fbpx

Mennyit spórolsz, ha a Revolutnál váltod a pénzedet

Válts pénzt Revoluttal

Az elmúlt néhány hétben bejárta a netet, hogy elindította a Revolut a forintos számláját és így egy lépéssel közelebb kerültünk a digitális bankoláshoz. Ugorva a felhajtásra és számolva a nyári külföldi nyaralásommal, rögtön nyitottam is egy számlát.

A tapasztalataim eddig pozitívak, a számlafeltöltés valóban gyors, a kártya egy héten belül megérkezett – ráadásul egy igazán szép dobozban –, és a pénzváltás tényleg egyszerű és olcsó. Ugyanakkor, felmerült bennem a kérdés, hogy mennyit is nyer az ember azon, ha nyaralását a revolutos kártyájával fizeti és nem itthoni kártyáját használja, vagy nem valutaváltó szolgáltatásait veszi igénybe.

 A versenytársak

Az összehasonlításba magyar bankokat (OTP, K&H, CIB, Gránit, Magnet, Unicredit, Raiffeisen, TakarékBank, Budapest Bank), a VISA-t (mert Visa kártya esetén maga a Visa vált, nem pedig a bank) és a Transferwiset is belevettem, hiszen finctech versenytársa a Revolutnak. Egy átlagos valutaváltói árfolyamot is feltüntettem, de ezzel nehezebb számolni, mivel az online elérhető adatok kevésbé megbízhatóak, valamint ennél egy 6000 Ft-os kezelési költséget (ilyen nagyságrendben általánosan felszámolnak a valutaváltók kezelési költséget) is hozzáadtam a végeredményhez.

Csak és kizárólag az árfolyamkülönbözetet néztem, semmit egyéb díjat, költséget, stb. nem vettem figyelembe (kivéve valutaváltó kezelési költség), mivel a Revolut hét közben költségmentesen vált és a számlavezetésért sem kell fizetni, valamint még 200 EUR összegig készpénzt is tudsz ingyen felvenni, így ha bármelyik bank egyéb költséget felszámol az csak tovább billenti a mérleg nyelvét a Revolut irányába. Az adatokat a bankok honlapjáról gyűjtöttem, ha esetleg észrevesztek benne hibát jelezzétek.

A nyaralás

Idén nyáron egy hetes két fős berlini kirándulásra megyek, ennek a tervezett (vagy ahol már konkrét összeget is tudok, ott azzal számoltam) költségei a következők:

Német nyaralás költségei

Tudom, hogy nem számít olcsónak ez a nyaralás és sok ponton lehetne spórolni, ha akarnék. Kezdve ott, hogy miért is Németországba megyünk, amikor vannak olcsóbb lehetőségek is, vagy miért ilyen drága a szállás, itt is lehetett volna faragni, ha lejjebb adjuk az igényeinket. Megvannak a miértek, amik (legalábbis számomra) igazolják ennek a nyaralásnak a létjogosultságát és ha már így alakult, akkor legalább jó apropót szolgáltat a Revolut letesztelésére.  

Mennyit nyersz a Revoluton

Az összehasonlításban azt nézem meg, hogy mennyibe kerülne a nyaralás, ha a különböző bankok, szolgáltatók átváltási árfolyamán költeném el az összes pénzem, az árfolyamot 2019. június 11-vel számoltam, a végeredményt pedig kivontam a Revolutos eredményből, így kaptam a következő ábrát:

Ábra: Mennyivel kerül többe, ha nem a Revolutnál váltod át a pénzed?

Az eredmények alapján egyedül a Transferwise biztosít jobb átváltási arányt, mint a Revolut (ha valóban a honlapjukon közzétett árfolyamon váltanak), vele 900 Ft-ot nyertünk volna, ez kb. 0,19%-kal jobb, mint ha Revolutot használunk (a százalékos értékek úgy jöttek ki, hogy vettem a Revolutos és az érintett szolgáltató eredményét, majd ezt arányosítottam a Revolutos értékhez, példa: Revoluttal  487 133,39 Ft-ba kerülne a nyaralás, Transferwise-zal 909,98 forinttal olcsóbb, így 909,98/487 133,39=0,19%) . Jó eredményt ért még el a VISA is, kb. 100 Ft volt a különbség mindössze. Így, ha VISA kártyád van, érdemes kideríteni, hogy pontosan ki vált neked.

Közepesen teljesített a K&H (0,39%), a Gránit Bank (0,55%) és Budapest Bank (0,74%), itt már néhány ezer forintot nyertünk volna, ha a Revolutot használjuk. Míg a TakarékBank (0,97%), Raiffeisen (0,98%) és OTP (1,19%) a futottak még kategóriába kerültek, egy 500 000 Ft körül alakuló nyaralás esetén itt már 5-6 ezer forinttal jártunk rosszabbul, ha őket használtuk. Végül a legrosszabbul teljesítők csoportjába került a CIB (1,62%), a Magnet (1,80%), egy „mezei valutaváltó” (1,90%) és az Unicredit (2,19%) is. Ebben a csoportban már 8-10 ezer forint a veszteségünk, mert nem használtuk az egyébként ingyenesen elérhető revolutos lehetőséget.

Konklúzió

Egy fél milliós nyaralás esetén maximum 10 ezer forintot nyerhetünk a Revoluttal. Csak ennyiért valószínűleg kevesen kezdenék el használni. Persze, ott van a kiváló applikáció, az elérhető biztosítások lehetősége, a biztonság, hogy ha elhagyjuk a kártyát, másodperceken belül le tudjuk tiltani az appban és az, hogy részesei lehetünk a digitális bankolás új szakaszának, de ezek önmagukban kevesek lennének ahhoz, hogy a Revolut megnyerje magának az embert.

Ugyanakkor, a Revolut nem csak egynyári kaland, több utazás alkalmával is használhatjuk, így az előnyök halmozódnak és sok kicsi ugyebár sokra megy. Ráadásul valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy külföldről rendelek dolgokat, ilyen vásárlások alkalmával is gyakran kényszerülünk pénzváltásra. Minden ilyen alkalom jó lehetőség a Revolutnak, hogy csillogjon. Ha tehát szoktál külföldön nyaralni, esetleg Erasmusra mész, vagy rendelsz dolgokat külföldről, veszel játékokat online, mindenképpen megéri elkezdeni a Revolutot használni. Nem beszélve arról, ha nem forintban kapod a fizetésed, akkor szintén nem kérdés, megéri-e. Továbbá, 0,5%-os költségmegtakarítás sokat számít, ha mondjuk a megtakarításaidat akarod valamilyen valutában befektetni, néhány millió forint esetén nem aprópénzről beszélünk. A Revolut használata semmilyen költséggel nem jár (csak figyelj oda, hogy kártyával is fel tudod tölteni a számlád, így nem terheli külföldi átutalási díj a tranzakciót), így ha nem használod, lényegében pénzt hagysz az asztalon.

Ha úgy döntöttél, hogy spórolni szeretnél a devizaváltásokon és a készpénzfelvételeken, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni és megrendelni az ingyenes Revolut kártyát.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).