Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Megéri most a részvény piacba fektetni? Attól függ…

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Nem az időzítés számít, hanem az idő.

Nem az időzítés számít, hanem az idő! Kezdj el minél előbb befektetni, hogy az időt a Te oldaladra állítsd. Ha hamar kezdesz el befektetni, akkor nem lesz miért aggódnod. Hiszen a kamatos kamat ereje megteszi hatását attól függetlenül, hogy éppen a piaci csúcson kezdtél-e vásárolni.

Az első részvény vásárlás izgalmait leginkább az első kaszinózáshoz tudnám hasonlítani. Van egy kis pénzed, amit nélkülözni tudsz a mindennapi életedből. Kiválasztod a helyét, ahol megforgatnád és izgulva, mégis izgatottan megteszed a tétet. Lelki szemeid előtt már ott lebeg a mámorító nyereség. Az eredmény pedig befolyásolni fogja azt, hogy milyen lelkesedéssel fogsz újra megpróbálkozni a részvényekbe való befektetéssel.

A rossz beszállással és az így eredményezett veszteséggel hamar elmegy az ember kedve a befektetésektől. Mivel alapvetően szeretnénk rögtön nyerni, ezért elkezdjük a megfelelő beszállási lehetőséget keresni. Olyan ez, mint a kaszinóban, amikor figyeljük, hogy melyik szín volt már többször a rulett asztalon. Ugyanígy figyeljük az indexeket és olvassuk a híreket, hogy meglépjük első vásárlásunkat. Pedig a befektetésekben, amire koncentrálnod kéne az az idő. Kezdd minél előbb, hogy ne kelljen az időzítésre figyelned.

Miért nem kell időzítened, ha van elég időd!

A válságos cikk során említettem, hogy a történelemben volt olyan 30 éves periódus, amikor az S&P 500 (500 legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok indexe ) nem ment feljebb, mint a korábbi csúcs. Aki pont ekkor tájt fektetett be, az nagyon nehéz 30 év elé nézett.

Mivel a tőzsde most érezhetően a csúcsokat veri az elmúlt években, ezért engem, mint egyre aktívabb befektető érdekel, hogy valóban megéri-e most beszállni a részvény piacba? Az motoszkált a fejemben, hogy mi van, ha megint jön egy lefele ívelő időszak? Lehet nem 30 évig fog tartani, de nem szeretném látni, ahogy a befektetésem csökken. Így inkább kivárok. De biztos ez a helyes döntés?

Játék a számokkal

Szeretem számokkal alátámasztani a döntéseimet, ezért megnézem, hogy mi történne, ha a legrosszabb újra megtörténne. Az elmúlt 100 év legkeményebb 30 éve az általam már korábban említett 1929 és 1959 közötti időszak volt. Ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy az S&P 500 újra elérje korábbi értékét. Mivel állandó megtakarítóként folyamatosan tervezek befektetni, ezért azt fogom megvizsgálni, hogy annak ellenére, hogy a csúcson kezdek el vásárolni, vajon hogyan fogok állni 10,20 és 30 év múlva, ha az eddig ismert legrosszabb megvalósul. Mivel az idő az én oldalamon áll, ezért példámban minden évben 1 milliót fektetek be az S&P 500-ba attól függetlenül mi történik a tőzsdéken. (Gyakorlott közgazdászok és tapasztalt befektetők kérlek ne kövezzetek meg, amiért nem számolok deviza kockázattal és inflációval. Az egyszerűség és a szemléletesség volt a fókuszban. Köszönöm 🙂 )

Vettem az 1929-1959-es időszak hozamait és ez alapján felszoroztam a befektetett tőkémet minden évben.

30 év hozamai
30 év hozamai

10 évvel később…

Az idő még nem tudta megtenni hatását

A helyzet nem túl rózsás. Lényegében 5 évre lenne szükségünk ahhoz, hogy egyáltalán a befektetett tőkénk mértékét elérjük. Ráadásul közben a 3. és 4. évben még a felét se éri a pénzünk annak, amit betettünk.

Mentálisan ez egy iszonyúan nehéz időszak lehet. Látod, ahogy a pénzed értéke csökken, ráadásul az ilyen időszakokban a médiában is csak negatív híreket hallani. Ember legyen a talpán, aki itt ki tud tartani és évről évre befektetni.

20 évvel később…

Már látszik az idő hatása. Fény az alagút végén

Húsz kemény év után már látni a fényt az alagút végén. A kamatos kamat kezdi megtenni hatását és a befektetésünk piaci értéke egyre jobban távolodik a befektetett tőke értékétől. Már ezen az időtávon is érződik az idő hatása, annak ellenére, hogy az index még mindig nem lépte át korábbi csúcsát.

30 évvel később…

A kamatos kamat és az idő megtette hatását.

A varázslat megtörtént. Az S&P 500 30 év alatt csupán arra a szintre tért vissza, ahol legelső befektetésünket eszközöltük. Ha akkor megfutamodunk a további befektetéstől, akkor pont ugyanannyi lenne a számlánkon, mint amennyit befektettünk. Az inflációnak köszönhetően pedig a valóságban még annyi sem lenne az értéke. Cserébe, ha kitartunk, akkor a befektetett pénzünk végül több, mint a tízszeresét éri.

Mi a tanulság?

Nem az időzítés számít, hanem az idő! Tekintve, hogy az idő az én oldalamon áll, nincs miért aggódni. Mivel hosszútávban gondolkodom, ezért az időzítéssel nem kell foglalkoznom.

Tisztában vagyok azzal, hogy egy élet során folyamatosan lesznek nagyobb kiadásiam, amelyek a megtakarításomat fogják csökkenteni. Esküvő, autó, ház, gyerek stb. Ezek mellett nehéz az embernek ilyen nagy időtávban gondolkodnia. Előny, hogy ha van egy ilyen része a megtakarításunknak, hiszen már kis összeggel is nagy eredményeket érhetünk el.

Ha egyértelmű a cél, akkor már csak a folyamatban kell bízni és aszerint cselekedni. Célom, hogy anyagilag szabadon éljem le az életemet. Az út pedig maga a befektetés attól függetlenül, hogy milyen idők járnak éppen. Bízzunk a folyamatban.

Számunkra ez jelenti a folyamatot:

Keress annyi pénzt, amennyit csak tudsz.Bevételeid növeld a karriered vagy egyéb munkákon keresztül.

Takaríts meg, minél többet. Tartsd kontroll alatt a költéseid és fizess először mindig magadnak. Hiába keresel sokat, ha nem teszel félre belőle.

Fektesd be a vagyonod. A megtakarításaidat okosan fektesd be, hogy a pénzed érted dolgozhasson.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

4 válasz

  1. Részvénybefektetések esetén nem igazán értem miért emlegetik a „kamatos-kamat” elméletet? Sokszor tűnődtem ezen….-lehet nem eleget?

  2. …ezt az „apró” ellentmondást leszámítva el kell fogadnom a cikk mondanivalóját.
    FEKTESS BE MINÉL ELŐBB ÉS KÖVETKEZETESEN TART KI MINÉL TOVÁBB!!!

  3. Nem értek egyet a cikk tartalmával! Válságok alatt és közvetlenül azt követő 2-3 évben érdemes befektetni, de utána már nem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).