Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mibe fektessek pénzt?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

befektetes mikor mibe

Mibe fektessek pénzt? Tesszük fel magunknak a kérdést, ha rendelkezünk egy kis tartalékkal. Most, hogy a tőzsde rég nem látott eséseket produkál vannak akik arra gondolnak, hogy érdemes lenne beszállni. Akkor is, ha korábban sosem rendelkeztek részvényekkel. Ez lehet teljesen nyerő, de teljesen bukó stratégiai is. Minden attól függ, hogy milyen időtávra tervezel és mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. Megnéztük, hogy az egyes befektetési eszközök közül melyikben, milyen időtávban érdemes gondolkozni, illetve hogy mekkora vagyonnal lehet ilyen eszközökben gondolkodni. Ez a kérdés csak abban a szerencsés helyzetben lesz fontos számodra, ha megtakarításokkal rendelkezve várod a válságot. Sajnos, csak kevesen lesznek ilyenek.

Tervek, határidők, célok

Az életben minden attól függ, hogy mit akarunk elérni. A befektetésekkel sincs ez másként. A különböző céljainkhoz, különböző lehetséges időtávok tartoznak. Nagyon fontos, hogy tudjuk miért akarjuk befektetni a pénzünket, mert ez határozza meg, hogy milyen eszközöket érdemes számba venni. A befektetésekről szóló cikkünkben azt írtuk, hogy 10 év az az idő, aminél már nagybetűs BEFEKTETÉS-ről érdemes beszélni. Ez nem jelenti azt, hogy ha ennél rövidebb távra tervezünk, akkor hagyjuk a befőttesüvegben pihenni az egyre csak értékesebb forintjainkat.

Az első lépés tehát az, hogy meghatározod miért és mennyi idő múlva akarod élvezni a befektetéseid hozamát, illetve felhasználni a tőkét. Ez a jelenlegi válsághelyzetben sincs másként. Hiába esett nagyot a tőzsde és tűnik jó ötletnek most beszállni, ha néhány éve lakásra gyűjtesz és jövőre szükséged van a pénzre, akkor butaság most hazardírozni ezzel az összeggel. Ez még akkor is igaz, ha éppenséggel 1 év alatt visszamenne a tőzsde oda ahol év elején volt (ami lássuk be elég valószínűtlennek tűnik jelenleg).

Kockázat

Át kell gondolnod azt is, hogy mennyire vagy nyugodt típus, mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. A nagyobb kockázat klasszikusan nagyon hozammal is kecsegtet, viszont nagyobb az esélye annak is, hogy elveszted a pénzed egy részét, vagy akár egészét. Ha 10-20 éves időtávban gondolkozol a részvények nagyon jó befektetési lehetőséget jelentenek, de ha meglátod a 10-20-30%-os esést és megijedsz (azaz eladsz, nem pedig veszel,adott esetben), akkor valószínűleg jobb, ha a klasszikusabb eszközöknél maradsz, legalább addig amíg hozzá nem szoksz a kockázat gondolatához.

Összeg

Az sem mindegy mekkora összegről van szó, mert más és más élethelyzetben ugyanaz az összeg más és más kockázatot fog jelenteni számunkra. Nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy x összegig csak kötvény, x összeg felett ETF, y összeg után pedig csak ingatlan, mert minden élethelyzet más. Hozhatunk szabályokat, de önkényesek lesznek. Én például, ha már minden középtávú (5-10 év) célomat teljesítettem volna sem merném a tőzsdére vinni a megtakarításaim 100%-át, de még 90%-át sem. Nekem az ad majd egyszer megnyugvást, ha lesz néhány millió forint biztos megtakarításom (kötvény + vésztartalék) és csak utána kezdek indexkövető ETF-eket venni. De ez szinte biztosan szuboptimális megoldás hozam szempontjából, cserében nyugodtan fogok aludni. Te viszont lehet nem alszol nyugodtan, ha tudod, hogy sokkal többet is kereshetnél a pénzeden és csak a gyávaság tart vissza ettől.

Ha tudod mit csinálsz, akkor tégy belátásod szerint, valószínűleg nem fogunk tudni újat mondani. Ha nem vagy biztos magadban, nem érted a különböző termékeket, nem is akarod megérteni mi hogyan működik és ez az egész bonyolult számodra, akkor jobb ha a legegyszerűbb, legbiztonságosabb eszközöknél maradsz, legalább addig amíg lesz néhány millió forint befektetésed. Ami a jelen válsághelyzetben sokunk számára távolodó lehetőség sajnos.

Befektetések kategorizálva

A fentiek figyelembevételével kell értelmezni a lenti táblázatot. Egyrészt, nehéz egységesen azt mondani, hogy az ETF kevésbé kockázatos, mint az ingatlan, mert mondjuk feltörekvő piaci ETF-ek, vagy valamilyen egzotikus ETF esetén ez nem igaz. Átfogó kategóriákat vizsgáltunk, így teljesen egységes jellemzőket nehezen állíthatunk fel. A táblázat inkább arra szolgál, hogy irányba állítson, hogy miben érdemes gondolkoznod, nem pedig egy szigorúan betartandó szabályzatot nyújt.

Az, hogy mennyi pénz kell, pedig teljesen szubjektív, de én legalábbis ekkora összegek mellett mernék (vagy tudnék, ingatlan esetén) az egyes kategóriákban gondolkodni.

Befektetési eszköz Kockázat Időtáv Pénzmennyiség
Bankbetét alacsony rövid (<1 év) 1 Ft+
Állampapírok alacsony közép (1-5 év) 0 – 5 mFt
Kötvény közepes közép/hosszú 5 -10 mFt
ETF közepes hosszú (10+ év) 5 -10 mFt
Befektetési célú ingatlan közepes hosszú (10+ év) 10 -20 mFt
Befektetési Alapok közepes közép/hosszú 5-10 mFt
Egyedi részvények magas hosszú (10+ év) ami nem fáj, ha elbukod
Alternatív eszközök (kriptovaluták, gyűjtemények, stb.) magas hosszú (10+ év) ami nem fáj ha elbukod

Befektetési ökölszabályok

Talán, a legjobb tanács, hogy közepes kockázatú eszközökbe, csak olyan pénzt fektess, amire nincs szükséged az elkövetkező 10 évben, míg magas kockázatú eszközökbe csak annyit, ami nem fáj, ha elveszted. Ha 5 éven belül házat akarsz venni, ne tőzsdézz. Ha 20 év múlva ki akarod egészíteni a nyugdíjadat, akkor ne azzal a pénzzel fogadj a kriptocica árfolyamára. Ellenben, ha már annyi pénzed van, hogy kényelmesen ki tudod egészíteni a nyugdíjadat és az egyéb céljaidat is fedezik a kisebb kockázatú eszközeid, akkor nyugodtan vállalhatsz nagyobb kockázatot a maradék pénzeddel a nagyobb hozam reményében.

A kiindulóponthoz visszatérve. Az hogy válság van, az ezen nem változtat. Csak azért, mert valamilyen „szakértő” szerint most van jó beszálló pont a tőzsdébe, neked nem szabad letérned a céljaidhoz vezető útról. Ha a tőzsde eddig nem volt része a portfóliódnak, mert nem tudod vállalni a kockázatot, akkor szinte biztos, hogy a jelenlegi helyzet még kevésbé ideális számodra. Az, hogy visszaesés volt még nem jelenti azt, hogy innen csak felfelé vezet az út, ha most beszállsz és a következő 1 évben még 50%-kal esik a részvények ára (ami megtörténhet, sőt több is), akkor elvesztetted a pénzed felét, amire egyébként szükséged lett volna.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).