Lightyear Magyarországon. Örülhetnek a kisbefektetők? Attól függ…

Magyar broki vs Lightyear (1)

Nincsenek könnyű helyzetben azok a magyar kisbefektetők, akik az állampapíron túl más értékpapírokba is szeretnének fektetni.

Ha szeretnél kicsit több kockázatot vállalva részvényt vagy etf-et vásárolni, akkor nyitnod kell egy értékpapírszámlát valamelyik brókercégnél.

A kínálat pedig elég sivár. Ha nem szeretnél egy vagyont fizetni különböző költségekre és adóra, akkor a választási lehetőség két brókercégre szűkül. KBC Equitas és Erste Bróker.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz pénzügyi céljaidhoz

Egy nemzetközi brókercéghez képest persze ezek is drágák, de a magyar piacon még bőven az okés kategóriában tartoznak. A KBC emellett még tényleg jó szolgálatásokat is nyújt, széles értékapapír kínálattal és digitális megoldásokkal. Egyetlen problémája, hogy a befektetés védelem csak 20 ezer euróig terjed ki, így 5 millió forint vagyon után érdemes egy másik brókercégnél értékpapírszámlát nyitni.

Ilyenkor jön képzeletbeli ranglistám második helyezettje, az Erste Bróker.

Korábbi Random Capital ügyfélként tavaly ősszel én is átkerültem ide, amely a mai napig mély lelki sebeket hagyott bennem.

Kezdjük azzal, hogy nem tudsz csak online belépni, nem reszponzív a megjelenés, az értékpapírjaid árfolyama csak naponta frissülnek, méltánytalan díjlevonások (például osztalék kifizetésekből) és, ha teljesült egy megbízásod arról is csak másnap értesülsz.

Erste Bróker ügyfelek most valószínűleg heves egyetértő bólogatásba kezdtek a képernyő előtt, mert tudják miről beszélek.

A többieknek itt egy kép a kereskedési platformról, hogy értsék miről beszélek.

Hogy valami jót is mondjak róluk, ez a sivár fapados felület megnehezíti a kereskedést (kaszinózást) és, így jóval könnyebb kitartani egy buy&hold befektetési stratégia mellett.

De ezzel együtt is, mint egy falat kenyér, úgy kéne a magyar kisbefektetőknek egy jó brókercég korrekt árakkal. Tényleg nagyon várom és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Itt jön képbe a Lightyear

Az elmúlt hetekben sok cikket kaptam barátoktól, olvasóktól, hogy mit gondolok róluk.

Ezért beregisztráltam, feltöltöttem egy kis játékpénzt és kipróbáltam az applikációt.

És hát WOW!

Csak magyar brókert használtam eddig, ezért az ingerküszöböm nagyon alacsonyan volt. Az élmény kb olyan volt, mintha egy Suzuki Swiftből ültem volna át egy S osztály Mercédeszbe. Mentem is gyorsan egy kört vele.

A regisztráció maximum 5 perc volt. Adatok kitöltése, két kép a személyimről, egy kép rólam, majd nyomtam egy megerősítést az emailre és már kész is voltunk.

Az applikáció használata intuitívan egyszerű 3 gombbal. Egy, ahol kereshetsz az értékpapírok között, egy ahol látod a portfóliód részleteit és egy, ahol a deviza számláidról kapsz információkat.

Elvileg több, mint 3000 részvény és etf érhető el a platformon. Részvényeknél tudsz törtrészvényt is vásárolni, etf-eknél sajnos erre nincs lehetőség. Ami nagyon tetszett, hogy kiválasztva egy etf-et rendkívül informatívan mutatja be, hogy mennyiben kerül, mit tartalmaz a mögöttes index, mennyi az éves kezelési költsége stb.

A cég egy startup, amelyet 2022-ban indítottak. Mivel a gyors növekedés a cél, ezért a díjazása éppen ennek megfelelően lett kialakítva. Számla vezetési díj nulla, etf vásárlás díja nulla, USA részvény 0,1% (max 1 USD), EU részvény 1 EUR, UK részvény 1 GBP és az átváltásért 0,35 százalék díjat vonnak le. Ami különösen szimpatikus bennük, hogy az ott tartott számlapénzre is adnak látra szóló kamatot (HUF: 12,25%; USD: 4%; EUR: 2,25%; GBP: 3,5%).

Szép is, olcsó is. Mégse fogom használni.

A befektetési portfolió felépítésének egyik legfontosabb eleme, hogy megbízható brókercéget választasz. Hiszen hiába hozol profitábilis befektetési döntéseket, ha egyszer csak csődbe megy vagy csal a brókercég és elveszted mindened. Persze erre van a befektetés védelem, amely ez esetben az EU-s értékpapírokra 20 ezer euró, amelyet az Észt befektetés védelmi alap biztosít, míg az amerikai eszközökre a SIPC véd 500 ezer dollárig.

Ez mind szép is jó papíron, de számomra megnyugtatóbb olyan helyen tartani befektetéseimet, amely tudottan profitábilis vagy egy nagy múlttal rendelkező megbízható pénzügyi intézmény áll mögötte.

A másik, hogy kicsit szkeptikus vagyok az Észt 20 ezer eurós befektetés védelmi alappal kapcsolatosan. Ha ne adj isten tényleg történik valami, akkor valóban képesek kártalanítani egy nemzetközi vállalat minden ügyfelét?

A legnagyobb problémám velük viszont, hogy mocskosul sok nyereségadót kéne befizetnem nap végén. A befektetési stratégiám lényege /erről korábban itt írtam/, hogy minél olcsóbban jól diverzifikált etf-eket veszek és csak tartom sokáig. 5 év minimum, de inkább 10.

Magyar kisbefektetőként ilyenkor ott a tartós befektetési számla (alias tbsz), amivel elkerülhető a nyereségadó fizetése, ugyanis, ha ezen parkoltatod a befektetéseid 5 évig, akkor nincs adó. Ez pedig hatalmas költség megtakarítást eredményez.

Rákérdeztem az ügyfélszolgálatnál /egyébként ez sem volt könnyű, mert sehol nem találtam erre lehetőséget, így kénytelen voltam ÁSZF-ben keresni egy email címet/, amire azt a választ kaptam, hogy tervezik, de konkrét határidőt nem tudnak erre mondani.

Összegezve

A Lightyear feltette a lécet, hogy 2023-ban hogyan kéne működnie egy ilyen szolgáltatásnak. De nap végén akkoris a pénz beszél. És a bizalom.

Akik szeretnek részvényekkel kereskedni és nem hosszútávú befektetésben gondolkodnak, azoknak tökéletes lehet a Lightyear már most is. Bár szerintem ez inkább kaszinózás és emiatt nem is támogatom, de mindenki azt csinál a pénzével, amit szeretne.

Talán a jövőben a hozzám hasonló lusta befektetőknek is lehet alternatíva a Lightyear, amikor már lesz TBSZ számla és könnyen elérhető ügyfélszolgálat.

Addig is vissza a Suzuki Swiftbe és irány tovább a lassú, de stabil anyagi függetlenségbe.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

6 válasz

 1. Tökéletesen egyet értek. Amit viszont nem értek,hogy mi lett a Random Capitallal?-megszünt?

 2. Interactive Brokers? HU jelenlét, EUR 100 ezer a biztosítottság, 40 éves múlt. Bár tbsz nincs, de most alapítottak bankot itthon, még bármi lehet.

 3. Köszi a bemutatót, hasznos volt.
  Egy kérdés merült csak fel bennem: Mi a helyzet az osztalékot fizető részvényekkel? Pl. az Altria fizet ilyet, a Lightyear-en keresztül is jogosult lennék erre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).