Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Karácsonyi ajándék tippek pénzügyileg tudatos ünnephez

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Karácsonyi ajándék tippek - fedkép

Nyakunkon a Karácsony, ami szépsége és meghittsége mellett az ajándékozással sokak pénztárcáját meg tudja terhelni. Mit tehetünk, hogy a céges titkos Mikulástól kezdve, az ismerősökön és barátokon keresztül a családig mindenkit meg tudjunk lepni, mégse kelljen teljesen feladni pénzügyi céljainkat? Karácsonyi ajándék tippek, hogy ne terheljen meg pénzügyileg az ünnep.

Ne ajándékozz

Karácsonyi ajándék tippek - grinch

Tudom, tudom gonosz tipp ez elsőre és én vagyok a Grincs, de működik: ha nincs ajándék nem kell rá pénzt adnod. Ez nem jelenti, hogy egyáltalán senkinek ne adj ajándékot, már az elég, ha néhány barátoddal, ismerősöddel megbeszéled, hogy ne legyen ajándékozás. Meg fogsz lepődni hányan fognak kapni az alkalmon. Esetleg fel lehet ajánlani, hogy csináljatok közösen valamit, vagy egy jelképes ajándék (pl.: maximum 1000 Ft értékben) lepitek meg a másikat, így az ajándékozás öröme sem veszik el.

Személy szerint barátnőmmel mi nem ajándékozunk Karácsonykor egymásnak, ehelyett ezt a pénzt félretesszük a közös nyaralásunkra, így a kacatok száma sem nő és mi is elégedettebbek vagyunk azzal, amit a pénzünkért kapunk. De bátyámmal is megbeszéltem már, hogy teljesen feleslegesen veszünk egymásnak dolgokat és egyikünk sem igényli.  A kulcs, hogy mindketten komfortosak legyetek ebben a helyzetben. Csak megszokásból, és mert ez „emeli”, az ünnep fényét, ne vegyünk ajándékokat.

Készíts listát, mint a Mikulás

Karácsonyi ajándék tippek - lista

Nem ezzel fogsz bankot robbantani, de írd le, hogy pontosan kik azok a személyek, akiknek akarsz ajándékot adni, majd kategorizáld őket aszerint, hogy mennyire közeli/fontos személyek. A hagyma módszerrel (aki látta a Shrek-et tudja miről beszélek) osztd be az embereket: belső körben lévőkre szánd a költséged nagy részét és minél külsőbb réteghez jutsz, annál kevesebbet szánj az ajándékra. Érvényes a népi bölcsesség, a szándék a lényeg, nem hogy költségekbe verd magad a barátnőd nagybátyjának unokatestvérének szomszédjának vett gofrisütővel.

Készíts költségvetést!

Ki ne akarná feldobni a Karácsony hangulatát egy meghitt költségvetés készítéssel? Mindenkinek ez jár a fejében, ebben biztos vagyok. Ezzel együtt, attól hogy se nem szexi, se nem izgalmas téma, a költségvetés készítés a kiadások követésének első lépése. Ez Karácsonykor sem lesz kevésbé igaz.

Határozd meg mekkora az az összeg, amit kényelmesen ajándékokra tudsz szánni a saját körülményeid függvényében. Ne az ajándékok szabják meg, hogy mennyit költesz, hanem a lehetőségeid. Ha ezt követed nem fogsz túlköltekezni Karácsonykor sem.

Ha megvan az összeg, akkor a fenti kategóriák szerint 50-30-20 (belső kör, külső réteg, szélső héj) arányban oszt szét a forrásokat, majd nézd meg, hogy így egy-egy emberre mennyit tudsz költeni. Másik megoldás, hogy először csak a belső körnek veszel ajándékot, majd ezután mész tovább a külső körre és ha marad a költségvetésedből akkor a maradékból ajándékozol a szélső héjba esőknek. Mindegy melyik módszert használod, ne költekezz túl Karácsonykor sem.

Ne vegyél kacatokat

Karácsonyi ajándék tippek - zokni

Ha már tudod kiknek akarsz ajándékozni és azt is mennyit szánsz rá a következő karácsonyi ajándék tipp, hogy ne vegyél felesleges dolgokat. Az ajándék lényege az lenne, hogy olyasmit adjunk, amire a másiknak szüksége is van és örül is neki. Ne vegyél porfogónak még egy pohárkészletet, konyhai ketyerét vagy felesleges pulcsikat, zoknikat a másiknak, hacsak nem vagy biztos benne, hogy arra vágyik a másik. Én például tudok örülni egy mókás „A sikoly” képpel díszitett zokninak, de nem vagyunk ugyanolyanok, más sosem fogja hordani.

Ha nem tudsz kitalálni semmi olyat, aminél biztos vagy benne, hogy a másik örülne is neki és használná is, akkor még mindig adhatod a legegyszerűbb ajándékot, pénzt vagy ajándékutalványt. Tudom, tudom az nem ünnepi, de egyszerű lények vagyunk, egy amerikai kutatás szerint az emberek 61%-a örülne a pénznek, de csak 40% hajlandó adni. Ne akarjuk feltalálni a spanyolviaszt, ha a célunk, hogy a másiknak a legjobb legyen, akkor hagyjuk, hogy megvegye azt, amire a legnagyobb szükséges van.

Összefoglaló karácsonyi ajándék tippekről

Ha nem akarod, hogy az ünnepek megterheljenek anyagilag, akkor merd megkérdőjelezni a megszokott családi hagyományokat. Az ünnep nem attól lesz szép, ha utána hetekig rettegsz, hogy miből lesz pénzed ételre, vagy hogyan fogod kifizetni a számlákat. Ha elhatároztad, hogy az idei Karácsonyt pénzügyileg tudatosan vezeted, akkor gondold végig kik azok, akinek csak megszokásból ajándékozol és nem azért, mert mindketten vágytok rá. Merd felajánlani a változtatást, hogy idén ne ajándékozzatok. A többieknek pedig a megszabott költségvetéseden belül ajándékozz, fontosabb személyeknek előbb és csak ezt követően térj át a többi ismerősödre. Végül pedig ne vegyél ajándékot csak azért, hogy ajándékot adj, egy ajándékkártya, vagy sima készpénz egy személyes levél kíséretében többet ér, mint bármely kacat.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).