Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mennyit spórolsz, ha a Revolutnál váltod a pénzedet

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Válts pénzt Revoluttal

Az elmúlt néhány hétben bejárta a netet, hogy elindította a Revolut a forintos számláját és így egy lépéssel közelebb kerültünk a digitális bankoláshoz. Ugorva a felhajtásra és számolva a nyári külföldi nyaralásommal, rögtön nyitottam is egy számlát.

A tapasztalataim eddig pozitívak, a számlafeltöltés valóban gyors, a kártya egy héten belül megérkezett – ráadásul egy igazán szép dobozban –, és a pénzváltás tényleg egyszerű és olcsó. Ugyanakkor, felmerült bennem a kérdés, hogy mennyit is nyer az ember azon, ha nyaralását a revolutos kártyájával fizeti és nem itthoni kártyáját használja, vagy nem valutaváltó szolgáltatásait veszi igénybe.

 A versenytársak

Az összehasonlításba magyar bankokat (OTP, K&H, CIB, Gránit, Magnet, Unicredit, Raiffeisen, TakarékBank, Budapest Bank), a VISA-t (mert Visa kártya esetén maga a Visa vált, nem pedig a bank) és a Transferwiset is belevettem, hiszen finctech versenytársa a Revolutnak. Egy átlagos valutaváltói árfolyamot is feltüntettem, de ezzel nehezebb számolni, mivel az online elérhető adatok kevésbé megbízhatóak, valamint ennél egy 6000 Ft-os kezelési költséget (ilyen nagyságrendben általánosan felszámolnak a valutaváltók kezelési költséget) is hozzáadtam a végeredményhez.

Csak és kizárólag az árfolyamkülönbözetet néztem, semmit egyéb díjat, költséget, stb. nem vettem figyelembe (kivéve valutaváltó kezelési költség), mivel a Revolut hét közben költségmentesen vált és a számlavezetésért sem kell fizetni, valamint még 200 EUR összegig készpénzt is tudsz ingyen felvenni, így ha bármelyik bank egyéb költséget felszámol az csak tovább billenti a mérleg nyelvét a Revolut irányába. Az adatokat a bankok honlapjáról gyűjtöttem, ha esetleg észrevesztek benne hibát jelezzétek.

A nyaralás

Idén nyáron egy hetes két fős berlini kirándulásra megyek, ennek a tervezett (vagy ahol már konkrét összeget is tudok, ott azzal számoltam) költségei a következők:

Német nyaralás költségei

Tudom, hogy nem számít olcsónak ez a nyaralás és sok ponton lehetne spórolni, ha akarnék. Kezdve ott, hogy miért is Németországba megyünk, amikor vannak olcsóbb lehetőségek is, vagy miért ilyen drága a szállás, itt is lehetett volna faragni, ha lejjebb adjuk az igényeinket. Megvannak a miértek, amik (legalábbis számomra) igazolják ennek a nyaralásnak a létjogosultságát és ha már így alakult, akkor legalább jó apropót szolgáltat a Revolut letesztelésére.  

Mennyit nyersz a Revoluton

Az összehasonlításban azt nézem meg, hogy mennyibe kerülne a nyaralás, ha a különböző bankok, szolgáltatók átváltási árfolyamán költeném el az összes pénzem, az árfolyamot 2019. június 11-vel számoltam, a végeredményt pedig kivontam a Revolutos eredményből, így kaptam a következő ábrát:

Ábra: Mennyivel kerül többe, ha nem a Revolutnál váltod át a pénzed?

Az eredmények alapján egyedül a Transferwise biztosít jobb átváltási arányt, mint a Revolut (ha valóban a honlapjukon közzétett árfolyamon váltanak), vele 900 Ft-ot nyertünk volna, ez kb. 0,19%-kal jobb, mint ha Revolutot használunk (a százalékos értékek úgy jöttek ki, hogy vettem a Revolutos és az érintett szolgáltató eredményét, majd ezt arányosítottam a Revolutos értékhez, példa: Revoluttal  487 133,39 Ft-ba kerülne a nyaralás, Transferwise-zal 909,98 forinttal olcsóbb, így 909,98/487 133,39=0,19%) . Jó eredményt ért még el a VISA is, kb. 100 Ft volt a különbség mindössze. Így, ha VISA kártyád van, érdemes kideríteni, hogy pontosan ki vált neked.

Közepesen teljesített a K&H (0,39%), a Gránit Bank (0,55%) és Budapest Bank (0,74%), itt már néhány ezer forintot nyertünk volna, ha a Revolutot használjuk. Míg a TakarékBank (0,97%), Raiffeisen (0,98%) és OTP (1,19%) a futottak még kategóriába kerültek, egy 500 000 Ft körül alakuló nyaralás esetén itt már 5-6 ezer forinttal jártunk rosszabbul, ha őket használtuk. Végül a legrosszabbul teljesítők csoportjába került a CIB (1,62%), a Magnet (1,80%), egy „mezei valutaváltó” (1,90%) és az Unicredit (2,19%) is. Ebben a csoportban már 8-10 ezer forint a veszteségünk, mert nem használtuk az egyébként ingyenesen elérhető revolutos lehetőséget.

Konklúzió

Egy fél milliós nyaralás esetén maximum 10 ezer forintot nyerhetünk a Revoluttal. Csak ennyiért valószínűleg kevesen kezdenék el használni. Persze, ott van a kiváló applikáció, az elérhető biztosítások lehetősége, a biztonság, hogy ha elhagyjuk a kártyát, másodperceken belül le tudjuk tiltani az appban és az, hogy részesei lehetünk a digitális bankolás új szakaszának, de ezek önmagukban kevesek lennének ahhoz, hogy a Revolut megnyerje magának az embert.

Ugyanakkor, a Revolut nem csak egynyári kaland, több utazás alkalmával is használhatjuk, így az előnyök halmozódnak és sok kicsi ugyebár sokra megy. Ráadásul valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy külföldről rendelek dolgokat, ilyen vásárlások alkalmával is gyakran kényszerülünk pénzváltásra. Minden ilyen alkalom jó lehetőség a Revolutnak, hogy csillogjon. Ha tehát szoktál külföldön nyaralni, esetleg Erasmusra mész, vagy rendelsz dolgokat külföldről, veszel játékokat online, mindenképpen megéri elkezdeni a Revolutot használni. Nem beszélve arról, ha nem forintban kapod a fizetésed, akkor szintén nem kérdés, megéri-e. Továbbá, 0,5%-os költségmegtakarítás sokat számít, ha mondjuk a megtakarításaidat akarod valamilyen valutában befektetni, néhány millió forint esetén nem aprópénzről beszélünk. A Revolut használata semmilyen költséggel nem jár (csak figyelj oda, hogy kártyával is fel tudod tölteni a számlád, így nem terheli külföldi átutalási díj a tranzakciót), így ha nem használod, lényegében pénzt hagysz az asztalon.

Ha úgy döntöttél, hogy spórolni szeretnél a devizaváltásokon és a készpénzfelvételeken, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni és megrendelni az ingyenes Revolut kártyát.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).