fbpx

Már tudom mi az a részvény, de hogyan tovább?

A részvény nem egy olyan dolog, amit a kisboltban gyorsan és egyszerűen megveszel. Ha elhatároztad, hogy bevásárolsz egy vállalat részvényeiből, akkor fontos, hogy előtte elvégezd a házi feladatot. Tájékozódj minél több forrásból és vizsgáld meg minden szempontból a kiválasztott vállalatot.

Előző cikkben megnéztük az alapfogalmakat, most pedig szeretném bemutatni a részvényvásárlás folyamatát és annak kockázatait.

Hogyan vegyünk részvényt?

Vehetsz közvetlenül azon a tőzsdén, ahol a részvénytársaság részvénye be van vezetve. Tételezzük fel, hogy OTP részvényt szeretnél venni, mely esetben a Budapesti Értéktőzsdén tudod megvenni az értékpapírt. De, ha inkább külföldi vállalatban gondolkodsz, mint például az Apple, akkor a Nasdaq értéktőzsdén kellene megvenned.

Elég bonyolult lenne minden részvényt külön-külön így a bevezetett tőzsdén megvenni, ezért szerencsére vannak brókercégek, amelyek több tőzsdével is kapcsolatban állnak. Ha például szeretnél Apple részvényt vásárolni, akkor olyan brókert kell keresned, amelynek van kapcsolata a Nasdaq tőzsdével. Szerencsére már Magyarországon is sok olyan brókercég van, amelyen keresztül külföldi részvényeket tudsz vásárolni és eladni. Nézzük a folyamatot lépésről lépésre.

Első lépés: Válassz brókercéget

A cél, hogy minél olcsóbban találja megbízható brókert. A költségek itt is kulcsfontosságúak, mivel minél többet von le a bróker jutalékként vagy számlavezetésért, annál jobban rontja a nyereségedet. A kérdés hogy hogyan válasszak brókert. Ez a téma külön megérne egy cikket, úgyhogy egyelőre linkelem nektek a Portfolió cikkét, ahol leírják, hogy melyik milyen szempontból lehet megfelelő.

Második lépés: Válaszd ki a részvényt, amit megszeretnél vásárolni

Az izgalmas pillanat, amikor beleugrasz a tőzsde világába és próbálod a rengeteg részvényből megtalálni a számodra megfelelőt. Mivel vaktában nem veszünk részvényt, hiszen akkor már a kaszinóba is vihetnéd a pénzt, ezért kezdetben érdemes olyan vállalatokat nézni, amelynek termékeit ismered. Mindig magad végezd el a vállalatok elemzését és ne bízz vakon az elemzők mondásaiban. Tanuld meg értelmezni a beszámolókat és a részvényeseknek szóló anyagokat.

Miután összeszedted az információt és analizáltad mehet a vásárlás az online brókereden keresztül.

Harmadik lépés: Döntsd el, mennyi részvényt akarsz venni

Nem kell rögtön nagyban kezdeni. Eleinte csak kisebb tételben vásárolj a kiválasztott részvényből, hogy megismerd a folyamatot és hozzászokj kereskedési felülethez. Az online brókereknek gyakran van demó számlájuk, amelyet érdemes lehet kipróbálni, hogy megszokd a felületet. Eleinte nagyon sok lesz az ismeretlen kifejezés, ezért fontos, hogy ezeket megismerd. Amikor már komfortosan érzed magad, akkor már nagyobb értékben is elkezdhetsz részvényeket vásárolni.

Negyedik lépés: Tájékozódj adózással kapcsolatban

Később, amikor eladod a részvényt nyereséged vagy veszteséged keletkezik. A nyereség után adófizetési kötelezettséged lesz, amelyet neked kell befizetned az adóhatóság felé és feltüntetni az adóbevallásodban. Érdemes a veszteséget is bevallani, mivel így a jövőbeni nyereséget levonhatod ebből (következő 2 évben). Érdemes lehet utánajárni a TBSZ számlának.

Kockázatok

Milyen kockázatok vannak

Nincs garantált hozam. Habár a részvények historikusan jól teljesítenek hosszútávon, nincs arra garancia, hogy pénzt fogsz keresni egy részvény megvásárlásával. Az árfolyam nyereség nem garantált, ahogy a folyamatos osztalék fizetés sem.

Elveszítheted minden befektetett pénzedet. A részvényárak gyakran és több okból is változhatnak. Részvény vásárlással vállalod annak a kockázatát, hogy elveszítheted az összes befektetett pénzedet. Sőt, amennyiben tőkeáttételt használsz és hitelből vásárolsz, akkor még többet is veszíthetsz, mint a tőkéd. Legyél mindig körültekintő és mérd fel a kockázatokat.

Részvény kockázatos

Kockázatok kezelése

Diverzifikáld a portfoliód

Iparág szerint: Míg egy iparág vállalatai éppenséggel szenvednek, addig más iparág vállalatai virágoznak.

Vállalat mérete szerint: Egy kisebb, újabb vállalatba való befektetés a nagyobb növekedés lehetőségét kínálja, de általában kockázatosabb, mint egy nagyobb, stabilabb, hosszú múltra visszatekintő és jó eredményekkel bíró vállalat.

Régió szerint: Érdemes több ország vállalatait is tartani a portfoliónkba vagy olyan részvénytársaságokét, amelyek globálisan vannak jelen.

Hosszútávra fektess be

A tőzsde rövid távú ingadozásoknak van kitéve, azonban történelmileg, hosszú távon jól teljesített. Ha a részvényeket olyan pénzből veszed meg, amelyre hamarosan szükséged lehet, akkor kénytelen leszel eladni akkor, amikor azoknak a piaci ára csökken.

Ne próbáld időzíteni a piacot

Kicsi a valószínűsége, hogy eltalálod a részvényár alját vagy tetejét, így felesleges azzal játszani, hogy eladod drágán, hogy később visszavehesd olcsón. Statisztikák már bebizonyították, hogy a befektető, akkor jár a legjobban, ha megveszi a részvényt és kitartóan tartja évekig vagy akár évtizedekig.

Ne félj tanácsot kérni, ha nincs elegendő tudásod

Ahogy mindenbe ebbe is kell idő, amíg az ember beletanul. A tudás megszerzése elengedhetetlen, hiszen ez is egy tényező, ami a kockázatodat növeli. Minél többet tudsz, annál többet tudsz csökkenteni a kockázatodon. Ha nem érzed magad komfortosan az aktuális tudásszinteddel, akkor érdemes lehet egy szakképzett független! tanácsadó véleményét kikérni. Sajnos a piacon kevés a valóban független tanácsadó, így ez esetben is nagyon körültekintőnek kell lenned.

Előnyök és hátrányok

Előnyök:

  • Magas hozam: Historikusan a részvényeknek van a legnagyobb hozama. Ha szeretnél valóban magas hozamokat elérni a befektetéseiden, akkor a részvények elengedhetetlen elemei a portfoliódnak.
  • Passzív bevétel: Az osztalékokon keresztül megtudhatod milyen érzés passzív jövedelemben részesülni. Évről évre részesedhetsz a vállalat nyereségéből az osztalékon keresztül.
  • Könnyen diverzifikálható: Bármely régió, iparág, szektor részvényeit megvásárolhatod ezzel védekezve a kockázatokkal szemben.
  • Likvidítás: Részvények rendkívül likvidek hiszen bármikor eladhatod, amikor úgy döntesz.

Hátrányok:

  • Ingadozó árfolyam: A részvények ára folyamatosan mozog, hol le, hol fel. Ha a piacon éppen negatív a hangulat, akkor adott pillanatban úgy tűnhet, hogy veszteségünk van.
  • Nincs tőkevédelem: Ha csődbe megy a vállalat, amelyebe befektettél, akkor te leszel az utolsó, aki a pénzéhez jut és annak esélye, hogy egy cég felszámolása után bármi marad, igen csekély.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Egy válasz

  1. És akkor most mazsolázd ki a Portfolio-s cikkből a különböző rejtett költségeket és készítsd el a kalkulációt amiben már ténylegesen a nettó, kézhez kapott hozamod szerepel. Lehet, hogy a végén kiderül, hogy az állampapír se sokkal rosszabb (ha most figyelmen kívül hagyjuk a jó magyar forint mélyrepülését). 🙂

    És még ott az SZJA is, vagy a TBSZ-es szerencsétlenkedés (gyűjtőév meg anyámkínja…).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek