fbpx

Így lehetsz MÁP Plusz tulajdonos: értékpapírszámla nyitás lépésről-lépésre

Az első értékpapírszámla megnyitása jó kezdőlépés lehet a pénzügyeink helyes kezelésében. Bemutatjuk lépésről-lépésre, hogy hogyan tudod megnyitni a számlát, és miért érdemes egyáltalán állampapírt (MÁP Pluszt vagy PMÁP-t) venned.

Államkötvények


Korábban már részletesen írtunk arról, hogy pontosan mi is az a kötvény. Röviden a kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Gyakorlatilag, ha kötvényt veszel, akkor meghitelezed a kibocsátót. Cserébe ezért, bizonyos időközönként meghatározott mennyiségű kamatra leszel jogosult. Te örülsz, mert nem csak a párnacihában porosodik a pénzed, a kibocsátó is örül, mert azonnal pénzhez jut, amiből tudja fedezni a céljait. A kötvény alapvetően kockázatmentesebb befektetésnek tekinthető, mert lejáratkor visszakapod a teljes összeget, szemben mondjuk részvényekkel, ahol ilyen garancia nincsen.

 Az állampapír a kötvények speciális formája, ahol egy adott államot hitelezünk meg, ezekről is írtunk már részletesen. Magánszemélyként az államnak azért jó kölcsön adni, mert az állam rengeteg eszközzel rendelkezik a törlesztésre. Emellett, nem is kifejezetten érdekelt abban, hogy a szavazók pénzét elkockázza egy kaszinóban, mert akkor esetleg ők dühösek lesznek és másra szavaznak a következő választáson. Ettől még az állampapír nem lesz kockázatmentes befektetés, államcsődök voltak a történelem során, az infláció is eszi a hozamait, plusz ami pénzedet kötvényben tartod, azt nem tarthatod nagyobb hozammal kecsegető eszközben.

Egy kiegyensúlyozott megtakarítási csomagnak szinte egészen biztosan része lesz az állampapír. Kezdő befektetőként pedig egyenesen a jobb lehetőségek között van. Egyrészt, mert alacsonyak a költségei és kockázata. Hozama, ha nem is kiemelkedő, de a jelenleg piacon elérhető eszközök között magasnak tekinthető. Másrészt, bárki számára könnyen, egyszerűen, fájdalommentesen hozzáférhető otthonról mindössze internet és ügyfélkapu kell hozzá, ha a MÁK-nál vezetsz számlát.

MÁP Plusz


Az, hogy milyen állampapírt akarsz venni már a saját döntésed, ehhez a korábban már említett cikkünk lehet segítség. A példánkban MÁP+ jegyzését fogom bemutatni, mert jelenleg ez a legfelkapottabb konstrukció és minden reklámfelületen ezzel találkozhatunk.

A MÁP Plusz előnye, hogy biztonságosnak tekintett befektetési termékhez képest korrekt kamatot fizet, emellett rugalmas is, így sokak számára lehet ideális választás. Ha 5 évig tartod akkor az átlagos éves kamat 4,94%. Évente 5 napig, a kamatforduló után, díjmentesen, máskor mindössze 0,25%-os díjon válthatod vissza, így ha nem is akarod 5 évig tartani akkor is megérheti MÁP Pluszban gondolkoznod. Alapcímlete 1 Ft, így bármekkora összeggel megkezdheted a megtakarítást.

Hátránya, hogy fix, sávos kamatozású, így ha nem tartod végig akkor alacsonyabb hozammal számolhatsz csak. Valamint az infláció ellen sem véd, így például az első féléves hozam 3,4%-os hivatalos inflációs adat mellett lényegében csak arra elég, hogy tartsa a pénzed az értékét, ha pedig még feljebb szökik az infláció akkor esetleg arra sem.

Ha nem is MÁP Pluszt veszel a gyakorlatban akkor is a lent bemutatott módon kell eljárnod. Az egyetlen különbség az, hogy egyes papírokat „venni” tudsz, míg a MÁP Pluszt „jegyezni” kell. Az első magáért beszél, amint kifizeted az eszköz árát, azonnal megjelenik a számládon. A jegyzés annyiban különbözik, hogy meghatározott ideig várja a Kibocsátó a vételi ajánlatokat (jegyzés), majd a meghatározott napon az időszakban összegyűlt igénynek megfelelő mennyiséget bocsát ki a papírból. Gyakorlatban, ha szerdán jegyzel MÁP Pluszt, akkor a következő hétfőn fog megjelenni a számládon, ettől nem kell megijedni.

Válaszd a Magyar Államkincstárt


Eldöntötted, hogy tényleg akarsz állampapírt, ez esetben ismerkedj meg a Magyar Államkincstárral (MÁK). Ez egy központi költségvetési szerv, ami az állami költségvetés végrehajtása során a finanszírozásért, a pénzforgalomért és az elszámolásokért, az államadósság-menedzselésért felelős. Földi halandóként számunkra csak ez utóbbi fontos.

Magánszemélyként lehetőséged van, bankokon és brókereken kívül, a MÁK-nál is értékpapírszámlát vezetned. Igaz, ezen a számlán csak állampapírokat vehetsz, de kezdő befektetőként egyelőre másra nem is lesz szükséged. A MÁK-nál vezetett értékpapírszámla előnye, hogy teljesen ingyenes, sőt a banki és kincstári számlád közötti utalások oda-vissza viszonylatban még tranzakciós illetéktől is mentesek.

Ebben a cikkben össze lett gyűjtve a különböző szolgáltatók ajánlata, ha össze akarod hasonlítani őket, de mi a MÁK mellett tesszük le a voksunkat. Ha nincs ügyfélkapud, akkor kénytelen leszel személyesen bemenni valamelyik MÁK ügyfélszolgálatra, itt tudod megnézni hol van hozzád legközelebb értékpapírral is foglalkozó iroda. Ha viszont van ügyfélkapud, akkor otthonról meg tudod nyitni a számlát, a következőkben bemutatjuk hogyan.

Értékpapírszámla nyitás lépésről-lépésre


Mielőtt elkezdenéd a kitöltést készítsd elő és szkenneld be a következő dokumentumokat:

1. lépés: Ezen az oldalon tudod elkezdeni a folyamatot az „Ügyintézés indítása” gombra kattintva:

MÁP plusz

2. lépés: A következő oldalon az „Ügyfélkapu” választással, majd a megjelenő oldalon az ügyfélkapus neved és jelszavad megadásával jelentkezel be a regisztrációhoz:

MÁP plusz

3. lépés: Ez a felület fog fogadni, pirossal a menüsor. Az egyes oldalak (fejezetek) kitöltése után a „Következő fejezet” gombra kattintva tudsz továbbhaladni:

MÁP plusz

4. lépés: Az első oldalon alapadatokat kell megadnod, már amit nem tölt ki magától az oldal, alul a pipáld ki a checkboxot, majd lépj a következő fejezetre:

MÁP plusz

5. lépés: A második és harmadik fejezetben szintén a személyes adataidat kell megadnod:

MÁP plusz
MÁP plusz

6. lépés: A következő oldalon kérd a Webkincstár és a Mobilkincstár jogosultságot, ez kell ahhoz, hogy mobilon és neten tudj állampapírt venni. Add meg a számlaszámodat is, és jelöld be, hogy saját, hogy tranzakció illeték mentes legyen a ki- és befizetésed:

MÁP plusz

7. lépés: A következő oldalon kell az előkészített dokumentumokat a nekik megfelelő helyre becsatolni:

MÁP plusz

8. lépés: Ennyi volt az egész, végezetül tudunk egy ellenőrzést lefuttatni:

9. lépés: Ha sikeres volt és nem volt hiba akkor a „Beküldés” gombra kattintva tudjuk befejezni a regisztrációt:

MÁP plusz

10. lépés: A rendszer még kérni fogja, hogy hitelesítsük a dokumentumokat, ez esetben nem kell azokat postai úton beküldeni. Figyelj rá, hogy mindegyik legyen hitelesítve. Ha végeztél a „Beküldés folytatása” gombra kattintva fejezed be a folyamatot:

11. lépés: Gratulálok, sikeresen nyitottál értékpapír számlát a MÁK-nál. Hamarosan megkapod a szerződésed és a bejelentkezési adataid és tudsz is állampapírt vásárolni.

MÁP plusz

MÁP Plusz jegyzés a Webkincstárban

Ha már megvan a számlád és a jelszavad, akkor a Webkincstár felületén a következőképpen tudsz MÁP Pluszt, vagy más állampapírt jegyezni.

 1. A Webkincstár oldaláról indulunk, majd megadjuk a felhasználó nevünket és jelszavunkat:
MÁP plusz webkincstár
 1. Ez az oldal fogad, ahol láthatod a teljes portfóliódat. Vagy lejjebb görgetve az „Új értékpapírok” vagy az oldalsó menüben „Állampapírok” gombra kattintva tudsz vásárolni. Az utóbbit nézzük a továbbiakban végig, mert így tetszés szerint bármelyik kötvényt megtalálhatjuk:
MÁP plusz vásárlás
 1. Szűrés típus szerint” majd a „Magyar Állampapír Plusz” kiválasztásával a listában megjelenik az összes (esetünkben egy darab) papír, ami megfelel a feltételeknek. A „Jegyzés” gombra kattintunk:
MÁP Plusz - jegyzés
 1. Megjelenek a jegyezni kívánt papír főbb adatai, valamint a saját ügyfél szintű adataink:
MÁP Plusz - alapadatok
 1. A következőkben megadhatjuk, hogy mennyi MÁP Pluszt akarunk venni. Jelen esetben a névérték (ami a papíron van) és a jegyzés összege megegyezik, de esetenként el is térhet ez utóbbi a ténylegesen fizetendő ár:
MÁP Plusz - mennyit veszel
 1. Kiválasztjuk hogyan akarunk fizetni. A példánkban nincs a számlánkon pénz ezért csak átutalás, vagy bankkártya választható, de természetesen van lehetőség már a számlán lévő pénzből is jegyzést végezni.
MÁP Plusz - fizetési mód
 1. Kiválasztjuk hova kérjük lejáratkor, eladáskor hova akarjuk a pénzünket visszakapni:
MÁP Plusz - visszafizetés
 1. Végül a „Jegyzés” gombra kattintunk:
MÁP Plusz - jegyzés
 1. Várunk a következő kibocsátási napig (következő hétfő praktikusan), amikor is megjelenik a számlánkon az értékpapír.
 2. Örülünk annak, hogy végre elkezdett értünk dolgozni a pénzünk.
 3. Élvezzük a profitot.

Ne hagyd porosodni a pénzed


Nem biztos, hogy te éppen MÁP Pluszt fogsz venni, lehet a PMÁP-ra esküszöl, vagy éppen babakötvényt veszel, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy nyisd meg a számlát és kezdj el takarékoskodni, ha eddig nem tetted. Az egész folyamat nem tart tovább néhány napnál, de a ténylegesen rászánt idő az nem több negyed óránál. Ennyit igazán megér az, hogy utána a pénzed ne veszítsen értékéből az infláció miatt, hanem ha nem is sokat, de egy kicsit mindig többet érjen, mint korábban.

Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek