Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Lightyear Magyarországon. Örülhetnek a kisbefektetők? Attól függ…

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Magyar broki vs Lightyear (1)

Nincsenek könnyű helyzetben azok a magyar kisbefektetők, akik az állampapíron túl más értékpapírokba is szeretnének fektetni.

Ha szeretnél kicsit több kockázatot vállalva részvényt vagy etf-et vásárolni, akkor nyitnod kell egy értékpapírszámlát valamelyik brókercégnél.

Tudatos befektetőként a kínálat igen csak sivár. Ha nem szeretnél egy vagyont fizetni különböző költségekre és adókra, akkor a választási lehetőség csupán a magyar brókercégekre szűkül. Ezekből is kettő jöhet szóba: KBC Equitas és Erste Bróker.

Persze egy nemzetközi brókercéghez képest, mint Interactive Brokers vagy Robinhood, ezek kimondottan költségesek. Viszont a magyar piacon még bőven az okés kategóriába tartoznak.

A KBC emellett még tényleg korrekt szolgáltatást nyújt, széles értékapapír kínálattal és digitális megoldásokkal. Egyetlen problémája, hogy a befektetés védelem csak 20 ezer euróig terjed, így 5 millió forint vagyon után érdemes egy másik brókercégnél is értékpapírszámlát nyitni.

Ekkor jön képzeletbeli ranglistám második helyezettje, az Erste Bróker.

Korábbi Random Capital ügyfélként (Erstebe beolvadt brókercég) mai napig könnyek szöknek a szemembe, amikor az Erste Brókert kell használnom..

Kezdjük azzal, hogy nem tudsz csak online belépni, nem reszponzív a megjelenés, az értékpapírjaid árfolyama csak naponta frissülnek, méltánytalan díjlevonások (például osztalék kifizetésekből) és, ha teljesült egy megbízásod arról is csak másnap értesülsz.

Erste Bróker ügyfelek most valószínűleg heves egyetértő bólogatásba kezdtek a képernyő előtt, mert tudják miről beszélek.

Itt egy kép a kereskedési platformról, hogy értsd miről írok.

Hogy valami jót is mondjak róluk, ez a sivár fapados felület megnehezíti a kereskedést (kaszinózást) és, így jóval könnyebb kitartani egy buy&hold befektetési stratégia mellett.

De ezzel együtt is, mint egy falat kenyér, úgy kéne a magyar kisbefektetőknek egy jó magyar brókercég korrekt árakkal. Nagyon várok már egy ilyen piaci szereplőt és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Itt jön képbe a Lightyear

Az elmúlt hetekben sok cikket kaptam barátoktól, olvasóktól, hogy mit gondolok róluk.

Ezért beregisztráltam, feltöltöttem egy kis játékpénzt és kipróbáltam az applikációt.

És hát WOW!

Csak magyar brókert használtam eddig, ezért az ingerküszöböm nagyon alacsonyan volt. Az élmény kb olyan volt, mintha egy Suzuki Swiftből ültem volna át egy S osztály Mercédeszbe.

A regisztráció maximum 5 perc volt. Adatok kitöltése, két kép a személyimről, egy kép rólam, majd nyomtam egy megerősítést az emailre és már kész is voltunk.

Az applikáció használata intuitívan egyszerű 3 gombbal. Egy, ahol kereshetsz az értékpapírok között, egy ahol látod a portfóliód részleteit és egy, ahol a deviza számláidról kapsz információkat.

Elvileg több, mint 3000 részvény és etf érhető el a platformon. Részvényeknél tudsz törtrészvényt is vásárolni, etf-eknél sajnos erre nincs lehetőség. Ami nagyon tetszett, hogy kiválasztva egy etf-et rendkívül informatívan mutatja be, hogy mennyiben kerül, mit tartalmaz a mögöttes index, mennyi az éves kezelési költsége stb.

A cég egy startup, amelyet 2022-ban indítottak. Mivel a gyors növekedés a cél, ezért a díjazása éppen ennek megfelelően lett kialakítva. Számla vezetési díj nulla, etf vásárlás díja nulla, USA részvény 0,1% (max 1 USD), EU részvény 1 EUR, UK részvény 1 GBP és az átváltásért 0,35 százalék díjat vonnak le. Ami különösen szimpatikus bennük, hogy az ott tartott számlapénzre is adnak látra szóló kamatot (HUF: 12,25%; USD: 4%; EUR: 2,25%; GBP: 3,5%).

Szép is, olcsó is. Mégse fogom használni.

A befektetési portfolió felépítésének egyik legfontosabb eleme, hogy megbízható brókercéget választasz. Hiszen hiába hozol profitábilis befektetési döntéseket, ha egyszer csak csődbe megy vagy csal a brókercég és elveszted mindened. Persze erre van a befektetés védelem, amely ez esetben az EU-s értékpapírokra 20 ezer euró, amelyet az Észt befektetés védelmi alap biztosít, míg az amerikai eszközökre a SIPC véd 500 ezer dollárig.

Papíron ez mind szép és jó, de számomra megnyugtatóbb olyan cégnél tartani befektetéseimet, amely közismerten profitábilis vagy egy nagy múlttal rendelkező megbízható pénzügyi intézmény áll mögötte.

A másik, hogy kicsit szkeptikus vagyok az Észt 20 ezer eurós befektetés védelmi alappal kapcsolatosan. Ha ne adj isten tényleg történik valami, akkor valóban képesek kártalanítani egy nemzetközi vállalat minden ügyfelét?

A legnagyobb problémám velük viszont, hogy mocskosul sok nyereségadót kéne befizetnem nap végén. A befektetési stratégiám lényege /erről korábban itt írtam/, hogy minél olcsóbban jól diverzifikált etf-eket veszek és csak tartom sokáig. Minimum 5 évig, de inkább 10, mert befektető vagyok, nem szerencsejátékos.

Magyar kisbefektetőként ilyenkor ott a tartós befektetési számla (alias tbsz), amivel elkerülhető a nyereségadó fizetése, ugyanis, ha ezen parkoltatod a befektetéseid 5 évig, akkor nem kell nyereségadót fizetni. Ez pedig hatalmas költség megtakarítást eredményez.

Rákérdeztem az ügyfélszolgálatnál /egyébként ez sem volt könnyű, mert sehol nem találtam erre lehetőséget, így kénytelen voltam ÁSZF-ben keresni egy email címet/, amire azt a választ kaptam, hogy tervezik, de konkrét határidőt nem tudnak erre mondani.

Összegezve

A Lightyear feltette a lécet, hogy 2023-ban hogyan kéne működnie egy ilyen szolgáltatásnak. De nap végén akkoris a pénz beszél. És a bizalom.

Akik szeretnek részvényekkel kereskedni és nem hosszútávú befektetésben gondolkodnak, azoknak tökéletes lehet a Lightyear (a linken keresztül regisztrálva kapsz 3 500 forintot) már most is. Bár szerintem ez inkább kaszinózás és emiatt nem is támogatom, de mindenki azt csinál a pénzével, amit szeretne.

Talán a jövőben a hozzám hasonló lusta befektetőknek is lehet alternatíva a Lightyear, amikor már lesz TBSZ számla és könnyen elérhető ügyfélszolgálat.

Addig is vissza a Suzuki Swiftbe és irány tovább a lassú, de stabil anyagi függetlenségbe.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

6 válasz

  1. Tökéletesen egyet értek. Amit viszont nem értek,hogy mi lett a Random Capitallal?-megszünt?

  2. Interactive Brokers? HU jelenlét, EUR 100 ezer a biztosítottság, 40 éves múlt. Bár tbsz nincs, de most alapítottak bankot itthon, még bármi lehet.

  3. Köszi a bemutatót, hasznos volt.
    Egy kérdés merült csak fel bennem: Mi a helyzet az osztalékot fizető részvényekkel? Pl. az Altria fizet ilyet, a Lightyear-en keresztül is jogosult lennék erre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).