Lakáshiteled van? Tudtad, hogy egészségpénztárral akár egy havi lakástörlesztőt visszanyerhetsz?

Gondolnád, hogy a jelzáloghitel törlesztő nem csak vinni, de hozni is tudja a pénzt?

Pedig évente visszakaphatod egy wellness hétvége vagy egy havi törlesztő árát.

Ebben a cikkben megmutatom, hogy hogyan lehetséges ez. Tűpontosan leírtam, hogy mikor, mit és miért kell tenned. De előbb kezdjük a matekkal.

Videó

Készítettem egy videót, amelyben nagyjából azokat mondom el, amiket itt is leírtam, csak több vizuális elemmel bemutatva. A cikk mindig naprakészebb lesz, így érdemes hozzáolvasnod.

Mennyit nyerhetsz ezzel?

Alapesetben, ha egyedül fizeted a lakáshitelt, akkor havonta 34 800 forintot számolhatsz el a törlesztődből pénztári számládon. Ez azt jelenti, hogy egy évben 417 600 forintot fizetsz be.

Erre kapsz 83 520 forint adó-visszatérítést pénztári számládra a következő évben.

Lehet egyesek most csak megvonják a vállukat, hogy ez nem is olyan sok. De távolodjunk el egy kicsit és nézzük meg, mennyit is jelent ez egy 20 éves lakáshitel esetében?1 670 400 Ft… Csak gondold végig, hogy mennyi minden vásárolható meg ezen.

Ugye, hogy ennyiért már megéri lehajolni?

Akkor most csavarok még egyet a dolgon. Tételezzük fel, hogy nem csak egyedül fizeted a hitelt, hanem feleségeddel/férjeddel adóstársak vagytok. Ebben az esetben mindketten nyithattok egy pénztári számlát, amire külön-külön vonatkozik a havi 34 800 forintos limit. Így ketten együtt évi 835 200 forintot tudtok befizetni, amire jár az évi 167 040 forint adóvisszatérítés.

Így 20 év alatt ketten 3 340 800 forintot (!) spóroltok a jelzáloghiteleteken.Forrás: christmasshirts.com

Mostanra már biztos Te is kiszámoltad fejben, hogy mennyit nyerhetsz ezen.

Leírtam részletesen a tudnivalókat és a teendőket. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de befektetve a megfelelő időt, megugorható.

Készítettem egy kalkulátort, amivel ki tudod számolni, hogy egyes pénztáraknál mennyit spórolsz a költségek levonása után ezt kihasználva. Iratkozz fel és emailben elküldöm.

Excel kalkulátorral kiszámolhatod mennyit spórolsz lakáshiteled futamideje alatt

Iratkozz fel és elküldöm az jelzáloghitel megtakarítási kalkulátort. 

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Most pedig megmutatom, hogy mi is ez pontosan és, hogyan tudod kihasználni.

Önsegélyező pénztár. Mi az és hogyan kapcsolódik a lakáshitel támogatáshoz?

Hogy elkerüljem a későbbi fogalom zavarokat, kezdjük azzal, hogy az egészségpénztár és önsegélyezőpénztár egy és ugyanaz 2016 óta. Akármelyik kifejezést is látod, nagy vonalakban ugyanarról van szó.

A pénztárba való belépéssel minimális havi díjat és eseti befizetéseket teljesíthetsz. Lesz egy pénztári számlád, amelyen ezek a befizetések gyűlnek. A pénztár felszámol némi működési költséget (4-7%), amelyet a befizetések után vonnak le.

Gyakorlatilag olyan, mint egy bankszámla, csak itt megszabják, hogy mire költheted el a pénzedet (pl. egészségügyi szolgáltatások), de cserébe minden évben kapsz 20% szja visszatérítést pénztári befizetéseid után.

Bizonyos életeseményekhez kötve fel tudsz venni egyszeri vagy rendszeresen folyósított támogatásként pénzt a pénztári számládról /ez az önsegélyező része az egészségpénztárnak/.

Itt jön képbe a lakáshitel törlesztés, mert ez egy olyan életesemény, amelyre támogatásként felvehetsz pénzt az egészségpénztári számládról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pénztári számládról átutalják az igényelt összeget /ez esetben havi 34 800 Ft/ rendes számládra. Ezt már arra költöd, amire szeretnéd.

Hogy miért pont havi 34 800 forint számolható el így? Ez egy jogszabályban meghatározott minimum. Mindig az éppen aktuális minimálbér 15%-a.

Van pár kritérium, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy ki tudd használni a lakáscélú jelzáloghitel támogatást. Nézzük meg ezeket.

Ezekre figyelj!

A lenti kalkulátort használva meg tudod nézni, hogy melyik pénztárral mennyit spórolsz a költségek levonása után.

A csúszka segítségével add meg a várható éves befizetésed mértékét

120 000 Ft/év

Befizetés 10  000 Ft/hó • Adó-visszatérítés 24  000 Ft/év
Rendezés:
Promóció
Akciós belépés július 23-ig
1. év megtakarítás:
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság első évében
24 000 Ft
2. év megtakarítás
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság második évében – pl nincs belépési díj
24 000 Ft
Tagok száma: 12 0000 fő
Kezelt vagyon: 2,5 mrd Ft
Minimum tagdíj: 6 000 Ft/hó
Belépési költség: 6 000 Ft
Kártyadíj: 5 000 Ft

Működési költség:
0 – 10 000 Ft: 10 %
10 000 – 150 000 Ft: 6 %
> 150 000 Ft: 2 %

Lakáshitel támogatás kihasználása a gyakorlatban

Általánosságban a folyamat az alábbiak szerint néz ki:

 1. Befizetsz pénztári számládra (ha még nincs, akkor nyitsz egyet) 34 800 forintot + a pénztári költségek. Itt ki kell számolnod, hogy mennyi költséget von le a pénztár a befizetés után, hogy végül megmaradjon a 34 800. /első hónapban ne csak a működési költséggel számolj, hanem belépési díjjal vagy kártyadíjjal is/
 2. Küldd be az alábbi dokumentumokat
  • Pénztári igénylőlap a lakáscélú jelzálog támogatásra. Pénztárad weboldalán megtalálod a sablont.
  • Lakáshitel szerződésed másolatát. Valamely pénztár kéri, hogy hitelesítsd a bankoddal, valamelyik nem. Érdemes a pénztáradnál rákérdezni.
  • Bankkivonat, amely tartalmazza az előző 3 havi törlesztés tranzakcióját
  • +1 adóstárs vagy és nem a Te számládról vonják a hitel törlesztőt, akkor erről kell egy igazolást írnod.
 3. Minden hónapban befizeted 34 800 forintot + költség
 4. 180 nappal később a pénztár kiutalja az első 34 800 forintot
 5. Minden hónapban elküldöd a bankkivonatot, amely tartalmazza a hitel törlesztésről a tranzakciót. Ez alapján kapod vissza a havi 34 800-ket.

Az alábbi 3 pénztárhoz leírtam a folyamatot konkrét számokkal és linkelt dokumentum sablonokkal.

Ha más pénztárra esett a választásod, akkor ennek pontos lépéseiről a kiválasztott pénztár ügyfélszolgálatán érdemes érdeklődnöd.

Amennyiben az alábbi pénztárak valamelyike mellette döntesz, akkor kérlek a lenti belépési linkre kattintva kezdd el a pénztári regisztrációt. Ez neked nem jár extra költséggel (sőt IZYS esetében spórolsz 2000 forintot), viszont az így regisztrálók után jutalékban részesülök. Nem ebből veszek budai villát, cserébe nagy segítség abban, hogy további hasznos ingyenes tartalmakkal építsem a weboldalt. Köszönöm támogatásod 🙏

 1. Kattints ide az online belépéshez. 4 lépésben tudod végig csinálni a teljes regisztrációs folyamatot. Itt kérik az adataid, jóvá kell hagynod a nyilatkozatokat és feltölteni a személyazonosságodat igazoló dokumentumokat. A folyamat végére létrejön tagságod, így rögtön megkapod tagi azonosítód. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 37 622 forintot az első hónapban (34 800 Ft + 6% költség (2 222 Ft) + éves kártyadíj (600 Ft)), majd minden hónapban 37 022 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Családi kassza igénylőlap
  • Lakáshitel másolata. Minden oldalát aláírással és pecséttel kell hitelesítenie a banknak. Vagy személyesen be kell vinni Dunavirág utca Prémium fiókba
  • Bank által hitelesített bankkivonat, amin látszik az előző 3 havi törlesztés
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Nyomtatványt itt éred el
 4. 180 nappal később, az első 34 800 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el kapcsolat@premiumpenztarak.hu email címre a havi bankkivonatod, amin látszik az előző havi törlesztő kifizetése.
 1. Kattints ide az online belépéshez. 4 lépésben tudod végig csinálni a teljes regisztrációs folyamatot. Itt kérik az adataid, jóvá kell hagynod a nyilatkozatokat és feltölteni a személyazonosságodat igazoló dokumentumokat. A folyamat végére létrejön tagságod, így rögtön megkapod tagi azonosítód. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 42 120 forintot az első hónapban (34 800 Ft + 6,5% költség (2 420 Ft) + kártyadíj (2 900 Ft – “SZAMVETO” kuponkóddal megspórolható) + belépési költség (2000 Ft)), majd minden hónapban 37 220 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Lakáscélú jelzáloghitel igénylőlap
  • Lakáscélú jelzáloghitel szerződés másolata
  • A hitelintézet igazolása (egyedi igazolás vagy bankszámla kivonat) az igénylés beadását megelőző 3 havi törlesztő részlet összegéről
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Erre nincs formanyomtatvány.
 4. 180 nappal később, az első 34 800 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el a pénztárnak:
  • a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot,
  • és a korábbi igénylőlapot.
 1. Kattints ide az online belépéshez. Töltsd ki a nyilatkoztatot és küldd be. Feldolgozás után emailben elküldik a belépési nyilatkozatot. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 42 982 forintot az első hónapban (34 800 Ft + 5,9% költség (2 182 Ft) + éves kártyadíj (6000 Ft – ha az itteni linken keresztül regisztrálsz, akkor kapsz 2000 Ft kedvezményt)), majd minden hónapban 36 982 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Lakáshitel törlesztés támogatás igénylőlap
  • hitelszerződés másolata
  • a pénztártag nevére, a pénztártag által teljesített hiteltörlesztésről kiállított banki igazolás (például bankszámlakivonat vagy tranzakció részletező) az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Erre nincs formanyomtatvány.
 4. 180 nappal később, az első 34 800 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el a pénztárnak:
  • a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot,
  • és a korábbi igénylőlapot.

Összegezve

Röviden összefoglalva, akinek van lakáshitele és fizet szja-t annak itt a lehetőség, hogy a lakáshitelén spóroljon.

Elsőre úgy tűnhet, hogy macerás a sok adminisztráció, de ha egyszer beállt a dolog, akkor biztos nem vesz igénybe havi 15 percnél többet .

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Diószegi Dániel

Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

22 válasz

 1. Jó kis cikk.
  De annyi kritikát azért megfogalmazok, hogy az affiliate linkről azért illett volna megemlékezni. Én nem várom el senkitől, hogy ingyen dolgozzon, de ez azért…

  1. Örülök, ha tetszett a cikk. A kritika pedig jogos, pótoltam a hiányosságot. Köszönöm, hogy jelezted.

 2. Felújításra vettem fel jelzálog hitelt. Erre is él a lehetőség? Prémium ep. VAN.

 3. Munkáltatói jelzálogkölcsönre vonatkozóan már korábban is gondolkodtam ezen, de arra jutottam, hogy nem tudom igénybe venni a lehetőséget amiatt, mert nincs bankszámlakivonatom a törlesztésről, a munkáltatóm ugyanis levonja a fizetésemből a törlesztést. A fizetési papíron természetesen külön nevesítve fel van tüntetve a törlesztés pontos összege. Próbálkozzak valamelyik pénztárnál esetleg, vagy így teljesen felesleges?

  1. Azt tapasztalatból tudom, hogy az OTP alapvetően elszámol munkáltatói jelzáloghitelt is. Mindenképp érdemes náluk érdeklődni, hogy ez esetben is van-e erre lehetőség. Ha igen, akkor ITT talál leírást az OTP egészségpénztárról és annak belépési folyamatáról.

 4. A Prémium Egészségpénztárnál biztosan jó a 3. pontban levő első link? A megjelenő dokumentum a gyereknevelés támogatására vonatkozik.

 5. Számomra nagyon hasznos cikk volt, köszi!
  A lakáshitelemet most szeptemberben kezdtem le fizetni (havi 60e), ha még idén befizetem a 360 eFt-ot a pénztári számlámra, fél év múlva egyben visszaigényelhetem az addigra összegyűlő havi törlesztőkből? Előre is köszönöm!

  1. Akkortól igényelheted vissza, amikortól a pénztár jóváhagyta a beküldött dokumentumaid. Ennek szokott lenni pár hét átfutási ideje.

   Pro tipp: A 30 ezres havi elszámolható limit pénztártagságonként van. És semmi sem tiltja, hogy több pénztárnak is tagja legyél, így egy második pénztári tagsággal még 30 ezret el tudsz számolni, ezzel a teljes 60 ezres törlesztőt. Ha a költségeket hozzáadom, akkor ezzel el is éred kb a 150 ezres maximum visszatérítést egy évben 🙂

 6. Szia Dani! Hogyan vélekedik a pénztár az adójóváírásból keletkezett egyenleg terhére történő törlesztésről? Úgy tudom, hogy ott nem kell megvárni a 180 napot, hanem amint a NAV jóváírja az összeget, és a dokukat elfogadta a pénztár, jön a pénz.

  Igaz ez?
  Köszi,
  Isti

  1. Szia Isti! Úgy van, ahogy írod. Az adóvisszatérítés rögtön 180 napos egyenlegnek minősül, így azt már a számlára való beérkezéskor rögtön tudod is kikérni a jelzáloghitel támogatáson keresztül.

 7. Gondolkodom a prémiumba belépésen, inkasszóval díjat fizetni.
  De az adó jóváírásból hogy lesz nekem hasznom? Ha abba a hónapba nem fizetek amikor vissza kapom akkor megszakad a 180 nap…
  Ezt nem látom át most.

 8. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogy folyósított CSOK mellé felvett CSOK hitel esetében is működik ez? Köszönöm.

 9. Ha kevesebb a törlesztő, mint 34.800 ft, akkor elegendő a törlesztő ( költség) összeget havonta utalni? Köszönöm.

  1. Igen, elég a törlesztő összege ( pénztári költség). Többet nem is engednek elszámolni.

 10. Az OTP folyamatnál a Lakáscélú jelzáloghitel igénylőlap formanyomtatványnál a Prémium doksi jelenik meg.
  Nagyon tetszik a cikk, érthető, egyszerű, a pénzügyekben kevésbé jártas emberek is könnyen eligazodhatnak. Köszönöm! 🙂

 11. Kedves Dani,

  Ha családi SZJA kedvezmény által nekem és a feleségemnek is közel 0 Ft-ra jön ki az SZJA kötelezettsége, akkor van értelme belépni egészségpénztárba? Illetve, ha igen, akkor melyek azok az előnyök, amelyek megfontolásra érdemesek?
  Köszi

  1. Szia,
   Ha a családi kedvezmény felett nem maradt szja, akkor nem éri meg egészségpénztárat nyitni, mert nincs mit visszakapni. Így nem is ajánlom, mert a befizetések után levonnak költségeket, tehát még buknátok is rajta.

 12. Prémium EP esetén a 3. pontban megjelölt dokumentumokat milyen módon kell/lehet beküldeni? online megoldás érdekelne….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Egészségpénztár nyugdíjasként

Egészségpénztár nyugdíjasként

Egészségpénztárral 20 százalékot takaríthatsz meg egészségügyi kiadásaidon. Spórolhatsz a gyógyszereken, az ortopéd segédeszközökön vagy a magánegészségügyi kiadásokon. Viszont pont azok nem élhetnek a lehetőséggel, akiknek

Tovább olvasom »

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz