fbpx

Ezekért a célokért megéri megtakarítani

megtakarítási céljaink
6 fontos megtakarítási cél

Az előző cikkben beszéltünk arról, hogy pontosan mi is a megtakarítás: lemondani a jelenbeni fogyasztásról a jövőben elérhető célok érdekében. Na de mik ezek a célok, amikért megéri lemondani a jelenről? Nyilván mindenkinek vannak elképzelései a jövő kapcsán, de csak kevesen fektetik le pontosan mit akarnak elérni 1,3, 5, 10 vagy több év múlva. A célok ismerete pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy tudd, hogy haladsz a kitűzött úton. A következő táblázatban néhány gyakori megtakarítási célt és néhány alapvető ismertetőjegyével szedtem össze kedvcsinálóként:

Vésztartalék, hogy legyen mihez nyúlnod

A fenti célok fontossága sokszor magától értetődő, mégis érdemes elgondolkozni mit jelentenek ezek számunkra. Az első ilyen cél a vésztartalék (rainy day fund). Ez az a védvonal, ami kisegít ha rövid időre munka nélkül maradunk, vagy valamilyen hirtelen váratlan kiadás ér minket. Mértéke változó, általában ökölszabályként akkora összeggel érdemes számolni, amiből fél évig meg tudsz élni. Ha semmilyen megtakarításod nincs, érdemes ezt célként felvenni a listára. Megléte, személyes tapasztalat alapján, nagymértékben tudja javítani az ember biztonságérzetét, arról nem beszélve, hogy sokkal könnyebben vitézkedhetünk a munkahelyen is, ha nem azon múlik a jövő heti ebéd, hogy megjön-e a fizu.

Lakás, otthon

Magyarországon a saját tulajdonú ingatlanban lakók aránya 69% felett van. Lehet tehát vitákat és számításokat végezni mi jobb saját lakás vagy bérlés, de nálunk még ma is kulturális alapvetés a saját ingatlanra törekvés. Ez a cél elsőre ijesztő cél lehet, ha nincs mögötted szülői támogatás és nulláról indulsz lehetetlennek tűnhet egy lakásra valót összeszedni, pláne a manapság növekvő ingatlanárak mellett. Ez az a pont, ahol legtöbbünk valószínűleg hitelre szorul, de ehhez is kell egy jelentős önrész, és minél nagyobb ez az önrész, annál kedvezőbb lehet a helyzeted. De ez is csak egy olyan cél, mint a többi és ha el akarod érni tenned kell érte. Le kell fektetni hova akarsz eljutni, majd szépen apró lépésekkel, forintról-forintra megtakarítani a szükséges pénzt (és ilyen időtávon már befektetni).

Egyszeri nagyobb kiadások

Érdemes előre tervezni egyszeri nagyobb kiadásokra is. Ha hitelből veszed a TV-t, finanszírozod a nyaralást, részletre a telefont vagy fizeted az autódat, akkor nem csak a kiadást kell fizetned, de a türelmetlenség árát is, népszerű nevén a kamatot. A tervezés és türelem nem csak „olcsóbbá” teszi a vásárlást, de sok esetben mire összegyűlne a pénz rájössz, hogy kevesebbel is beéred. Én legalábbis már háromszor gyűjtöttem össze az új laptop árát és mindig rájöttem, hogy igazából a régi is teljesen megfelel csak hirtelen felindulásból akartam vásárolni.

Család és utódok

Magyarországon kevésbé elterjedt a gyerekek oktatására való tervezett megtakarítás. A (felső)oktatás átalakulásával nálunk is egyre fontos lesz végiggondolni, hogy miből fogja a gyerekei tanítatását finanszírozni az ember. Vannak olyanok is, akiket motivál, hogy hagyjanak maguk után valamit, ne csak életükben, de utána is segítsék családjukat. Az örökség, mint cél azt szolgálja, hogy a következő generációk élete könnyebb legyen a megtakarítóénál.

Öngondoskodás

A nyugdíj még olyan témakör, ami előbb utóbb legtöbbünket utoléri. Az öngondoskodás a mai generációk számára már nem lehetőség, hanem elvárás. A jelenlegi nyugdíjrendszerünk jó eséllyel maximum a létminimumot fogja fedezni, hacsak nem lesz valamilyen drasztikus változás, de ki akarja életének utolsó 15-20 évét a csodára bízni?

Szóval, ha nem akarunk öreg korunkra jobb híján parizeren és szárazkiflin élni előre kell gondolkozunk és gondoskodunk arról, hogy idős korunkban is emberhez méltó körülmények között tudjunk élni. Továbbá, nyugaton egyre elterjedtebb a FIRE (Financial Independence, Retire Early) mozgalom, amelynek követői 10-20 év munkaviszony után (vagy kevesebb) a megtakarított tőkéjükből finanszírozzák a korai „nyugdíjba” vonulásukat. Sokak számára vonzó, hogy ne kelljen 60-70 éves korukig a munka világában maradniuk, de ennek feltétele a magas (esetenként extrém) szintű megtakarítások felhalmozása.

Miért legyenek megtakarítási céljaid?

Nehéz előrehaladni az életben, ha nem tudjuk merre az előre. Így van ez a pénzügyekkel is, ezért ha kijelölünk magunknak valamilyen megtakarítási célt, akkor nagyobb eséllyel tesszük félre a pénzünket hónapról hónapra. Ha eddig nem tetted, akkor tűzz ki most egy célt, lehet egy rövid és egy hosszú távú is és láss neki az elérésének:

Nézd meg mennyi pénzed van jelenleg (pénztárcádban, bankszámládon), fogd meg 5-10%-át (vagy amennyit tudsz, ha ez 1 000 Ft, akkor 1 000 Ft-ot) és tedd félre. Elutalhatod egy külön számlára, amihez kevésbé könnyen férsz hozzá (a megtakarítási számlákról a jövőben fogunk írni) vagy beteheted egy borítékba a szekrény tetején, esetleg klasszikus malacperselyt is használhatsz, a módszer jelenleg mindegy, persze fontos, hogy ne csak a párnacihában gyűjtsd hosszú távon a pénzed, hanem dolgozzon is érted.  Ha megtetted gratulálok, elindultál az első megtakarítási célod felé.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).