fbpx

Mikor költs többet!

Gyakran olvasok külföldi pénzügyi blogokat, hogy ezzel is nagyobb tudást szerezzek a témában, hiszen angolul végtelen mennyiségben találhatók cikkek az interneten. Néhány hónappal ezelőtt szembe jött ESI money egy írása, amelyben Ramit Sethi egy gondolatát fejtette ki. Ez egy olyan gondolat volt, amely kicsit megváltoztatta az eddigi hozzáállásomat a pénzügyeimmel kapcsolatban. Ezt szeretném veletek is megosztani, hátha a Ti életetek is többé teszi. Innen küldöm a virtuális pacsit a két szerzőnek.

Sokat írtam már arról, hogy miért érdemes spórolni és hogyan kontrolláld a kiadásaid. Ha igazi fekete öves karate mester vagy pénzügyeid kezelésében és álmodból felkeltve is összerakod a havi cash flow kimutatásod, akkor felléphetsz a következő szintre. A szintre, amikor meg kell tanulnod költeni.

Erre nem számítottál, mi? Egy bizonyos szintig hasznos az, hogy tudunk spórolni és növelni a megtakarításainkat. De amikor életünk már stabil anyagi keretek között működik, érdemes elgondolkodni azon, hogy bizonyos területeken elengedjük a gyeplőt és többet költsünk. Mert a pénz nem minden!

Az élet értelme

Az élet értelme nem a pénz. És nem is azok a tárgyak, amiket megtudok venni a felhalmozott pénzen. A számlámon felhalmozott összegtől nem lesz boldogabb az életem, ahogy a nagyobb háztól és újabb autótól sem.

A pénz megadja a biztonságot a nyugodt élethez, ami által több időt fordíthatok azokra a dolgokra, amelyek valóban fontosak számomra.

És hogy miket szeretek az életben?

  • Szeretek a párommal érdekes helyekre eljutni
  • Szeretek a családommal értékes időt eltölteni
  • Szeretek barátaimmal fallabdázni és folyamatosan fejleszteni a játékomat, hogy egyre technikásabban játsszak
  • Szeretek hosszú futásokra elmenni, amikor is annyira kikapcsolok, hogy 10 kilométer is csak egy röpke percnek tűnik (sajnos ez a ritkább…)

Költs ezekre sokat, minden másra minimálisat

Vannak területek, amelyekre észrevétlenül is sokat költünk. Köszönhetően a kiadásaim követésének, én például nemrégiben realizáltam, hogy a napi étkezésekre feleslegesen sokat költök. Elkényelmesedtem és a mindennapi ebédjeimet a munkahelyi étteremben veszem meg. Majd az irodai büfében leöblítem egy túlárazott kávéval és túrórudival. Ami alsó hangon 2000 forint naponta. És ezért még nem is kaptam gasztronómiai íz orgiát a számba.

Eközben, ha heti kétszer szánnék másfél órát az életemből arra, hogy egy egyszerű ételt összedobjak magamnak otthon, akkor kijönnék ennek a feléből is. Így megspórolva napi 1000 forintot, amit arra költhetek, amit igazán szeretek.

Közben ott van a fallabda, amit imádok. Semmi sem tud úgy kikapcsolni, mint egy menet, ahol úgy pattogok ide-oda, mint egy mérgezett egér. Mégis, mikor feljött annak gondolata, hogy esetleg oktatóhoz járjak ezzel fejlesztve játékomat, akkor mindig elhessegettem a gondolatot, mondván az túlságosan megnövelné a kiadásaimat. Pedig valójában az ára pont annyi, mint az irodai ebédjeim extra költsége egy héten.

Úgyhogy most elkezdtem főzni és bevinni a munkahelyemre az ételt. Ezzel megspórolva azt a pénzt, amit fallabda oktatóra tudok költeni. Az eredmény pedig egy sokkal kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet. A reggeli fallabda edzésem után a nap is sokkal energikusabban indul, így még a munkahelyi produktivitásom is nőtt.

És ez csak egy része az életemnek. Vajon mennyi olyan felesleges költésem lehet, amit átcsoportosítva azokra a dolgokra, amit szeretek sokkal boldogabb életet élhetek? És neked van ilyen?

Találd meg és kezdj el többet költeni

Most gondold végig, hogy mi az, ami téged boldoggá tesz az életben. Mi az a tevékenység, amit akkor is űznél, ha már nem lenne gondod a pénzre? Érdemes olyan dolgon gondolkodni, amit szeretsz és értelmet ad az életednek. Ha ez csak annyi, hogy egy kősziklát görgetsz fel egy dombra, hogy aztán leereszthesd, akkor legyen az. Lényeg, hogy TE értelmet láss benne.

Mely területeken tudsz kiteljesedni?

Most keress olyan kiadásokat, amik nem teszik az életed jobbá és tudnál faragni rajtuk.

Ez nem egyszerű feladat, hiszen nagy önismeret kell hozzá. Én is sokáig azt hittem, hogy a menő autó és luxus élet tesz majd boldoggá. Tévedtem…

Ha találtál ilyet, akkor oszd meg velünk kommentben vagy üzenetben. Hátha mi is tanulunk a példádból.

Számvető Logó transzparens PNG
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek