Végre lakossági állampapírokkal is elérhetsz kétszámjegyű (11%+) hozamot. Már az első évtől!

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Prémium magyar állampapír és bónusz magyar állampapír

Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról.

Összességében elmondható, hogy a változások pozitív irányba hatnak, hiszen már az első naptól 11+ százalékos kamatot kaphatunk.

Lehet eddig úgy voltál vele, hogy nincs időd azzal foglalkozni, hogy helyet keress a megtakarításaidnak. Azonban ilyen magas infláció mellett egyre inkább luxus dolog semmit sem kezdeni a készpénzeddel. Az állampapír pedig erre lehet egy alternatíva.

De nézzük meg, hogy mennyit is hagysz az asztalon, ha nem fektetsz be.

Ennek szemléltetésére készítettem egy egyszerű kalkulátort.

Írd be azt az összeget, ami megtakarításként rendelkezésedre áll a bankszámládon, széfedben vagy a matracodban. A kalkulátor rögtön kidobja, hogy várhatóan mennyit nyerhetnél az első évben állampapírba fektetve (a kalkulátor csak szemléltetés céljából készült, így nem konkrét állampapír kamattal számol, hanem 11,5 százalékkal, ami megközelítőleg elérhető a PMÁP vagy BMÁP-pal).

Ennyi pénzt termelhetne a megtakarításod az első évben.

Most állj meg egy pillanatra és gondold végig, hogy mennyit kéne pluszba dolgoznod ezért a pénzért?

1 hetet?

1 hónapot?

Fél évet?

Mondhatod azt is, hogy nem szeretnél az államnak kölcsön adni, mert nem bízol benne és frusztrálna az érzés.

De az is lehet, hogy szereted a készpénz illatát és minden este lefekvés előtt milliós kötegekbe kell beleszippantanod a békés álmokért. /Nem ítélkezem/

Forrás: Canva

Ha fentiek közül bármelyik igaz rád, akkor neked valószínűleg nem érdemes állampapírba fektetned. De tudd, hogy ennek az ára a kalkulátor által kidobott összeg.

A többieknek viszont most itt vannak a magas hozamot garantáló állampapír lehetőségek.

Ebben a cikkben megvizsgálom, hogy mit tud jelenleg ez a két állampapír és, hogy milyen esetekben lehetnek jó választások.

Prémium Magyar Állampapír egyik hibája részben javításra került

A PMÁP ígérete, hogy az inflációt meghaladó hozamot kaphatunk. Ugyanis a kamata két tényezőből áll össze.

A kamatbázisból, ami mindig a kamatfordulót megelőző év KSH által megállapított átlag infláció.

Illetve egy kamatprémiumból, ami egy fix összeg. 4 évesnél ez 0,75%, míg a 6 éves lejáratúnál 1,5%.

A legnagyobb probléma ezzel az volt, hogy mivel az előző év inflációval számolt, ezért mindig lemaradásban volt a hozam az aktuális inflációhoz képest. Így történt az, hogy az idén korábban kibocsátott PMÁP sorozatoknál 2023-ban csak 6,6 százalékot fizet ki kamatként, miközben az idei infláció már 15 százalék körül mozog.

Erről a problémáról részletesen is írtam a „Vajon az infláció ellen tényleg megoldás a Prémium Magyar Állampapír?” cikkemben.

A probléma nem csak engem zavarhatott, mert ezt a hibáját valamelyest ellensúlyozták egy jobb induló kamattal.

A 4 (pontosabban 4 év és 4 hónap) és 6 éves (6 év és 5 hónap) lejáratúnál is 11,75 százalék az éves kamat mértéke, amelyet a következő kamatfordulókor fizet ki. A 4 évesnél ez azt jelenti, hogy 2023 január 27-én fizet időarányosan 3,83 százalékot, míg a 6 éves lejáratúnál 2023 február 21-én fizet időarányosan 4,64 százalékot.

A kamatforduló után pedig már a 2022-es infláció lesz a kamatbázis alapja, amit már most ~14 százalék környékére várnak, így a 2024-es kamatkifizetéseknél már akár 15+ százalékos hozamot is bezsebelhetsz.

Mit tud ezzel szemben a BMÁP?

Bónusz Magyar Állampapír 11,32 százalék éves kamattal újra játékban

A bónusz magyar állampapír szintén változó kamatozású, annyi különbséggel, hogy a kamatbázisa a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ.

Hogy teljesen pontos legyek, az kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja, ami most 10,31 százalék.

A kamatprémium efölött pedig 1 százalék.

Ezeket összesítve kapjuk meg az éves 11,32 százalékos kamatot.

3 éves lejáratú és a kamatkifizetés negyedévente történik. Első kifizetés 2022 december 30-án lesz, amikor is 2,86 százalék kamatot kaphat, aki most fektet be.

A legnagyobb kérdés, hogy miként fog alakulni a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama?

Forrás: investing.com

Az elmúlt fél évben nagy emelkedés látható a grafikonon.

Hogy mi mozgatja a diszkont kincstárjegy hozamát?

Leginkább az alapkamattal mozog együtt.

A jegybank most növelte az alapkamatot 13 százalékra, ami alapján a DKJ hozamának is felfelé kell mennie. Ez az elmélet, meglátjuk a gyakoraltban…

Mindenesetre a Bónusz Magyar Állampapír biztosan gyorsabban fogja lekövetni a hozamkörnyezet változásait. Bármely irányba is történjen ez.

Mikor melyik a jobb választás?

Egyelőre a PMÁP nagyobb kamata tűnik a jobb választásnak. Azonban az már most sejthető, hogy a BMÁP gyorsabban követi le a változásokat.

Ha továbbra is igaz, hogy a diszkont kincstárjegy hozama az alapkamatot követi, akkor előfordulhat, hogy a BMÁP egy időre beelőzi a PMÁP-ot.

Viszont a PMÁP a következő kamatforduló után hirtelen fog nagyon elhúzni a maga 15+ százalékos hozamával, hiszen az idei infláció 14+ százalékra várható.

Még mindig nincs jósgömböm és túl sok a változó, ezért nehéz egyértelmű győztest hirdetni.

Ezért megoldásként előhúzom a pénzügyi szakemberek klisé szótárának egyik legnépszerűbb szavát.

Forrás: imgflip.com

Ha nem ijeszt meg a PMÁP hosszabb lejárati ideje, akkor érdemes lehet mindkettőből venni valamilyen arányban. Így tuti nem maradsz ki a nagyobb nyerőből.

Mostmár tényleg itt az ideje lecserélni a MÁP Pluszt

A szuperállampapírt megölte az infláció, éppen ezért itt az ideje, hogy megszabadulj tőle, mielőtt még rád rohad.

Mai napig meglepően sokak tulajdonolják ezt a mára teljesen elavult állampapírt. Júliusi adatok alapján azt látni, hogy a lakossági állampapírok teljes állományának a felét teszi ki még mindig. Valószínűleg az elmúlt 2 hónapban is volt kiáramlás bőven, de biztos vagyok benne, hogy még mindig több ezer milliárd csücsül ebben.

Forrás: portfolio.hu

Az átlag 4,95 százalék hozam az 5 éves futamidőre nagyon messze van a 11+ százalékos hozamoktól.

Még úgyis megérheti váltani, ha kamatforduló előtt váltja vissza az ember és ezzel bukja a 0,5 százalékos visszaváltási költséget. Az addig időarányosan felgyülemlett hozamot így is, úgy is megkapod.

1 millió forint szuperállampapír eladása és befektetése más magasabb hozamú alternatívába, akár 60 000 forintos különbséget is jelenthet.

Összegezve

Állampapírral infláció feletti hozamot elérni továbbra is lehetetlen, főleg rövidtávon. De ezek a kamatok, már jóval közelebb vannak hozzá és abban segíthet, hogy közel a pénzed értékét megtartsd.

Ha valóban független pénzügyi szakember segítségét kérnéd, mert nem vagy biztos abban, hogy megtakarításaid és befektetéseid jó helyen vannak-e, akkor jelentkezz konzultációra a linken található űrlap kitöltésével.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra ?

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

13 válasz

 1. „Állampapírral infláció feletti hozamot elérni továbbra is lehetetlen, főleg rövidtávon. De ezek a kamatok, már jóval közelebb vannak hozzá és abban segíthet, hogy közel a pénzed értékét megtartsd.” – Öt éve az infláció volt 3% és a kamat volt 2%.. Most az infláció 20+% és a kamat 11+%. Most akkor mihez is van közelebb a kamat? 🙂
  Bár valószínűleg szakmai titok, de egy ilyen cikk után mekkora jutalék, árrés jár az államkincstártól? (akár magánban is várom az infót)
  Köszönettel, Tisztelettel:

  1. Értem, hogy mit szeretnél mondani, de ezek most csak random idevetett számok, amiket leírtál és, így nehéz mit kezdeni vele.

   Öt éve az infláció 2,4% volt, míg az akkori PMÁP például 3,8%-ot fizetett ? Az inflációnál a legfrissebb adatunk augusztusból 15,6% és nem 20+%. Lehet, hogy a Te szubjektív vásárlói kosarad többel nőtt (valószínűleg az enyém is), de azzal nem tudok számolni.

   Egy emelkedő inflációs környezetben valóban nem lehet rövidtávon reál hozamot elérni és ezt általában mindenhol le is írom vagy elmondom. De például PMÁP-pal, ami alapvetően egy hosszabb távú állampapír (4 és 6 év), elérhető lesz a reál hozam, amikor az infláció emelkedése megáll / csökken.

   Örömmel megosztom ezt a szakmai titkot. 0 forint. Nem is kerülhetne ki promoció megjelölés nélkül egy ilyen cikk, ha bárki fizetett volna érte.

   Illetve, ha elolvasod más cikkeimet, akkor azt is láthatod, hogy amikor befektetésről beszélek, akkor portfolióban gondolkodom és az állampapír csak egy része ennek.

 2. A futamidőt megszakítva , milyen feltételekkel lehet kivenni a befektetett összeget, (vagy annak egy részét ) ?

 3. Kedves Dániel!
  PMÁP 2028/l, illetve 2028/K papírokat érdemes lehet cserélni 2027/J-re vagy 2028/I-re? Ha igen, milyen várakozások esetén?

  1. Kedves Gábor!
   Mivel ezeknek később van a kamatfordulója és még mindig a 2021-es infláció a kamatbázis, ezért alacsonyabb hozam érhető el, mint a mostani 2027/J vagy 2029/I sorozatokkal. Érdemes lehet megfontolni a cserét.

   1. Kedves Dániel! Ez igaz a 2026/J és a 2025/K PMÁP sorozatokra is? Köszönöm a válaszodat előre is!

  1. Máp+ visszaváltás a Kincstárnál 99,5% tehát 0,5%. Ha banknál váltod vissza, pl OTP akkor 1% az idő előtti visszaváltás. Attól függ hol vásároltál.

  2. MÁP Plusznál írtam a visszaváltást és ott 0,5 százalék ennek költsége. PMÁP-nál valóban 1 százalék.

 4. Kedves Dániel!

  Nagyon hasznos volt nekem a leírás, meggyőzött és szeretném befektetni a PMÁP-ba is. De azonban úgy vettem észre, hogy bár elérhetőnek kéne lennie számomra, mégsem tudok igénybe venni. Rendelkezek értékpapírszámlával, DKJ-be befektettem már, és a legújabb PMÁP-t is látom a választható tételek között az online felületen, de ennél nem jelenik meg a vételi lehetőség. Nem látom okát, hogy miért nincs. El tudná mondani, milyen feltételeknek kell teljesülni?

  1. Melyik sorozatot próbáltad megvenni? Nekem a 2030/I és a 2027/K-t is engedte kiválasztani az applikációban. Az egyetlen feltétel, hogy legyen pénz a pénzszámlán.

   1. Igen, a 2030/I sorozatot próbálom, de a 2027/K-val is így jártam. A folyószámlán elegendő pénzösszeg van, innen tudtam a DKJ-re is befektetni . Az átvezetési pénzszámlán nincs, de mivel DKJ-nél sikerült, nem gondolom, hogy ez lehet az oka.

    Amit a webes felületen észrevettem már korábban is, a kötvényekkel szemben az az összes állampapíroknál nem láthatóak a „Vételi árfolyam” illetve „Vételi hozam” %-s értékei, ezek azok, amiket nem tudok igénybe venni.
    Amikor értékpapírszámlát nyitottam, akkor alkalmassági tesztet kellett kitölteni, mely konzervatív lett. Az hatással lehet erre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).