Megtakarítás karantén idején

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

karantén megtakarítás

Évtizedek óta nem látott mértékben nőtt az USA-ban a lakossági megtakarítás a karantén során. Egyes elemzők egyenesen őrületesnek nevezik a helyzetet, hiszen ez a fokú önmegtartóztatás káros a gazdaságra nézve. Mekkora ez az 1981 óta nem látott megtakarítási mérték? 13.1%, óriási mérték.

A számok mögött

Ha megnézzük, hogy pontosan mit is jelent a megtakarítási mérték, akkor némileg árnyaltabb képet kapunk. Nem az történt, hogy hirtelen mindenki elkezdte a párnacihába tömni a dollárjait. A pontos adatokat megnézve kiderül, hogy a megtakarítási ráta a rendelkezésre álló jövedelem (disposable income, a hónap végén kézhez kapott felhasználható pénzed) és az adók és kiadások megfizetése után megmaradt összeg hányadosa. Március hónapban 2,00%-kal csökkent a jövedelem, de 7,50%-kal csökkentek a kiadások is. Mivel a jövedelem (egyelőre) kevésbé csökkent, mint a kiadás ezért nőtt a megtakarítási ráta.

Nem kell varázsgömb ahhoz, hogy rájöjjünk ez azért van, mert márciusban már Amerikában is tombolt a járvány és kezdődtek a karantén intézkedések. Az emberek nem tudták hol elkölteni a pénzüket, így jobb híján megtakarítottak. Fontos még tudni, hogy ezek aggregált adatok, így óvatosan kell bánnunk vele. A jól kereső, otthonról dolgozó réteg egészen biztosan sokkal jobban járt, mint a munkanélküli segélyért folyamodók tömege.  

Az adatok megértését segítheti, hogy bár az átlagos amerikai több, mint 33 ezer dolláros megtakarítással rendelkezik, a medián amerikai viszont csak 5 200 dollárral, a lakosság 40%-a nem tudna egy 400 dolláros váratlan kiadást sem fedezni. Ez azt jelenti, hogy kevés vagyonos embernél koncentrálódik a megtakarítások jelentős része. A válság valószínűleg csak még inkább ki fogja élezni a társadalmi különbségeket a megtakarítás a karantén idején a tehetősebbeknek fog sikerülni. A szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lesznek. Az USA-ban a vagyoni egyenlőtlenség jelentős, sok a nagyon gazdag, de sok a szegény is. Az egyenlőtlenséget mérő GINI-index az USA-ban 0.39, míg Magyarországon „csak” 0.289 ez az érték, azaz nálunk kisebb az olló a gazdagabbak és a szegényebbek között.

A karantén pénzügyi vonzata

Sajnos, ilyen típusú magyarországi adatok nincsenek, pedig érdekes lenne összevetni, hogy nálunk hogy reagáltak az emberek a bezártságra. A józan ész azt diktálja, hogy nálunk is hasonlóan alakultak a számok. Valószínűleg itthon is nőtt azoknak a megtakarítása, akik nem vesztették el állásukat és otthonról is tudnak dolgozni.

Persze attól, ha te is ezek közé a szerencsések közé tartozol, még nem vagy gonosz. Én is megtartottam az állásom és otthonról kényelmesen tudtam dolgozni. Számomra, az elmúlt 2 hónap nagyon tanulságos volt. Már a blog indulásakor megírtuk, hogy mit értünk megtakarítás alatt és miért gondoljuk, hogy fontos ez a mindennapokban. A karantén ismételten csak megerősítette, hogy lehet, kell és jó dolog megtakarítani.

Tanulság a karantén pénzügyekből

A tanulság az, hogy rengeteg dologról le lehet mondani, ha muszáj, vagy ha úgy dönt az ember. Ha két hónapig kibírtad otthon úgy, hogy Zoomon tartottad a kapcsolatot az ismerőseiddel, akkor tényleg muszáj heti többször piára és bulira költeni a pénzed? Ha hetekig képes voltál főzni magadra, akkor meg kell venni a menzán az 1500 Ft-os ebédet? Biztosan neked is le kellett mondanod olyan dolgokról, amikről korábban azt gondoltad, hogy létszükségletek. Most pedig kiderült, hogy megvagy nélküle és igazából nem is hiányzott annyira, hogy ne lenne nélküle is teljes az életed. 

Most, hogy ismételten ki lehet mozdulni, fel kell tenned a következő kérdést magadnak. Visszaállsz a korábbi színvonalra és nem változtatsz semmin, vagy átgondolod, hogy mi az ami valóban fontos és csak arra fordítod a pénzedet? Ha például korábban sosem spóroltál, de most egy-két hónap alatt sikerült tízezreket félretenned, akkor gondold végig, hogy nem töltött-e el ez is jó érzéssel, nem lehet-e hasznos, ha van megtakarításod. Főleg, annak függvényében, hogy még mindig nem tudjuk mennyire fog fájni a válság és lehet jól jön ez a vésztartalék a következő időszakban. Nekem tudom, hogy örömet okozott látni, hogy a normál időszakhoz képest másfél-kétszer annyit sikerült félretennem az elmúlt 2 hónapban.

A megtakarításokról, pénzügyek kézbe vételéről írtunk már néhányszor, ezek a cikkek segíthetnek elindulni az úton, hogy kézbe vedd a kiadásaid és növeld a megtakarításaidat:

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).