fbpx

Lakáshiteled van? Tudtad, hogy egészségpénztárral akár egy havi lakástörlesztőt visszanyerhetsz?

Gondolnád, hogy a jelzáloghitel törlesztő nem csak vinni, de hozni is tudja a pénzt?

Pedig évente visszakaphatod egy wellness hétvége vagy egy havi törlesztő árát.

Ebben a cikkben megmutatom, hogy hogyan lehetséges ez. Tűpontosan leírtam, hogy mikor, mit és miért kell tenned. De előbb kezdjük a matekkal.

Mennyit nyerhetsz ezzel?

Alapesetben, ha egyedül fizeted a lakáshitelt, akkor havonta 30 ezer forintot számolhatsz el a törlesztődből pénztári számládon. Ez azt jelenti, hogy egy évben 360 ezer forintot fizetsz be.

Erre kapsz 72 000 forint adóvisszatérítést pénztári számládra a következő évben.

Lehet egyesek most csak megvonják a vállukat, hogy ez nem is olyan sok. De távolodjunk el egy kicsit és nézzük meg, mennyit is jelent ez egy 20 éves lakáshitel esetében?

1 440 000 Ft… Csak gondold végig, hogy mennyi minden vásárolható meg ezen.

Ugye, hogy ennyiért már megéri lehajolni?

Akkor most csavarok még egyet a dolgon. Tételezzük fel, hogy nem csak egyedül fizeted a hitelt, hanem feleségeddel/férjeddel adóstársak vagytok. Ebben az esetben mindketten nyithattok egy pénztári számlát, amire külön-külön vonatkozik a havi 30 ezer forintos limit. Így ketten együtt évi 720 ezer forintot tudtok befizetni, amire jár az évi 144 000 forint adóvisszatérítés.

Így 20 év alatt ketten 2 880 000 forintot (!) spóroltok a jelzáloghiteleteken.

Forrás: christmasshirts.com

Mostanra már biztos Te is kiszámoltad fejben, hogy mennyit nyerhetsz ezen.

Viszont ha nem akarsz magadtól utánajárni mindennek és szeretnél személyre szabott segítséget kapni, akkor vedd igénybe 1 órás egyéni konzultációmat, amely során minden kérdésedre válaszolok és lépésről lépésre végig megyünk azon, hogy mit, mikor és miért kell tenned. Plusz mutatok egy extra trükköt, amivel megduplázhatod a fenti számokat. Ezt sehol máshol nem találod. A konzultáció ára 15 000 Ft részletekért kattints ide vagy a gombra. ⬇️⬇️

Amennyiben inkább szereted magad kitaposni az utat, akkor leírtam részletesen a tudnivalókat és a teendőket. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de befektetve a megfelelő időt, megugorható. Kezdjük az alapokkal.

Excel kalkulátorral kiszámolhatod mennyit spórolsz lakáshiteled futamideje alatt

Iratkozz fel és elküldöm az jelzáloghitel megtakarítási kalkulátort. 

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Önsegélyező pénztár. Mi az és hogyan kapcsolódik a lakáshitel támogatáshoz?

Hogy elkerüljem a későbbi fogalom zavarokat, kezdjük azzal, hogy az egészségpénztár és önsegélyezőpénztár egy és ugyanaz 2016 óta. Akármelyik kifejezést is látod, nagy vonalakban ugyanarról van szó.

A pénztárba való belépéssel minimális havi díjat és eseti befizetéseket teljesíthetsz. Lesz egy pénztári számlád, amelyen ezek a befizetések gyűlnek. A pénztár felszámol némi működési költséget (4-7%), amelyet a befizetések után vonnak le.

Gyakorlatilag olyan, mint egy bankszámla, csak itt megszabják, hogy mire költheted el a pénzedet (pl. egészségügyi szolgáltatások), de cserébe minden évben kapsz 20% szja visszatérítést pénztári befizetéseid után.

Bizonyos életeseményekhez kötve fel tudsz venni egyszeri vagy rendszeresen folyósított támogatásként pénzt a pénztári számládról /ez az önsegélyező része az egészségpénztárnak/.

Itt jön képbe a lakáshitel törlesztés, mert ez egy olyan életesemény, amelyre támogatásként felvehetsz pénzt az egészségpénztári számládról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pénztári számládról átutalják az igényelt összeget /ez esetben havi 30 000 Ft/ rendes számládra. Ezt már arra költöd, amire szeretnéd.

Hogy miért pont havi 30 000 forint számolható el így? Ez egy jogszabályban meghatározott minimum. Mindig az éppen aktuális minimálbér 15%-a.

Van pár kritérium, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy ki tudd használni a lakáscélú jelzáloghitel támogatást. Nézzük meg ezeket.

Ezekre figyelj!

A lenti kalkulátort használva meg tudod nézni, hogy melyik pénztárral mennyit spórolsz a költségek levonása után.

A csúszka segítségével add meg a várható éves befizetésed mértékét

120 000 Ft/év

Befizetés 10  000 Ft/hó • Adó-visszatérítés 24  000 Ft/év
Rendezés:
Akciós belépés július 23-ig
1. év megtakarítás:
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság első évében
24 000 Ft
2. év megtakarítás
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság második évében – pl nincs belépési díj
24 000 Ft
Tagok száma: 12 0000 fő
Kezelt vagyon: 2,5 mrd Ft
Minimum tagdíj: 6 000 Ft/hó
Belépési költség: 6 000 Ft
Kártyadíj: 5 000 Ft

Működési költség:
0 – 10 000 Ft: 10 %
10 000 – 150 000 Ft: 6 %
> 150 000 Ft: 2 %

Lakáshitel támogatás kihasználása a gyakorlatban

Általánosságban a folyamat az alábbiak szerint néz ki:

 1. Befizetsz pénztári számládra (ha még nincs, akkor nyitsz egyet) 30 000 forintot + a pénztári költségek. Itt ki kell számolnod, hogy mennyi költséget von le a pénztár a befizetés után, hogy végül megmaradjon a 30 ezer. /első hónapban ne csak a működési költséggel számolj, hanem belépési díjjal vagy kártyadíjjal is/
 2. Küldd be az alábbi dokumentumokat
  • Pénztári igénylőlap a lakáscélú jelzálog támogatásra. Pénztárad weboldalán megtalálod a sablont.
  • Lakáshitel szerződésed másolatát. Valamely pénztár kéri, hogy hitelesítsd a bankoddal, valamelyik nem. Érdemes a pénztáradnál rákérdezni.
  • Bankkivonat, amely tartalmazza az előző 3 havi törlesztés tranzakcióját
  • +1 adóstárs vagy és nem a Te számládról vonják a hitel törlesztőt, akkor erről kell egy igazolást írnod.
 3. Minden hónapban befizeted 30 000 forintot + költség
 4. 180 nappal később a pénztár kiutalja az első 30 000 forintot
 5. Minden hónapban elküldöd a bankkivonatot, amely tartalmazza a hitel törlesztésről a tranzakciót. Ez alapján kapod vissza a havi 30 000-ket.

Az alábbi 3 pénztárhoz leírtam a folyamatot konkrét számokkal és linkelt dokumentum sablonokkal.

Ha más pénztárra esett a választásod, akkor ennek pontos lépéseiről a kiválasztott pénztár ügyfélszolgálatán érdemes érdeklődnöd.

Amennyiben az alábbi pénztárak valamelyike mellette döntesz, akkor kérlek a lenti belépési linkre kattintva kezdd el a pénztári regisztrációt. Ez neked nem jár extra költséggel (sőt IZYS esetében spórolsz 2000 forintot), viszont az így regisztrálók után jutalékban részesülök. Nem ebből veszek budai villát, cserébe nagy segítség abban, hogy további hasznos ingyenes tartalmakkal építsem a weboldalt. Köszönöm támogatásod 🙏

 1. Kattints ide az online belépéshez. 4 lépésben tudod végig csinálni a teljes regisztrációs folyamatot. Itt kérik az adataid, jóvá kell hagynod a nyilatkozatokat és feltölteni a személyazonosságodat igazoló dokumentumokat. A folyamat végére létrejön tagságod, így rögtön megkapod tagi azonosítód. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 32 515 forintot az első hónapban (30 000 Ft + 6% költség (1915 Ft) + éves kártyadíj (600 Ft)), majd minden hónapban 31 915 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Családi kassza igénylőlap
  • Lakáshitel másolata. Minden oldalát aláírással és pecséttel kell hitelesítenie a banknak. Vagy személyesen be kell vinni Dunavirág utca Prémium fiókba
  • Bank által hitelesített bankkivonat, amin látszik az előző 3 havi törlesztés
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Nyomtatványt itt éred el
 4. 180 nappal később, az első 30 000 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el kapcsolat@premiumpenztarak.hu email címre a havi bankkivonatod, amin látszik az előző havi törlesztő kifizetése.
 1. Kattints ide az online belépéshez. 4 lépésben tudod végig csinálni a teljes regisztrációs folyamatot. Itt kérik az adataid, jóvá kell hagynod a nyilatkozatokat és feltölteni a személyazonosságodat igazoló dokumentumokat. A folyamat végére létrejön tagságod, így rögtön megkapod tagi azonosítód. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 36 986 forintot az első hónapban (30 000 Ft + 6,5% költség (2086 Ft) + kártyadíj (2 900 Ft) + belépési költség (2000 Ft)), majd minden hónapban 32 086 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Lakáscélú jelzáloghitel igénylőlap
  • Lakáscélú jelzáloghitel szerződés másolata
  • A hitelintézet igazolása (egyedi igazolás vagy bankszámla kivonat) az igénylés beadását megelőző 3 havi törlesztő részlet összegéről
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Erre nincs formanyomtatvány.
 4. 180 nappal később, az első 30 000 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el a pénztárnak:
  • a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot,
  • és a korábbi igénylőlapot.
 1. Kattints ide az online belépéshez. Töltsd ki a nyilatkoztatot és küldd be. Feldolgozás után emailben elküldik a belépési nyilatkozatot. Később kipostázzák a nyilatkozatokat és a pénztári kártyát. Részletes belépési útmutatót itt éred el
 2. Fizess be 37 881 forintot az első hónapban (30 000 Ft + 5,9% költség (1881 Ft) + éves kártyadíj (6000 Ft – ha az itteni linken keresztül regisztrálsz, akkor kapsz 2000 Ft kedvezményt)), majd minden hónapban 31 881 forintot.
 3. Küldd be a következő dokumentumokat:
  • Lakáshitel törlesztés támogatás igénylőlap
  • hitelszerződés másolata
  • a pénztártag nevére, a pénztártag által teljesített hiteltörlesztésről kiállított banki igazolás (például bankszámlakivonat vagy tranzakció részletező) az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről
  • Ha van adóstárs, akinek nem vonják a törlesztést, akkor ki kell állítani egy igazolást magának. Erre nincs formanyomtatvány.
 4. 180 nappal később, az első 30 000 forintod ki lesz utalva bankszámládra
 5. Minden hónapban küldd el a pénztárnak:
  • a törlesztés megtörténtét igazoló bankszámlakivonatot,
  • és a korábbi igénylőlapot.

Összegezve

Röviden összefoglalva, akinek van lakáshitele és fizet szja-t annak itt a lehetőség, hogy a lakáshitelén spóroljon.

Elsőre úgy tűnhet, hogy macerás a sok adminisztráció, de ha egyszer beállt a dolog, akkor biztos nem vesz igénybe havi 15 percnél többet .

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

8 válasz

 1. Jó kis cikk.
  De annyi kritikát azért megfogalmazok, hogy az affiliate linkről azért illett volna megemlékezni. Én nem várom el senkitől, hogy ingyen dolgozzon, de ez azért…

  1. Örülök, ha tetszett a cikk. A kritika pedig jogos, pótoltam a hiányosságot. Köszönöm, hogy jelezted.

 2. Felújításra vettem fel jelzálog hitelt. Erre is él a lehetőség? Prémium ep. VAN.

 3. Munkáltatói jelzálogkölcsönre vonatkozóan már korábban is gondolkodtam ezen, de arra jutottam, hogy nem tudom igénybe venni a lehetőséget amiatt, mert nincs bankszámlakivonatom a törlesztésről, a munkáltatóm ugyanis levonja a fizetésemből a törlesztést. A fizetési papíron természetesen külön nevesítve fel van tüntetve a törlesztés pontos összege. Próbálkozzak valamelyik pénztárnál esetleg, vagy így teljesen felesleges?

  1. Azt tapasztalatból tudom, hogy az OTP alapvetően elszámol munkáltatói jelzáloghitelt is. Mindenképp érdemes náluk érdeklődni, hogy ez esetben is van-e erre lehetőség. Ha igen, akkor ITT talál leírást az OTP egészségpénztárról és annak belépési folyamatáról.

 4. A Prémium Egészségpénztárnál biztosan jó a 3. pontban levő első link? A megjelenő dokumentum a gyereknevelés támogatására vonatkozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Kapcsolódó cikkek

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra megismerheted az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget