fbpx

Katából átalányadózó lettem. Így szerzem vissza szja befizetésem 2022-ben.

Ez a cikk neked szól amennyiben idén váltottál katából átalányadózóvá és már fizetsz személyi jövedelemadót (szja). Megmutatom, hogy miként tervezem visszaszerezni az idén befizetett szja befizetésemet és, hogy miként tudod ezt te is megtenni.

Nyárra már annyi gazdasági probléma volt, hogy lehetett sejteni, hogy lesznek adóemelések. Egyértelmű volt, hogy egy ilyen gazdasági helyzetben a közös teherviselés meg fog nőni és, hogy katás vállalkozóként ebből biztosan nem maradok ki. Különösen tudva, hogy a magyar gazdasági politika jó időkben tövig nyomta a gázt, hogy rossz időkben fékezés nélkül rohanjon a falnak.

Hello fal…

Azt hittem mentálisan fel vagyok készülve, de az urak a parlamentben még így is meg tudtak lepni. Egyrészt enyhén inkorrekt volt, hogy másfél hónapot kaptunk az átállásra. Másrészt többszörösére megnőttek az adóterheink, legalábbis azoknak, akik cégeknek is számláznak és átalányadóba kényszerültek át.

Ilyenkor az ember rögtön elkezd gondolkodni, hogy miként lehetne ezekből a terhekből lefaragni. Szerencsére vannak legális megoldások erre, amire hoztam is egy módszert.

Átalányadósként visszakaphatod a szja-t

Az első kérdés, amit fel kell tenned, hogy átalányadósként túlléped-e idén a 2 millió forint árbevételt?

Amennyiben igen, akkor idén fizetned kell szja-t és jogosult vagy különböző szja visszatérítésekre.

Év végéig még van egy kis idő, de azt már látom, hogy 65 ezer forint szja befizetésem lesz.

Mivel gyermektelen vagyok és nem vagyok jogosult semmilyen családi adókedvezményre, ezért ezt a teljes összeget egészségpénztáron keresztül tervezem visszakapni. /ha rád vonatkoznak valamely családi adókedvezmények, akkor ezek mértékét vond le előbb és utána élj az általam leírt lehetőséggel/

Ugyanis egészségpénztári számlára való befizetések után jár 20 százalék szja visszatérítés 150 ezer forintig.

Gyakorlatilag olyan, mint egy bankszámla, csak itt megszabják, hogy mire költheted el a pénzedet (pl. egészségügyi szolgáltatások), de cserébe minden évben kapsz 20% szja visszatérítést pénztári befizetéseid után.

Ez azt jelenti, hogy 65 ezer forint adóvisszatérítéshez 325 ezer (65 000 / 0,2) forintot kell befizetnem pénztári számlámra idén.

A maximum kihasználható adóvisszatérítés 150 ezer forint, így ha ennyit szeretnél visszakapni, akkor egészségpénztári számládra be kell fizetned 750 ezer forintot.

Az adóvisszatérítést az adóbevallás után utalja ki a NAV, így legkorábban tavasszal kaphatod meg ezt az összeget.

Visszakapni az adóból jó dolog, de vannak hátrányai

Ahhoz, hogy kapj, előbb adnod kell. Mivel az adóvisszatérítés csak a befizetések után jár, ezért lennie kell akkora szabad tőkédnek, amit be tudsz utalni pénztári számládra.

A másik hátrány, hogy az ide befizetett összeg és kapott adóvisszatérítés csak egészségügyi kiadásokra költhető el. Itt mérlegelned kell, hogy jövőre el fogsz-e költeni ennyit vagy problémát okoz-e az, hogy a befizetett összeg hosszabb ideig ezen a számlán pihen.

Előnyök, ami miatt élek a lehetőséggel

Az állam helyett sokkal inkább a saját zsebemben szeretném tudni a nehezen megkeresett pénzemet. Mégha ez a virtuális “zseb” csak egészségügyi termékek vagy szolgáltatások költésére is korlátoz.

A 65 ezer forint, amit visszakapok pont elég egy menedzserszűrésre például a Prémium Pajzs egészségbiztosítási szolgáltatásán keresztül /kell a megelőzés, mert az egészségügyben nem bízhatok/ és az éves fogorvosi látogatásomra.

Folyamat lépésről lépésre

0. lépés: Legyen pénztári számlád. Ha még nincs, akkor egyrészt berakom ide az online kalkulátorom, amivel össze tudod hasonlítani a pénztári ajánlatokat. Mivel év végéig kevés idő maradt, ezért érdemes olyan pénztárakat választani, ahol online belépési folyamat végére meg is nyitják a pénztári számlád. Ilyen például az OTP vagy a Prémium. Ezekhez a linkre kattintva találsz részletes útmutatókat.

A csúszka segítségével add meg a várható éves befizetésed mértékét

120 000 Ft/év

Befizetés 10  000 Ft/hó • Adó-visszatérítés 24  000 Ft/év
Rendezés:
Promóció
Akciós belépés július 23-ig
1. év megtakarítás:
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság első évében
24 000 Ft
2. év megtakarítás
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság második évében – pl nincs belépési díj
24 000 Ft
Tagok száma: 12 0000 fő
Kezelt vagyon: 2,5 mrd Ft
Minimum tagdíj: 6 000 Ft/hó
Belépési költség: 6 000 Ft
Kártyadíj: 5 000 Ft

Működési költség:
0 – 10 000 Ft: 10 %
10 000 – 150 000 Ft: 6 %
> 150 000 Ft: 2 %

1. lépés: Nézd meg, hogy mennyi szja-t fizetsz be idén és ezt a számot oszd el 0,2-vel. Így megkapod azt az összeget, amit be kell fizetned. Arra figyelj, hogy a pénztárnak mikor vannak a befizetési határidői. Jellemzően bankkártyával már csak 28-ig lehet befizetni, míg utalással sok pénztárnál még az utolsó nap is.

2. lépés: Jövőre az e-szja bevallásba automatikusan kitöltésre kerül az adóvisszatérítés, így neked csak ellenőrizni kell. Esetleg ha van nyugdíjpénztári tagságod is, akkor ki kell választani, hogy melyikbe kéred az adóvisszatérítést. Ezután beküldöd az adóbevallást.

3. lépés: Kb 1 hónap után megkapod az adóvisszatérítést és elköltöd egészségügyi kiadásokra.

Összegezve

Ha nem szeretnéd állambácsinál hagyni szja befizetésed és megvan a lehetőséged a befizetésre, akkor érdemes lehet kihasználni ezt a lehetőséget.

Az egészségpénztár témája annál jóval sokrétűbb, mint hogy itt mindent leírjak róla, ezért ha részletesebben érdekel a téma, akkor érdemes elolvasnod a hosszabb cikket, amit a témában készítettem videóval.

Egészségpénztár – minden, amit érdemes tudnod róla

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget