fbpx

Karrier – Mire érdemes figyelni

A Hogyan keresd a pénzt cikkben már írtam, hogy életed egyik meghatározó bevételi forrásának alapja a karriered. Az alkalmazotti lét által nem garantált a gyors meggazdagodás, viszont ha tudatosan odafigyelsz, akkor a megfelelő módszerrel idővel egy karrieren keresztül is elérheted az anyagi függetlenséget. Mivel az emberek nagyobb része dolgozik alkalmazottként, ezért érdemes beszélni arról, hogy hogyan menedzseljük ezt a területet úgy, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle.

Pályakezdőként elkezdünk dolgozni azzal a tudattal, hogy csupán annyi a dolgunk, hogy a ránk bízott munkát elvégezzük. Éppen csak annyi energiát teszünk bele a feladatokba, amennyi az elvégzésükhöz szükséges. Legtöbben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha határidőre elvégezzük a ránk bízott munkát, akkor automatikusan megkapjuk azt az elismerést és díjazást, amit szeretnénk.

Egy tudatosan felépített karrier a kulcs a jobb beosztáshoz és nagyobb fizetéshez. Hiszen az kapja az átlagnál nagyobb fizetésemelést, aki tudja mit akar, harcol ezért és hajlandó ezt a munkáltatója felé is kommunikálni. És, ahogy azt már tudjuk, évi átlag plusz pár százalék akár százmilliókkal többet is jelenthet egy élet során.

Nap végén meg csak az számít, hogy mennyit viszel haza. Akármennyire is szereted a munkádat, ha nem fizetnek meg kellően, akkor nem fogod jól érezni magad, hanem úgy, mint egy rabszolga, aki a megélhetéséért gályázik.

0. lépés

Mindig precízen végezd el a rád bízott munkát. Munkahelyen gyakran kapunk olyan munkát, amelynél úgy érezzük, hogy nem a mi kvalitásainkhoz méltó vagy egyszerűen csak nincs kedvünk megcsinálni. Az a minimum, hogy minden munkát a legjobb tudásunknak megfelelően végezzünk el.

Tedd bele azt az extrát

A következő szint, amikor nem csak elvégzed a munkát, hanem beleteszel valami extrát is. Ilyenkor elgondolkodsz azon, hogyan lehetne ezt jobban csinálni. Látványosabbá teszel egy anyagot vagy javítasz egy folyamaton, ami talán később a Te munkádat is megkönnyíti. Ezek sokszor apróságok lehetnek számodra, de a munkáltató számára komoly jelzéssel bírnak arról, hogy milyen a hozzáállásod és a személyiséged. Az ilyen jellegű proaktivítás az, ami hozzásegíthet későbbi komolyabb kihívásokat jelentő feladatokhoz.

Ügyelj a megjelenésedre

A szerencsés cikkünkben már írtunk arról, hogy a külső statszitikailag igen is számít. Idézem „ha az átlagosnál vonzóbb vagy, számíthatsz arra, hogy magasabb fizetést tudsz elérni és gyorsabban léptetnek elő”. Ez szomorú és felszínes, de tény. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy most rögtön rohanj a plasztikai sebészhez. Csak figyelj az öltözködésre, a higiéniára és tartsd formában magad. Már ezek is rengeteget dobnak az ember megjelenésén.

Képezd magad

Folyamatosan tanulj, hogy új extrákat vihess a munkádba ezzel növelve karrieredben az előrejutást. Érdemes tovább képzésekre menni, amelyek a munka szempontjából releváns gyakorlatias tapasztalatot adnak. Olvass el csak két könyvet, amely a szakterületedhez kapcsolódik és a kollégáid 90%-nál már többet fogsz tudni.

Árazd be magad

Eljön az a pont, amikor ki kell harcolni a magasabb bért. A cégek ritkán szokták maguktól jelentősen megemelni a fizetést, így neked kell tenni érte. Ehhez először érdemes tisztában lenni azzal, hogy a piacon a Te szakterületeden a Te tapasztalatoddal mi az átlag és ahhoz képest hol állsz. Ez alapján betudod lőni, hogy mi az a bér, amit méltányosnak érzel a munkádért kérni. Itt két lehetőséged van:

  • Bemész a vezetődhöz és vázolod az bérigényedet alátámasztva érvekkel, ami alapján úgy érzed, hogy neked jár a fizetésemelés.
  • Keresel egy másik céget, ahol hajlandók ezt megfizetni.

Előbb vagy utóbb muszáj lesz a kettő közül valamelyiket meglépned, hiszen csak így fogod tudni jelentős mértékben növelni a béredet.

Több bevétel = gyorsabb anyag függetlenedés

Gyakran hangsúlyozzuk, hogy a megtakarítás milyen fontos, de ehhez szorosan kapcsolódik, hogy keresetünket is folyamatosan növeljük. Egy bizonyos pont után egyszerűbb a bevételi oldalt növelni, mint a költség oldalt csökkenteni. Ha folyamatosan tudod növelni a bevételeid, azzal rátérhetsz a gyorsítósávra, ami az anyagi függetlenséghez vezet.

Anyagi függetlenség módszer

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).