Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Katából átalányadózó lettem. Így szerzem vissza szja befizetésem 2022-ben.

Ez a cikk neked szól amennyiben idén váltottál katából átalányadózóvá és már fizetsz személyi jövedelemadót (szja). Megmutatom, hogy miként tervezem visszaszerezni az idén befizetett szja befizetésemet és, hogy miként tudod ezt te is megtenni.

Nyárra már annyi gazdasági probléma volt, hogy lehetett sejteni, hogy lesznek adóemelések. Egyértelmű volt, hogy egy ilyen gazdasági helyzetben a közös teherviselés meg fog nőni és, hogy katás vállalkozóként ebből biztosan nem maradok ki. Különösen tudva, hogy a magyar gazdasági politika jó időkben tövig nyomta a gázt, hogy rossz időkben fékezés nélkül rohanjon a falnak.

Hello fal…

Azt hittem mentálisan fel vagyok készülve, de az urak a parlamentben még így is meg tudtak lepni. Egyrészt enyhén inkorrekt volt, hogy másfél hónapot kaptunk az átállásra. Másrészt többszörösére megnőttek az adóterheink, legalábbis azoknak, akik cégeknek is számláznak és átalányadóba kényszerültek át.

Ilyenkor az ember rögtön elkezd gondolkodni, hogy miként lehetne ezekből a terhekből lefaragni. Szerencsére vannak legális megoldások erre, amire hoztam is egy módszert.

Átalányadósként visszakaphatod a szja-t

Az első kérdés, amit fel kell tenned, hogy átalányadósként túlléped-e idén a 2 millió forint árbevételt?

Amennyiben igen, akkor idén fizetned kell szja-t és jogosult vagy különböző szja visszatérítésekre.

Év végéig még van egy kis idő, de azt már látom, hogy 65 ezer forint szja befizetésem lesz.

Mivel gyermektelen vagyok és nem vagyok jogosult semmilyen családi adókedvezményre, ezért ezt a teljes összeget egészségpénztáron keresztül tervezem visszakapni. /ha rád vonatkoznak valamely családi adókedvezmények, akkor ezek mértékét vond le előbb és utána élj az általam leírt lehetőséggel/

Ugyanis egészségpénztári számlára való befizetések után jár 20 százalék szja visszatérítés 150 ezer forintig.

Gyakorlatilag olyan, mint egy bankszámla, csak itt megszabják, hogy mire költheted el a pénzedet (pl. egészségügyi szolgáltatások), de cserébe minden évben kapsz 20% szja visszatérítést pénztári befizetéseid után.

Ez azt jelenti, hogy 65 ezer forint adóvisszatérítéshez 325 ezer (65 000 / 0,2) forintot kell befizetnem pénztári számlámra idén.

A maximum kihasználható adóvisszatérítés 150 ezer forint, így ha ennyit szeretnél visszakapni, akkor egészségpénztári számládra be kell fizetned 750 ezer forintot.

Az adóvisszatérítést az adóbevallás után utalja ki a NAV, így legkorábban tavasszal kaphatod meg ezt az összeget.

Visszakapni az adóból jó dolog, de vannak hátrányai

Ahhoz, hogy kapj, előbb adnod kell. Mivel az adóvisszatérítés csak a befizetések után jár, ezért lennie kell akkora szabad tőkédnek, amit be tudsz utalni pénztári számládra.

A másik hátrány, hogy az ide befizetett összeg és kapott adóvisszatérítés csak egészségügyi kiadásokra költhető el. Itt mérlegelned kell, hogy jövőre el fogsz-e költeni ennyit vagy problémát okoz-e az, hogy a befizetett összeg hosszabb ideig ezen a számlán pihen.

Előnyök, ami miatt élek a lehetőséggel

Az állam helyett sokkal inkább a saját zsebemben szeretném tudni a nehezen megkeresett pénzemet. Mégha ez a virtuális „zseb” csak egészségügyi termékek vagy szolgáltatások költésére is korlátoz.

A 65 ezer forint, amit visszakapok pont elég egy menedzserszűrésre például a Prémium Pajzs egészségbiztosítási szolgáltatásán keresztül /kell a megelőzés, mert az egészségügyben nem bízhatok/ és az éves fogorvosi látogatásomra.

Folyamat lépésről lépésre

0. lépés: Legyen pénztári számlád. Ha még nincs, akkor egyrészt berakom ide az online kalkulátorom, amivel össze tudod hasonlítani a pénztári ajánlatokat. Mivel év végéig kevés idő maradt, ezért érdemes olyan pénztárakat választani, ahol online belépési folyamat végére meg is nyitják a pénztári számlád. Ilyen például az OTP vagy a Prémium. Ezekhez a linkre kattintva találsz részletes útmutatókat.

1. lépés: Nézd meg, hogy mennyi szja-t fizetsz be idén és ezt a számot oszd el 0,2-vel. Így megkapod azt az összeget, amit be kell fizetned. Arra figyelj, hogy a pénztárnak mikor vannak a befizetési határidői. Jellemzően bankkártyával már csak 28-ig lehet befizetni, míg utalással sok pénztárnál még az utolsó nap is.

2. lépés: Jövőre az e-szja bevallásba automatikusan kitöltésre kerül az adóvisszatérítés, így neked csak ellenőrizni kell. Esetleg ha van nyugdíjpénztári tagságod is, akkor ki kell választani, hogy melyikbe kéred az adóvisszatérítést. Ezután beküldöd az adóbevallást.

3. lépés: Kb 1 hónap után megkapod az adóvisszatérítést és elköltöd egészségügyi kiadásokra.

Összegezve

Ha nem szeretnéd állambácsinál hagyni szja befizetésed és megvan a lehetőséged a befizetésre, akkor érdemes lehet kihasználni ezt a lehetőséget.

Az egészségpénztár témája annál jóval sokrétűbb, mint hogy itt mindent leírjak róla, ezért ha részletesebben érdekel a téma, akkor érdemes elolvasnod a hosszabb cikket, amit a témában készítettem videóval.

Egészségpénztár – minden, amit érdemes tudnod róla

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Diószegi Dániel

Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz