Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Karrier – Mire érdemes figyelni

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Karrier

A Hogyan keresd a pénzt cikkben már írtam, hogy életed egyik meghatározó bevételi forrásának alapja a karriered. Az alkalmazotti lét által nem garantált a gyors meggazdagodás, viszont ha tudatosan odafigyelsz, akkor a megfelelő módszerrel idővel egy karrieren keresztül is elérheted az anyagi függetlenséget. Mivel az emberek nagyobb része dolgozik alkalmazottként, ezért érdemes beszélni arról, hogy hogyan menedzseljük ezt a területet úgy, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle.

Pályakezdőként elkezdünk dolgozni azzal a tudattal, hogy csupán annyi a dolgunk, hogy a ránk bízott munkát elvégezzük. Éppen csak annyi energiát teszünk bele a feladatokba, amennyi az elvégzésükhöz szükséges. Legtöbben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha határidőre elvégezzük a ránk bízott munkát, akkor automatikusan megkapjuk azt az elismerést és díjazást, amit szeretnénk.

Egy tudatosan felépített karrier a kulcs a jobb beosztáshoz és nagyobb fizetéshez. Hiszen az kapja az átlagnál nagyobb fizetésemelést, aki tudja mit akar, harcol ezért és hajlandó ezt a munkáltatója felé is kommunikálni. És, ahogy azt már tudjuk, évi átlag plusz pár százalék akár százmilliókkal többet is jelenthet egy élet során.

Nap végén meg csak az számít, hogy mennyit viszel haza. Akármennyire is szereted a munkádat, ha nem fizetnek meg kellően, akkor nem fogod jól érezni magad, hanem úgy, mint egy rabszolga, aki a megélhetéséért gályázik.

0. lépés

Mindig precízen végezd el a rád bízott munkát. Munkahelyen gyakran kapunk olyan munkát, amelynél úgy érezzük, hogy nem a mi kvalitásainkhoz méltó vagy egyszerűen csak nincs kedvünk megcsinálni. Az a minimum, hogy minden munkát a legjobb tudásunknak megfelelően végezzünk el.

Tedd bele azt az extrát

A következő szint, amikor nem csak elvégzed a munkát, hanem beleteszel valami extrát is. Ilyenkor elgondolkodsz azon, hogyan lehetne ezt jobban csinálni. Látványosabbá teszel egy anyagot vagy javítasz egy folyamaton, ami talán később a Te munkádat is megkönnyíti. Ezek sokszor apróságok lehetnek számodra, de a munkáltató számára komoly jelzéssel bírnak arról, hogy milyen a hozzáállásod és a személyiséged. Az ilyen jellegű proaktivítás az, ami hozzásegíthet későbbi komolyabb kihívásokat jelentő feladatokhoz.

Ügyelj a megjelenésedre

A szerencsés cikkünkben már írtunk arról, hogy a külső statszitikailag igen is számít. Idézem „ha az átlagosnál vonzóbb vagy, számíthatsz arra, hogy magasabb fizetést tudsz elérni és gyorsabban léptetnek elő”. Ez szomorú és felszínes, de tény. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy most rögtön rohanj a plasztikai sebészhez. Csak figyelj az öltözködésre, a higiéniára és tartsd formában magad. Már ezek is rengeteget dobnak az ember megjelenésén.

Képezd magad

Folyamatosan tanulj, hogy új extrákat vihess a munkádba ezzel növelve karrieredben az előrejutást. Érdemes tovább képzésekre menni, amelyek a munka szempontjából releváns gyakorlatias tapasztalatot adnak. Olvass el csak két könyvet, amely a szakterületedhez kapcsolódik és a kollégáid 90%-nál már többet fogsz tudni.

Árazd be magad

Eljön az a pont, amikor ki kell harcolni a magasabb bért. A cégek ritkán szokták maguktól jelentősen megemelni a fizetést, így neked kell tenni érte. Ehhez először érdemes tisztában lenni azzal, hogy a piacon a Te szakterületeden a Te tapasztalatoddal mi az átlag és ahhoz képest hol állsz. Ez alapján betudod lőni, hogy mi az a bér, amit méltányosnak érzel a munkádért kérni. Itt két lehetőséged van:

  • Bemész a vezetődhöz és vázolod az bérigényedet alátámasztva érvekkel, ami alapján úgy érzed, hogy neked jár a fizetésemelés.
  • Keresel egy másik céget, ahol hajlandók ezt megfizetni.

Előbb vagy utóbb muszáj lesz a kettő közül valamelyiket meglépned, hiszen csak így fogod tudni jelentős mértékben növelni a béredet.

Több bevétel = gyorsabb anyag függetlenedés

Gyakran hangsúlyozzuk, hogy a megtakarítás milyen fontos, de ehhez szorosan kapcsolódik, hogy keresetünket is folyamatosan növeljük. Egy bizonyos pont után egyszerűbb a bevételi oldalt növelni, mint a költség oldalt csökkenteni. Ha folyamatosan tudod növelni a bevételeid, azzal rátérhetsz a gyorsítósávra, ami az anyagi függetlenséghez vezet.

Anyagi függetlenség módszer

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).