Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Már tudom mi az a részvény, de hogyan tovább?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

részvények

A részvény nem egy olyan dolog, amit a kisboltban gyorsan és egyszerűen megveszel. Ha elhatároztad, hogy bevásárolsz egy vállalat részvényeiből, akkor fontos, hogy előtte elvégezd a házi feladatot. Tájékozódj minél több forrásból és vizsgáld meg minden szempontból a kiválasztott vállalatot.

Előző cikkben megnéztük az alapfogalmakat, most pedig szeretném bemutatni a részvényvásárlás folyamatát és annak kockázatait.

Hogyan vegyünk részvényt?

Vehetsz közvetlenül azon a tőzsdén, ahol a részvénytársaság részvénye be van vezetve. Tételezzük fel, hogy OTP részvényt szeretnél venni, mely esetben a Budapesti Értéktőzsdén tudod megvenni az értékpapírt. De, ha inkább külföldi vállalatban gondolkodsz, mint például az Apple, akkor a Nasdaq értéktőzsdén kellene megvenned.

Elég bonyolult lenne minden részvényt külön-külön így a bevezetett tőzsdén megvenni, ezért szerencsére vannak brókercégek, amelyek több tőzsdével is kapcsolatban állnak. Ha például szeretnél Apple részvényt vásárolni, akkor olyan brókert kell keresned, amelynek van kapcsolata a Nasdaq tőzsdével. Szerencsére már Magyarországon is sok olyan brókercég van, amelyen keresztül külföldi részvényeket tudsz vásárolni és eladni. Nézzük a folyamatot lépésről lépésre.

Első lépés: Válassz brókercéget

A cél, hogy minél olcsóbban találja megbízható brókert. A költségek itt is kulcsfontosságúak, mivel minél többet von le a bróker jutalékként vagy számlavezetésért, annál jobban rontja a nyereségedet. A kérdés hogy hogyan válasszak brókert. Ez a téma külön megérne egy cikket, úgyhogy egyelőre linkelem nektek a Portfolió cikkét, ahol leírják, hogy melyik milyen szempontból lehet megfelelő.

Második lépés: Válaszd ki a részvényt, amit megszeretnél vásárolni

Az izgalmas pillanat, amikor beleugrasz a tőzsde világába és próbálod a rengeteg részvényből megtalálni a számodra megfelelőt. Mivel vaktában nem veszünk részvényt, hiszen akkor már a kaszinóba is vihetnéd a pénzt, ezért kezdetben érdemes olyan vállalatokat nézni, amelynek termékeit ismered. Mindig magad végezd el a vállalatok elemzését és ne bízz vakon az elemzők mondásaiban. Tanuld meg értelmezni a beszámolókat és a részvényeseknek szóló anyagokat.

Miután összeszedted az információt és analizáltad mehet a vásárlás az online brókereden keresztül.

Harmadik lépés: Döntsd el, mennyi részvényt akarsz venni

Nem kell rögtön nagyban kezdeni. Eleinte csak kisebb tételben vásárolj a kiválasztott részvényből, hogy megismerd a folyamatot és hozzászokj kereskedési felülethez. Az online brókereknek gyakran van demó számlájuk, amelyet érdemes lehet kipróbálni, hogy megszokd a felületet. Eleinte nagyon sok lesz az ismeretlen kifejezés, ezért fontos, hogy ezeket megismerd. Amikor már komfortosan érzed magad, akkor már nagyobb értékben is elkezdhetsz részvényeket vásárolni.

Negyedik lépés: Tájékozódj adózással kapcsolatban

Később, amikor eladod a részvényt nyereséged vagy veszteséged keletkezik. A nyereség után adófizetési kötelezettséged lesz, amelyet neked kell befizetned az adóhatóság felé és feltüntetni az adóbevallásodban. Érdemes a veszteséget is bevallani, mivel így a jövőbeni nyereséget levonhatod ebből (következő 2 évben). Érdemes lehet utánajárni a TBSZ számlának.

Kockázatok

Milyen kockázatok vannak

Nincs garantált hozam. Habár a részvények historikusan jól teljesítenek hosszútávon, nincs arra garancia, hogy pénzt fogsz keresni egy részvény megvásárlásával. Az árfolyam nyereség nem garantált, ahogy a folyamatos osztalék fizetés sem.

Elveszítheted minden befektetett pénzedet. A részvényárak gyakran és több okból is változhatnak. Részvény vásárlással vállalod annak a kockázatát, hogy elveszítheted az összes befektetett pénzedet. Sőt, amennyiben tőkeáttételt használsz és hitelből vásárolsz, akkor még többet is veszíthetsz, mint a tőkéd. Legyél mindig körültekintő és mérd fel a kockázatokat.

Részvény kockázatos

Kockázatok kezelése

Diverzifikáld a portfoliód

Iparág szerint: Míg egy iparág vállalatai éppenséggel szenvednek, addig más iparág vállalatai virágoznak.

Vállalat mérete szerint: Egy kisebb, újabb vállalatba való befektetés a nagyobb növekedés lehetőségét kínálja, de általában kockázatosabb, mint egy nagyobb, stabilabb, hosszú múltra visszatekintő és jó eredményekkel bíró vállalat.

Régió szerint: Érdemes több ország vállalatait is tartani a portfoliónkba vagy olyan részvénytársaságokét, amelyek globálisan vannak jelen.

Hosszútávra fektess be

A tőzsde rövid távú ingadozásoknak van kitéve, azonban történelmileg, hosszú távon jól teljesített. Ha a részvényeket olyan pénzből veszed meg, amelyre hamarosan szükséged lehet, akkor kénytelen leszel eladni akkor, amikor azoknak a piaci ára csökken.

Ne próbáld időzíteni a piacot

Kicsi a valószínűsége, hogy eltalálod a részvényár alját vagy tetejét, így felesleges azzal játszani, hogy eladod drágán, hogy később visszavehesd olcsón. Statisztikák már bebizonyították, hogy a befektető, akkor jár a legjobban, ha megveszi a részvényt és kitartóan tartja évekig vagy akár évtizedekig.

Ne félj tanácsot kérni, ha nincs elegendő tudásod

Ahogy mindenbe ebbe is kell idő, amíg az ember beletanul. A tudás megszerzése elengedhetetlen, hiszen ez is egy tényező, ami a kockázatodat növeli. Minél többet tudsz, annál többet tudsz csökkenteni a kockázatodon. Ha nem érzed magad komfortosan az aktuális tudásszinteddel, akkor érdemes lehet egy szakképzett független! tanácsadó véleményét kikérni. Sajnos a piacon kevés a valóban független tanácsadó, így ez esetben is nagyon körültekintőnek kell lenned.

Előnyök és hátrányok

Előnyök:

 • Magas hozam: Historikusan a részvényeknek van a legnagyobb hozama. Ha szeretnél valóban magas hozamokat elérni a befektetéseiden, akkor a részvények elengedhetetlen elemei a portfoliódnak.
 • Passzív bevétel: Az osztalékokon keresztül megtudhatod milyen érzés passzív jövedelemben részesülni. Évről évre részesedhetsz a vállalat nyereségéből az osztalékon keresztül.
 • Könnyen diverzifikálható: Bármely régió, iparág, szektor részvényeit megvásárolhatod ezzel védekezve a kockázatokkal szemben.
 • Likvidítás: Részvények rendkívül likvidek hiszen bármikor eladhatod, amikor úgy döntesz.

Hátrányok:

 • Ingadozó árfolyam: A részvények ára folyamatosan mozog, hol le, hol fel. Ha a piacon éppen negatív a hangulat, akkor adott pillanatban úgy tűnhet, hogy veszteségünk van.
 • Nincs tőkevédelem: Ha csődbe megy a vállalat, amelyebe befektettél, akkor te leszel az utolsó, aki a pénzéhez jut és annak esélye, hogy egy cég felszámolása után bármi marad, igen csekély.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Egy válasz

 1. És akkor most mazsolázd ki a Portfolio-s cikkből a különböző rejtett költségeket és készítsd el a kalkulációt amiben már ténylegesen a nettó, kézhez kapott hozamod szerepel. Lehet, hogy a végén kiderül, hogy az állampapír se sokkal rosszabb (ha most figyelmen kívül hagyjuk a jó magyar forint mélyrepülését). 🙂

  És még ott az SZJA is, vagy a TBSZ-es szerencsétlenkedés (gyűjtőév meg anyámkínja…).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).