Készülni egy válságra átlagemberként

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

ne panikolj keszulj a valsagra

Nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan kemény gazdasági válságnak nézünk elébe. Írtunk arról, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni magadnak befektetőként ebben a helyzetben, de mit jelenthet az átlagembernek a válság és tudunk-e valahogy készülni rá? Erről gondolkozunk kicsit a cikkben.

Vagy lesz válság vagy nem, vagy ilyen hatásokkal, vagy nem

Az alcím mindent elmond, amit tudok a következő időszakról. Nem tudom, hogy lesz-e válság, a hatásait pedig még kevésbé. Most úgy néz ki, hogy igen lesz válság és valamekkora visszaesésre is számítanunk kell. De mi van, ha 2 hét múlva feltalálják a vírus ellenszerét, ami szinte ingyen előállítható és nem mellesleg olyan csodaszer, ami mindenkit okosabbá, gyorsabbá, szebbé, egészségesebb és lelkesebbé tesz? Ebben az esetben a mostani tőzsdei esésre és turisztikai összeomlásra néhány év múlva csak egy kilengésként fogunk visszatekinteni.

A hatásokat még nehezebb megjósolni, pláne egy olyan nyitott, kis ország esetén, mint Magyarország. A kereslet csökkenése miatt lehet csökken az infláció, sőt defláció lesz, de lehet annyit gyengül a forint, hogy az importtermékek árának drágulása miatt éppen, hogy megugrik a pénzromlás mértéke. Egyszóval nem tudom. De ha tudnám sem lenne könnyű ezekre készülni.

Elhúzódó válság esetén viszont valószínűsíthető, sőt a turizmusban már most elkezdődött, hogy a munkanélküliség nőni fog. Átlagemberként ez fog minket igazán húsbavágóan érinteni. A rendszerváltást követően a 90-es években 10% környékén mozgott a munkanélküliség, a 2008-as recessziót követően is hasonló értékeket láthattunk. Most tekintsük el attól, hogy a közmunkaprogram hogyan kozmetikázta a valódi értéket, a tény az, hogy a jelenlegi 3,3%-os értékhez képest 3-4-szer magasabb (vagy több, nem tudjuk!) munkanélküliség könnyen elképzelhető. Jelenleg 155 ezer munkanélküli van, de ha tényleg a korábbi válságokhoz hasonló mértékben növekszik számuk, akkor több, mint félmillióan leszünk munka nélkül a válság alatt. Nem szívderítő kilátás.

Hogyan készülj a válságra átlagemberként?

Nem azért írom le ezt, hogy pánikolj(unk). Egyikünk sem akarja, hogy elbocsátsák és ettől a tönk szélére kerüljön az életünk. Sajnos, az élet már csak olyan, hogy nem mindig van tekintettel a kívánságainkra. Betegek sem akarunk lenni, de ha azok leszünk meg kell tanulnunk elfogadni a helyzetet és élni a lehetőségekkel, hasznos olvasmány a témában. Amit most tehetünk, hogy felkészülünk lelkiekben arra, hogy mi lesz, ha elveszítjük a munkánkat, hogy ne érjen sokként, ha megtörténik, másrészt áttekintjük pénzügyeinket is, hogy mi van, ha bekövetkezik a katasztrófa.

Néhány dolog, amit érdemes most megtenni, pláne, ha eddig nem tettük:

Érdemes tudni hova megy el a pénzed. Ha eddig nem követted a kiadásaid, akkor egyik pillanatról a másikra nem fogsz tudni 100%-os értékű kimutatást készíteni, de a bankszámlakivonatokat átböngészve, főleg ha sokszor fizetsz kártyával, közelítőértékeket kaphatsz arról hova megy el a pénzed.

  • Rendszeres kiadások áttekintése

Nézd át minden rendszeres kiadásod, hogy miről tudsz lemondani, és mi az elengedhetetlen. Ha vannak olyan szolgáltatásaid, amit nem is használsz ki igazán, már most lemondhatod, hogy ezzel is spórolj.

  • Határozz meg egy minimumot:

A fentiek alapján döntsd el mi az abszolút minimum amiből 1 hónapban ki tudsz jönni (rezsi, alapvető élelmiszerek, egyéb számlák), hogy tudd mekkora tartalékokra lenne szükséged.

Húzd össze a nadrágszíjat már előre. Jó esetben még dolgozol és van kereseted, most van itt az idő arra, hogy lemondj minden luxusról, sőt akár bizonyos jólét cikkekről is, és a létszükségletre kezdj el figyelni. Tegyél félre, amit tudsz, hogy a fentebb meghatározott minimum havi megélhetésedre gyűjts. Építs vésztartalékot, hogy ha nem lenne kereseted is legyen miből élned. Már az utolsó utáni pillanatban vagyunk, így egyik napról másikra nem fogsz 6 havi megélhetést félrerakni, de az 1 havi is több, mint a semmi!

Addig, amíg van munkád van lehetőséged beletenni azt a pluszot, ami lehet azt jelenti, hogy nem téged fognak elküldeni, sőt, ha túllendülünk a válságon te leszel az, aki előléptetésre vár. Viszont készülj fel arra, hogy nem így lesz és frissítsd előre önéletrajzodat, mert lehet kelleni fog.

Ne pánikolj és mindig legyen nálad törölköző!

Könnyű a jelenlegi helyzetben a mindmeghalunk gondolkodást magunkévá tenni és hagyni, hogy eluralkodjon rajtunk a félelem. A pánikolás nem sokat ér, maximum lesz egy saját Vastrónunk (Trónok Harca) wc papírból otthon:

Azonban, a tény az, hogy mindig lesz valahogy, úgy még soha se volt, hogy ne lett volna sehogy Remélem, hogy a leírtak közül egyikre sem lesz szükség, mert tényleg gyorsan lecseng mind a vírus, mind a gazdasági visszaesés. Ugyanakkor, a legjobb, amit a helyzetben tehetünk, ha megpróbálunk nyugodtak maradni és felkészülni a nehéz időszakra, olyan célok mentén, amikre ténylegesen is van ráhatásunk.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).