Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mikor költs többet!

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Mikor költs többet

Gyakran olvasok külföldi pénzügyi blogokat, hogy ezzel is nagyobb tudást szerezzek a témában, hiszen angolul végtelen mennyiségben találhatók cikkek az interneten. Néhány hónappal ezelőtt szembe jött ESI money egy írása, amelyben Ramit Sethi egy gondolatát fejtette ki. Ez egy olyan gondolat volt, amely kicsit megváltoztatta az eddigi hozzáállásomat a pénzügyeimmel kapcsolatban. Ezt szeretném veletek is megosztani, hátha a Ti életetek is többé teszi. Innen küldöm a virtuális pacsit a két szerzőnek.

Sokat írtam már arról, hogy miért érdemes spórolni és hogyan kontrolláld a kiadásaid. Ha igazi fekete öves karate mester vagy pénzügyeid kezelésében és álmodból felkeltve is összerakod a havi cash flow kimutatásod, akkor felléphetsz a következő szintre. A szintre, amikor meg kell tanulnod költeni.

Erre nem számítottál, mi? Egy bizonyos szintig hasznos az, hogy tudunk spórolni és növelni a megtakarításainkat. De amikor életünk már stabil anyagi keretek között működik, érdemes elgondolkodni azon, hogy bizonyos területeken elengedjük a gyeplőt és többet költsünk. Mert a pénz nem minden!

Az élet értelme

Az élet értelme nem a pénz. És nem is azok a tárgyak, amiket megtudok venni a felhalmozott pénzen. A számlámon felhalmozott összegtől nem lesz boldogabb az életem, ahogy a nagyobb háztól és újabb autótól sem.

A pénz megadja a biztonságot a nyugodt élethez, ami által több időt fordíthatok azokra a dolgokra, amelyek valóban fontosak számomra.

És hogy miket szeretek az életben?

  • Szeretek a párommal érdekes helyekre eljutni
  • Szeretek a családommal értékes időt eltölteni
  • Szeretek barátaimmal fallabdázni és folyamatosan fejleszteni a játékomat, hogy egyre technikásabban játsszak
  • Szeretek hosszú futásokra elmenni, amikor is annyira kikapcsolok, hogy 10 kilométer is csak egy röpke percnek tűnik (sajnos ez a ritkább…)

Költs ezekre sokat, minden másra minimálisat

Vannak területek, amelyekre észrevétlenül is sokat költünk. Köszönhetően a kiadásaim követésének, én például nemrégiben realizáltam, hogy a napi étkezésekre feleslegesen sokat költök. Elkényelmesedtem és a mindennapi ebédjeimet a munkahelyi étteremben veszem meg. Majd az irodai büfében leöblítem egy túlárazott kávéval és túrórudival. Ami alsó hangon 2000 forint naponta. És ezért még nem is kaptam gasztronómiai íz orgiát a számba.

Eközben, ha heti kétszer szánnék másfél órát az életemből arra, hogy egy egyszerű ételt összedobjak magamnak otthon, akkor kijönnék ennek a feléből is. Így megspórolva napi 1000 forintot, amit arra költhetek, amit igazán szeretek.

Közben ott van a fallabda, amit imádok. Semmi sem tud úgy kikapcsolni, mint egy menet, ahol úgy pattogok ide-oda, mint egy mérgezett egér. Mégis, mikor feljött annak gondolata, hogy esetleg oktatóhoz járjak ezzel fejlesztve játékomat, akkor mindig elhessegettem a gondolatot, mondván az túlságosan megnövelné a kiadásaimat. Pedig valójában az ára pont annyi, mint az irodai ebédjeim extra költsége egy héten.

Úgyhogy most elkezdtem főzni és bevinni a munkahelyemre az ételt. Ezzel megspórolva azt a pénzt, amit fallabda oktatóra tudok költeni. Az eredmény pedig egy sokkal kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet. A reggeli fallabda edzésem után a nap is sokkal energikusabban indul, így még a munkahelyi produktivitásom is nőtt.

És ez csak egy része az életemnek. Vajon mennyi olyan felesleges költésem lehet, amit átcsoportosítva azokra a dolgokra, amit szeretek sokkal boldogabb életet élhetek? És neked van ilyen?

Találd meg és kezdj el többet költeni

Most gondold végig, hogy mi az, ami téged boldoggá tesz az életben. Mi az a tevékenység, amit akkor is űznél, ha már nem lenne gondod a pénzre? Érdemes olyan dolgon gondolkodni, amit szeretsz és értelmet ad az életednek. Ha ez csak annyi, hogy egy kősziklát görgetsz fel egy dombra, hogy aztán leereszthesd, akkor legyen az. Lényeg, hogy TE értelmet láss benne.

Mely területeken tudsz kiteljesedni?

Most keress olyan kiadásokat, amik nem teszik az életed jobbá és tudnál faragni rajtuk.

Ez nem egyszerű feladat, hiszen nagy önismeret kell hozzá. Én is sokáig azt hittem, hogy a menő autó és luxus élet tesz majd boldoggá. Tévedtem…

Ha találtál ilyet, akkor oszd meg velünk kommentben vagy üzenetben. Hátha mi is tanulunk a példádból.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).