Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Megvan a győztes magyar állampapír? Úgy tűnik…

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Állampapír győztes PMÁP (1)

Mindenki próbálja megtakarításainak a legjobban kamatozó befektetést megtalálni. Korábbi „az állampapíron túl” cikkemben már bemutattam, hogy jelenleg a magyar állampapíroknál nincs jobb alternatíva 1 – 2 éves időtávon.

Az elmúlt 1 évben három állampapír típus (DKJ, BMÁP, PMÁP) versenyzett az első helyért. Sok minden történt az elmúlt egy hónapban, amelyek alapján egyértelműen kezd kirajzolódni, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) lesz a kamatverseny nyertese.

2 órás gyorstalpaló tréning, ahol megtanulod magad kezelni a pénzed

 • Vagyonépítés – megtakarítás automatizálása és pénzügyi célokra való felkészülés (gyerek, nyugdíj)
 • Befektetés – megtanulod, hogy miként védd meg a pénzed az inflációval szemben (állampapír, ETF stb.)
 • Pénzügyi alapok– megtudsz mindent, ami ahhoz kell, hogy JÓL kezeld a pénzed

Megmutatom ezeket a változásokat és, hogy hogyan vezettek oda, hogy a PMÁP a legjobb.

DKJ hozamok zuhannak

1 hónapja a DKJ hozamok még 14 százalék körül voltak, ma már a 10 százalékot sem érik el a legtöbb sorozatnál.

A hatalmas esés mögött a július 1-én bevezetett új szabályok állnak. Egyrészt a kötvény- és részvényalapokban minimum 60 százaléknak kell lennie az értékapapíroknak, így a befektetési intézmények kevésbé kockázatos portfóliói csak a magyar állampapírok vételével tudják ezt elérni. Másrészt ott az új szocho, amelyet a kamatjövedelmek után kell fizetni, amely a lakossági befektetőket is sokkal inkább az állampapírba tereli a banki betétekkel szemben. Ez a két tényező felelős a kereslet hirtelen megnövekedéséért és a hozamok csökkenéséért.

Akik már korábban bevásároltak Diszkont Kincstárjegyből magasabb hozamszinteken, azokat nem érinti a változás, viszont azok, akik most akarnak vásárolni, már csak alacsonyabb kamatok mellett tudják ezt megtenni.

Közvetett hatás, hogyha a Diszkont Kincstárjegyek hozama csökken, akkor a Bónusz Magyar Állampapír hozamának csökkenése is kódolva van.

BMÁP hozama szintén zuhan

A jelenleg 2026/O sorozatú Bónusz Magyar Állampapír nagyon népszerű volt az elmúlt időszakban, mivel 15,9 százalékos éves kamata verte a jelenlegi PMÁP 2031/I 15,5 százalékos kamatát, ráadásul itt 3 havonta van kifizetés, tehát ha te ezt visszaforgatva újabb BMÁP-ot veszel, akkor kamatos kamatban még többet érhetsz el a 15,9 százaléknál.

Ez megváltozik július 21-től, ugyanis már megvolt az a négy Diszkont Kincstárjegy aukció, amelyek hozamának átlagából számolják ki a BMÁP következő kamatperiódusra vonatkozó kamatát. Az aukciók hozamának átlaga 10,92 százalék, amelyre rájön a BMÁP 1 százalékos kamatprémiuma, így eredményezve 11,92 százalék kamatot. Egyébként az állampapír kalkulátor már ezzel számol.

Ez 3,98 százalékkal kevesebb, mint az előző periódus kamata és jócskán elmarad a PMÁP 15,5 százalékos kamatától.

Futottak még kategória. Így áll a többi lakossági állampapír

Csak, hogy lásd a teljes képet, kigyűjtöttem a többi lakossági magyar állampapír mekkora hozamot biztosít következő 1 évben.

Fun fact: Májusi adatok alapján a PMÁP után a MÁP Pluszban van a legtöbb pénz. Tekintve, hogy 5 éves tartás mellett is csupán átlag 4,95 százalék éves hozam érhető el vele és, hogy jelenleg 20 százalék az infláció, ez nem sokkal jobb, mintha csak a bankszámlán tartanák a pénzt. Érdemes csekkolni, hogy nem-e porosodik valahol egy kis MÁP Plusz és leváltani.

Akárhogy is nézem, ezek az állampapírok csak azoknak alternatíva, akik tényleg csak 1 éves időtávon gondolkodnak és félnek a PMÁP visszaváltási díjának változásától és, hogy ezzel beleragadnak hosszútávra, illetve azoknak, akik fizikai formában szeretnék megvásárolni, mert nem komfortosak a digitális megoldásokkal.

Bár szerintem ez túl nagy ár a kényelemért, ezért senkinek nem javaslom…

Kiütéssel győzött: Prémium Magyar Állampapír

Ha az összes alternatívát nézem, akkor kamatok alapján a következő sorrend alakult ki.

Jól látható, hogy a PMÁP már most elhúzott és meglepődnék, ha a következő 2 évben bárki letaszítaná a trónról.

Már csak azért is, mert az idei átlag inflációt nagy valószínűséggel belőhetjük  17 és 19 százalék közé, így jövőre akár 20 százalékig is nőhet a kamata az 1 százalékos kamatprémiummal.

Tehát miközben elkezd csökkenni az infláció, amivel a jegybank elkezdheti csökkenteni az alapkamatot, ami további hozam eséseket eredményez DKJ-ban és BMÁP-ban, emiatt az olló egyre inkább elkezd kinyílni a PMÁP javára.

Mert a PMÁP mindig 1 – 1,5 év késéssel követi le az inflációt. Ez tavaly év közepén még hátránya volt, de ahogy egy éve megírtam, ez a hátrány hamar előnnyé válhat, amikor elkezd csökkeni az infláció. Úgy tűnik ez a folyamat elkezdődött.

Mi a teendő most?

A 8 éves PMÁP rövidtávon is alternatíva, hiszen az 1 százalékos visszaváltási költség mellett is jobb a hozama rövidebb távon is, mint a többi állampapírnak. Persze a visszaváltási költség nincs kőbe vésve és bármikor változhat, de nem gondolnám ésszerűnek ennek drasztikus megemelését. Bár az is tény, hogy sok ésszerűtlenséget láttunk már, így ha nagyon pici is, de kockázat.

Ha ezen túl tudsz lendülni, akkor érdemes lehet mérlegelni a rosszabb kamatozású állampapírok cseréjét PMÁP-ra.

A döntés mindig a tied, ahogy a felelősség is. Én csak az információt szállítom.

Hamarosan tartok egy 2 órás online előadást arról, hogy milyen befektetésekkel tudod megvédeni a pénzed az inflációval szemben, mikre figyelj, amikor valaki pénzügyi terméket ajánl és, hogy hogyan építs vagyont vagy képezz megtakarítást nyugdíjadra, gyermekednek stb. Szóval csupa olyan dologról, amelyet már jó lett volna az iskolában megtanulni.

Borítókép forrás: canva.com

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

8 Responses

 1. Szeretném kikérni véleményét a 2025/N Bónusz Állampapírról.

  1. 2025/N Bónusz Állampapírnak június 30.-án volt a kamatforduló, amely azóta 13,92 százalék éves kamatot fizet. Ez is már jóval elmarad a jelenlegi PMÁP 2031/I éves 15,5 százalék kamatától.

 2. Kedves Dániel,
  Van tudomása, hogy ez a magas kamat ígéret mögött, milyen biztosítékok állhatnak?
  Üdvözlettel,
  Szilvia

 3. Kedves Dániel!

  Mi történik a PMÁP-al, ha a lejárat előtt, illetve ha a kamatfizetési évforduló előtt eladom?
  Ilyenkor elveszik az addig felhalmozott kamat, vagy azt időarányosan megkapom?
  Illetve kell e rá SZJA illetve mostmár SZOCHO adókat fizetni, ha még nem járt le?

  Üdv. Horváth László

  1. Idő előtti eladás esetén a névértékből levonnak 1 százalék visszaváltási díjat, de időarányosan járni fog a hozam. Leegyszerűsítve a jelenleg PMÁP kamatnál 25. nap tartás után termeli ki az 1 százalékos visszaváltási díjat, így onnantól már csak pluszban lehetsz vele. Idő előtti eladás esetén sem kell adót fizetni.

 4. Sziasztok, akkor a 2024. máj 21-én lejáró periódusra időarányosan jár 14.99- 1%, ha eladnánk a „papírt”, azaz az első periódusra elérherő hozam 13,99% lesz?
  A 2. Periódusban ami lejár 2025. máj. 21- én a várható hozam az előrejelzések szerint 17,9 + 1% lesz?
  Ha ez így van, akkor a következő periódusra való tekintettel megéri megvenni a papírt attól függően, hogy mekkora diszkonttal lehet 8 évnél korábban eladni? A fehalmozott kamat fevétele után marad a névérték -1% mint forgalomképes érték? Azért fontos kérdés, mert a hírdetmény nem szabályozza a diszkont értékét. Ha az alternatív befektetések hozama magasabb lesz mint az infláció, illetve deflációba fordulunk, akkor nyilván a diszkontja megnő a papírnak.
  Mindezeket figyelembe véve szerintem is jelenleg a legjobb választás, ha a diszkont az eladáskor nem lesz nagyobb mint 1 %. Befeltetéseitekhez sok sikert kívánok! üdv Kulimár Miklós

 5. Kedves Dániel!
  Rengeteg bizonytalanság lengi körül az állampapír bizniszt. Legalábbis a sajtóban olyan hangok is hallhatóak, melyek a befektetett összegek zárolásáról, államcsőd esetén annak lefoglalásáról szólnak. Tudnál valami megnyugtatót mondani ezzel kapcsolatban? Ugyanis egy lakás árát szetetném állampapírba tenni, de teljesen elbizonytalanodtam. Ilyen gazdasági környezetben, nem sok bizalmam van ebben a kormányban.

  1. Kedves Jenő!
   Erről a témáról éppen nemrég írtam emailt hírlevél feliratkozóimnak, ahol összefoglaltam ezzel kapcsolatos gondolataimat. Alább bemásoltam a levél tartalmát (érdemes feliratkozni egyébként, mert sok mindenről ott írok)

   ——–
   „Vajon még mindig jó befektetés az állampapír?

   Ha hozam szempontjából nézem, akkor rövidtávon még mindig nincs jobb befektetési alternatíva, hasonló kockázat mellett. A Prémium Magyar Állampapír induló 15,5 százalékos hozamánál nehéz jobbat találni. Arról nem is beszélve, hogy az idei magas infláció miatt egyre biztosabb a jövőévi 20+ százalékos hozam. És jövőre már el tudom képzelni, hogy az infláció benézzen 10 százalék alá, így akár az infláció feletti hozam is egészen mutatós lehet.

   Kijelenthető, hogy mint befektetés, nagyon is megtérülő.

   De még mindig biztonságos?

   Amikor egy állam nem tudja kifizetni adósságait, vagyis azokat a befektetőket, akik megvették állampapírjait, akkor technikailag államcsődbe kerül. Jellemzően azok az országok szoktak államcsődöt jelenteni, amelyek devizában vannak eladósodva. Erre egyik legjobb példa Argentína, aki dollár adósságai miatt került ilyen helyzetbe már számtalanszor. Magyarország adósságának 75 százaléka forintban van, így emiatt nem kell aggódnunk, hiszen a legeslegrosszabb esetben ott a jegybank, aki korlátlanul tud saját valutát nyomtatni. Az már egy másik kérdés, hogy ebben az esetben mit fog érni az a forint, amit visszakapsz. De szerencsére még ettől is messze vagyunk, hiszen az állampapírokra jelenleg is túlkereslet van.

   Tehát, ha az a kérdés, hogy tartanék-e állampapírt továbbra is, akkor a válaszom egyértelmű igen. Még mindig rosszabb, ha csak a bankszámlán tartanám vagy elverném az egészet.

   Hogy tartanám-e minden megtakarításomat állampapírban? Egyértelműen nem.

   Ugyanis a befektetés egyik alapszabálya, hogy diverzifikálj! Avagy ne tartsd minden tojásodat egy kosárban.

   Akármennyire is vonzóak kishazánk állampapír hozamai, nem hagyhatod figyelmen kívül, hogy egy olyan kis ország értékpapírjába fektetsz, amely csupán világunk 53. legnagyobb gazdasága és a fejlődő országok államkötvényei között is csupán 3,3 százalékos súllyal bír. Tehát csepp vagyunk a tengerben.

   Ezért érdemes hosszútávon olyan portfólióban gondolkodni, amelyek a világ többi gazdaságának teljesítményéből is profitálni tudsz.

   Ezzel tudod leginkább biztosítani megtakarításaid biztonságát.

   ——

   Tanácsadásokon is mindig azt javaslom, hogy csak akkor fektessünk be bármibe, ha azzal érzelmileg is rendben vagyunk. Hiába jó döntés valami racionálisan, ha utána álmatlanul forgolódsz az ágyban a döntésedtől. A pénznek jobbá kell tennie az életed és nem fordítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).