Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Közös számla ingyen, Revolut és Curve használatával

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Közös kassza Revolut, Curve

Korábbi cikkeinkben megírtuk, hogy a digitális bankolás megérkezett Magyarországra is a Curve és a Revolut formájában. Most bemutatjuk, hogy a két alkalmazást kombinálva, hogyan tudunk közös kasszából költeni párunkkal anélkül, hogy készpénzzel bajlódnánk.

Modellek a párkapcsolati pénzkezelésre

Párkapcsolatokban előbb-utóbb kérdéssé válik a pénzügyek, kiadások közös kezelése. A Portfólió összegyűjtött négy modellt, ahogy a párok menedzselhetik közös pénzügyeiket:

 • Totális szétválasztás (a libertariánus párkapcsolat): nincs közös számla, sem bankkártya, sem a pénzügyek kiegyensúlyozása, mindenki költi a saját fizetését;
 • Egyenlőség és függetlenség: nincsenek közös számlák és kártyák, saját nyilvántartás alapján hónap végén kiegyenlítésre kerül a számlákon lévő különbözet;
 • Arany háromszög megoldás: saját számlák mellett egy közös számla, amihez mindkét fél hozzáfér;
 • Totális összevezetés (kommuna): csak közös számla, hozzá tartozó kártyákkal.

A fenti megoldásoknak biztosan létezik ezerféle permutációja, de nagy vonalakban a lényeg ugyanaz marad. A barátnőmmel mi a harmadik modellre hajlottunk és kerestünk is egy megoldást a kivitelezésére, hiszen egy párkapcsolatban eljöhet az a pont (pláne, ha együtt is éltek), hogy szeretnétek bizonyos rendszeres költségeket közösen fedezni és egy egyszerű módszert találni ennek kezelésére. Ez hasznos lehet, hiszen így közösen tudjátok viselni a felelősséget a közösen felmerülő kiadásokért, ezáltal is kiiktatva egy lehetséges párkapcsolati konfliktusforrást (vagy újakat generálva, de hát nem párkapcsolati tanácsadó vagyok). A Curve és Revolut összekötése számunkra ingyenes megoldást kínált a pénzügyeink kezelésére.

Közös számla megoldások

A legegyszerűbb persze az lenne, ha bemennénk valamelyik magyar bankba és nyitnánk egy közös számlát, amihez mindketten hozzáférünk. A probléma csak az, hogy nem sok bank nyújt ilyen megoldást. Jellemzőbb, hogy egy számlatulajdonos tud állandó meghatalmazást adni egy másik félnek, hogy az hozzáférjen és rendelkezzen a számlája felett. A jó ebben, hogy kezel öröklési kérdéseket (halál esetén kinek jár a számlán lévő pénz például), valamint egy teljesen bejáratott, jogilag is tiszta megoldásról van szó. Hátránya, hogy van egy tulajdonos, aki bármikor visszavonhatja a meghatalmazást, ami a másik fél kiszolgáltatottságához vezet. Vannak költségei, hiszen mind a két kártyának, mind a számlának lesz egy éves díja. Harmadrészt, körülményes megnyitni, hiszen két kis lábunkkal kell hozzá a bankba befáradni (tudom kényelmes és lusta Y-generációs fiatal vagyok!).

Közös számla Curve és Revolut segítségével

revolut, curve modern probléma közös számla
Modern problémák modern megoldásokat igényelnek, a fintechek terjedése pedig megoldást kínál a közös számla kérdésére is

És itt kanyarodunk vissza a két fintechhez, amelyekről már írtunk. Egyrészt a Revolut úgy szimplán önmagában is megéri. Ezt ki is számoltam, így nem volt kérdés, hogy ilyen kártyát rendelni fogok. Viszont egyelőre ezt a szolgáltatást csak kiegészítőként használom nyaralásokra és netes vásárláshoz, a főkártyámat megtartottam. A Curve eleinte nem tűnt olyan hasznos dolognak számomra, hiszen annyira azért nem nagy trúváj, ha kettő helyett (amiből az egyiket csak nyaraláson használom) egy kártyám lesz. Azoknak, akik több hitelkártyával és betéti kártyával zsonglőrködnek, persze ez is megéri önmagában is.

 Ekkor jött az ötlet, hogy ha a Curve mögé behúznám a Revolut kártyámat (és a saját bankimat is, hogy csak egy legyen nálam mindig), akkor lenne egy számlához két kártyám. Tovább gondolva, ha a Revolutos kártyám odaadom a barátnőmnek, akkor van egy számlánk (a nevemen lévő Revolut számla) amihez mindkettőnknek van bankkártyája is, tehát lényegében van közös számlánk! Mindezt ingyen, hiszen mind a Curve és a Revolut is ingyenes, ráadásul mindkettővel kedvezményesen tudsz devizát váltani, tehát még külföldön is működik ez a megoldás. Pluszban, mobilból intézve a kettő megrendelése együtt nem visz el többet 10 percnél.

Hogyan állítsd be a közös számlát, lépésről-lépésre

Tetszik az ötletünk és megcsinálnád te is? Így tudod beállítani a közös számlát:

 1. Nyiss egy Revolutos felhasználót és rendelj egy fizikai kártyát, ez lesz a közös számla.
 2. Nyisson a partnered is egy Revolut accountot, ha ő nem akarja használni külön, neki nem szükséges a fizikai kártya. Erre azért van szükség, hogy Revoluton belül ingyen tudjon a közös számlára pénzt tölteni.
 3. Nyiss egy Curve accountot és rendelj egy kártyát.
 4. Várj türelemmel, amíg megérkeznek a kártyák (kb. 3-5 munkanap).
 5. Ha kezedben van a két kártya, akkor húzd be a Revolut kártyát a Curve mögé,
 6. majd vegyél tőle könnyes búcsút és add oda a párodnak.
 7. Tölts pénzt saját bankkártyáddal közvetlenül a Revolut számládra, hogy legyen miből költeni. Fontos a kártyás feltöltés, mert az ingyenes (az utalás ezzel szemben külföldi utalásnak számít és ezért drága).
 8. Párod töltsön pénzt kártyával a saját Revolut számlájára, majd Revoluton belül küldje el a közös számlára.
 9. Ismételjétek meg kívánt időközönként a 7-8. lépéseket. Mi havonta egyszer töltünk rá, akkora összeget, ami a havi bolti vásárlásainkat és egyéb közös költségeinket fedezi.
 10. Élvezd az ingyenes közös számla előnyeit.

Prok és Kontrák

Alapvetően, ha egyszer felállítottad a rendszert már nem túl bonyolult a működtetése. Nagy előnye a megoldásnak, hogy teljesen ingyenes. Lényegében a legfontosabbat tudja, amit egy számlának tudnia kell: lehet vele közösen fizetni dolgokat. Ugyanakkor nem mindenki számára lesz ez jó megoldás, vannak hátrányai is. Egyrészt van egy kötelező plusz utalás (kártyával másodlagos Revolut számlára és onnan appon belül a közös számlára), igaz, ez kb. 30 másodpercet vesz igénybe. De az appon belüli utalás egy igazi csoda és mindig öröm látni, hogy rákattintasz a küldésre és már pittyen is a másik telefon.

Másrészt nagyfokú bizalmat feltételez a felek között, hiszen a számla csak a nyitó félhez van kötve, az jogilag nem kötődik semennyire a másik félhez. Emiatt a számlakivonatot nem tudja a második fél megnézni, sőt, ha mondjuk egy csúnya veszekedés után letiltják a kártyát, akkor így járt, nincs kontrollja a számla felett. Fordítva pedig, hiába van a neveden a számla, ha a másiknál van a kártya, akkor arra használja, amire akarja, ha elkölti a pénzedet, akkor az el lett költve.

Jogi helyzet

Revolut, Curve közös számla legalitás
@NemRendőr mondja: „Ha bárki tervez valamilyen illegális tevékenységet az éjszaka szóljon nekem. Imádok bűnözni.” Mi nem imádunk, ezért nem buzdítunk mást sem erre.

Harmadrészt, a kártya névre szól, tehát hivatalosan azt csak te használhatod. Ez nem csak a Revolutnál van így, hanem általában jellemző a bankkártyákra. A fenti kép NemRendőréhez hasonlóan mi sem akarunk titeket semmiféle módon illegális tevékenységekre buzdítani, ha mégis megtetszik az ötlet, mi mossuk kezeinket (remélem ez elég jogi nyilatkozat volt és nem fognak lecsukni). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy előfordulhat fizetésnél, hogy elkérik a barátod/barátnőd személyijét, mert meglepő lesz a kasszás számára, hogy az 50 kilós szőke kékszemű lányt Sanyinak hívják. De ha nem is kérik el, mert ilyen velem mondjuk még sosem történt, bankkártyás fizetéseim során (pláne paypassnál), akkor sem használhatná elvileg a kártyát más, csak te.

Ez kockázat, amit nagyon örülnék, ha egy egyszerű beállítással akár megoldana a Revolut, vagy kezelnének a törvények (pl. beírhatnék egy másik személyt, aki korlátlanul használhatja a kártyámat), de még nem tartunk ott. Értem, hogy ez engem véd a lopás ellen, de ha elmegyek egy ATM-hez, kiveszem és odaadom a barátnőmnek a készpénzt, az teljesen jogszerű, csak éppen baromi körülményes. Számomra a két megoldás lényegét tekintve ugyanaz és áldozat nélküli bűntényről beszélünk.

Kezünkben a jövő

A fenti megoldás segíthet, ha gondolkoztatok már a pároddal, közös kassza kialakításában, de eddig nem tettétek meg. Ha csak ki akarjátok próbálni, hogy működne ez a rendszer, akkor regisztráljatok tehát Revolutra és Curve-re és teszteljétek ezt az ingyenes megoldást, ami lehet működik nektek is. A módszer nem tökéletes és vannak, akiknek abszolút nem lesz megfelelő.

Viszont ez a lehetőség is azt mutatja meg, hogy a fintechek terjedése egy rakás új lehetőséget nyit meg számunkra. Érdemes nyitott szemmel járni és érdeklődni az újdonságok iránt, hiszen könnyen lehet, hogy egyik másik applikáció olyan problémádat tudja megoldani, aminek létezésére alapból nem is gondoltál.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Egy válasz

 1. Nekem van Revolut kártyám de telefonszámot váltottam és azt akartam javítani és azóta nem lehet rá pénzt utalni.

  I have a Revolut card but I changed my phone number and wanted to fix it and since then I can’t transfer money to it

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).