fbpx

Közös számla olcsón, fintech segítséggel

A legtöbb párkapcsolat életében előbb utóbb eljön a nagy kérdés.

Hogyan kezeljük a közös kiadásokat?

Még kapcsolatunk hajnalán ezt a kérdést mi is feltettük magunknak, amire akkor sikerült egy olyan jól működő megoldást találni, amelyet a mai napig használunk és lehet neked is hasznodra válik.

Minden pár máshogy kezeli a közös pénzügyeket, de az alábbi 4 modell valószínűleg lefedi a kapcsolatok nagy részét:

  • Totális szétválasztás (a libertariánus párkapcsolat): nincs közös számla, sem bankkártya, sem a pénzügyek kiegyensúlyozása, mindenki költi a saját fizetését;
  • Egyenlőség és függetlenség: nincsenek közös számlák és kártyák, saját nyilvántartás alapján hónap végén kiegyenlítésre kerül a számlákon lévő különbözet;
  • Arany háromszög megoldás: saját számlák mellett egy közös számla, amihez mindkét fél hozzáfér;
  • Totális összevezetés (kommuna): csak közös számla, hozzá tartozó kártyákkal.

Mi annó úgy döntöttünk, hogy harmadikat, vagyis az “Arany háromszög” megoldást választjuk. Számunkra a kiadások körülbelüli egyenlő elszámolása tűnt a legjobb megoldásnak, így erre kerestünk egy minél egyszerűbb és olcsóbb megoldást.

A közös számla létrehozása nem is olyan egyszerű

Az első gondolatunk az volt, hogy nyitunk egy közös bankszámlát, amihez mindketten hozzáférhetünk. Ekkor derült ki, hogy a legtöbb banknál már nincs is olyan konstrukció, amelyben mindkét fél teljesen egyenlő rendelkezési joggal férhet hozzá a számlához.

Helyette azt tudod megtenni, hogy egy számlatulajdonos tud állandó meghatalmazást adni a partnerének, hogy az hozzáférjen és rendelkezzen a számlája felett. Ez egy jogilag teljesen jól bejáratott megoldás, ami még az öröklési kérdéseket is tisztázza a számla tulajdonos halála esetén, de hátránya, hogy a partneri viszony nem egyenlő. Ugyanis a tulajdonos bármikor visszavonhatja a meghatalmazást. Másik hátránya hogy vannak költségei ugyanis a legtöbb banknál fizetni kell a számlavezetési díjat, tranzakciós díjat, illetve a kártyadíjakat.

A legnagyobb hátrány pedig, hogy be kell menni a bankba…

Ritkán járok bankfiókba, de szinte mindig egy szörnyű élmény. Utolsó látogatásom alkalmával 3 óra volt egy egyszerű bankszámlanyitás…

Közös számla Fintech segítséggel

Szerencsére olyan modern időket élünk, amikor már számos fintech vállalkozás jelent meg szuper szolgáltatásokkal arra, hogy minél gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban tudjunk bankolni.

Ilyen a Revolut, amelynek olcsó pénzügyi szolgáltatásaival nem csak az devizaváltásokon spórolhatunk, hanem szinte ingyen lehet egy számlád. Ugyanis a Revolutnál nincs számlavezetési díj és, ha bankkártyával fizetsz be, akkor az is teljesen ingyenes. Ráadásul 75 ezer forintig még a készpénzfelvétel is ingyenes. Egyedül a kártyának van egy 4,99 GBP költsége (vagy ezzel egyenértékű, más valutában kifejezett összeg).

Másik kedvenc fintech megoldásom a Google Pay alkalmazás, vagy újabb nevén Wallet. Ebben hozzáadhatom bankkártyáim és, így a telefonomon keresztül tudok fizetni. Végre nem kell az ebéd partneremtől pénzt kunyerálni a menüre, amikor otthon hagyom a tárcám 🥳

Innen már szinte magától adta az ötlet, hogy ha én a Revolut kártyámat el tudom érni a Walleten keresztül, akkor a fizikai kártyát akár oda is adhatnám a kedvesemnek és akkor kvázi a Revolut számlám lesz a közös számla.

Elméletileg Apple Pay-jel is működik a dolog, de mivel nincs semmilyen Apple termékem, ezért a gyakorlatban nem tudom megerősíteni. Kommentben írd meg, ha van tapasztalatod.

Így tudod beállítani a közös számlát

  1. Nyiss egy Revolutos felhasználót (btw a dolog működhet Wise-zal is) és rendelj egy fizikai kártyát, ez lesz a közös számla.
  2. Várj türelemmel, amíg megérkezik a kártya (kb. 3-5 munkanap).
  3. Ha kezedben van a kártya, akkor húzd be a Revolut kártyát a Walletbe / Apple Paybe.
  4. Töltsetek pénzt saját bankkártyáitokkal közvetlenül a Revolut számládra, hogy legyen miből költeni. Nekünk sikerült mindkettőnk kártyáját hozzáadni. Fontos a kártyás feltöltés, mert az ingyenes (az utalás ezzel szemben külföldi utalásnak számít és ezért drága).
  5. Ismételjétek meg kívánt időközönként az 4. lépést. Mi havonta egyszer töltünk rá, akkora összeget, ami a havi bolti vásárlásainkat és egyéb közös költségeinket fedezi.
  6. Élvezd az ingyenes közös számla előnyeit.

Hátrányok, amikről jó, ha tudsz

Kell egy nagy fokú bizalom a felek között, ugyanis a számla jogilag csak az egyik félhez kapcsolódik. Emiatt a számlakivonatot nem tudja a második fél megnézni, sőt, annyira nincs kontrollja a számla felett, hogy a másik fél egy gombnyomással inaktíválhatja a kártyáját.

A másik, hogy hivatalosan csak te használhatnád a kártyát, így ha boltosnak feltűnik, hogy a Béla nem egy tipikus női név, akkor simán elutasíthatja a fizetést. Mondjuk velünk még az életben nem történt ilyen, úgyhogy ennek kicsi az esélye.

Összegezve

A módszer nem tökéletes és valószínűleg nem is mindenkinek való, de a gyakorlatban ez egy kényelmes és olcsó megoldás közös számlára.

Tény, hogy cserébe az egyik fél kicsit jobban ki van téve az esetleges visszaélésnek, de nekünk bejött, így jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretnék egyszerűsíteni a közös kiadások menedzselését.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra 🙂

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).