Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Így lehetsz MÁP Plusz tulajdonos: értékpapírszámla nyitás lépésről-lépésre

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

MÁP Plusz kis lépés

Az első értékpapírszámla megnyitása jó kezdőlépés lehet a pénzügyeink helyes kezelésében. Bemutatjuk lépésről-lépésre, hogy hogyan tudod megnyitni a számlát, és miért érdemes egyáltalán állampapírt (MÁP Pluszt vagy PMÁP-t) venned.

Államkötvények


Korábban már részletesen írtunk arról, hogy pontosan mi is az a kötvény. Röviden a kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Gyakorlatilag, ha kötvényt veszel, akkor meghitelezed a kibocsátót. Cserébe ezért, bizonyos időközönként meghatározott mennyiségű kamatra leszel jogosult. Te örülsz, mert nem csak a párnacihában porosodik a pénzed, a kibocsátó is örül, mert azonnal pénzhez jut, amiből tudja fedezni a céljait. A kötvény alapvetően kockázatmentesebb befektetésnek tekinthető, mert lejáratkor visszakapod a teljes összeget, szemben mondjuk részvényekkel, ahol ilyen garancia nincsen.

 Az állampapír a kötvények speciális formája, ahol egy adott államot hitelezünk meg, ezekről is írtunk már részletesen. Magánszemélyként az államnak azért jó kölcsön adni, mert az állam rengeteg eszközzel rendelkezik a törlesztésre. Emellett, nem is kifejezetten érdekelt abban, hogy a szavazók pénzét elkockázza egy kaszinóban, mert akkor esetleg ők dühösek lesznek és másra szavaznak a következő választáson. Ettől még az állampapír nem lesz kockázatmentes befektetés, államcsődök voltak a történelem során, az infláció is eszi a hozamait, plusz ami pénzedet kötvényben tartod, azt nem tarthatod nagyobb hozammal kecsegető eszközben.

Egy kiegyensúlyozott megtakarítási csomagnak szinte egészen biztosan része lesz az állampapír. Kezdő befektetőként pedig egyenesen a jobb lehetőségek között van. Egyrészt, mert alacsonyak a költségei és kockázata. Hozama, ha nem is kiemelkedő, de a jelenleg piacon elérhető eszközök között magasnak tekinthető. Másrészt, bárki számára könnyen, egyszerűen, fájdalommentesen hozzáférhető otthonról mindössze internet és ügyfélkapu kell hozzá, ha a MÁK-nál vezetsz számlát.

MÁP Plusz


Az, hogy milyen állampapírt akarsz venni már a saját döntésed, ehhez a korábban már említett cikkünk lehet segítség. A példánkban MÁP+ jegyzését fogom bemutatni, mert jelenleg ez a legfelkapottabb konstrukció és minden reklámfelületen ezzel találkozhatunk.

A MÁP Plusz előnye, hogy biztonságosnak tekintett befektetési termékhez képest korrekt kamatot fizet, emellett rugalmas is, így sokak számára lehet ideális választás. Ha 5 évig tartod akkor az átlagos éves kamat 4,94%. Évente 5 napig, a kamatforduló után, díjmentesen, máskor mindössze 0,25%-os díjon válthatod vissza, így ha nem is akarod 5 évig tartani akkor is megérheti MÁP Pluszban gondolkoznod. Alapcímlete 1 Ft, így bármekkora összeggel megkezdheted a megtakarítást.

Hátránya, hogy fix, sávos kamatozású, így ha nem tartod végig akkor alacsonyabb hozammal számolhatsz csak. Valamint az infláció ellen sem véd, így például az első féléves hozam 3,4%-os hivatalos inflációs adat mellett lényegében csak arra elég, hogy tartsa a pénzed az értékét, ha pedig még feljebb szökik az infláció akkor esetleg arra sem.

Ha nem is MÁP Pluszt veszel a gyakorlatban akkor is a lent bemutatott módon kell eljárnod. Az egyetlen különbség az, hogy egyes papírokat „venni” tudsz, míg a MÁP Pluszt „jegyezni” kell. Az első magáért beszél, amint kifizeted az eszköz árát, azonnal megjelenik a számládon. A jegyzés annyiban különbözik, hogy meghatározott ideig várja a Kibocsátó a vételi ajánlatokat (jegyzés), majd a meghatározott napon az időszakban összegyűlt igénynek megfelelő mennyiséget bocsát ki a papírból. Gyakorlatban, ha szerdán jegyzel MÁP Pluszt, akkor a következő hétfőn fog megjelenni a számládon, ettől nem kell megijedni.

Válaszd a Magyar Államkincstárt


Eldöntötted, hogy tényleg akarsz állampapírt, ez esetben ismerkedj meg a Magyar Államkincstárral (MÁK). Ez egy központi költségvetési szerv, ami az állami költségvetés végrehajtása során a finanszírozásért, a pénzforgalomért és az elszámolásokért, az államadósság-menedzselésért felelős. Földi halandóként számunkra csak ez utóbbi fontos.

Magánszemélyként lehetőséged van, bankokon és brókereken kívül, a MÁK-nál is értékpapírszámlát vezetned. Igaz, ezen a számlán csak állampapírokat vehetsz, de kezdő befektetőként egyelőre másra nem is lesz szükséged. A MÁK-nál vezetett értékpapírszámla előnye, hogy teljesen ingyenes, sőt a banki és kincstári számlád közötti utalások oda-vissza viszonylatban még tranzakciós illetéktől is mentesek.

Ebben a cikkben össze lett gyűjtve a különböző szolgáltatók ajánlata, ha össze akarod hasonlítani őket, de mi a MÁK mellett tesszük le a voksunkat. Ha nincs ügyfélkapud, akkor kénytelen leszel személyesen bemenni valamelyik MÁK ügyfélszolgálatra, itt tudod megnézni hol van hozzád legközelebb értékpapírral is foglalkozó iroda. Ha viszont van ügyfélkapud, akkor otthonról meg tudod nyitni a számlát, a következőkben bemutatjuk hogyan.

Értékpapírszámla nyitás lépésről-lépésre


Mielőtt elkezdenéd a kitöltést készítsd elő és szkenneld be a következő dokumentumokat:

1. lépés: Ezen az oldalon tudod elkezdeni a folyamatot az „Ügyintézés indítása” gombra kattintva:

MÁP plusz

2. lépés: A következő oldalon az „Ügyfélkapu” választással, majd a megjelenő oldalon az ügyfélkapus neved és jelszavad megadásával jelentkezel be a regisztrációhoz:

MÁP plusz

3. lépés: Ez a felület fog fogadni, pirossal a menüsor. Az egyes oldalak (fejezetek) kitöltése után a „Következő fejezet” gombra kattintva tudsz továbbhaladni:

MÁP plusz

4. lépés: Az első oldalon alapadatokat kell megadnod, már amit nem tölt ki magától az oldal, alul a pipáld ki a checkboxot, majd lépj a következő fejezetre:

MÁP plusz

5. lépés: A második és harmadik fejezetben szintén a személyes adataidat kell megadnod:

MÁP plusz
MÁP plusz

6. lépés: A következő oldalon kérd a Webkincstár és a Mobilkincstár jogosultságot, ez kell ahhoz, hogy mobilon és neten tudj állampapírt venni. Add meg a számlaszámodat is, és jelöld be, hogy saját, hogy tranzakció illeték mentes legyen a ki- és befizetésed:

MÁP plusz

7. lépés: A következő oldalon kell az előkészített dokumentumokat a nekik megfelelő helyre becsatolni:

MÁP plusz

8. lépés: Ennyi volt az egész, végezetül tudunk egy ellenőrzést lefuttatni:

9. lépés: Ha sikeres volt és nem volt hiba akkor a „Beküldés” gombra kattintva tudjuk befejezni a regisztrációt:

MÁP plusz

10. lépés: A rendszer még kérni fogja, hogy hitelesítsük a dokumentumokat, ez esetben nem kell azokat postai úton beküldeni. Figyelj rá, hogy mindegyik legyen hitelesítve. Ha végeztél a „Beküldés folytatása” gombra kattintva fejezed be a folyamatot:

11. lépés: Gratulálok, sikeresen nyitottál értékpapír számlát a MÁK-nál. Hamarosan megkapod a szerződésed és a bejelentkezési adataid és tudsz is állampapírt vásárolni.

MÁP plusz

MÁP Plusz jegyzés a Webkincstárban

Ha már megvan a számlád és a jelszavad, akkor a Webkincstár felületén a következőképpen tudsz MÁP Pluszt, vagy más állampapírt jegyezni.

 1. A Webkincstár oldaláról indulunk, majd megadjuk a felhasználó nevünket és jelszavunkat:
MÁP plusz webkincstár
 1. Ez az oldal fogad, ahol láthatod a teljes portfóliódat. Vagy lejjebb görgetve az „Új értékpapírok” vagy az oldalsó menüben „Állampapírok” gombra kattintva tudsz vásárolni. Az utóbbit nézzük a továbbiakban végig, mert így tetszés szerint bármelyik kötvényt megtalálhatjuk:
MÁP plusz vásárlás
 1. Szűrés típus szerint” majd a „Magyar Állampapír Plusz” kiválasztásával a listában megjelenik az összes (esetünkben egy darab) papír, ami megfelel a feltételeknek. A „Jegyzés” gombra kattintunk:
MÁP Plusz - jegyzés
 1. Megjelenek a jegyezni kívánt papír főbb adatai, valamint a saját ügyfél szintű adataink:
MÁP Plusz - alapadatok
 1. A következőkben megadhatjuk, hogy mennyi MÁP Pluszt akarunk venni. Jelen esetben a névérték (ami a papíron van) és a jegyzés összege megegyezik, de esetenként el is térhet ez utóbbi a ténylegesen fizetendő ár:
MÁP Plusz - mennyit veszel
 1. Kiválasztjuk hogyan akarunk fizetni. A példánkban nincs a számlánkon pénz ezért csak átutalás, vagy bankkártya választható, de természetesen van lehetőség már a számlán lévő pénzből is jegyzést végezni.
MÁP Plusz - fizetési mód
 1. Kiválasztjuk hova kérjük lejáratkor, eladáskor hova akarjuk a pénzünket visszakapni:
MÁP Plusz - visszafizetés
 1. Végül a „Jegyzés” gombra kattintunk:
MÁP Plusz - jegyzés
 1. Várunk a következő kibocsátási napig (következő hétfő praktikusan), amikor is megjelenik a számlánkon az értékpapír.
 2. Örülünk annak, hogy végre elkezdett értünk dolgozni a pénzünk.
 3. Élvezzük a profitot.

Ne hagyd porosodni a pénzed


Nem biztos, hogy te éppen MÁP Pluszt fogsz venni, lehet a PMÁP-ra esküszöl, vagy éppen babakötvényt veszel, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy nyisd meg a számlát és kezdj el takarékoskodni, ha eddig nem tetted. Az egész folyamat nem tart tovább néhány napnál, de a ténylegesen rászánt idő az nem több negyed óránál. Ennyit igazán megér az, hogy utána a pénzed ne veszítsen értékéből az infláció miatt, hanem ha nem is sokat, de egy kicsit mindig többet érjen, mint korábban.

Számvető pénzügyi blog

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

4 válasz

 1. Üdv.
  Van e arra mód, hogy az OTP értékpapír számlámról áttegyem az állampapírjaimat a MÁK számlára, értékvesztés nélkül, ha nyitok ott számlát?
  Tehát, hogy ne kelljen eladogatni, majd a pénzt utalni és újra megvenni.

  Üdv: Ernő.

  1. Elméletben van erre lehetőség, de ennek lehet költsége. Erről az OTP-nél kell érdeklődni. Ide kattintva olvashatsz erről a MÁK oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).