Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Megtakarítás karantén idején

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

karantén megtakarítás

Évtizedek óta nem látott mértékben nőtt az USA-ban a lakossági megtakarítás a karantén során. Egyes elemzők egyenesen őrületesnek nevezik a helyzetet, hiszen ez a fokú önmegtartóztatás káros a gazdaságra nézve. Mekkora ez az 1981 óta nem látott megtakarítási mérték? 13.1%, óriási mérték.

A számok mögött

Ha megnézzük, hogy pontosan mit is jelent a megtakarítási mérték, akkor némileg árnyaltabb képet kapunk. Nem az történt, hogy hirtelen mindenki elkezdte a párnacihába tömni a dollárjait. A pontos adatokat megnézve kiderül, hogy a megtakarítási ráta a rendelkezésre álló jövedelem (disposable income, a hónap végén kézhez kapott felhasználható pénzed) és az adók és kiadások megfizetése után megmaradt összeg hányadosa. Március hónapban 2,00%-kal csökkent a jövedelem, de 7,50%-kal csökkentek a kiadások is. Mivel a jövedelem (egyelőre) kevésbé csökkent, mint a kiadás ezért nőtt a megtakarítási ráta.

Nem kell varázsgömb ahhoz, hogy rájöjjünk ez azért van, mert márciusban már Amerikában is tombolt a járvány és kezdődtek a karantén intézkedések. Az emberek nem tudták hol elkölteni a pénzüket, így jobb híján megtakarítottak. Fontos még tudni, hogy ezek aggregált adatok, így óvatosan kell bánnunk vele. A jól kereső, otthonról dolgozó réteg egészen biztosan sokkal jobban járt, mint a munkanélküli segélyért folyamodók tömege.  

Az adatok megértését segítheti, hogy bár az átlagos amerikai több, mint 33 ezer dolláros megtakarítással rendelkezik, a medián amerikai viszont csak 5 200 dollárral, a lakosság 40%-a nem tudna egy 400 dolláros váratlan kiadást sem fedezni. Ez azt jelenti, hogy kevés vagyonos embernél koncentrálódik a megtakarítások jelentős része. A válság valószínűleg csak még inkább ki fogja élezni a társadalmi különbségeket a megtakarítás a karantén idején a tehetősebbeknek fog sikerülni. A szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lesznek. Az USA-ban a vagyoni egyenlőtlenség jelentős, sok a nagyon gazdag, de sok a szegény is. Az egyenlőtlenséget mérő GINI-index az USA-ban 0.39, míg Magyarországon „csak” 0.289 ez az érték, azaz nálunk kisebb az olló a gazdagabbak és a szegényebbek között.

A karantén pénzügyi vonzata

Sajnos, ilyen típusú magyarországi adatok nincsenek, pedig érdekes lenne összevetni, hogy nálunk hogy reagáltak az emberek a bezártságra. A józan ész azt diktálja, hogy nálunk is hasonlóan alakultak a számok. Valószínűleg itthon is nőtt azoknak a megtakarítása, akik nem vesztették el állásukat és otthonról is tudnak dolgozni.

Persze attól, ha te is ezek közé a szerencsések közé tartozol, még nem vagy gonosz. Én is megtartottam az állásom és otthonról kényelmesen tudtam dolgozni. Számomra, az elmúlt 2 hónap nagyon tanulságos volt. Már a blog indulásakor megírtuk, hogy mit értünk megtakarítás alatt és miért gondoljuk, hogy fontos ez a mindennapokban. A karantén ismételten csak megerősítette, hogy lehet, kell és jó dolog megtakarítani.

Tanulság a karantén pénzügyekből

A tanulság az, hogy rengeteg dologról le lehet mondani, ha muszáj, vagy ha úgy dönt az ember. Ha két hónapig kibírtad otthon úgy, hogy Zoomon tartottad a kapcsolatot az ismerőseiddel, akkor tényleg muszáj heti többször piára és bulira költeni a pénzed? Ha hetekig képes voltál főzni magadra, akkor meg kell venni a menzán az 1500 Ft-os ebédet? Biztosan neked is le kellett mondanod olyan dolgokról, amikről korábban azt gondoltad, hogy létszükségletek. Most pedig kiderült, hogy megvagy nélküle és igazából nem is hiányzott annyira, hogy ne lenne nélküle is teljes az életed. 

Most, hogy ismételten ki lehet mozdulni, fel kell tenned a következő kérdést magadnak. Visszaállsz a korábbi színvonalra és nem változtatsz semmin, vagy átgondolod, hogy mi az ami valóban fontos és csak arra fordítod a pénzedet? Ha például korábban sosem spóroltál, de most egy-két hónap alatt sikerült tízezreket félretenned, akkor gondold végig, hogy nem töltött-e el ez is jó érzéssel, nem lehet-e hasznos, ha van megtakarításod. Főleg, annak függvényében, hogy még mindig nem tudjuk mennyire fog fájni a válság és lehet jól jön ez a vésztartalék a következő időszakban. Nekem tudom, hogy örömet okozott látni, hogy a normál időszakhoz képest másfél-kétszer annyit sikerült félretennem az elmúlt 2 hónapban.

A megtakarításokról, pénzügyek kézbe vételéről írtunk már néhányszor, ezek a cikkek segíthetnek elindulni az úton, hogy kézbe vedd a kiadásaid és növeld a megtakarításaidat:

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).