fbpx

Milyen ETF-et vegyél

Ha ezt a cikket olvasod, akkor már remélhetőleg tisztában vagy azzal, hogy mi az ETF. Ha ez még sincs így, akkor olvasd el az ETF bevezető cikkemet, hogy tisztába kerülj az alapokkal.

Itt már azoknak szeretnék segítőkezet nyújtani, akik ETF vásárlás mellett döntöttek, de még nem tudják, hogy milyet válasszanak. Van pár alapelv, amit érdemes átgondolnod, mielőtt megnyomod a vétel gombot.

Legyen befektetési stratégiád

Miért veszel ETF-et? Egyszerűen szeretnél egy jól diverzifikált portfoliót? Vagy talán csak konkrét ország vagy iparág teljesítményébe szeretnél befektetni? Tudd, hogy mi a célod a termék megvásárlásával, hogy a nehéz időkben is ki tudj tartani a stratégiád mellett.

Befektetési időtáv:

A stratégiához szorosan kapcsolódik a befektetési időtáv. Már többször is hangsúlyoztam, hogy ez a befektetési forma ideális lustáknak. Éppen ezért érdemes hosszútávra venni ezeket, hiszen a piacot úgysem tudod megverni. Nem kereskedés a célunk, hanem befektetés. Légy türelmes és az ETF-ed meghozza a kívánt eredményt.

Milyenek vannak?

Rengeteg típusú közül választhatunk. Lényegében szinte mindenre létezik már ETF.

  • Indexkövető alapok: Valamely piaci index mozgását követik le. Ezek a legaktívabban kereskedett fajták. Ilyen például a QQQQ, ami a Nasdaq-100 indexet követi le, vagy az EWJ, amely a Japán Nikkeit.
  • Deviza ETF-ek: A deviza-ETF-ek segítségével külföldi deviza kitettségedet növelheted anélkül, hogy bonyolult tranzakciókat kéne végrehajtanod. Egyszerű befektetési eszköz, amely nyomon követi a devizát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a piaci ETF-ek nyomon követik a mögöttes indexet. Bizonyos esetekben ezek deviza kosarat követnek le, így többféle devizába is be tudsz fektetni.
  • Szektor és iparági ETF-ek: Az iparági ETF-k általában ágazati mutatót követnek le. Ezek segítenek a befektetőknek abban, hogy egy bizonyos piaci szektor, például a gyógyszeriparba fektethess be. Így nem kell több egyedi társaságban részesedést vásárolni.
  • Árupiaci ETF: Ezek hasonlóak az iparági ETF-hez, mivel a piac bizonyos területeire irányulnak. Annyi különbséggel, hogy ebben az esetben nem magát az árut veszik meg (például arany vagy ezüst) a kibocsátók. Derivatív ügyleteken keresztül a mögöttes áru árát emulálják. Röviden: amikor vásárolsz egy olaj-ETF-et, akkor anélkül fektetsz be az olajba, hogy a kibocsátó vásárolna akár egy decit is belőle.
  • Kötvény ETF: A rengeteg kötvény-ETF a nemzetközi, kormányzati és vállalati szférát öleli fel. A kötvényeknek alacsony a likviditása, így nehéz az ilyen alapok létrehozása. A kötvények nem aktívak a másodlagos piacokon, mivel általában lejáratig tartják őket. Az ETF-ek azonban aktívan kereskednek termékekkel a tőzsdén. A kibocsátók, mint például a Barclays, adósságon alapuló ETF-eket hoztak létre. Ilyen például az SPDR Capital Long Credit Bond ETF (LWC).

Hogy tudod kiválasztani a legjobb ETF-et

A kínálat bőséges. Olyannyira, hogy az ember a bőség zavarában hirtelen nem is tudja kiválasztani, melyik lehet a legjobb még akkor sem, ha már vannak ötletei arról, hogy milyen típusút szeretne.

A választásnál érdemes egyéb paramétereket is figyelembe venni. Ilyenek a költségek, a várható hozam és a kockázat. Ezeket könnyen tudjuk ellenőrizni és ezek alapján felállítani a saját rangsorunkat.

Sajnos nem minden ETF-et tudunk megvenni, amit forgalmaznak amerikában. Viszont van egy kereső, amelyen láthatod az összes európai tőzsdén elérhető ETF-et. Ez a justetf.com. Csak, hogy egy példát is mutassak, rákerestem az összes S&P 500 ETF-re. Itt tudoD rendezni méret, költség vagy hozam szerint.

Írj a keresőbe bármit, ami számodra érdekes lehet és nézd meg milyen ETF lehet a legmegfelelőbb számodra hozam, költség és kockázat szempontjából.

Összegzés

A megfelelő ETF kiválasztásával százezreket takaríthatsz meg. A hozam mellett figyelj a költségekre és a kockázatra.

A jó ETF kiválasztása olyan, mint a jövendőbeli feleségünk/férjünk kiválasztása. Érdemes már az elején jót választani és hosszan kitartani mellette.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek