fbpx

Magyar államkötvény

A korábbi cikkben láthattuk, hogy a kötvény biztonságos módja lehet a pénzünk kamatoztatására. Most nézzük meg, hogy Magyarországon milyen lehetőségeink vannak államkötvény vásárlásra. Milyen típusból választhatunk és ezeket milyen pénzügyi helyzetben érdemes megvásárolni. A jelenleg népszerűbb államkötvény típusokat, mint a MÁP+ vagy a Prémium Magyar Állampapír részletesebben is bemutatom.

A Magyar Államkincstár célja, hogy ösztönözze a belső megtakarítást, csökkentve ezzel a magyar gazdaság külső sérülékenységét. Ahhoz, hogy ezt elérjék kedvező kamatozású állampapírokat ajánlanak a lakosság számára. Próbálják minél jobban tájékoztatni az embereket, hogy az információ mindenki számára könnyen elérhető legyen. Az utóbbinak legfőbb felülete a honlapjuk és a Facebook oldaluk.

Miért jó a magyar államkötvény és miért nem kell félnünk tőle?

A világ legtöbb országában az államkötvény egyenlő a kockázatmentes befektetéssel. Az állam számít a világon a legbiztonságosabb piaci szereplőnek, hiszen neki van a legtöbb eszköze arra, hogy pénzt biztosítson a tartozások törlesztésére. Így válik biztos befektetési lehetőséggé, aminek segítségével nyugodt szívvel tudjuk kamatoztatni pénzünket.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy megbízhatunk-e az államban annyira, hogy rá bízzuk a pénzünket. A történelem során már sok példa volt arra, hogy az állam nem fizette ki az államadósságát a finanszírozóinak. Mégis ez a ritkább eset, ráadásul az államcsőd egy olyan folyamat eredménye, aminek már jóval korábban lesznek jelei. Így időben ki tudsz szállni a befektetésedből, ha a dolgok esetleg kedvezőtlen irányba fordulnak.

Nézzük meg konkrétan milyen állampapírokba tudjuk befektetni a pénzünket:

Prémium Magyar Állampapír

Ez egy változó kamatozású állampapír, amelynek legkisebb címlete 1000 Forint. Két részből tevődik össze, a kamatbázisból és a kamat prémiumból.

A kamatbázis az inflációtól függ, amit a Központi Statisztikai Hivatal minden évben közzé tesz. Azt mutatja meg, hogy a fogyasztói árindex milyen százalékos mértékkel növekedett az előző évben. Emiatt lesz ez az állampapír változó kamatozású. 2019-ben ez az érték 2,8% volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan ennyivel lett drágább az élet Magyarországon.

Ezen felül kapható fix kamatprémium, amely a 3 évesre jelenleg 1,4 %, 5 évesre 1,7%. A tavalyi 2,8 százalékos inflációs adattal, így az aktuális kamatok összesen 4,2 és 4,5 %.

A PMÁP remek lehetőség, amennyiben hosszabb távra le tudod kötni a pénzedet és, ha szeretnéd bebiztosítani a pénzed az inflációval szemben.

Magyar Állampapír Plusz

Ez egy fix kamatozású lakossági államkötvény, amelynek alapcímlete 1 Ft. Sávos kamatozású, amellyel a teljes 5 éves futamidő alatt 4,94% kamat érhető el átlagosan. Sávos kamatozás az alábbiak szerint alakul:

A kamatforduló utáni 5 napig 100% árfolyamon plusz a hozamok vehető ki, míg ezen kívül 0,25 százalékos visszaváltási költségen tudunk a pénzünkhöz jutni.

Ez egy remek konstrukció abban az esetben, ha nem tudod, hogy milyen időtávban lehet szükséged a pénzedre, mégis szeretnéd, ha kamatozna. Egy hónap tartás után már nyersz rajta. Akár a havi megtakarításunkat is rögtön befektethetjük ebben a konstrukcióba, hiszen könnyen visszaváltható és már 1 forinttól jegyezhető.

Egyéves Magyar Állampapír

Az Egyéves Magyar Állampapír fix kamatozású 10000 Ft címletű értékpapír, amellyel 3% hozamot érhetsz el. Felmerül a kérdés, hogy mi haszna a MÁP+ létezése mellett? A MÁP+ 1 év után 3,75 százalékot kamatozik, ráadásul a kamatforduló utáni 5 napig költségmentesen vehetem ki a tőkét és a hozamot. Nincs logikus érv emelett az állampapír mellett, így mindenképp a MÁP+-t ajánlom helyette.

MÁP Plusz vagy PMÁP?

Maradt még egy gyakran felmerülő kérdés. Ha valaki 5 évre szeretné lekötni a pénzét, akkor melyikkel járna jobban? Ha jelen állapotban összehasonlítjuk a két termék kamatát, akkor egyértelmű a választás. A MÁP+ nyer a 4,94 százalékával a PMÁP 4,5 százalékával szemben. Mivel a PMÁP a változó kamatozású és az inflációtól függ, ezért érdemes megfigyelnünk, hogy mi az az inflációs ráta, ami mellett már a PMÁP-pal járhatunk jól.

Az MNB 3%-os inflációs politikájával a MÁP+ tűnhet a jobb választásnak, még ha csak egy kicsivel is. De ez csak abban az esetben igaz, ha így marad az aktuális inflációs környezet, amely szinte biztosan nem így fog történni.

Ha az idei év inflációs adatait veszem figyelembe, már akkor kezd kirajzolódni, hogy az infláció könnyedén meg tudja haladni ezt a 3,25 %-os értéket, hiszen látszik egy növekvő trend. Persze még előttünk van 7 hónap, ami nagyban befolyásolja a végső értéket.

Én személy szerint a hosszabb távú megtakarításaimat továbbra is PMÁP-ba teszem, míg azokat az összegeket, amikre pár év múlva szükségem lehet, azokat a MÁP+-ban tartom. Számomra nagyobb biztonságot jelent az, hogy a pénzem védve van az inflációval szemben, mint az esetleges plusz pár tized százalék.

Állampapír adózása

Az államkötvény 2019 Június 1-je óta teljesen adómentes. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy ha TBSZ-re vásárolunk állampapírt, akkor annak feltörése esetén meg kell fizetnünk a kamatadót. Az újonnan kibocsátott papírokra, így teljesen felesleges Tartós Befektetési Számla nyitása.

Hogyan vegyünk államkötvényt?

Államkötvény vásárlásához szükség van egy értékpapír számlára, amelyet kereskedelmi bankoknál vagy magánál az Államkincstárnál is vezethetünk. A bankok ezért felszámolhatnak bizonyos költségeket, de cserébe az állampapíron kívül más értékpapírokat is tudunk vásárolni. Az Államkincstárnál vezetett számla teljesen ingyenes. Nem számolnak fel költséget sem a számlavezetésért, sem a tranzakciókért. Itt viszont csak magyar állampapírokat tudunk vásárolni és tartani.

Ha közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül szeretnéd megvenni az értékpapírokat, akkor az alábbi linken megtalálod az összes értékesítési pontot.http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/szolgaltatasok-megyenkent/70/

A Webkincstár az internetböngészőn keresztül elérhető felület, ahol könnyen és gyorsan tudsz tranzaktálni.

A Mobilkincstár applikáción keresztül pedig ugyanazok a funkciók elérhetők, minta Webkincstárban.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Egy válasz

  1. Ahhoz, hogy Magyar állampapírokat vásároljunk annak feltételei is vannak, legfontosabb a jogállamiság…
    A bige ügy is jó példa arra, hogy miért nem szabad magyar állampapírokban megtakarításainkat tartani.
    Köszönöm, de a biztonság érdekében inkább lemondok a hozamról és nem élek a magyar állampapírok nyújtotta előnnyel.
    Van úgy, hogy a hozamot be kell áldozni és a biztonságot kell a legfontosabb szempontnak tekinteni, jelenleg “sajnos” ez a helyzet áll fenn Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).