Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Milyen ETF-et vegyél

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

ETF melyiket válasszuk

Ha ezt a cikket olvasod, akkor már remélhetőleg tisztában vagy azzal, hogy mi az ETF. Ha ez még sincs így, akkor olvasd el az ETF bevezető cikkemet, hogy tisztába kerülj az alapokkal.

Itt már azoknak szeretnék segítőkezet nyújtani, akik ETF vásárlás mellett döntöttek, de még nem tudják, hogy milyet válasszanak. Van pár alapelv, amit érdemes átgondolnod, mielőtt megnyomod a vétel gombot.

Legyen befektetési stratégiád

Miért veszel ETF-et? Egyszerűen szeretnél egy jól diverzifikált portfoliót? Vagy talán csak konkrét ország vagy iparág teljesítményébe szeretnél befektetni? Tudd, hogy mi a célod a termék megvásárlásával, hogy a nehéz időkben is ki tudj tartani a stratégiád mellett.

Befektetési időtáv:

A stratégiához szorosan kapcsolódik a befektetési időtáv. Már többször is hangsúlyoztam, hogy ez a befektetési forma ideális lustáknak. Éppen ezért érdemes hosszútávra venni ezeket, hiszen a piacot úgysem tudod megverni. Nem kereskedés a célunk, hanem befektetés. Légy türelmes és az ETF-ed meghozza a kívánt eredményt.

Milyenek vannak?

Rengeteg típusú közül választhatunk. Lényegében szinte mindenre létezik már ETF.

  • Indexkövető alapok: Valamely piaci index mozgását követik le. Ezek a legaktívabban kereskedett fajták. Ilyen például a QQQQ, ami a Nasdaq-100 indexet követi le, vagy az EWJ, amely a Japán Nikkeit.
  • Deviza ETF-ek: A deviza-ETF-ek segítségével külföldi deviza kitettségedet növelheted anélkül, hogy bonyolult tranzakciókat kéne végrehajtanod. Egyszerű befektetési eszköz, amely nyomon követi a devizát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a piaci ETF-ek nyomon követik a mögöttes indexet. Bizonyos esetekben ezek deviza kosarat követnek le, így többféle devizába is be tudsz fektetni.
  • Szektor és iparági ETF-ek: Az iparági ETF-k általában ágazati mutatót követnek le. Ezek segítenek a befektetőknek abban, hogy egy bizonyos piaci szektor, például a gyógyszeriparba fektethess be. Így nem kell több egyedi társaságban részesedést vásárolni.
  • Árupiaci ETF: Ezek hasonlóak az iparági ETF-hez, mivel a piac bizonyos területeire irányulnak. Annyi különbséggel, hogy ebben az esetben nem magát az árut veszik meg (például arany vagy ezüst) a kibocsátók. Derivatív ügyleteken keresztül a mögöttes áru árát emulálják. Röviden: amikor vásárolsz egy olaj-ETF-et, akkor anélkül fektetsz be az olajba, hogy a kibocsátó vásárolna akár egy decit is belőle.
  • Kötvény ETF: A rengeteg kötvény-ETF a nemzetközi, kormányzati és vállalati szférát öleli fel. A kötvényeknek alacsony a likviditása, így nehéz az ilyen alapok létrehozása. A kötvények nem aktívak a másodlagos piacokon, mivel általában lejáratig tartják őket. Az ETF-ek azonban aktívan kereskednek termékekkel a tőzsdén. A kibocsátók, mint például a Barclays, adósságon alapuló ETF-eket hoztak létre. Ilyen például az SPDR Capital Long Credit Bond ETF (LWC).

Hogy tudod kiválasztani a legjobb ETF-et

A kínálat bőséges. Olyannyira, hogy az ember a bőség zavarában hirtelen nem is tudja kiválasztani, melyik lehet a legjobb még akkor sem, ha már vannak ötletei arról, hogy milyen típusút szeretne.

A választásnál érdemes egyéb paramétereket is figyelembe venni. Ilyenek a költségek, a várható hozam és a kockázat. Ezeket könnyen tudjuk ellenőrizni és ezek alapján felállítani a saját rangsorunkat.

Sajnos nem minden ETF-et tudunk megvenni, amit forgalmaznak amerikában. Viszont van egy kereső, amelyen láthatod az összes európai tőzsdén elérhető ETF-et. Ez a justetf.com. Csak, hogy egy példát is mutassak, rákerestem az összes S&P 500 ETF-re. Itt tudoD rendezni méret, költség vagy hozam szerint.

Írj a keresőbe bármit, ami számodra érdekes lehet és nézd meg milyen ETF lehet a legmegfelelőbb számodra hozam, költség és kockázat szempontjából.

Összegzés

A megfelelő ETF kiválasztásával százezreket takaríthatsz meg. A hozam mellett figyelj a költségekre és a kockázatra.

A jó ETF kiválasztása olyan, mint a jövendőbeli feleségünk/férjünk kiválasztása. Érdemes már az elején jót választani és hosszan kitartani mellette.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).