Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mit kell tudni a befektetési alapokról?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Befektetési alap címkép

Ha befektetésre adjuk a fejünket, előbb utóbb óhatatlanul belefutunk a befektetési alapokba. Lehet, hogy önszántunkból kezdünk érdeklődni utánuk, hiszen egy klasszikus befektetési termékről van szó, vagy egy ismerős tuti tippként ajánl egy menő alapot, netalántán megkörnyékez minket egy „pénzügyi tanácsadó”, vagy esetleg a bankunk szorgalmazza saját termékeit. Így vagy úgy, de érdemes foglalkozni a kérdéssel. Ha önállóan tudunk képet alkotni erről a termékről, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy megfelelő befektetési döntést hozunk, így pénzünk értünk és nem a pénzünkre utazókért fog dolgozni.

Az alapinformációk

A BAMOSZ (nem összekeverendő az argentin focidrukkerek Vamos! felkiáltásával) meghatározása szerint a befektetési alap: ”a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg, melyet az alapkezelő hoz létre és kezel. Olyan eszköz, amely azt teszi lehetővé, hogy az egyes befektetők megtakarításaikat egyszerű, biztonságos és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be az értékpapír – és ingatlanalapok esetében – az ingatlanpiacon.”

A befektetési alap azt ígéri, hogy több kisbefektető tőkéjét összpontosítja (így nem kell Ilus néninek a 10 ezer forintjával besétálnia a Wall Streetre), az így szerzett nagyobb vagyont pedig szakértői gárdája segítségével hatékonyabban tudja befektetni, mint az átlagember. Az elképzelés az, hogy az alapkezelőben dolgozók, mivel ez a szakmájuk, jobban meg tudják ítélni a befektetéseket, ezáltal jobb portfóliót tudnak összeállítani (vagy egyáltalán tudnak diverzifikálni, hiszen nem pár ezer forintot kezelnek), így magasabb hozamokat érnek el, mint mások.

A befektetési alapok szigorú szabályok mentén működnek (ha a következő randitokon be akartok vágódni egy jó témával, akkor ne keressetek tovább) és kötelesek minden releváns információt a potenciális befektető rendelkezésére bocsátani a tájékoztatóban. Sőt, ugyanezt meg kell tenniük too long, didn’t read (magyarul fogyasztható) formában is az ún. Kiemelt Befektetői Információk című dokumentumban (legalábbis Magyarországon), ami a legfontosabb információkat tartalmazza:

  • felügyeleti hatóság megnevezése,
  • befektetési célkitűzéseinek és befektetési politikájának rövid leírása,
  • múltbeli teljesítményének bemutatása,
  • elszámolható költségek és kapcsolódó díjak,
  • kockázat- és nyereségprofil.

Ezeknek a birtokában kaphatsz egy átfogó képet arról, hogy az adott alap megfelel-e a te céljaidnak és kockázati étvágyadnak vagy sem, elolvasása ezért befektetés előtt erősen javallott. Ha már egy új tech kütyü beszerzése előtt végigolvassuk a fél internetet véleményeket és teszteket böngészve, a pénzünk esetén is érdemes legalább ilyen szorgalmat gyakorolni.

Befektetési alapok fajtái

Az alapokat több dimenzió mentén lehet csoportosítani, például földrajzi kitettség, befektetési eszközök, kockázat szerint. Emiatt egyes alapok gyökeresen különbözhetnek egymástól, így összehasonlításuk sokszor nehéz. Ugyanakkor pontosan ez a sokszínűség teszi lehetővé a befektetők számára, hogy megtalálják a céljaikhoz illő eszközt.

A grafikán látható öt fő kategóriába soroltam az alapokat: eszköz, kockázat, földrajzi kitettség, befektetés és egyéb dimenziók szerint. Az eszköz talán nem igényel nagyobb magyarázatot; az adott alap olyan értékpapírokat, termékeket vesz, amelyek egy adott kategóriába tartoznak, a vegyes alap kötvényt és részvényt is tartalmazhat, míg az ingatlanokba közvetlen vagy közvetett módon is befektethetnek. A kockázatot és a földrajzi kitettséget szintén nem kell hosszan kifejteni, annyi fontos, hogy a nagyobb kockázat a nagyobb hozam ígéretét hordozza magával.

Az abszolút hozamú alap arra törekszik, hogy a piaci helyzettől függetlenül pozitív megtérülést generáljon, szemben a hagyományos alapokkal, amelyek általában valamilyen indexekhez mérik a teljesítményüket (tehát ha az adott index -30%-ot hozott, akkor az alap -15%-os hozama kiváló teljesítmény). Viszont ezért cserébe az abszolút alapok kockázatosabb tevékenységeket végeznek, hogy garantálják az eredményeket. Tőkevédett alap esetén a befektetett tőke (vagy annak egy része) megtérítésre kerül a befektetőnek, tehát a lejárat végén a kezdetben befektetett tőkét (vagy egy részét) visszakapod mindenképp. A zárt végű alap csak meghatározott idő elteltével váltható vissza, ellenben a nyílt végű bármikor, esetenként a belépés is folyamatos, nem csak meghatározott ideig zajlik. Ha esetleg bővebben szeretnétek a különböző kategóriákról tájékozódni, akkor ajánlom ezt a leírást.

Záró gondolatok

A fentiek segítségével magatok is fel tudjátok mérni, hogy a befektetési alapok nektek való termékek-e. Tekintve, hogy változatos termékről beszélünk fontos, hogy ezeket az információkat megszerezzük ahhoz, hogy helyes befektetési döntést tudjunk hozni. Ebben a cikkben igyekeztem a lehető legobjektívebben bemutatni ezt a terméket. Ugyanakkor fontos az is, hogy ennél egy átfogóbb képet adjunk, mert az ördög a részletekben rejlik. A következő cikkben azt igyekszem körbejárni, hogy az itt festett rózsás kép a költséghatékonyan működő és szakértők által kezelt alapokról a valóságban mennyire is állja meg a helyét.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).