Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Miről beszélek, amikor a megtakarításról beszélek

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

sok kicsi sokra megy, megtakarított pénz

A megtakarítás (spórolás, takarékosság, gyűjtögetés stb.) a pénzügyi tudatosság három alappillérének egyike. Előnye a másik két pillérhez (jövedelem, befektetés) képest, hogy bárki számára nyitva áll és azonnali lehetőséget biztosít a helyes pénzkezeléshez vezető úton. Bár, a jelentését gondolom senkinek sem kell bővebben kifejteni, azért érdemes emlékeztetni magunkat: elcserélni a jelenben megvehető dolgokat a jövőnk érdekében.

Takarékossági egyszeregy

Matematikus lelkületűeknek (ha már egy Számvető nevű blogon vagyunk) bontsuk kicsit ki mit is jelent ez pontosan, korábban láttuk:

Bevétel – Kiadás = Egyenleg

Az egyenleg megmutatja mennyi szabadon felhasználható pénzed van adott időszakban (tipikusan hónapban érdemes gondolkodni, hiszen legtöbben havi szinten kapjuk a fizetésünk), vagy éppen mekkora adósságot sikerült pluszban felhalmoznod. Ez utóbbi esetben a cél, hogy pozitívba fordíts az egyenleged. Az első eset hálás hiszen, ha a bevétel nagyobb, mint a kiadás akkor:

Bevétel – Kiadás = MEGTAKARÍTÁS

Ennyire egyszerű, az emberek jó része érzi is, hogy megtakarítani szükséges, mégsem tesznek félre rendszeresen, vagy ha félre is tesznek, messze nem eleget. A takarékosság fontosságát nehéz felismerni, különösen fiatalabb korban, ha semmilyen iránymutatást nem kaptunk erről az életben. A fogyasztói társadalom célja nem a pénzügyileg tudatos emberek kinevelése és ebben a témában a szülők, tanárok, mentorok is sokszor ugyanolyan járatlanok, mint a fiatalabbak. Minden csatornán azt üvölti felénk a világ, hogy költs, költs, költs, ez a boldogság, elégedettség és jó élet záloga. A baj csak az, hogy ez hatalmas átverés.

Megtakarítás és életminőség

Egyrészt, az emberek nagy százaléka idegeskedik a pénzügyei miatt, az anyagi bizonytalanság a stressz (és minden negatív hozadékának) egyik fő kiváltó oka. Másrészt, a boldogság nem az anyagi javakon múlik – legalábbis, egy bizonyos szint felett: amíg a megélhetésért küzd az ember, nagyon is sok köze van a pénznek a boldogsághoz. A vásárlások nagyon gyorsan megszokottá válnak és nem okoznak különösebb hosszú távú örömet. Bár, az is igaz még sosem próbáltam Ferrariban sírni :), viszont már próbáltam, hogy milyen, ha elszórod a pénzedet egy-két jó buliban, aztán hónap végén várod a fizetést, mint a messiást, és próbáltam azt is milyen munka nélkül maradni nulla forint megtakarítással. Egyik sem volt felemelő élmény.

A megtakarítás ezért nyújtja egy nyugodtabb és boldogabb életet lehetőségét. Igen, lemondasz a jelenbeli fogyasztásról, de cserébe biztonságot kapsz, ami nem mérhető az anyagi javakhoz. Ha vannak tartalékaid esélyt kapsz saját sorsod kezedbe vételére. A takarékosság által tudatosabban élhetünk és jobb döntéseket hozhatunk, nem vagyunk kényszerpályára szorítva, hanem mi választhatjuk meg az utunkat, legalábbis bizonyos keretek között.

Mit adott nekem a megtakarítás és mit adhat neked?

És igen, tudom, hogy vannak olyan háztartások, nem is kevesen, akiknek a bevétele a létminimumot sem éri el, vagy alig haladja meg, és számukra szinte elérhetetlen a fenti cél, mert a fennmaradásért küzdenek. Ebben az esetben a bevételek növelése lehet elsődleges, de emellett is érdemes egy-két ezer forinttal elkezdeni a spórolást, a szokás kialakítása legalább olyan fontos, mint a mértéke. Ugyanakkor, a cikk elsősorban azoknak szól, akik tudnának megtakarítani, egyszerűen nem tudják hogyan kezdjenek neki.

Vagyon és tanulság

És azt nem is említettem, hogy sosem lesz vagyonod (leszel gazdag, ha úgy tetszik), ha nem takarítasz meg. Lehet bármekkora jövedelmed, vagyonod csak akkor lesz, ha tartod magad a képlethez és nem költöd el az összes bevételed.

Összefoglalóan: a megtakarítás jó, a túlfogyasztás és adósság rossz. A takarékosság növeli a vagyonod, nyugalmad és boldogságod, nem éri meg nem csinálni. A megtakarításról még akarunk kicsit beszélni, ezért a következő cikkben összeszedtük milyen konkrét célok tudják motiválni az embert és milyen módszerek vannak a megtakarításaink növelésére.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

4 válasz

 1. „Összefoglalóan: a megtakarítás jó, a túlfogyasztás és adósság rossz.” Mi a véleményed az utóbbi 5-10 évben zajló folyamatokról? Eléggé leestek az elérhető hozamok, miközben azok elég jól gyarapodnak, akik hitelre felvásárolnak minden lehetséges eszközt. Tehát látszólag most azok a nyertesek, akik hitelt vesznek fel, miközben a takarékoskodók pénze elértéktelenedik.

  1. Szia Tiboro!

   Szerintem pont a takarékosság teremti(ette) meg igazán a lehetőséget kihasználni az elmúlt 5-10 év adottságait. Ez a cikk most kifejezetten a megtakarításokról szól, de fogunk írni arról is, hogy nyilván azt be is kell fektetni (itt azért már pedzegettük: https://www.szamveto.hu/tudatos-penzugyek-szabadsag/). Szóval senkit sem arra próbálok buzdítani, hogy a párnacihába takarékoskodja a pénzét, ez tényleg nem volt egyértelmű 🙂

   Abban is van potenciál, hogy hitelből valamilyen befektetést veszünk (tipikus lehet egy befektetési célú ingatlan), de ennek nagyobb a kockázata (ha jön az újabb válság leesik az ingatlan/eszközár, elveszítem a munkám, akkor mi lesz?), sokkal jobb, ha ehhez nem szükséges a hitel.

   A hivatkozott mondatban egyébként kifejezetten arra gondolok, hogy az olyan fogyasztási hitelek (TV, nyaralás, nagyobb ház, mert lehet) azok, amik számomra nem érik meg a hitel kockázatát.

 2. Én mindig megdöbbenve szembesülök vele, hogy az emberek mekkora százaléka él hónapról-hónapra és nulla marad minden hónapjuk végén. Jó esetben.
  Mikor a mostani lakást kibéreltük, akkor a tulajdonos is azt kérdezte az elején, hogy hanyadikán tud jönni a bérleti díjért, ötödikén vagy inkább tizedikén?

  1. És olyan emberekről beszélünk sokszor, aki megtehetné, hogy ne hónapról-hónapra éljen, mégsem teszi. Szerintem ennek része, hogy nem is látják sokan milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak, eszükbe sem jut, hogy lehetne máshogy, kis odafigyeléssel. Ahogy én is írtam, nekem is volt egy pillanat, amikor rájöttem, hogy ez a helyzet tarthatatlan (kattant a dolog), szerencsére utána „gyorsan” sikerült változtatnom. Igen, bérleti díj az sokszor kritikus, egyszer elfelejtettem utalni (épp nyaraltam) és a szokott utalási dátum másnapján (ami még mindig a tényleges határidő előtt volt néhány nappal) már jött is a telefon, hogy hol a pénz :).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

FIRE korai nyugdíj

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Tovább olvasom »

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).