Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Magyar állampapír 2022 – Minden, amit érdemes tudni

Frissítve: 2022.04.11

A magyar állampapír jó alternatíva pénzed biztonságos kamatoztatására. Ebben a cikkben bemutatom, hogy Magyarországon milyen lehetőségeid vannak állampapír vásárlásra. Milyen típusból választhatsz és ezeket milyen pénzügyi helyzetben érdemes megvásárolnod. A jelenleg népszerűbb állampapír típusokat, mint a MÁP+ vagy a Prémium Magyar Állampapír részletesebben bemutatom, illetve azt is kiszámoltam, hogy mikor melyikkel jársz jobban.

Tartalomjegyzék

Mi az állampapír és hogyan működik?

Az állampapír, vagy más nevén államkötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékapapír.

Magyarul, amikor állampapírt veszel, akkor kölcsönt adsz az államnak. Mivel a legtöbben nem adjuk kölcsön a pénzünket puszira (maximum közeli rokonoknak, de igazából ezt sem ajánlom), ezért az állam kamatot fizet az általa kibocsátott államkötvények után, hogy ezáltal motiváljon arra, hogy pénzt adj neki.

És, hogy miért pont tőlünk kér kölcsön az állam?

Az államnak sokkal inkább érdeke sok kis hazai befektetőnek tartozni, mint pár nagy nemzetközi intézménynek, hiszen így jobban eloszlik a visszafizetési kötelezettsége.

Magyar állampapír előnyei

3 jó érvem is van, hogy miért jó befektetés az állampapír

Tőkegarantált

A világ legtöbb országában az állampapír egyenlő a kockázatmentes befektetéssel. Az állam számít a világon a legbiztonságosabb piaci szereplőnek, hiszen neki van a legtöbb eszköze arra, hogy pénzt biztosítson a tartozások törlesztésére.

Garantált hozam

Fixen fizet kamatot a megadott időközönként, így mindig pontosan tudod, hogy fél vagy egy év múlva mennyi hozamod lesz állampapírjaidon.

Bármikor visszaváltható

Ha bármikor úgy döntesz, hogy szükséged van az állampapírba befektetett pénzedre, akkor vissza tudod váltani azt. Nem kell megvárnod a futamidő végét. Ennek állampapíronként változó díja van, de 1%-nál nem több.

Ezért ne félj a magyar állampapírtól

Gyakran felmerül a kérdés, hogy megbízhatunk-e az államban annyira, hogy rá bízzuk a pénzünket. A történelem során már sok példa volt arra, hogy államok nem fizették ki az államadósságáukat a finanszírozóiknak (például Argentína versenyt űz ebből…).

Mégis ez a ritkább eset. Ráadásul az államcsőd egy olyan folyamat eredménye, aminek már jóval korábban lesznek jelei. Így időben ki tudsz szállni a befektetésedből, ha a dolgok esetleg kedvezőtlen irányba fordulnak.

Magyar állampapír típusok

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Ez egy változó kamatozású állampapír konstrukció, amelynek legkisebb címlete 1 forint és futamideje 10 év.

Két faktoron múlik, hogy mekkora lesz az adott évben kifizetett kamat százalékos mértéke.

Kamatbázis + kamat prémium = PMÁP kamata

A kamatbázis egy minden évben változó érték, ami a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértéke, ami 2022-re vonatkozóan 14,5%. Emiatt nevezzük változó kamatozásúnak.

A kamatprémiumot minden sorozatnál a kibocsátó határozza meg. Jelenleg 0,25%.

Ezeket összeadva megkapod a 14,75 százalék hozamot, amelyet a 2033/I sorozatra kapható.

Euró Magyar Állampapír (EMÁP)

A PMÁP-hoz hasonlóan ez is változó kamatozású annyi különbséggel, hogy a kamatbázis itt 3 havi EURIBOR-hoz kötött és az alapcímlete 1 euró és 3 éves lejáratú és 3 havonta történik a kamat kifizetése és újraszámolása. Jelenleg (2023.08.13) 3,572 százalékos kamatot fizet.

Az EMÁP azok számára lehet jó választás, akik félnek a forint gyors leértékelődésétől és szeretnék pénzüket úgy euró alapú befektetésben tartani, hogy eközben kamatot is kapnak erre.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Fix kamatozású lakossági állampapír, amelynek alapcímlete 1 forint. Emellett sávos kamatozása van, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával minden egyes kamatforduló után egyre több fix kamatot kapsz. Amennyiben az 5 éves futamidő végéig tartod, akkor átlagosan 4,94% kamatot érsz el.

Sávos kamatozás az alábbiak szerint alakul:

Nagy előnye, hogy olcsón válthatod vissza. A kamatforduló utáni 5 napig 100% piaci árfolyamon, míg a kamatfordulón kívüli időpontokban is csak 0,5% a visszaváltási költség.

Pár éve még szuperállampapírként híresült el, hiszen az akkori alacsony hozamkörnyezetben remek lehetőségnek tűnt pénzünk kamatoztatására.

A magas infláció miatt mára ez az előnye szertefoszlott.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

Az Egyéves Magyar Állampapír fix kamatozású 10 000 Ft címletű értékpapír, amellyel 9 % hozamot érhetsz el.

A koncepció végtelenül egyszerű. Ma megveszed és 1 év múlva visszakapod a tőkéd, plusz a 9 %-os hozamot rá.

Mára már ez is jobban teljesít, mint a MÁP Plusz, hiszen azzal 1 év tartás után csupán 3,75% kamatot kapsz.

Cserébe a PMÁP 1%-os visszaváltási költséggel mellett is veri az 1MÁP-ot, hiszen ott 1 év tartás után 10+ százalék hozamban részesülsz.

Kincstári takarékjegy (KTJ)

A Kincstári Takarékjegy 1, illetve 2 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben előállításra kerülő fix, lépcsős kamatozású állampapír.

Leginkább akkor alternatíva, ha nem vagy a digitális eszközök híve és abban bízol, ami kézzel megfogható. Egyébként vannak jobb alternatívák.

Babakötvény (BABA)

Ha nem szeretnéd, hogy gyermeked egy diákhitellel és két mellékállással vágjon neki a nagybetűs életnek, akkor a Start számla megnyitásával és Babakötvény vásárlással már most elkezdheted megalapozni a jövőjét.

Tudtad, hogy minden 2005. december 31 után született belföldi gyermek után az állam 42 500 forint életkezdési támogatást helyez el egy letéti Államkincstári számlán?

Ahhoz, hogy ez az összeg gyermeked nevére kerüljön, mindössze egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. Ezen keresztül pedig a 42 500 forintból vásárolhatsz Babakötvényt.

Először is tisztázzuk mi az a Start számla.  Ha szeretnéd Te vagy a család bármely tagja rendszeres vagy eseti megtakarításokkal segíteni gyermeketek jövőjét, akkor az Államkincstárnál nyithatsz egy Kincstári Start értékpapírszámlát.

Erre a számlára befizetve (mondjuk 10 ezer forintot) a Kincstár automatikusan babakötvényt fog vásárolni.

A gyakorlatban az Államkincstár minden évben kibocsát egy új sorozatú Babakötvényt, amelynek címlete 1 forint. Mindegyiknek 19 év a lejárati ideje és igazodik a gyermek életkorához.

És mit kap ezért cserébe gyermeked?

A PMÁP-hoz hasonlóan ez is infláció követő, amin felül van egy kamatprémium. Az infláció 2022-ben 14,5% volt, amin felül még kapunk 3% kamatprémiumot, így jön ki a jelenlegi 17,5%-os hozam.

MÁP Plusz vagy PMÁP?

Mivel a MÁP Plusz egy fix kamatozású termék, míg a Prémium Magyar Állampapír infláció követő, így leginkább az előző évi inflációtól függ, hogy éppen melyikkel jársz jobban.

A száguldó infláció miatt úgy tűnik, hogy most a PMÁP a nyerő rövid és hosszú távon egyaránt. Hiába van nagyobb visszaváltási költsége (1%), még ezzel együtt is nagyobb hozamot érhetsz el 1-2-3-4-5 éves időtávon.

Részletesebben erről a következő cikkre kattintva olvashatsz: Az infláció tényleg megölte a „szuperállampapírt”(MÁP+)?

Állampapír adózása

Az állampapír 2019 Június 1-je óta teljesen adómentes. Egyedül arra ügyelj, hogyha korábban TBSZ-re vásároltál állampapírt, akkor annak feltörése esetén meg kell fizetned a kamatadót. Az újonnan kibocsátott papírokra, így teljesen felesleges Tartós Befektetési Számla nyitása.

Állampapír vásárlás költségei

Ez a rész rövid lesz, mert minden ingyenes, ha az Államkincstárnál nyitsz számlát.

Se számlavezetési díj.

Se értékpapír vásárlási költség.

A ki és beutalás tranzakció illeték mentes.

Egy dologra figyelj. Az államkincstárnál nyiss értékpapírszámlát. Ezt már online is meg tudod tenni. Erre lejjebb találsz egy útmutatót.

Visszaváltási költség. Mi az? Mire figyelj?

Több értékpapírnál is írtam a visszaváltási költséget, de most nézzük meg részletesebben, hogy mi is ez pontosan.

Minden értékpapír esetében megvan adva, hogy idő előtti visszaváltás esetén mennyit vonnak le a teljes tőkéből visszaváltási díj címszóval. Jelenleg a MÁP Plusznál ez 0,25%, míg a PMÁP-nál 1%.

DE(!) a visszaváltási költség nem egy kőbevésett dolog.

A jelenlegi visszaváltási költségeket nem garantálja az Államkincstár vagy bármely forgalmazó.

Akármikor meggondolhatja magát és növelheti ezeknek a mértékét. Ez esetben már csak drágábban tudnád eladni állampapírjaidat, ezzel csökkentve az elérhető hozamot.

Ez egy kockázat, amivel nem tudunk mit tenni, csak elfogadni.

Annyiféle lehetőség, de mégis melyikkel járok a legjobban?

A jelenlegi kamatok és visszaváltási költségek mellett egyértelmű győztes az 5 éves PMÁP.

Még, ha idő előtt is váltod vissza, az 1%-os visszaváltási költség mellet, még mindig jobban jársz, mint bármelyik másikkal. /Babakötvény ez esetben nem játszik/

Államkincstári értékpapírszámla nyitás lépésről-lépésre

Mielőtt elkezdenéd a kitöltést készítsd elő és szkenneld be a következő dokumentumokat:

  • személyazonosságot igazoló dokumentum (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél) elő és hátoldala;
  • lakcímkártya, lakcímet tartalmazó oldala;
  • adókártya, elő- és hátoldala;
  • aláírt Ajánlati nyilatkozat (ide kattintva tudod letölteni).

1. lépés: Ezen az oldalon tudod elkezdeni a folyamatot az „Ügyintézés indítása” gombra kattintva:

2. lépés: A következő oldalon az „Ügyfélkapu” választással, majd a megjelenő oldalon az ügyfélkapus neved és jelszavad megadásával jelentkezel be a regisztrációhoz:

3. lépés: Ez a felület fog fogadni, pirossal a menüsor. Az egyes oldalak (fejezetek) kitöltése után a „Következő fejezet” gombra kattintva tudsz továbbhaladni:

4. lépés: Az első oldalon alapadatokat kell megadnod, már amit nem tölt ki magától az oldal, alul pipáld ki a checkboxot, majd lépj a következő fejezetre:

5. lépés: A második és harmadik fejezetben szintén a személyes adataidat kell megadnod:

6. lépés: A következő oldalon kérd a Webkincstár és a Mobilkincstár jogosultságot, ez kell ahhoz, hogy mobilon és neten tudj állampapírt venni. Add meg a számlaszámodat is, és jelöld be, hogy saját, hogy tranzakció illeték mentes legyen a ki- és befizetésed:

7. lépés: A következő oldalon kell az előkészített dokumentumokat a nekik megfelelő helyre becsatolni:

8. lépés: Ennyi volt az egész, végezetül tudunk egy ellenőrzést lefuttatni:

9. lépés: Ha sikeres volt és nem volt hiba akkor a „Beküldés” gombra kattintva tudjuk befejezni a regisztrációt:

10. lépés: A rendszer még kérni fogja, hogy hitelesítsük a dokumentumokat, ez esetben nem kell azokat postai úton beküldeni. Figyelj rá, hogy mindegyik legyen hitelesítve. Ha végeztél a „Beküldés folytatása” gombra kattintva fejezed be a folyamatot:

11. lépés: Gratulálok, sikeresen nyitottál értékpapír számlát a MÁK-nál. Hamarosan megkapod a szerződésed és a bejelentkezési adataid és tudsz is állampapírt vásárolni.

Ne hagyd, hogy az infláció megegye a pénzed értékét

Úgy gondolom a mai piaci környezetben, ahol az infláció egyre csak nő, már-már luxus megengednünk magunknak azt, hogy a havi megélhetésünkön felüli megtakarításainkat csak úgy hagyjuk a bankszámlán, készpénzben vagy a betétben porosodni.

A magyar állampapírok egy biztonságos módja annak, hogy kamatoztasd pénzed azon részét, amelyre nem lesz szükséged az elkövetkező 1-2-3-4-5 évben.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).