Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kérdések, amelyeket befektetőként érdemes feltenned magadnak

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

question-2736480_1280

Ezt a cikket 2020 március 9-én kezdtem el írni, ami több szempontból is izgalmas nap volt. Az olaj piaci ára 25%-kal nyitott alacsonyabb szinten. A BUX értéke 7,6%-kal csökkent, akárcsak az amerikai S&P 500 index, amely már 19%-os mínuszban van mindenkori csúcspontjához képest. A tőzsdék árfolyamai folyamatosan szélsőértékek között mozognak.

Koronavírus és a gazdaság

Ezeknek az eseményeknek az elindítója kétségkívül a koronavírus. Azzal, hogy a vírus begyűrűzött Olaszországon keresztül már Európába is, ráébresztette a befektetőket, hogy ez nem csupán egy múló szeszély, amelyet majd Kína lokálisan megold. Innentől kezdve ez egy globális fertőzés, amely hatással lehet mindenki életére.

Sok befektetőt, köztük engem is, jelenleg az érdekel, hogy a járvány milyen hatással lesz a piacokra. A múlt heti árfolyam ingadozás és az, hogy a FED soron kívül vágott kamatot fél százalékkal csak még bizonytalanabbá tett mindenkit. Ennek legjobb mutatója a VIX félelem index, amely olyan magasságokban jár, amit utoljára a 2008-as válság idején láttunk.

Félelem és a kontroll visszanyerése

A félelem pedig ostoba dolgokra készteti az embert. Próbálunk begyűjteni minél több információt, hogy visszanyerjük a kontroll érzetét azáltal, hogy megértjük a történéseket, amelyekből következtetéseket vonhatunk le. Ezért kezdi el mindenki a pénzügyi hírportálokat bújni a jobbnál jobb elemzésekért és neves befektetők gondolataiért. Keressük a válaszokat a történésekre és ez alapján próbáljuk kezünkbe venni az irányítást.

Mint a St Louisi taxisofőrök, akik a munka utáni kockázás során szentül hiszik, hogy a kockadobás eredményét tudják befolyásolni azzal, hogy gyengét dobnak vagy keményet. Gyenge dobás, alacsony szám lesz, kemény dobás, magas szám lesz. Pedig a kockát nem érdekli a dobás erőssége. A dobás végkimenetele csak is a szerencsén múlik.

Akárcsak ezek a taxisok, én is próbáltam visszanyerni a kontrollérzetet azzal, hogy írok egy cikket a koronavírusról, hogy a magam módján alkossak egy képet az egész kialakult helyzetről. Ezért elkezdtem nagy gőzzel olvasni a járványról és bújni a statisztikákat. Több gondolatom is volt, mint hogy összehasonlítom korábbi járványokkal, hogy így jósoljam meg az események várható alakulását.

De igazából hamar rájöttem, hogy a tudásom nem elég ehhez és vannak nálam jóval tapasztaltabb és okosabb emberek, akik sokkal megalapozottabb véleményt tudnak a témában alkotni. Ekkor elkezdtem böngészni ezen szakértők írásait és azokból levonni a megfelelő következtetéseket és megtalálni azt, aki tudja a tutit. Aztán eszembe jutott a Bolyongás a Wall Streeten című könyv, amely bemutatja, hogy egy bekötött szemű majom, ha dartsokat dobálva választ részvényeket, képes megverni a Wall Street legmenőbb tanácsadóit. Tehát bármit is olvassak, jó eséllyel éppen annyi eredménye lesz, mintha egy dartsozó majmot kérnék meg, hogy dobja ki nekem a legjobb részvényeket.

Biztos jó kérdésekre keressük a választ?

Ezzel nem a profi pénzügyi szakembereket szeretném megsérteni. Egyszerűen a kérdések rosszak. Olyan kérdésekre próbáljuk megtalálni a válaszokat, amelyekre senki sem fogja tudni megadni jelenleg. Olyan kérdésekre, mint:

 • Mennyivel fog még nőni a koronavírussal fertőzöttek száma?
 • Mikor lesz vége a járványnak?
 • Hol lesz a piaci esés alja?
 • Lesz-e korrekció? Mikor várható?
 • Csupán időszakos esés vagy a piacok visszapattanak majd?
 • Mikor kezd el újra nőni a tőzsdei árfolyam?
 • Recesszióba fordul a gazdaság?
 • Az állam, hogy fogja kisegíteni a bajba került gazdaságot?

Csak a jövőbelátók adhatják meg ezekre a megfejtést. Nekünk, egyszerű halandóknak nem adattak meg a helyes válaszok. Persze itt is lesz pár szerencsés, aki pont beletrafál. De ez inkább a szerencsés kivétel.

Akkor mit tehetek?

Ilyen helyzetekben, amikor a világon eluralkodik a pánik, akkor célszerűbb a helyes kérdéseket megtalálni és azokat feltenni magunknak.

Íme, pár megválaszolható kérdés, amelyek átsegíthetnek a mostani izgalmakon.

 • Ha most eladom minden részvényemet, akkor mi a terv visszaszállásra?
 • Egy további nagyobb tőzsdei esés miként befolyásolja az életemet?
 • Túlbecsültem-e a kockázati étvágyamat?
 • Változtak-e a körülmények ahhoz, hogy a portfoliómat most súlyozzam át?
 • 3-5 éven belül szükségem lesz-e a részvénypiacba fektetett pénzre?
 • A befektetési stratégiám passzol-e a személyiségemhez?
 • Miként reagáltam a tőzsdei esésekre korábban?
 • Mekkora volatilitást vagyok hajlandó elfogadni annak érdekében, hogy nagyobb hozamra tegyek szert?
 • Van-e befektetési stratégiám? A jelenlegi események miként passzolnak ebbe a stratégiába?
 • Tisztában vagyok-e azzal, hogy a tulajdonomban lévő értékpapírokat milyen céllal tartom a portfoliómban?
 • A portfolióm a kockázattűrő képességemnek megfelelően lett kialakítva?

Ezeket a kérdéseket mindenki egyénileg tudja megválaszolni saját magának és ennek megfelelően nincsenek rájuk általánosan elfogadható jó válaszok.

Természetes, hogy pánik helyzetben próbáljuk megoldani a problémákat és tenni valamit. Mindannyiunknak szüksége van a kontrollérzetre. Éppen ezért nem mindegy, hogy mely kérdésekre próbálunk válaszolni. Míg az első esetben a kérdések megválaszolásával csupán saját magunk megnyugtatására hamis válaszokat találunk, addig a másik esetben visszanyúlunk az eredeti stratégiánkhoz, ami hosszabbtávú gondolkodásra késztet bennünket. Ahhoz a befektetési stratégiához, amit akkor alkottunk, amikor még a pánik nem borította ködbe elménket.

Mert a befektetésekben a legnehezebb a stratégia hosszú távú betartása. Mert, amikor a félelem eluralkodik mindenkin, akkor a legnehezebb józannak maradni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

FIRE korai nyugdíj

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Tovább olvasom »

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).