Már tudom mi az a részvény, de hogyan tovább?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

részvények

A részvény nem egy olyan dolog, amit a kisboltban gyorsan és egyszerűen megveszel. Ha elhatároztad, hogy bevásárolsz egy vállalat részvényeiből, akkor fontos, hogy előtte elvégezd a házi feladatot. Tájékozódj minél több forrásból és vizsgáld meg minden szempontból a kiválasztott vállalatot.

Előző cikkben megnéztük az alapfogalmakat, most pedig szeretném bemutatni a részvényvásárlás folyamatát és annak kockázatait.

Hogyan vegyünk részvényt?

Vehetsz közvetlenül azon a tőzsdén, ahol a részvénytársaság részvénye be van vezetve. Tételezzük fel, hogy OTP részvényt szeretnél venni, mely esetben a Budapesti Értéktőzsdén tudod megvenni az értékpapírt. De, ha inkább külföldi vállalatban gondolkodsz, mint például az Apple, akkor a Nasdaq értéktőzsdén kellene megvenned.

Elég bonyolult lenne minden részvényt külön-külön így a bevezetett tőzsdén megvenni, ezért szerencsére vannak brókercégek, amelyek több tőzsdével is kapcsolatban állnak. Ha például szeretnél Apple részvényt vásárolni, akkor olyan brókert kell keresned, amelynek van kapcsolata a Nasdaq tőzsdével. Szerencsére már Magyarországon is sok olyan brókercég van, amelyen keresztül külföldi részvényeket tudsz vásárolni és eladni. Nézzük a folyamatot lépésről lépésre.

Első lépés: Válassz brókercéget

A cél, hogy minél olcsóbban találja megbízható brókert. A költségek itt is kulcsfontosságúak, mivel minél többet von le a bróker jutalékként vagy számlavezetésért, annál jobban rontja a nyereségedet. A kérdés hogy hogyan válasszak brókert. Ez a téma külön megérne egy cikket, úgyhogy egyelőre linkelem nektek a Portfolió cikkét, ahol leírják, hogy melyik milyen szempontból lehet megfelelő.

Második lépés: Válaszd ki a részvényt, amit megszeretnél vásárolni

Az izgalmas pillanat, amikor beleugrasz a tőzsde világába és próbálod a rengeteg részvényből megtalálni a számodra megfelelőt. Mivel vaktában nem veszünk részvényt, hiszen akkor már a kaszinóba is vihetnéd a pénzt, ezért kezdetben érdemes olyan vállalatokat nézni, amelynek termékeit ismered. Mindig magad végezd el a vállalatok elemzését és ne bízz vakon az elemzők mondásaiban. Tanuld meg értelmezni a beszámolókat és a részvényeseknek szóló anyagokat.

Miután összeszedted az információt és analizáltad mehet a vásárlás az online brókereden keresztül.

Harmadik lépés: Döntsd el, mennyi részvényt akarsz venni

Nem kell rögtön nagyban kezdeni. Eleinte csak kisebb tételben vásárolj a kiválasztott részvényből, hogy megismerd a folyamatot és hozzászokj kereskedési felülethez. Az online brókereknek gyakran van demó számlájuk, amelyet érdemes lehet kipróbálni, hogy megszokd a felületet. Eleinte nagyon sok lesz az ismeretlen kifejezés, ezért fontos, hogy ezeket megismerd. Amikor már komfortosan érzed magad, akkor már nagyobb értékben is elkezdhetsz részvényeket vásárolni.

Negyedik lépés: Tájékozódj adózással kapcsolatban

Később, amikor eladod a részvényt nyereséged vagy veszteséged keletkezik. A nyereség után adófizetési kötelezettséged lesz, amelyet neked kell befizetned az adóhatóság felé és feltüntetni az adóbevallásodban. Érdemes a veszteséget is bevallani, mivel így a jövőbeni nyereséget levonhatod ebből (következő 2 évben). Érdemes lehet utánajárni a TBSZ számlának.

Kockázatok

Milyen kockázatok vannak

Nincs garantált hozam. Habár a részvények historikusan jól teljesítenek hosszútávon, nincs arra garancia, hogy pénzt fogsz keresni egy részvény megvásárlásával. Az árfolyam nyereség nem garantált, ahogy a folyamatos osztalék fizetés sem.

Elveszítheted minden befektetett pénzedet. A részvényárak gyakran és több okból is változhatnak. Részvény vásárlással vállalod annak a kockázatát, hogy elveszítheted az összes befektetett pénzedet. Sőt, amennyiben tőkeáttételt használsz és hitelből vásárolsz, akkor még többet is veszíthetsz, mint a tőkéd. Legyél mindig körültekintő és mérd fel a kockázatokat.

Részvény kockázatos

Kockázatok kezelése

Diverzifikáld a portfoliód

Iparág szerint: Míg egy iparág vállalatai éppenséggel szenvednek, addig más iparág vállalatai virágoznak.

Vállalat mérete szerint: Egy kisebb, újabb vállalatba való befektetés a nagyobb növekedés lehetőségét kínálja, de általában kockázatosabb, mint egy nagyobb, stabilabb, hosszú múltra visszatekintő és jó eredményekkel bíró vállalat.

Régió szerint: Érdemes több ország vállalatait is tartani a portfoliónkba vagy olyan részvénytársaságokét, amelyek globálisan vannak jelen.

Hosszútávra fektess be

A tőzsde rövid távú ingadozásoknak van kitéve, azonban történelmileg, hosszú távon jól teljesített. Ha a részvényeket olyan pénzből veszed meg, amelyre hamarosan szükséged lehet, akkor kénytelen leszel eladni akkor, amikor azoknak a piaci ára csökken.

Ne próbáld időzíteni a piacot

Kicsi a valószínűsége, hogy eltalálod a részvényár alját vagy tetejét, így felesleges azzal játszani, hogy eladod drágán, hogy később visszavehesd olcsón. Statisztikák már bebizonyították, hogy a befektető, akkor jár a legjobban, ha megveszi a részvényt és kitartóan tartja évekig vagy akár évtizedekig.

Ne félj tanácsot kérni, ha nincs elegendő tudásod

Ahogy mindenbe ebbe is kell idő, amíg az ember beletanul. A tudás megszerzése elengedhetetlen, hiszen ez is egy tényező, ami a kockázatodat növeli. Minél többet tudsz, annál többet tudsz csökkenteni a kockázatodon. Ha nem érzed magad komfortosan az aktuális tudásszinteddel, akkor érdemes lehet egy szakképzett független! tanácsadó véleményét kikérni. Sajnos a piacon kevés a valóban független tanácsadó, így ez esetben is nagyon körültekintőnek kell lenned.

Előnyök és hátrányok

Előnyök:

 • Magas hozam: Historikusan a részvényeknek van a legnagyobb hozama. Ha szeretnél valóban magas hozamokat elérni a befektetéseiden, akkor a részvények elengedhetetlen elemei a portfoliódnak.
 • Passzív bevétel: Az osztalékokon keresztül megtudhatod milyen érzés passzív jövedelemben részesülni. Évről évre részesedhetsz a vállalat nyereségéből az osztalékon keresztül.
 • Könnyen diverzifikálható: Bármely régió, iparág, szektor részvényeit megvásárolhatod ezzel védekezve a kockázatokkal szemben.
 • Likvidítás: Részvények rendkívül likvidek hiszen bármikor eladhatod, amikor úgy döntesz.

Hátrányok:

 • Ingadozó árfolyam: A részvények ára folyamatosan mozog, hol le, hol fel. Ha a piacon éppen negatív a hangulat, akkor adott pillanatban úgy tűnhet, hogy veszteségünk van.
 • Nincs tőkevédelem: Ha csődbe megy a vállalat, amelyebe befektettél, akkor te leszel az utolsó, aki a pénzéhez jut és annak esélye, hogy egy cég felszámolása után bármi marad, igen csekély.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Egy válasz

 1. És akkor most mazsolázd ki a Portfolio-s cikkből a különböző rejtett költségeket és készítsd el a kalkulációt amiben már ténylegesen a nettó, kézhez kapott hozamod szerepel. Lehet, hogy a végén kiderül, hogy az állampapír se sokkal rosszabb (ha most figyelmen kívül hagyjuk a jó magyar forint mélyrepülését). 🙂

  És még ott az SZJA is, vagy a TBSZ-es szerencsétlenkedés (gyűjtőév meg anyámkínja…).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).