fbpx

A Számvető Könyvklub bemutatja: Viktor Frankl: Mégis mondj igent az életre

Viktor Frankl Mégis mondj igent az életre

Van, és ha igen, mi az élet értelme? Viktor Frankl méltán világhírű könyvében megpróbálja érthetővé tenni mi az, amit a foglyok átéltek a koncentrációs táborokban és hogy még ebben a borzasztó helyzetben is mennyit számít, hogy választ tudjunk adni erre a kérdésre. Túlélőként és egyben pszichológusként élményeit teljesen egyedülálló, „objektív” szemszögből tudja bemutatni. A Számvető Könyvklub következő alkalmán a Mégis mondj igent az életre c. könyvről fogunk beszélni.

A könyv


A könyvben az író leírja a náci koncentrációs táborokban megélt tapasztalatait. Bár életrajzi elemekkel átszőtt könyv, mégsem teljesen szubjektív. Célja, a lehetőségekhez mérten, tényszerűen bemutatni mit éltek át a foglyok a táborokban fizikailag és ez mit okozott a pszichéjükben. A mérhetetlen emberi szenvedés bemutatása miatt nem könnyű olvasmány, de fontos, hogy minél többen elolvassuk, hogy megértsük, megérthessük mennyi borzalmat képes az ember túlélni, de megtenni is egyben.  

„(…) a földön kétféle emberi faj létezik és csakis ez a kettő: a tisztességes emberek „faja” és a tisztességteleneké. És mindkét „faj” általánosan elterjedt, minden csoportba behatolnak és beszivárognak. Egyetlen csoport sem áll kizárólag tisztességesek vagy kizárólag tisztességtelen emberekből, ebből a szempontból tehát egyetlen csoport sem „fajtiszta”, – nos hát, így akadt egy-egy rendes fickó még az őrszemélyzetben is.”

A tábori életet három szakaszban mutatja be a szerző. Az első szakasz a táborba való felvétel és az azzal járó sokk. Ezt követi a tábori élet megszokásával járó apátia, ahol a fogoly csak azokat a dolgokat tudják értékelni, ami segíti a saját és barátaik túlélését. A harmadik szakasz a felszabadulás és az azt követő kiüresedés, elkeseredettség, lelki torzulás és elszigeteltség érzés.

Mindezeken az érzéseken az író is átment, így eleven módon tudja bemutatni mi ment végbe az áldozatokban. A könyv legfontosabb mondanivalója, hogy még ezekben a borzasztó körülményekben is megmarad az embernek a döntési szabadsága, hogy értelmet találjon abban, ami vele történik. Bár, a táborokban a túlélés főleg szerencse kérdése volt, azok akik nem tudtak értelmet adni életüknek gyorsan a halál martalékává váltak.

„Az emberi szellemi szabadsága – melyet utolsó leheletéig senki nem vehet el tőle – lehetővé teszi, hogy még utolsó leheletéig is alkalmat találjon arra, hogy életét értelmessé tegye.”

Pontosan az élet értelmének megtalálása az, ami Viktor Frankl logoterápiájának is lényege, megpróbálni minden körülmények között felfedezni az élet által ránk rótt és általunk szívesen viselt feladatokat. A könyv a logoterápia rövid bemutatásával zárul.

 „Élni végső soron nem jelent mást, mint felelősséget viselni az élet által felvetett kérdések helyes megválaszolásáért, az élet által minden egyes ember elé kitűzött feladatok teljesítéséért, az adott pillanat követelményének megfelelő helytállásért.”

A szerző


Viktor Emil Frankl osztrák neurológus és pszichiáter, a logoterápia, a pszichoterápia „harmadik bécsi iskolájának” megalapítója. A Bécsi Egyetem orvostudományi karán végezte tanulmányait, különösen a depresszió és az öngyilkosság kérdésére fordítva figyelmét. A második világháború során zsidó származása miatt Auschwitzba deportálták, majd később továbbszállították Türkheimbe. A háború utáni években Frankl több mint 32 könyvet adott ki és megalapította a logoterápiás módszertant. 1946-ban megválasztották a Bécsi Neurológiai Poliklinika vezetőjének, 1955-től a Bécsi Egyetemen a neurológia és pszichiátria professzora lett és a Harvardon tevékenykedett óraadóként.

Miért lehet érdekes neked ez a könyv?


A könyv témája az élet értelmének keresése, ez pedig olyan terület, ami minden egyes embert érint. Kevesen vannak szerencsések, akik pontosan tudják mi is az életük értelme, ha te sem ilyen vagy, akkor a könyv segít abban, hogy könnyebben meg tudd fogni ezt a kérdést. Viktor Frankl nem írja ugyan le, hogy mit kell tenned az életben, de rávilágít arra, hogy miért kell felismerned a saját életed célját. A koncentrációs táborban és pszichoterapeutaként eltöltött évtizedes tapasztalatainak segítségével, esetenként példákon keresztül mutatja be, hogy mi is lehet egy adott pillanatban, élethelyzetben az ember életének célja.

Másrészt, holokauszt túlélőként és pszichiáterként Viktor Frankl egyedi bepillantást enged a koncentrációs táborok foglyainak lelkivilágába. A mi feladatunk pedig az, hogy megismerjük és megpróbáljuk megérteni azt a szenvedést, amin milliók mentek keresztül. A könyv ezáltal a történelmi emlékezet eszköze is egyben.

Érdekel a téma és szívesen részt vennél egy kötetlen beszélgetésben? Ha felkeltettük a figyelmedet, akkor gyere el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra, melyet a Café Zsivágóban (1061 Budapest, Paulay Ede u. 55) fogunk megtartani, 2020. március 17-én 18.00-tól.

Csatlakozz a Facebook eseményhez is!

Számvető Pénzügyi Blog

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).