fbpx

Közös számla ingyen, Revolut és Curve használatával

Közös kassza Revolut, Curve

Korábbi cikkeinkben megírtuk, hogy a digitális bankolás megérkezett Magyarországra is a Curve és a Revolut formájában. Most bemutatjuk, hogy a két alkalmazást kombinálva, hogyan tudunk közös kasszából költeni párunkkal anélkül, hogy készpénzzel bajlódnánk.

Modellek a párkapcsolati pénzkezelésre


Párkapcsolatokban előbb-utóbb kérdéssé válik a pénzügyek, kiadások közös kezelése. A Portfólió összegyűjtött négy modellt, ahogy a párok menedzselhetik közös pénzügyeiket:

 • Totális szétválasztás (a libertariánus párkapcsolat): nincs közös számla, sem bankkártya, sem a pénzügyek kiegyensúlyozása, mindenki költi a saját fizetését;
 • Egyenlőség és függetlenség: nincsenek közös számlák és kártyák, saját nyilvántartás alapján hónap végén kiegyenlítésre kerül a számlákon lévő különbözet;
 • Arany háromszög megoldás: saját számlák mellett egy közös számla, amihez mindkét fél hozzáfér;
 • Totális összevezetés (kommuna): csak közös számla, hozzá tartozó kártyákkal.

A fenti megoldásoknak biztosan létezik ezerféle permutációja, de nagy vonalakban a lényeg ugyanaz marad. A barátnőmmel mi a harmadik modellre hajlottunk és kerestünk is egy megoldást a kivitelezésére, hiszen egy párkapcsolatban eljöhet az a pont (pláne, ha együtt is éltek), hogy szeretnétek bizonyos rendszeres költségeket közösen fedezni és egy egyszerű módszert találni ennek kezelésére. Ez hasznos lehet, hiszen így közösen tudjátok viselni a felelősséget a közösen felmerülő kiadásokért, ezáltal is kiiktatva egy lehetséges párkapcsolati konfliktusforrást (vagy újakat generálva, de hát nem párkapcsolati tanácsadó vagyok). A Curve és Revolut összekötése számunkra ingyenes megoldást kínált a pénzügyeink kezelésére.

Közös számla megoldások


A legegyszerűbb persze az lenne, ha bemennénk valamelyik magyar bankba és nyitnánk egy közös számlát, amihez mindketten hozzáférünk. A probléma csak az, hogy nem sok bank nyújt ilyen megoldást. Jellemzőbb, hogy egy számlatulajdonos tud állandó meghatalmazást adni egy másik félnek, hogy az hozzáférjen és rendelkezzen a számlája felett. A jó ebben, hogy kezel öröklési kérdéseket (halál esetén kinek jár a számlán lévő pénz például), valamint egy teljesen bejáratott, jogilag is tiszta megoldásról van szó. Hátránya, hogy van egy tulajdonos, aki bármikor visszavonhatja a meghatalmazást, ami a másik fél kiszolgáltatottságához vezet. Vannak költségei, hiszen mind a két kártyának, mind a számlának lesz egy éves díja. Harmadrészt, körülményes megnyitni, hiszen két kis lábunkkal kell hozzá a bankba befáradni (tudom kényelmes és lusta Y-generációs fiatal vagyok!).

Közös számla Curve és Revolut segítségével

revolut, curve modern probléma közös számla
Modern problémák modern megoldásokat igényelnek, a fintechek terjedése pedig megoldást kínál a közös számla kérdésére is

És itt kanyarodunk vissza a két fintechhez, amelyekről már írtunk. Egyrészt a Revolut úgy szimplán önmagában is megéri. Ezt ki is számoltam, így nem volt kérdés, hogy ilyen kártyát rendelni fogok. Viszont egyelőre ezt a szolgáltatást csak kiegészítőként használom nyaralásokra és netes vásárláshoz, a főkártyámat megtartottam. A Curve eleinte nem tűnt olyan hasznos dolognak számomra, hiszen annyira azért nem nagy trúváj, ha kettő helyett (amiből az egyiket csak nyaraláson használom) egy kártyám lesz. Azoknak, akik több hitelkártyával és betéti kártyával zsonglőrködnek, persze ez is megéri önmagában is.

 Ekkor jött az ötlet, hogy ha a Curve mögé behúznám a Revolut kártyámat (és a saját bankimat is, hogy csak egy legyen nálam mindig), akkor lenne egy számlához két kártyám. Tovább gondolva, ha a Revolutos kártyám odaadom a barátnőmnek, akkor van egy számlánk (a nevemen lévő Revolut számla) amihez mindkettőnknek van bankkártyája is, tehát lényegében van közös számlánk! Mindezt ingyen, hiszen mind a Curve és a Revolut is ingyenes, ráadásul mindkettővel kedvezményesen tudsz devizát váltani, tehát még külföldön is működik ez a megoldás. Pluszban, mobilból intézve a kettő megrendelése együtt nem visz el többet 10 percnél.

Hogyan állítsd be a közös számlát, lépésről-lépésre


Tetszik az ötletünk és megcsinálnád te is? Így tudod beállítani a közös számlát:

 1. Nyiss egy Revolutos felhasználót és rendelj egy fizikai kártyát, ez lesz a közös számla.
 2. Nyisson a partnered is egy Revolut accountot, ha ő nem akarja használni külön, neki nem szükséges a fizikai kártya. Erre azért van szükség, hogy Revoluton belül ingyen tudjon a közös számlára pénzt tölteni.
 3. Nyiss egy Curve accountot és rendelj egy kártyát.
 4. Várj türelemmel, amíg megérkeznek a kártyák (kb. 3-5 munkanap).
 5. Ha kezedben van a két kártya, akkor húzd be a Revolut kártyát a Curve mögé,
 6. majd vegyél tőle könnyes búcsút és add oda a párodnak.
 7. Tölts pénzt saját bankkártyáddal közvetlenül a Revolut számládra, hogy legyen miből költeni. Fontos a kártyás feltöltés, mert az ingyenes (az utalás ezzel szemben külföldi utalásnak számít és ezért drága).
 8. Párod töltsön pénzt kártyával a saját Revolut számlájára, majd Revoluton belül küldje el a közös számlára.
 9. Ismételjétek meg kívánt időközönként a 7-8. lépéseket. Mi havonta egyszer töltünk rá, akkora összeget, ami a havi bolti vásárlásainkat és egyéb közös költségeinket fedezi.
 10. Élvezd az ingyenes közös számla előnyeit.

Prok és Kontrák


Alapvetően, ha egyszer felállítottad a rendszert már nem túl bonyolult a működtetése. Nagy előnye a megoldásnak, hogy teljesen ingyenes. Lényegében a legfontosabbat tudja, amit egy számlának tudnia kell: lehet vele közösen fizetni dolgokat. Ugyanakkor nem mindenki számára lesz ez jó megoldás, vannak hátrányai is. Egyrészt van egy kötelező plusz utalás (kártyával másodlagos Revolut számlára és onnan appon belül a közös számlára), igaz, ez kb. 30 másodpercet vesz igénybe. De az appon belüli utalás egy igazi csoda és mindig öröm látni, hogy rákattintasz a küldésre és már pittyen is a másik telefon.

Másrészt nagyfokú bizalmat feltételez a felek között, hiszen a számla csak a nyitó félhez van kötve, az jogilag nem kötődik semennyire a másik félhez. Emiatt a számlakivonatot nem tudja a második fél megnézni, sőt, ha mondjuk egy csúnya veszekedés után letiltják a kártyát, akkor így járt, nincs kontrollja a számla felett. Fordítva pedig, hiába van a neveden a számla, ha a másiknál van a kártya, akkor arra használja, amire akarja, ha elkölti a pénzedet, akkor az el lett költve.

Jogi helyzet

Revolut, Curve közös számla legalitás
@NemRendőr mondja: „Ha bárki tervez valamilyen illegális tevékenységet az éjszaka szóljon nekem. Imádok bűnözni.” Mi nem imádunk, ezért nem buzdítunk mást sem erre.

Harmadrészt, a kártya névre szól, tehát hivatalosan azt csak te használhatod. Ez nem csak a Revolutnál van így, hanem általában jellemző a bankkártyákra. A fenti kép NemRendőréhez hasonlóan mi sem akarunk titeket semmiféle módon illegális tevékenységekre buzdítani, ha mégis megtetszik az ötlet, mi mossuk kezeinket (remélem ez elég jogi nyilatkozat volt és nem fognak lecsukni). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy előfordulhat fizetésnél, hogy elkérik a barátod/barátnőd személyijét, mert meglepő lesz a kasszás számára, hogy az 50 kilós szőke kékszemű lányt Sanyinak hívják. De ha nem is kérik el, mert ilyen velem mondjuk még sosem történt, bankkártyás fizetéseim során (pláne paypassnál), akkor sem használhatná elvileg a kártyát más, csak te.

Ez kockázat, amit nagyon örülnék, ha egy egyszerű beállítással akár megoldana a Revolut, vagy kezelnének a törvények (pl. beírhatnék egy másik személyt, aki korlátlanul használhatja a kártyámat), de még nem tartunk ott. Értem, hogy ez engem véd a lopás ellen, de ha elmegyek egy ATM-hez, kiveszem és odaadom a barátnőmnek a készpénzt, az teljesen jogszerű, csak éppen baromi körülményes. Számomra a két megoldás lényegét tekintve ugyanaz és áldozat nélküli bűntényről beszélünk.

Kezünkben a jövő


A fenti megoldás segíthet, ha gondolkoztatok már a pároddal, közös kassza kialakításában, de eddig nem tettétek meg. Ha csak ki akarjátok próbálni, hogy működne ez a rendszer, akkor regisztráljatok tehát Revolutra és Curve-re és teszteljétek ezt az ingyenes megoldást, ami lehet működik nektek is. A módszer nem tökéletes és vannak, akiknek abszolút nem lesz megfelelő.

Viszont ez a lehetőség is azt mutatja meg, hogy a fintechek terjedése egy rakás új lehetőséget nyit meg számunkra. Érdemes nyitott szemmel járni és érdeklődni az újdonságok iránt, hiszen könnyen lehet, hogy egyik másik applikáció olyan problémádat tudja megoldani, aminek létezésére alapból nem is gondoltál.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Egy válasz

 1. Nekem van Revolut kártyám de telefonszámot váltottam és azt akartam javítani és azóta nem lehet rá pénzt utalni.

  I have a Revolut card but I changed my phone number and wanted to fix it and since then I can’t transfer money to it

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).