Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Ezekért a célokért megéri megtakarítani

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

megtakarítási céljaink
6 fontos megtakarítási cél

Az előző cikkben beszéltünk arról, hogy pontosan mi is a megtakarítás: lemondani a jelenbeni fogyasztásról a jövőben elérhető célok érdekében. Na de mik ezek a célok, amikért megéri lemondani a jelenről? Nyilván mindenkinek vannak elképzelései a jövő kapcsán, de csak kevesen fektetik le pontosan mit akarnak elérni 1,3, 5, 10 vagy több év múlva. A célok ismerete pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy tudd, hogy haladsz a kitűzött úton. A következő táblázatban néhány gyakori megtakarítási célt és néhány alapvető ismertetőjegyével szedtem össze kedvcsinálóként:

Vésztartalék, hogy legyen mihez nyúlnod

A fenti célok fontossága sokszor magától értetődő, mégis érdemes elgondolkozni mit jelentenek ezek számunkra. Az első ilyen cél a vésztartalék (rainy day fund). Ez az a védvonal, ami kisegít ha rövid időre munka nélkül maradunk, vagy valamilyen hirtelen váratlan kiadás ér minket. Mértéke változó, általában ökölszabályként akkora összeggel érdemes számolni, amiből fél évig meg tudsz élni. Ha semmilyen megtakarításod nincs, érdemes ezt célként felvenni a listára. Megléte, személyes tapasztalat alapján, nagymértékben tudja javítani az ember biztonságérzetét, arról nem beszélve, hogy sokkal könnyebben vitézkedhetünk a munkahelyen is, ha nem azon múlik a jövő heti ebéd, hogy megjön-e a fizu.

Lakás, otthon

Magyarországon a saját tulajdonú ingatlanban lakók aránya 69% felett van. Lehet tehát vitákat és számításokat végezni mi jobb saját lakás vagy bérlés, de nálunk még ma is kulturális alapvetés a saját ingatlanra törekvés. Ez a cél elsőre ijesztő cél lehet, ha nincs mögötted szülői támogatás és nulláról indulsz lehetetlennek tűnhet egy lakásra valót összeszedni, pláne a manapság növekvő ingatlanárak mellett. Ez az a pont, ahol legtöbbünk valószínűleg hitelre szorul, de ehhez is kell egy jelentős önrész, és minél nagyobb ez az önrész, annál kedvezőbb lehet a helyzeted. De ez is csak egy olyan cél, mint a többi és ha el akarod érni tenned kell érte. Le kell fektetni hova akarsz eljutni, majd szépen apró lépésekkel, forintról-forintra megtakarítani a szükséges pénzt (és ilyen időtávon már befektetni).

Egyszeri nagyobb kiadások

Érdemes előre tervezni egyszeri nagyobb kiadásokra is. Ha hitelből veszed a TV-t, finanszírozod a nyaralást, részletre a telefont vagy fizeted az autódat, akkor nem csak a kiadást kell fizetned, de a türelmetlenség árát is, népszerű nevén a kamatot. A tervezés és türelem nem csak „olcsóbbá” teszi a vásárlást, de sok esetben mire összegyűlne a pénz rájössz, hogy kevesebbel is beéred. Én legalábbis már háromszor gyűjtöttem össze az új laptop árát és mindig rájöttem, hogy igazából a régi is teljesen megfelel csak hirtelen felindulásból akartam vásárolni.

Család és utódok

Magyarországon kevésbé elterjedt a gyerekek oktatására való tervezett megtakarítás. A (felső)oktatás átalakulásával nálunk is egyre fontos lesz végiggondolni, hogy miből fogja a gyerekei tanítatását finanszírozni az ember. Vannak olyanok is, akiket motivál, hogy hagyjanak maguk után valamit, ne csak életükben, de utána is segítsék családjukat. Az örökség, mint cél azt szolgálja, hogy a következő generációk élete könnyebb legyen a megtakarítóénál.

Öngondoskodás

A nyugdíj még olyan témakör, ami előbb utóbb legtöbbünket utoléri. Az öngondoskodás a mai generációk számára már nem lehetőség, hanem elvárás. A jelenlegi nyugdíjrendszerünk jó eséllyel maximum a létminimumot fogja fedezni, hacsak nem lesz valamilyen drasztikus változás, de ki akarja életének utolsó 15-20 évét a csodára bízni?

Szóval, ha nem akarunk öreg korunkra jobb híján parizeren és szárazkiflin élni előre kell gondolkozunk és gondoskodunk arról, hogy idős korunkban is emberhez méltó körülmények között tudjunk élni. Továbbá, nyugaton egyre elterjedtebb a FIRE (Financial Independence, Retire Early) mozgalom, amelynek követői 10-20 év munkaviszony után (vagy kevesebb) a megtakarított tőkéjükből finanszírozzák a korai „nyugdíjba” vonulásukat. Sokak számára vonzó, hogy ne kelljen 60-70 éves korukig a munka világában maradniuk, de ennek feltétele a magas (esetenként extrém) szintű megtakarítások felhalmozása.

Miért legyenek megtakarítási céljaid?

Nehéz előrehaladni az életben, ha nem tudjuk merre az előre. Így van ez a pénzügyekkel is, ezért ha kijelölünk magunknak valamilyen megtakarítási célt, akkor nagyobb eséllyel tesszük félre a pénzünket hónapról hónapra. Ha eddig nem tetted, akkor tűzz ki most egy célt, lehet egy rövid és egy hosszú távú is és láss neki az elérésének:

Nézd meg mennyi pénzed van jelenleg (pénztárcádban, bankszámládon), fogd meg 5-10%-át (vagy amennyit tudsz, ha ez 1 000 Ft, akkor 1 000 Ft-ot) és tedd félre. Elutalhatod egy külön számlára, amihez kevésbé könnyen férsz hozzá (a megtakarítási számlákról a jövőben fogunk írni) vagy beteheted egy borítékba a szekrény tetején, esetleg klasszikus malacperselyt is használhatsz, a módszer jelenleg mindegy, persze fontos, hogy ne csak a párnacihában gyűjtsd hosszú távon a pénzed, hanem dolgozzon is érted.  Ha megtetted gratulálok, elindultál az első megtakarítási célod felé.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).