Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mit kell tudni a részvényekről?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Részvény befektetés

Korábban már bemutattunk olyan befektetési lehetőségeket, mint a kötvények és befektetés alapok. Most szeretném egy sorozatban bemutatni, hogy mit érdemes tudni a részvényekről. Már gimnazista korom óta nagyon érdekelt a tőzsde világa. Tetszett, hogy valaminek az ára változhat egyik másodpercről a másikra és én ebből profitálhatok. Mégis félve tettem meg az első lépéseket, hiszen az egész olyan bonyolultnak tűnt. Remélem ezzel a részvényes cikksorozattal, segíteni tudok abban, hogy magabiztosabban mozogj, ha részvénybefektetésről van szó.

Mi az a részvény?

Kezdjük a definícióval. A részvény egy olyan befektetés, amely tulajdon és egyéb jogot testesít meg egy vállalatban. Lényegében egy vállalat résztulajdonosa lehetsz annak minden előnyével és hátrányával. Még olyan nagynevű vállalatoké is, mint Apple, McDonalds vagy Tesla. Ahogy az angol terminológia szereti használni: „nem egy részvényt vásárolsz, hanem a vállalatot”. Már maga a tény, hogy résztulajdonosok vagyunk egy vállalatban, elég vagány lehet, de befektetőként azért ennél többet szeretnénk. Profitálni is szeretnénk ebből az osztalékon vagy részvényárfolyam növekedésen keresztül. Jó esetben ez egy win-win szituáció, hiszen a vállalat így extra tőkéhez jut, amit a működésébe tud fektetni, ami extra nyereséget termel, amit a részvényeseknek osztalék formában kifizet. Mindenki jól járt.

Egy részvénytársaság lehet:

 • Zártkörűen működő: Részvényei nincsenek bevezetve a tőzsdére és csak az alapító okiratban meghatározott kör vásárolhat.
 • Nyilvánosan működő: Részvényei be vannak vezetve a tőzsdére és azon keresztül bárki kereskedhet azzal. A továbbiakban főleg ezekről fogok beszélni.

Nyílt részvénytársaságok papírjait a tőzsdéken keresztül tudod megvenni, mint például Magyarországon a BÉT (Budapesti Értéktőzsde) vagy Amerikában a New Yorki értéktőzsde.

Hogyan profitálhatsz a részvényből

Ezeknek a megvétele vagy eladása brókereken keresztül történik, akik ezért költséget számolnak fel, ami majd fedezi többek közt a jutalékukat is. Ebből egyenesen következik az, hogy ne bízz meg teljesen a brókerben, hiszen az ő érdeke az, hogy minél többször forgasd meg a pénzed, így növelve az ő jutalékát. Szerencsére a mai világban az online brókereken keresztül alacsony költségek mellett kereskedhetünk.

Egy részvény aktuális értéke mindig azon múlik, hogy mennyiért hajlandó azt valaki megvenni. Ha a vállalat, amelynek a részvénye a tulajdonunkban van, jó kilátásokkal rendelkezik a piacon, akkor lehet, hogy valaki hajlandó többet fizetni a mi általunk megvásárolt árnál, amely automatikusan hasznot generál számunkra. Viszont, ha akkor kényszerülsz eladásra, amikor csak alacsonyabb áron hajlandóak megvenni, mint amennyiért azt Te megvásároltad korábban, akkor veszteséggel leszel kénytelen eladni a részvényt. Befektetők, akik a részvény hosszútávú tartása mellett döntenek, azok gyakran osztalék kifizetésben is részesülhetnek, amely a vállalati nyereség kifizetésének egy formája. Így ezen befektetők nem csak az árfolyamnyereségből profitálnak, hanem bizonyos időközönként a vállalat nyereségéből is megkapják a maguk részét.

Akármennyire is jól hangzik tulajdonosnak lenni egy vállalatban, nem tanácsos csupán egy részvénybe fektetni minden megtakarított pénzünket. Ebben az esetben a teljes portfoliónk teljesítménye egy vállalat teljesítményén fog múlni. Ha vállalat problémákkal szembesül, akkor a részvényed értéke esni fog és csőd esetén akár az egész megtakarításodat elvesztheted csak azért, mert nem diverzifikáltál megfelelően. Erre számos példát lehet mutatni, mint Enron, Lehman Brothers, Kodak.

Mennyire tartunk részvényeket?

A részvények alapvetően nem tartoznak a kedvelt befektetési formák közé. Jól látszik az alábbi ábrán, hogy Magyarországon a megtakarítások 2,1 százaléka van csupán részvényekben. De mégis mi lehet az oka annak, hogy így kerüljük ezt a befektetési formát?

Magyarok részvények aránya a megtakarításban
 • A tudás hiánya: A legtöbb ember nem szeret pénzügyekkel foglalkozni és soha nem ássa bele magát a részvénypiacokba annyira, hogy magabiztosan tudja megvásárolni egy vállalat papírjait. Ahhoz, hogy egy részvény kockázatát jól tudjuk mérlegelni sok tényezőt kell megvizsgálnunk, amihez elengedhetetlen az alaptudás a témában.
 • Nincs tőkevédelem: Mindenki nagy hozamot akar, a tőke kockáztatása nélkül. Felfele a határ a csillagos ég, cserébe elveszíthetjük minden befektetett pénzünket.
 • Materiális eszközök előnyben részesítése: Nehezen tudunk megvenni egy olyan dolgot, amit évtizedekig csak hagyni kéne nyugodtan és nem csinálni vele semmit. Sokkal inkább szeretjük kielégíteni az azonnali szükségleteinket, ezért készpénzt tartunk, hogy rögtön megvehessük álmaink házát, utazását, autóját stb.
 • Tőke hiánya: Az államkötvénnyel vagy betéttel ellentétben nagyobb tőke szükséges ehhez. Mivel egy részvénybe fektetni kockázatos, ezért akkora tőke szükséges, amivel már több részvényt is megtudunk venni (20+), létrehozva egy kellően diverzifikált portfoliót.
 • A veszteségtől való félelem: Gyűlölünk veszíteni. És nem csak, ha pénzről van szó. Az ember alapvetően kerüli a kudarcokat. A tőzsde világa pedig nem fog kímélni és gyakran szembesülhetsz a kudarccal a veszteségeiden keresztül.
 • Lustaság: A részvény vásároláshoz tájékozódni kell. Egy jó befektető elolvassa a vállalat beszámolóit több évre visszamenőleg, megnézi, hogy mit írnak az interneten, megvizsgálja a felsővezetőket és a vállalat kilátásait. Ráadásul a munkának nincs vége azzal, hogy megvettük a részvényt. Utána is érdemes folyamatosan nyomon követni a vállalat eredményeit és híreit. És valljuk be, a legtöbben nem szeretnénk ezzel foglalkozni. Mondja meg nekünk valaki hova tegyük a pénzünket és minél kevesebbet kelljen foglalkozni ezzel és persze még hozzon is szép hozamot.

Összegezve

Pontosan a fent leírtak alapján a részvény vásárlás egyáltalán nem való mindenki számára. Ha nem szeretsz pénzügyekkel foglalkozni és vállalatokat elemezni, akkor az egyedi részvényvásárlás nem a Te asztalod lesz. Persze enélkül is lehet rövid és hosszútávú sikereket elérni, de ez leginkább a szerencsén fog múlni. Hiszen amíg nem diverzifikálsz kellően addig magas kockázatnak leszel kitéve.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

3 válasz

 1. „Jó esetben ez egy win-win szituáció, hiszen a vállalat így extra tőkéhez jut” Nem értem, mi által jut a vállalat extra tőkéhez?

  1. Amikor egy cég úgy dönt, hogy bevezeti részvényeit a tőzsdére (IPO: Initial public offering) és részvényeket bocsát ki, akkor ezzel olyan tőkét von be, amit később fel tud használni az üzlet fejlesztésére, mint újabb beruházások, külföldi terjeszkedés stb. Így a befektetők által fizetett ellenérték az elsődleges kibocsátás után a vállalaté lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

FIRE korai nyugdíj

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Tovább olvasom »

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).