Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Készülni egy válságra átlagemberként

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

ne panikolj keszulj a valsagra

Nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan kemény gazdasági válságnak nézünk elébe. Írtunk arról, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni magadnak befektetőként ebben a helyzetben, de mit jelenthet az átlagembernek a válság és tudunk-e valahogy készülni rá? Erről gondolkozunk kicsit a cikkben.

Vagy lesz válság vagy nem, vagy ilyen hatásokkal, vagy nem

Az alcím mindent elmond, amit tudok a következő időszakról. Nem tudom, hogy lesz-e válság, a hatásait pedig még kevésbé. Most úgy néz ki, hogy igen lesz válság és valamekkora visszaesésre is számítanunk kell. De mi van, ha 2 hét múlva feltalálják a vírus ellenszerét, ami szinte ingyen előállítható és nem mellesleg olyan csodaszer, ami mindenkit okosabbá, gyorsabbá, szebbé, egészségesebb és lelkesebbé tesz? Ebben az esetben a mostani tőzsdei esésre és turisztikai összeomlásra néhány év múlva csak egy kilengésként fogunk visszatekinteni.

A hatásokat még nehezebb megjósolni, pláne egy olyan nyitott, kis ország esetén, mint Magyarország. A kereslet csökkenése miatt lehet csökken az infláció, sőt defláció lesz, de lehet annyit gyengül a forint, hogy az importtermékek árának drágulása miatt éppen, hogy megugrik a pénzromlás mértéke. Egyszóval nem tudom. De ha tudnám sem lenne könnyű ezekre készülni.

Elhúzódó válság esetén viszont valószínűsíthető, sőt a turizmusban már most elkezdődött, hogy a munkanélküliség nőni fog. Átlagemberként ez fog minket igazán húsbavágóan érinteni. A rendszerváltást követően a 90-es években 10% környékén mozgott a munkanélküliség, a 2008-as recessziót követően is hasonló értékeket láthattunk. Most tekintsük el attól, hogy a közmunkaprogram hogyan kozmetikázta a valódi értéket, a tény az, hogy a jelenlegi 3,3%-os értékhez képest 3-4-szer magasabb (vagy több, nem tudjuk!) munkanélküliség könnyen elképzelhető. Jelenleg 155 ezer munkanélküli van, de ha tényleg a korábbi válságokhoz hasonló mértékben növekszik számuk, akkor több, mint félmillióan leszünk munka nélkül a válság alatt. Nem szívderítő kilátás.

Hogyan készülj a válságra átlagemberként?

Nem azért írom le ezt, hogy pánikolj(unk). Egyikünk sem akarja, hogy elbocsátsák és ettől a tönk szélére kerüljön az életünk. Sajnos, az élet már csak olyan, hogy nem mindig van tekintettel a kívánságainkra. Betegek sem akarunk lenni, de ha azok leszünk meg kell tanulnunk elfogadni a helyzetet és élni a lehetőségekkel, hasznos olvasmány a témában. Amit most tehetünk, hogy felkészülünk lelkiekben arra, hogy mi lesz, ha elveszítjük a munkánkat, hogy ne érjen sokként, ha megtörténik, másrészt áttekintjük pénzügyeinket is, hogy mi van, ha bekövetkezik a katasztrófa.

Néhány dolog, amit érdemes most megtenni, pláne, ha eddig nem tettük:

Érdemes tudni hova megy el a pénzed. Ha eddig nem követted a kiadásaid, akkor egyik pillanatról a másikra nem fogsz tudni 100%-os értékű kimutatást készíteni, de a bankszámlakivonatokat átböngészve, főleg ha sokszor fizetsz kártyával, közelítőértékeket kaphatsz arról hova megy el a pénzed.

  • Rendszeres kiadások áttekintése

Nézd át minden rendszeres kiadásod, hogy miről tudsz lemondani, és mi az elengedhetetlen. Ha vannak olyan szolgáltatásaid, amit nem is használsz ki igazán, már most lemondhatod, hogy ezzel is spórolj.

  • Határozz meg egy minimumot:

A fentiek alapján döntsd el mi az abszolút minimum amiből 1 hónapban ki tudsz jönni (rezsi, alapvető élelmiszerek, egyéb számlák), hogy tudd mekkora tartalékokra lenne szükséged.

Húzd össze a nadrágszíjat már előre. Jó esetben még dolgozol és van kereseted, most van itt az idő arra, hogy lemondj minden luxusról, sőt akár bizonyos jólét cikkekről is, és a létszükségletre kezdj el figyelni. Tegyél félre, amit tudsz, hogy a fentebb meghatározott minimum havi megélhetésedre gyűjts. Építs vésztartalékot, hogy ha nem lenne kereseted is legyen miből élned. Már az utolsó utáni pillanatban vagyunk, így egyik napról másikra nem fogsz 6 havi megélhetést félrerakni, de az 1 havi is több, mint a semmi!

Addig, amíg van munkád van lehetőséged beletenni azt a pluszot, ami lehet azt jelenti, hogy nem téged fognak elküldeni, sőt, ha túllendülünk a válságon te leszel az, aki előléptetésre vár. Viszont készülj fel arra, hogy nem így lesz és frissítsd előre önéletrajzodat, mert lehet kelleni fog.

Ne pánikolj és mindig legyen nálad törölköző!

Könnyű a jelenlegi helyzetben a mindmeghalunk gondolkodást magunkévá tenni és hagyni, hogy eluralkodjon rajtunk a félelem. A pánikolás nem sokat ér, maximum lesz egy saját Vastrónunk (Trónok Harca) wc papírból otthon:

Azonban, a tény az, hogy mindig lesz valahogy, úgy még soha se volt, hogy ne lett volna sehogy Remélem, hogy a leírtak közül egyikre sem lesz szükség, mert tényleg gyorsan lecseng mind a vírus, mind a gazdasági visszaesés. Ugyanakkor, a legjobb, amit a helyzetben tehetünk, ha megpróbálunk nyugodtak maradni és felkészülni a nehéz időszakra, olyan célok mentén, amikre ténylegesen is van ráhatásunk.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).