fbpx

Magyar állampapír 2022

Minden, amit érdemes tudnod

Frissítve:

2022.04.11.

Írta:

Diószegi Dániel

A magyar állampapír jó alternatíva pénzed biztonságos kamatoztatására. Ebben a cikkben bemutatom, hogy Magyarországon milyen lehetőségeid vannak állampapír vásárlásra. Milyen típusból választhatsz és ezeket milyen pénzügyi helyzetben érdemes megvásárolnod. A jelenleg népszerűbb állampapír típusokat, mint a MÁP+ vagy a Prémium Magyar Állampapír részletesebben bemutatom, illetve azt is kiszámoltam, hogy mikor melyikkel jársz jobban.

Tartalomjegyzék

Mi az állampapír és hogyan működik?

Az állampapír, vagy más nevén államkötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékapapír.

Magyarul, amikor állampapírt veszel, akkor kölcsönt adsz az államnak. Mivel a legtöbben nem adjuk kölcsön a pénzünket puszira (maximum közeli rokonoknak, de igazából ezt sem ajánlom), ezért az állam kamatot fizet az általa kibocsátott államkötvények után, hogy ezáltal motiváljon arra, hogy pénzt adj neki.

És, hogy miért pont tőlünk kér kölcsön az állam?

Az államnak sokkal inkább érdeke sok kis hazai befektetőnek tartozni, mint pár nagy nemzetközi intézménynek, hiszen így jobban eloszlik a visszafizetési kötelezettsége.

Magyar állampapír előnyei

3 jó érvem is van, hogy miért jó befektetés az állampapír

Tőkegarantált

A világ legtöbb országában az állampapír egyenlő a kockázatmentes befektetéssel. Az állam számít a világon a legbiztonságosabb piaci szereplőnek, hiszen neki van a legtöbb eszköze arra, hogy pénzt biztosítson a tartozások törlesztésére.

Garantált hozam

Fixen fizet kamatot a megadott időközönként, így mindig pontosan tudod, hogy fél vagy egy év múlva mennyi hozamod lesz állampapírjaidon.

Bármikor visszaváltható

Ha bármikor úgy döntesz, hogy szükséged van az állampapírba befektetett pénzedre, akkor vissza tudod váltani azt. Nem kell megvárnod a futamidő végét. Ennek állampapíronként változó díja van, de 1%-nál nem több.

Ezért ne félj a magyar állampapírtól

Gyakran felmerül a kérdés, hogy megbízhatunk-e az államban annyira, hogy rá bízzuk a pénzünket. A történelem során már sok példa volt arra, hogy államok nem fizették ki az államadósságáukat a finanszírozóiknak (például Argentína versenyt űz ebből…).

Mégis ez a ritkább eset. Ráadásul az államcsőd egy olyan folyamat eredménye, aminek már jóval korábban lesznek jelei. Így időben ki tudsz szállni a befektetésedből, ha a dolgok esetleg kedvezőtlen irányba fordulnak.

Magyar állampapír típusok

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
Legkisebb címlet
1 000 Ft
Változó vagy fíx
Változó
Futamidő
4 vagy 6 év
Aktuális kamat
4 év: 11,75% | 6 év: 11,75%

Ez egy változó kamatozású állampapír konstrukció, amelynek legkisebb címlete 1000 forint. Futamideje 4 vagy 6 év lehet.

Két faktoron múlik, hogy mekkora lesz az adott évben kifizetett kamat százalékos mértéke.

Kamatbázis + kamat prémium = PMÁP kamata

A kamatbázis egy minden évben változó érték, ami a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértéke, ami 2021-re vonatkozóan 5,1%. Emiatt nevezzük változó kamatozásúnak.

A kamatprémiumot minden sorozatnál a kibocsátó határozza meg. Ez a 4 éves esetében jelenleg 0,75%, míg az 6 évesnél 1,5%.

Ezeket összeadva megkapod a 4 éves PMÁP a 4 éves és 6 éves soroaztok hozamát.

Első évben mindkét esetben 11,75 százalékot fizet, így a fentiek a kamatforduló után lesznek igazak.

Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP)

Prémium Euró Magyar Állampapír (PMÁP)
Legkisebb címlet
1 EUR
Változó vagy fíx
Változó
Futamidő
5 év
Aktuális kamat
3,1 %

A PMÁP-hoz hasonlóan ez is változó kamatozású annyi különbséggel, hogy a kamatbázis itt az eurozóna inflációjához kötött és az alapcímlete 1 euró, illetve csak 5 éves verzió van.

Ez esetben a kamatbázis az euró zóna megelőző évi átlagos éves infláció mértéke, ami 2021-ben 2,6% volt.

Efelett fizet fix 0,5% kamatprémiumot. Így jön ki a végleges 3,1%-os kamat.

A PEMÁP azok számára lehet jó választás, akik félnek a forint gyors leértékelődésétől és szeretnék pénzüket úgy euró alapú befektetésben tartani, hogy eközben kamatot is kapnak erre.

Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

MÁP Plusz (MÁP+)
Legkisebb címlet
1 Ft
Változó vagy fíx
Fix - sávos kamatozás
Futamidő
5 év
Aktuális kamat
5 év: 3,5% - 6,0%

Fix kamatozású lakossági állampapír, amelynek alapcímlete 1 forint. Emellett sávos kamatozása van, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával minden egyes kamatforduló után egyre több fix kamatot kapsz. Amennyiben az 5 éves futamidő végéig tartod, akkor átlagosan 4,94% kamatot érsz el.

Sávos kamatozás az alábbiak szerint alakul:

Nagy előnye, hogy olcsón válthatod vissza. A kamatforduló utáni 5 napig 100% piaci árfolyamon, míg a kamatfordulón kívüli időpontokban is csak 0,5% a visszaváltási költség.

Pár éve még szuperállampapírként híresült el, hiszen az akkori alacsony hozamkörnyezetben remek lehetőségnek tűnt pénzünk kamatoztatására.

Az infláció rohamos növekedésével mára ez az előnye szertefoszlott.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)
Legkisebb címlet
10 000 Ft
Változó vagy fíx
Fix
Futamidő
1 év
Aktuális kamat
7 %

Az Egyéves Magyar Állampapír fix kamatozású 10 000 Ft címletű értékpapír, amellyel 7 % hozamot érhetsz el.

A koncepció végtelenül egyszerű. Ma megveszed és 1 év múlva visszakapod a tőkéd, plusz a 7 %-os hozamot rá.

Mára már ez is jobban teljesít, mint a MÁP Plusz, hiszen azzal 1 év tartás után csupán 3,75% kamatot kapsz.

Cserébe a PMÁP 1%-os visszaváltási költséggel mellett is veri az 1MÁP-ot, hiszen ott 1 év tartás után 10+ százalék hozamban részesülsz.

Kincstári takarékjegy (KTJ)

Kincstári takarékjegy (KTJ)
Legkisebb címlet
10 000 Ft
Változó vagy fíx
Fix
Futamidő
1 és 2 év
Aktuális kamat
1. év: 7 % | 2. év: 7,5 %

A Kincstári Takarékjegy 1, illetve 2 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben előállításra kerülő fix, lépcsős kamatozású állampapír.

Leginkább akkor alternatíva, ha nem vagy a digitális eszközök híve és abban bízol, ami kézzel megfogható. Egyébként vannak jobb alternatívák.

Babakötvény (BABA)

Babakötvény (BABA)
Legkisebb címlet
1 Ft
Változó vagy fíx
Változó
Futamidő
19 év
Aktuális kamat
8,1 %

Ha nem szeretnéd, hogy gyermeked egy diákhitellel és két mellékállással vágjon neki a nagybetűs életnek, akkor a Start számla megnyitásával és Babakötvény vásárlással már most elkezdheted megalapozni a jövőjét.

Tudtad, hogy minden 2005. december 31 után született belföldi gyermek után az állam 42 500 forint életkezdési támogatást helyez el egy letéti Államkincstári számlán?

Ahhoz, hogy ez az összeg gyermeked nevére kerüljön, mindössze egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. Ezen keresztül pedig a 42 500 forintból vásárolhatsz Babakötvényt.

Először is tisztázzuk mi az a Start számla.  Ha szeretnéd Te vagy a család bármely tagja rendszeres vagy eseti megtakarításokkal segíteni gyermeketek jövőjét, akkor az Államkincstárnál nyithatsz egy Kincstári Start értékpapírszámlát.

Erre a számlára befizetve (mondjuk 10 ezer forintot) a Kincstár automatikusan babakötvényt fog vásárolni.

A gyakorlatban az Államkincstár minden évben kibocsát egy új sorozatú Babakötvényt, amelynek címlete 1 forint. Mindegyiknek 19 év a lejárati ideje és igazodik a gyermek életkorához.

És mit kap ezért cserébe gyermeked?

A PMÁP-hoz hasonlóan ez is infláció követő, amin felül van egy kamatprémium. Az infláció 2021-ben 5,1% volt, amin felül még kapunk 3% kamatprémiumot, így jön ki a jelenlegi 8,1%-os hozam.

MÁP Plusz vagy PMÁP?

Mivel a MÁP Plusz egy fix kamatozású termék, míg a Prémium Magyar Állampapír infláció követő, így leginkább az előző évi inflációtól függ, hogy éppen melyikkel jársz jobban.

A száguldó infláció miatt úgy tűnik, hogy most a PMÁP a nyerő rövid és hosszú távon egyaránt. Hiába van nagyobb visszaváltási költsége (1%), még ezzel együtt is nagyobb hozamot érhetsz el 1-2-3-4-5 éves időtávon.

Részletesebben erről a következő cikkre kattintva olvashatsz: Az infláció tényleg megölte a “szuperállampapírt”(MÁP+)?

Állampapír adózása

Az állampapír 2019 Június 1-je óta teljesen adómentes. Egyedül arra ügyelj, hogyha korábban TBSZ-re vásároltál állampapírt, akkor annak feltörése esetén meg kell fizetned a kamatadót. Az újonnan kibocsátott papírokra, így teljesen felesleges Tartós Befektetési Számla nyitása.

Állampapír vásárlás költségei

Ez a rész rövid lesz, mert minden ingyenes, ha az Államkincstárnál nyitsz számlát.

Se számlavezetési díj.

Se értékpapír vásárlási költség.

A ki és beutalás tranzakció illeték mentes.

Egy dologra figyelj. Az államkincstárnál nyiss értékpapírszámlát. Ezt már online is meg tudod tenni. Erre lejjebb találsz egy útmutatót.

Visszaváltási költség. Mi az? Mire figyelj?

Több értékpapírnál is írtam a visszaváltási költséget, de most nézzük meg részletesebben, hogy mi is ez pontosan.

Minden értékpapír esetében megvan adva, hogy idő előtti visszaváltás esetén mennyit vonnak le a teljes tőkéből visszaváltási díj címszóval. Jelenleg a MÁP Plusznál ez 0,25%, míg a PMÁP-nál 1%.

DE(!) a visszaváltási költség nem egy kőbevésett dolog.

A jelenlegi visszaváltási költségeket nem garantálja az Államkincstár vagy bármely forgalmazó.

Akármikor meggondolhatja magát és növelheti ezeknek a mértékét. Ez esetben már csak drágábban tudnád eladni állampapírjaidat, ezzel csökkentve az elérhető hozamot.

Ez egy kockázat, amivel nem tudunk mit tenni, csak elfogadni.

Annyiféle lehetőség, de mégis melyikkel járok a legjobban?

A jelenlegi kamatok és visszaváltási költségek mellett egyértelmű győztes az 5 éves PMÁP.

Még, ha idő előtt is váltod vissza, az 1%-os visszaváltási költség mellet, még mindig jobban jársz, mint bármelyik másikkal. /Babakötvény ez esetben nem játszik/

Államkincstári értékpapírszámla nyitás lépésről-lépésre

Mielőtt elkezdenéd a kitöltést készítsd elő és szkenneld be a következő dokumentumokat:

  • személyazonosságot igazoló dokumentum (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél) elő és hátoldala;
  • lakcímkártya, lakcímet tartalmazó oldala;
  • adókártya, elő- és hátoldala;
  • aláírt Ajánlati nyilatkozat (ide kattintva tudod letölteni).

1. lépés: Ezen az oldalon tudod elkezdeni a folyamatot az „Ügyintézés indítása” gombra kattintva:

2. lépés: A következő oldalon az „Ügyfélkapu” választással, majd a megjelenő oldalon az ügyfélkapus neved és jelszavad megadásával jelentkezel be a regisztrációhoz:

3. lépés: Ez a felület fog fogadni, pirossal a menüsor. Az egyes oldalak (fejezetek) kitöltése után a „Következő fejezet” gombra kattintva tudsz továbbhaladni:

4. lépés: Az első oldalon alapadatokat kell megadnod, már amit nem tölt ki magától az oldal, alul pipáld ki a checkboxot, majd lépj a következő fejezetre:

5. lépés: A második és harmadik fejezetben szintén a személyes adataidat kell megadnod:

6. lépés: A következő oldalon kérd a Webkincstár és a Mobilkincstár jogosultságot, ez kell ahhoz, hogy mobilon és neten tudj állampapírt venni. Add meg a számlaszámodat is, és jelöld be, hogy saját, hogy tranzakció illeték mentes legyen a ki- és befizetésed:

7. lépés: A következő oldalon kell az előkészített dokumentumokat a nekik megfelelő helyre becsatolni:

8. lépés: Ennyi volt az egész, végezetül tudunk egy ellenőrzést lefuttatni:

9. lépés: Ha sikeres volt és nem volt hiba akkor a „Beküldés” gombra kattintva tudjuk befejezni a regisztrációt:

10. lépés: A rendszer még kérni fogja, hogy hitelesítsük a dokumentumokat, ez esetben nem kell azokat postai úton beküldeni. Figyelj rá, hogy mindegyik legyen hitelesítve. Ha végeztél a „Beküldés folytatása” gombra kattintva fejezed be a folyamatot:

11. lépés: Gratulálok, sikeresen nyitottál értékpapír számlát a MÁK-nál. Hamarosan megkapod a szerződésed és a bejelentkezési adataid és tudsz is állampapírt vásárolni.

Ne hagyd, hogy az infláció megegye a pénzed értékét

Úgy gondolom a mai piaci környezetben, ahol az infláció egyre csak nő, már-már luxus megengednünk magunknak azt, hogy a havi megélhetésünkön felüli megtakarításainkat csak úgy hagyjuk a bankszámlán, készpénzben vagy a betétben porosodni.

A magyar állampapírok egy biztonságos módja annak, hogy kamatoztasd pénzed azon részét, amelyre nem lesz szükséged az elkövetkező 1-2-3-4-5 évben.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és mindig elküldjük legfrissebb írásainkat...
Diószegi Dániel
Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget