Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Közös számla olcsón, fintech segítséggel

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Közös számla

A legtöbb párkapcsolat életében előbb utóbb eljön a nagy kérdés.

Hogyan kezeljük a közös kiadásokat?

Még kapcsolatunk hajnalán ezt a kérdést mi is feltettük magunknak, amire akkor sikerült egy olyan jól működő megoldást találni, amelyet a mai napig használunk és lehet neked is hasznodra válik.

Minden pár máshogy kezeli a közös pénzügyeket, de az alábbi 4 modell valószínűleg lefedi a kapcsolatok nagy részét:

 • Totális szétválasztás (a libertariánus párkapcsolat): nincs közös számla, sem bankkártya, sem a pénzügyek kiegyensúlyozása, mindenki költi a saját fizetését;
 • Egyenlőség és függetlenség: nincsenek közös számlák és kártyák, saját nyilvántartás alapján hónap végén kiegyenlítésre kerül a számlákon lévő különbözet;
 • Arany háromszög megoldás: saját számlák mellett egy közös számla, amihez mindkét fél hozzáfér;
 • Totális összevezetés (kommuna): csak közös számla, hozzá tartozó kártyákkal.

Mi annó úgy döntöttünk, hogy harmadikat, vagyis az „Arany háromszög” megoldást választjuk. Számunkra a kiadások körülbelüli egyenlő elszámolása tűnt a legjobb megoldásnak, így erre kerestünk egy minél egyszerűbb és olcsóbb megoldást.

A közös számla létrehozása nem is olyan egyszerű

Az első gondolatunk az volt, hogy nyitunk egy közös bankszámlát, amihez mindketten hozzáférhetünk. Ekkor derült ki, hogy a legtöbb banknál már nincs is olyan konstrukció, amelyben mindkét fél teljesen egyenlő rendelkezési joggal férhet hozzá a számlához.

Helyette azt tudod megtenni, hogy egy számlatulajdonos tud állandó meghatalmazást adni a partnerének, hogy az hozzáférjen és rendelkezzen a számlája felett. Ez egy jogilag teljesen jól bejáratott megoldás, ami még az öröklési kérdéseket is tisztázza a számla tulajdonos halála esetén, de hátránya, hogy a partneri viszony nem egyenlő. Ugyanis a tulajdonos bármikor visszavonhatja a meghatalmazást. Másik hátránya hogy vannak költségei ugyanis a legtöbb banknál fizetni kell a számlavezetési díjat, tranzakciós díjat, illetve a kártyadíjakat.

A legnagyobb hátrány pedig, hogy be kell menni a bankba…

Ritkán járok bankfiókba, de szinte mindig egy szörnyű élmény. Utolsó látogatásom alkalmával 3 óra volt egy egyszerű bankszámlanyitás…

Közös számla Fintech segítséggel

Szerencsére olyan modern időket élünk, amikor már számos fintech vállalkozás jelent meg szuper szolgáltatásokkal arra, hogy minél gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban tudjunk bankolni.

Ilyen a Revolut, amelynek olcsó pénzügyi szolgáltatásaival nem csak az devizaváltásokon spórolhatunk, hanem szinte ingyen lehet egy számlád. Ugyanis a Revolutnál nincs számlavezetési díj és, ha bankkártyával fizetsz be, akkor az is teljesen ingyenes. Ráadásul 75 ezer forintig még a készpénzfelvétel is ingyenes. Egyedül a kártyának van egy 4,99 GBP költsége (vagy ezzel egyenértékű, más valutában kifejezett összeg).

Másik kedvenc fintech megoldásom a Google Pay alkalmazás, vagy újabb nevén Wallet. Ebben hozzáadhatom bankkártyáim és, így a telefonomon keresztül tudok fizetni. Végre nem kell az ebéd partneremtől pénzt kunyerálni a menüre, amikor otthon hagyom a tárcám ?

Innen már szinte magától adta az ötlet, hogy ha én a Revolut kártyámat el tudom érni a Walleten keresztül, akkor a fizikai kártyát akár oda is adhatnám a kedvesemnek és akkor kvázi a Revolut számlám lesz a közös számla.

Elméletileg Apple Pay-jel is működik a dolog, de mivel nincs semmilyen Apple termékem, ezért a gyakorlatban nem tudom megerősíteni. Kommentben írd meg, ha van tapasztalatod.

Így tudod beállítani a közös számlát

 1. Nyiss egy Revolutos felhasználót (btw a dolog működhet Wise-zal is) és rendelj egy fizikai kártyát, ez lesz a közös számla.
 2. Várj türelemmel, amíg megérkezik a kártya (kb. 3-5 munkanap).
 3. Ha kezedben van a kártya, akkor húzd be a Revolut kártyát a Walletbe / Apple Paybe.
 4. Töltsetek pénzt saját bankkártyáitokkal közvetlenül a Revolut számládra, hogy legyen miből költeni. Nekünk sikerült mindkettőnk kártyáját hozzáadni. Fontos a kártyás feltöltés, mert az ingyenes (az utalás ezzel szemben külföldi utalásnak számít és ezért drága).
 5. Ismételjétek meg kívánt időközönként az 4. lépést. Mi havonta egyszer töltünk rá, akkora összeget, ami a havi bolti vásárlásainkat és egyéb közös költségeinket fedezi.
 6. Élvezd az ingyenes közös számla előnyeit.

Hátrányok, amikről jó, ha tudsz

Kell egy nagy fokú bizalom a felek között, ugyanis a számla jogilag csak az egyik félhez kapcsolódik. Emiatt a számlakivonatot nem tudja a második fél megnézni, sőt, annyira nincs kontrollja a számla felett, hogy a másik fél egy gombnyomással inaktíválhatja a kártyáját.

A másik, hogy hivatalosan csak te használhatnád a kártyát, így ha boltosnak feltűnik, hogy a Béla nem egy tipikus női név, akkor simán elutasíthatja a fizetést. Mondjuk velünk még az életben nem történt ilyen, úgyhogy ennek kicsi az esélye.

Összegezve

A módszer nem tökéletes és valószínűleg nem is mindenkinek való, de a gyakorlatban ez egy kényelmes és olcsó megoldás közös számlára.

Tény, hogy cserébe az egyik fél kicsit jobban ki van téve az esetleges visszaélésnek, de nekünk bejött, így jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretnék egyszerűsíteni a közös kiadások menedzselését.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra ?

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).