagy kártyadíjjal is/
 2. Küldd be az alábbi dokumentumokat
  • Pénztári igénylőlap a lakáscélú jelzálog támogatásra. Pénztárad weboldalán megtalálod a sablont.
  • Lakáshitel szerződésed másolatát. Valamely pénztár kéri, hogy hitelesítsd a bankoddal, valamelyik nem. Érdemes a pénztáradnál rákérdezni.
  • Bankkivonat, amely tartalmazza az előző 3 havi törlesztés tranzakcióját
  • +1 adóstárs vagy és nem a Te számládról vonják a hitel törlesztőt, akkor erről kell egy igazolást írnod.
 3. Minden hónapban befizeted 40 020 forintot + költség
 4. 180 nappal később a pénztár kiutalja az első 40 020 forintot
 5. Minden hónapban elküldöd a bankkivonatot, amely tartalmazza a hitel törlesztésről a tranzakciót. Ez alapján kapod vissza a havi 40 020-ket.

Az alábbi 3 pénztárhoz leírtam a folyamatot konkrét számokkal és linkelt dokumentum sablonokkal.

Ha más pénztárra esett a választásod, akkor ennek pontos lépéseiről a kiválasztott pénztár ügyfélszolgálatán érdemes érdeklődnöd.

Amennyiben az alábbi pénztárak valamelyike mellette döntesz, akkor kérlek a lenti belépési linkre kattintva kezdd el a pénztári regisztrációt. Ez neked nem jár extra költséggel, viszont az így regisztrálók után jutalékban részesülök. Nem ebből veszek budai villát, cserébe nagy segítség abban, hogy további hasznos ingyenes tartalmakkal építsem a weboldalt. Köszönöm támogatásod 🙏

 1. Kattints ide az online belépéshez. 4 lépésben tudod végig csinálni a teljes regisztrációs folyamatot. Itt kérik az adataid, jóvá kell hagynod a nyilatkozatokat és feltölteni a személyazonosságodat igazoló dokumentumokat. A folyamat végére létrejön tagságod, így rögtön megkapod tagi azonosítód. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 43 175 forintot az első hónapban (40 020 Ft + 6% költség (2 555 Ft) + éves kártyadíj (600 Ft)), majd minden hónapban 42 575 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Családi kassza igénylőlap
  • Lakáshitel másolata. Minden oldalát aláírással és pecséttel kell hitelesítenie a banknak. Vagy személyesen be kell vinni Dunavirág utca Prémium fiókba
  • Bank által hitelesített bankkivonat, amin látszik az előző 3 havi törlesztés
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Nyomtatványt itt éred el
 4. 180 nappal később, az első 40 020 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el kapcsolat@premiumpenztarak.hu email címre a havi bankkivonatod, amin látszik az előző havi törlesztő kifizetése.
 1. Kattints ide az online belépéshez. 4 lépésben tudod végig csinálni a teljes regisztrációs folyamatot. Itt kérik az adataid, jóvá kell hagynod a nyilatkozatokat és feltölteni a személyazonosságodat igazoló dokumentumokat. A folyamat végére létrejön tagságod, így rögtön megkapod tagi azonosítód. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 47 702 forintot az első hónapban (40 020 Ft + 6,5% költség (2 782 Ft) + kártyadíj (2 900 Ft – “SZAMVETO” kuponkóddal megspórolható) + belépési költség (2000 Ft)), majd minden hónapban 42 802 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Lakáscélú jelzáloghitel igénylőlap
  • Lakáscélú jelzáloghitel szerződés másolata
  • A hitelintézet igazolása (egyedi igazolás vagy bankszámla kivonat) az igénylés beadását megelőző 3 havi törlesztő részlet összegéről
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Erre nincs formanyomtatvány.
 4. 180 nappal később, az első 40 020 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el a pénztárnak:
  • a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot,
  • és a korábbi igénylőlapot.
 1. Kattints ide az online belépéshez. Töltsd ki a nyilatkoztatot és küldd be. Feldolgozás után emailben elküldik a belépési nyilatkozatot. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 48 529 forintot az első hónapban (34 800 Ft + 5,9% költség (2 509 Ft) + éves kártyadíj (6000 Ft – ha az itteni linken keresztül regisztrálsz, akkor kapsz 2000 Ft kedvezményt)), majd minden hónapban 42 529 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Lakáshitel törlesztés támogatás igénylőlap
  • hitelszerződés másolata
  • a pénztártag nevére, a pénztártag által teljesített hiteltörlesztésről kiállított banki igazolás (például bankszámlakivonat vagy tranzakció részletező) az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Erre nincs formanyomtatvány.
 4. 180 nappal később, az első 40 020 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el a pénztárnak:
  • a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot,
  • és a korábbi igénylőlapot.

Összegezve

Röviden összefoglalva, akinek van lakáshitele és fizet szja-t annak itt a lehetőség, hogy a lakáshitelén spóroljon.

Elsőre úgy tűnhet, hogy macerás a sok adminisztráció, de ha egyszer beállt a dolog, akkor biztos nem vesz igénybe havi 15 percnél többet .

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Diószegi Dániel

Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

37 Responses

 1. Jó kis cikk.
  De annyi kritikát azért megfogalmazok, hogy az affiliate linkről azért illett volna megemlékezni. Én nem várom el senkitől, hogy ingyen dolgozzon, de ez azért…

  1. Örülök, ha tetszett a cikk. A kritika pedig jogos, pótoltam a hiányosságot. Köszönöm, hogy jelezted.

 2. Felújításra vettem fel jelzálog hitelt. Erre is él a lehetőség? Prémium ep. VAN.

 3. Munkáltatói jelzálogkölcsönre vonatkozóan már korábban is gondolkodtam ezen, de arra jutottam, hogy nem tudom igénybe venni a lehetőséget amiatt, mert nincs bankszámlakivonatom a törlesztésről, a munkáltatóm ugyanis levonja a fizetésemből a törlesztést. A fizetési papíron természetesen külön nevesítve fel van tüntetve a törlesztés pontos összege. Próbálkozzak valamelyik pénztárnál esetleg, vagy így teljesen felesleges?

  1. Azt tapasztalatból tudom, hogy az OTP alapvetően elszámol munkáltatói jelzáloghitelt is. Mindenképp érdemes náluk érdeklődni, hogy ez esetben is van-e erre lehetőség. Ha igen, akkor ITT talál leírást az OTP egészségpénztárról és annak belépési folyamatáról.

 4. A Prémium Egészségpénztárnál biztosan jó a 3. pontban levő első link? A megjelenő dokumentum a gyereknevelés támogatására vonatkozik.

 5. Számomra nagyon hasznos cikk volt, köszi!
  A lakáshitelemet most szeptemberben kezdtem le fizetni (havi 60e), ha még idén befizetem a 360 eFt-ot a pénztári számlámra, fél év múlva egyben visszaigényelhetem az addigra összegyűlő havi törlesztőkből? Előre is köszönöm!

  1. Akkortól igényelheted vissza, amikortól a pénztár jóváhagyta a beküldött dokumentumaid. Ennek szokott lenni pár hét átfutási ideje.

   Pro tipp: A 30 ezres havi elszámolható limit pénztártagságonként van. És semmi sem tiltja, hogy több pénztárnak is tagja legyél, így egy második pénztári tagsággal még 30 ezret el tudsz számolni, ezzel a teljes 60 ezres törlesztőt. Ha a költségeket hozzáadom, akkor ezzel el is éred kb a 150 ezres maximum visszatérítést egy évben 🙂

   1. Szia! Ezt kifejtenéd? Nem értem. Több pénztárnak is lehet az ember tagja? És az adójóváírást is több helyről igényelhetem?

    1. Igen, több pénztárnak is lehetsz tagja. Ettől függetlenül ugyanúgy csak maximum 150 000 Ft adóvisszatérítés jár, de ezt több pénztáron keresztül is igényelheted.

 6. Szia Dani! Hogyan vélekedik a pénztár az adójóváírásból keletkezett egyenleg terhére történő törlesztésről? Úgy tudom, hogy ott nem kell megvárni a 180 napot, hanem amint a NAV jóváírja az összeget, és a dokukat elfogadta a pénztár, jön a pénz.

  Igaz ez?
  Köszi,
  Isti

  1. Szia Isti! Úgy van, ahogy írod. Az adóvisszatérítés rögtön 180 napos egyenlegnek minősül, így azt már a számlára való beérkezéskor rögtön tudod is kikérni a jelzáloghitel támogatáson keresztül.

   1. Kedves Dani!
    Előtörleszteni az önsegélyező egyenlegből lehetséges?
    Üdv
    Gergő

 7. Gondolkodom a prémiumba belépésen, inkasszóval díjat fizetni.
  De az adó jóváírásból hogy lesz nekem hasznom? Ha abba a hónapba nem fizetek amikor vissza kapom akkor megszakad a 180 nap…
  Ezt nem látom át most.

 8. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogy folyósított CSOK mellé felvett CSOK hitel esetében is működik ez? Köszönöm.

 9. Ha kevesebb a törlesztő, mint 34.800 ft, akkor elegendő a törlesztő ( költség) összeget havonta utalni? Köszönöm.

  1. Igen, elég a törlesztő összege ( pénztári költség). Többet nem is engednek elszámolni.

 10. Az OTP folyamatnál a Lakáscélú jelzáloghitel igénylőlap formanyomtatványnál a Prémium doksi jelenik meg.
  Nagyon tetszik a cikk, érthető, egyszerű, a pénzügyekben kevésbé jártas emberek is könnyen eligazodhatnak. Köszönöm! 🙂

 11. Kedves Dani,

  Ha családi SZJA kedvezmény által nekem és a feleségemnek is közel 0 Ft-ra jön ki az SZJA kötelezettsége, akkor van értelme belépni egészségpénztárba? Illetve, ha igen, akkor melyek azok az előnyök, amelyek megfontolásra érdemesek?
  Köszi

  1. Szia,
   Ha a családi kedvezmény felett nem maradt szja, akkor nem éri meg egészségpénztárat nyitni, mert nincs mit visszakapni. Így nem is ajánlom, mert a befizetések után levonnak költségeket, tehát még buknátok is rajta.

 12. Prémium EP esetén a 3. pontban megjelölt dokumentumokat milyen módon kell/lehet beküldeni? online megoldás érdekelne….

 13. Kedves Daniel,
  kis segítséget kérnék, hogy jól gondolom-e az alábbiakat
  ha van egy jelzáloghitelünk, amit 2023 novemberben kötöttünk és első törlesztőrészlet levonás (120e) 2024 janurában lesz + feleségem adóstárs, akkor ha mindketten nyitunk 1-1 tagságot az egyik pénztárnál, akkor 2023-as évre van értelme mondjuk mindkettőnknek befizetni 250-250e ft-ot hogy erre az összegekre járjon a 20%-os 2023-ra szóló adójóváírás? 180 nap múlva a 2x250e ft-ot visszautalja a pénztár xy bankszámlaszámra? és közben január+februárban, stb. pedig befizetjük a saját pénztári számlánkra a 34.800 ft-ot.

  Másik érdekesség, hogy páromnak októberben lejár a GYES. Neki a nagyobb havi összeget még október előtt 180 nappal kellene abbahagyni fizetni? mert utána nem biztos, hogy munkába fog állni, így nem lesz miből adóvisszatérítést igényelnie. Vagy Elég Majd csak Júniusban, tehát az év közepén abbahagyni a nagyobb összegű (34.800ft-os befizetéseket?

  Köszönöm válaszod

  1. Idén valóban befizethettek 2 x 250 000 forintot, amire járni fog a 20% adóvisszatérítés, de 180 nap múlva nem kapod vissza automatikusan még ezt az összeget. Ha januártól indul a törlesztés, akkor legkorábban áprilisban tudjátok igényelni a jelzáloghitel támogatást, ugyanis eddigre lesz 3 hónap törlesztésetek, amit igazolni tudtok a pénztár felé. Tehát ha áprilisban leadminisztráljátok a jelzáloghitel támogatást, akkor onnantól kapjátok vissza bankszámlátokra a havi 40 020 forintot (mert 2024-ben nő a minimálbér és ezzel a maximum elszámolható összeg). Tehát innentől kezditek el visszakapni a példában említett 250 ezer forint befizetésből a 40 020 forintokat. Érdemes úgy számolni a befizetéssel, hogy minden hónapban legyen 180 napos egyenleg, amiből a pénztár ki tud utalni 40 020 forintot. A kapott adóvisszatérítés rögtön 180 naposnak minősül.

   Ha párodnak már nem lesz szja befizetése vagy csak annyi, amennyivel más családi támogatásokkal már kihasznál, akkor neki már nem érdemes befizetni egészségpénztárra.

   Tudom, hogy ez elég bonyolult, de remélem tudtam segíteni válaszommal.

   1. Dániel, a kérdező áprilisban januárig visszamenőleg kérheti a havi jelzáloghitel támogatást, vagy áprilistól kezdődően?
    Köszönöm!

    1. Onnantól, amikor a pénztár elfogadta az igénylést a jelzálogtámogatásra. Tehát, ha januárban elfogadják és áprilisra éri el az egyenleg a 180 napot, akkor 4 hónapot visszamenőlegesen megkap áprilisban, ha van annyi 180 napos egyenleg.

 14. Szia Dani!
  CSOK jelzálighitel esetén is működik az adóvisszatérítés? Köszönöm!

  1. Szia Bence!

   Úgy tudom igen, de érdemes azért rákérdezni a kiválasztott pénztár ügyfélszolgálatán előtte. Ezek a dolgok pénztáranként változhatnak.

 15. Kedves Dani!

  Ha február 1-jétől kezdve havonta befizetek 40 020 Ft-ot (+költség) az egészségpénztári számlámra (és a pénztár belfogadja az igénylést a jelzálogtámogatásra), akkor ebből az összegből más egészségügyi termékre/szolgáltatásra nem költhetek, hogy maradjon minden hónapra 180 napnál régebbi befizetésem? 
  A további költéseim miatt mindig pluszban fizessek be azokhoz elegendő összeget?

  A havi 40 020 Ft +ktg befizetésem összegét következő év januárja előtt 180 nappal növelnem kell valamennyivel, hogy az új évi minimálbérhez (és ezzel a maximum elszámolható összeghez) elegendő egyenleggel rendelkezzek?

  A február és július közötti 180 nap alatt befizetett részleteknek mindig a pénztári számlámon kell maradniuk/forogniuk? (5*40 020 Ft+ktg=200 100 Ft)

  Július 30 körül (180 nappal később) az egészségpénztár utalja a bankomnak (ha nem a saját folyószámlámra kérem) az első havi 40 020 Ft-ot?

  Válaszod előre is köszönöm!

  1. Kedves Klári!
   Igen, ha a lakáshitel támogatásra befizetett összegen felül is szeretnél költeni, akkor itt oda kell figyelni, hogy mindig befizess előtte, hogy ne a 180 napos egyenlegedből költs. Igen, ha a pénztár júliusig elfogadja az igénylést a beküldött dokumentumok alapján, akkor a 180 nap letelte után kifizetik az első 40 020 forintot. Ha az igénylést előbb elfogadják, tételezzük fel márciusban, akkor onnantól leszel jogosult a 40 020 forintokra, így akár arra is lehet játszani, hogy most nagyobb összeget fizetsz be (mondjuk 5 x 40 020 Ft-o), hogy megkapd a március, április, május, június és július hónapok után is a lakáshitel támogatás összegét.

 16. Kedves Dániel! Én Prémiumos vagyok és csak kérdezni szeretném, hogy mi a tapasztalatod, van olyan hogy ezt a jelzálogtámogatási kérelmet az EP nem fogadja be? Olyanért, hogy mondjuk túl alacsony a hiteltörlesztő részlet (nekem csak 54ezer/hó), vagy mondjuk nem ítélik meg a max 40.020,-Ft-ot havi támogatás összegét? Illetve mi van akkor ha egyben fizetek be mondjuk most februárban 350ezret és a többit meg a következő két hónapban? Az úgy nem jó? Mindenképpen havonta kell befizetni részösszegekre bontva? Köszönöm a válaszod előre is.

  1. Ha 54 000 Ft/hó a jelzáloghitel törlesztőd, akkor ebből 40 020 forintot elszámolhatsz szinte biztosan. Nem muszáj havonta befizetni, ha neked úgy kényelmesebb, akkor egyben is befizethetsz mondjuk 350 000 forintot.

 17. Kedves Dániel! Hallott olyan változásról, hogy jelzálog törlesztésnél ha van adós és adóstárs a hitelszerződésben akkor a havi hiteltörlesztésnek csak a felét számolják el? Célzott támogatás, prémium ep.
  Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz