fbpx

Miről beszélek, amikor a megtakarításról beszélek

sok kicsi sokra megy, megtakarított pénz

A megtakarítás (spórolás, takarékosság, gyűjtögetés stb.) a pénzügyi tudatosság három alappillérének egyike. Előnye a másik két pillérhez (jövedelem, befektetés) képest, hogy bárki számára nyitva áll és azonnali lehetőséget biztosít a helyes pénzkezeléshez vezető úton. Bár, a jelentését gondolom senkinek sem kell bővebben kifejteni, azért érdemes emlékeztetni magunkat: elcserélni a jelenben megvehető dolgokat a jövőnk érdekében.


Takarékossági egyszeregy

Matematikus lelkületűeknek (ha már egy Számvető nevű blogon vagyunk) bontsuk kicsit ki mit is jelent ez pontosan, korábban láttuk:

Bevétel – Kiadás = Egyenleg

Az egyenleg megmutatja mennyi szabadon felhasználható pénzed van adott időszakban (tipikusan hónapban érdemes gondolkodni, hiszen legtöbben havi szinten kapjuk a fizetésünk), vagy éppen mekkora adósságot sikerült pluszban felhalmoznod. Ez utóbbi esetben a cél, hogy pozitívba fordíts az egyenleged. Az első eset hálás hiszen, ha a bevétel nagyobb, mint a kiadás akkor:

Bevétel – Kiadás = MEGTAKARÍTÁS

Ennyire egyszerű, az emberek jó része érzi is, hogy megtakarítani szükséges, mégsem tesznek félre rendszeresen, vagy ha félre is tesznek, messze nem eleget. A takarékosság fontosságát nehéz felismerni, különösen fiatalabb korban, ha semmilyen iránymutatást nem kaptunk erről az életben. A fogyasztói társadalom célja nem a pénzügyileg tudatos emberek kinevelése és ebben a témában a szülők, tanárok, mentorok is sokszor ugyanolyan járatlanok, mint a fiatalabbak. Minden csatornán azt üvölti felénk a világ, hogy költs, költs, költs, ez a boldogság, elégedettség és jó élet záloga. A baj csak az, hogy ez hatalmas átverés.

Megtakarítás és életminőség

Egyrészt, az emberek nagy százaléka idegeskedik a pénzügyei miatt, az anyagi bizonytalanság a stressz (és minden negatív hozadékának) egyik fő kiváltó oka. Másrészt, a boldogság nem az anyagi javakon múlik – legalábbis, egy bizonyos szint felett: amíg a megélhetésért küzd az ember, nagyon is sok köze van a pénznek a boldogsághoz. A vásárlások nagyon gyorsan megszokottá válnak és nem okoznak különösebb hosszú távú örömet. Bár, az is igaz még sosem próbáltam Ferrariban sírni :), viszont már próbáltam, hogy milyen, ha elszórod a pénzedet egy-két jó buliban, aztán hónap végén várod a fizetést, mint a messiást, és próbáltam azt is milyen munka nélkül maradni nulla forint megtakarítással. Egyik sem volt felemelő élmény.

A megtakarítás ezért nyújtja egy nyugodtabb és boldogabb életet lehetőségét. Igen, lemondasz a jelenbeli fogyasztásról, de cserébe biztonságot kapsz, ami nem mérhető az anyagi javakhoz. Ha vannak tartalékaid esélyt kapsz saját sorsod kezedbe vételére. A takarékosság által tudatosabban élhetünk és jobb döntéseket hozhatunk, nem vagyunk kényszerpályára szorítva, hanem mi választhatjuk meg az utunkat, legalábbis bizonyos keretek között.

Mit adott nekem a megtakarítás és mit adhat neked?

És igen, tudom, hogy vannak olyan háztartások, nem is kevesen, akiknek a bevétele a létminimumot sem éri el, vagy alig haladja meg, és számukra szinte elérhetetlen a fenti cél, mert a fennmaradásért küzdenek. Ebben az esetben a bevételek növelése lehet elsődleges, de emellett is érdemes egy-két ezer forinttal elkezdeni a spórolást, a szokás kialakítása legalább olyan fontos, mint a mértéke. Ugyanakkor, a cikk elsősorban azoknak szól, akik tudnának megtakarítani, egyszerűen nem tudják hogyan kezdjenek neki.H

Vagyon és tanulság

És azt nem is említettem, hogy sosem lesz vagyonod (leszel gazdag, ha úgy tetszik), ha nem takarítasz meg. Lehet bármekkora jövedelmed, vagyonod csak akkor lesz, ha tartod magad a képlethez és nem költöd el az összes bevételed.

Összefoglalóan: a megtakarítás jó, a túlfogyasztás és adósság rossz. A takarékosság növeli a vagyonod, nyugalmad és boldogságod, nem éri meg nem csinálni. A megtakarításról még akarunk kicsit beszélni, ezért a következő cikkben összeszedtük milyen konkrét célok tudják motiválni az embert és milyen módszerek vannak a megtakarításaink növelésére.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

4 válasz

 1. “Összefoglalóan: a megtakarítás jó, a túlfogyasztás és adósság rossz.” Mi a véleményed az utóbbi 5-10 évben zajló folyamatokról? Eléggé leestek az elérhető hozamok, miközben azok elég jól gyarapodnak, akik hitelre felvásárolnak minden lehetséges eszközt. Tehát látszólag most azok a nyertesek, akik hitelt vesznek fel, miközben a takarékoskodók pénze elértéktelenedik.

  1. Szia Tiboro!

   Szerintem pont a takarékosság teremti(ette) meg igazán a lehetőséget kihasználni az elmúlt 5-10 év adottságait. Ez a cikk most kifejezetten a megtakarításokról szól, de fogunk írni arról is, hogy nyilván azt be is kell fektetni (itt azért már pedzegettük: https://www.szamveto.hu/tudatos-penzugyek-szabadsag/). Szóval senkit sem arra próbálok buzdítani, hogy a párnacihába takarékoskodja a pénzét, ez tényleg nem volt egyértelmű 🙂

   Abban is van potenciál, hogy hitelből valamilyen befektetést veszünk (tipikus lehet egy befektetési célú ingatlan), de ennek nagyobb a kockázata (ha jön az újabb válság leesik az ingatlan/eszközár, elveszítem a munkám, akkor mi lesz?), sokkal jobb, ha ehhez nem szükséges a hitel.

   A hivatkozott mondatban egyébként kifejezetten arra gondolok, hogy az olyan fogyasztási hitelek (TV, nyaralás, nagyobb ház, mert lehet) azok, amik számomra nem érik meg a hitel kockázatát.

 2. Én mindig megdöbbenve szembesülök vele, hogy az emberek mekkora százaléka él hónapról-hónapra és nulla marad minden hónapjuk végén. Jó esetben.
  Mikor a mostani lakást kibéreltük, akkor a tulajdonos is azt kérdezte az elején, hogy hanyadikán tud jönni a bérleti díjért, ötödikén vagy inkább tizedikén?

  1. És olyan emberekről beszélünk sokszor, aki megtehetné, hogy ne hónapról-hónapra éljen, mégsem teszi. Szerintem ennek része, hogy nem is látják sokan milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak, eszükbe sem jut, hogy lehetne máshogy, kis odafigyeléssel. Ahogy én is írtam, nekem is volt egy pillanat, amikor rájöttem, hogy ez a helyzet tarthatatlan (kattant a dolog), szerencsére utána “gyorsan” sikerült változtatnom. Igen, bérleti díj az sokszor kritikus, egyszer elfelejtettem utalni (épp nyaraltam) és a szokott utalási dátum másnapján (ami még mindig a tényleges határidő előtt volt néhány nappal) már jött is a telefon, hogy hol a pénz :).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).