fbpx

Karácsonyi ajándék tippek pénzügyileg tudatos ünnephez

Nyakunkon a Karácsony, ami szépsége és meghittsége mellett az ajándékozással sokak pénztárcáját meg tudja terhelni. Mit tehetünk, hogy a céges titkos Mikulástól kezdve, az ismerősökön és barátokon keresztül a családig mindenkit meg tudjunk lepni, mégse kelljen teljesen feladni pénzügyi céljainkat? Karácsonyi ajándék tippek, hogy ne terheljen meg pénzügyileg az ünnep.

Ne ajándékozz

Karácsonyi ajándék tippek - grinch

Tudom, tudom gonosz tipp ez elsőre és én vagyok a Grincs, de működik: ha nincs ajándék nem kell rá pénzt adnod. Ez nem jelenti, hogy egyáltalán senkinek ne adj ajándékot, már az elég, ha néhány barátoddal, ismerősöddel megbeszéled, hogy ne legyen ajándékozás. Meg fogsz lepődni hányan fognak kapni az alkalmon. Esetleg fel lehet ajánlani, hogy csináljatok közösen valamit, vagy egy jelképes ajándék (pl.: maximum 1000 Ft értékben) lepitek meg a másikat, így az ajándékozás öröme sem veszik el.

Személy szerint barátnőmmel mi nem ajándékozunk Karácsonykor egymásnak, ehelyett ezt a pénzt félretesszük a közös nyaralásunkra, így a kacatok száma sem nő és mi is elégedettebbek vagyunk azzal, amit a pénzünkért kapunk. De bátyámmal is megbeszéltem már, hogy teljesen feleslegesen veszünk egymásnak dolgokat és egyikünk sem igényli.  A kulcs, hogy mindketten komfortosak legyetek ebben a helyzetben. Csak megszokásból, és mert ez „emeli”, az ünnep fényét, ne vegyünk ajándékokat.

Készíts listát, mint a Mikulás

Karácsonyi ajándék tippek - lista

Nem ezzel fogsz bankot robbantani, de írd le, hogy pontosan kik azok a személyek, akiknek akarsz ajándékot adni, majd kategorizáld őket aszerint, hogy mennyire közeli/fontos személyek. A hagyma módszerrel (aki látta a Shrek-et tudja miről beszélek) osztd be az embereket: belső körben lévőkre szánd a költséged nagy részét és minél külsőbb réteghez jutsz, annál kevesebbet szánj az ajándékra. Érvényes a népi bölcsesség, a szándék a lényeg, nem hogy költségekbe verd magad a barátnőd nagybátyjának unokatestvérének szomszédjának vett gofrisütővel.

Készíts költségvetést!

Ki ne akarná feldobni a Karácsony hangulatát egy meghitt költségvetés készítéssel? Mindenkinek ez jár a fejében, ebben biztos vagyok. Ezzel együtt, attól hogy se nem szexi, se nem izgalmas téma, a költségvetés készítés a kiadások követésének első lépése. Ez Karácsonykor sem lesz kevésbé igaz.

Határozd meg mekkora az az összeg, amit kényelmesen ajándékokra tudsz szánni a saját körülményeid függvényében. Ne az ajándékok szabják meg, hogy mennyit költesz, hanem a lehetőségeid. Ha ezt követed nem fogsz túlköltekezni Karácsonykor sem.

Ha megvan az összeg, akkor a fenti kategóriák szerint 50-30-20 (belső kör, külső réteg, szélső héj) arányban oszt szét a forrásokat, majd nézd meg, hogy így egy-egy emberre mennyit tudsz költeni. Másik megoldás, hogy először csak a belső körnek veszel ajándékot, majd ezután mész tovább a külső körre és ha marad a költségvetésedből akkor a maradékból ajándékozol a szélső héjba esőknek. Mindegy melyik módszert használod, ne költekezz túl Karácsonykor sem.

Ne vegyél kacatokat

Karácsonyi ajándék tippek - zokni

Ha már tudod kiknek akarsz ajándékozni és azt is mennyit szánsz rá a következő karácsonyi ajándék tipp, hogy ne vegyél felesleges dolgokat. Az ajándék lényege az lenne, hogy olyasmit adjunk, amire a másiknak szüksége is van és örül is neki. Ne vegyél porfogónak még egy pohárkészletet, konyhai ketyerét vagy felesleges pulcsikat, zoknikat a másiknak, hacsak nem vagy biztos benne, hogy arra vágyik a másik. Én például tudok örülni egy mókás „A sikoly” képpel díszitett zokninak, de nem vagyunk ugyanolyanok, más sosem fogja hordani.

Ha nem tudsz kitalálni semmi olyat, aminél biztos vagy benne, hogy a másik örülne is neki és használná is, akkor még mindig adhatod a legegyszerűbb ajándékot, pénzt vagy ajándékutalványt. Tudom, tudom az nem ünnepi, de egyszerű lények vagyunk, egy amerikai kutatás szerint az emberek 61%-a örülne a pénznek, de csak 40% hajlandó adni. Ne akarjuk feltalálni a spanyolviaszt, ha a célunk, hogy a másiknak a legjobb legyen, akkor hagyjuk, hogy megvegye azt, amire a legnagyobb szükséges van.

Összefoglaló karácsonyi ajándék tippekről


Ha nem akarod, hogy az ünnepek megterheljenek anyagilag, akkor merd megkérdőjelezni a megszokott családi hagyományokat. Az ünnep nem attól lesz szép, ha utána hetekig rettegsz, hogy miből lesz pénzed ételre, vagy hogyan fogod kifizetni a számlákat. Ha elhatároztad, hogy az idei Karácsonyt pénzügyileg tudatosan vezeted, akkor gondold végig kik azok, akinek csak megszokásból ajándékozol és nem azért, mert mindketten vágytok rá. Merd felajánlani a változtatást, hogy idén ne ajándékozzatok. A többieknek pedig a megszabott költségvetéseden belül ajándékozz, fontosabb személyeknek előbb és csak ezt követően térj át a többi ismerősödre. Végül pedig ne vegyél ajándékot csak azért, hogy ajándékot adj, egy ajándékkártya, vagy sima készpénz egy személyes levél kíséretében többet ér, mint bármely kacat.

Számvető Pénzügyi Blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek