Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Nyugdíjbiztosítást tukmálnak? Menekülj, fuss messze…

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Nyugdíjbiztosítás nem jó

Néha egészen elképeszt, hogy a pénzügyi értékesítők mennyire jól fordítják át maguk javára a rossz eseményeket.

Itt van ez a 13 százalékos szocho, amely a befektetések kamatjövedelme után kell fizetni július 1-től. Hamar kiderült, hogy ez alól a nyugdíjbiztosítások sem lesznek kivételek.

Mivel a nyugdíjbiztosításokról még nem nagyon írtam, ezért pár mondatban összefoglalom mi is ez. Egy olyan megtakarítási termék, amely abban segít, hogy nyugdíjas éveidre képezz egy kisebb vagy nagyobb kiegészítést amellé az állami nyugdíj mellé, ami a jövőben valószínűleg alig, vagy egyáltalán nem lesz…

Ráadásul a befizetéseid után kapsz 20 százalék adóvisszatérítést, maximum 130 ezer forintig.

A cél nemes, az adóvisszatérítést is szeretjük. De mégis van egy nagy hibája…

Brutálisak a költségek!

Ha megnézed, hogy egy-egy nyugdíjbiztosításnál éves szinten hány százalékot vonnak le a tőkédből (alias TKM), akkor látható, hogy portfóliótól függően 10 éves időtávon ez 2,5 és 6 százalék között mozog.

Nos ez annyira magas, hogy egy-egy ilyen szerződésnél a TKM táblázat alatt találni egy MNB szösszenetet, hogy ez még szerintük is brutálisan sok.

Példa random nyugdíjbiztosítás tájékoztatójából

Persze a legtöbben ezt nem látják, mert egy értékesítő sem mutatja meg…

És mondhatják, hogy ott a 20 százalékos adóvisszatérítés, ami bőven kompenzálja ezt. De igazából nem. 10 vagy 20 éves időtávon az adóvisszatérítés csupán 1-2 százalék plusz hozamot jelent.

Tehát ahelyett, hogy a te gondtalan nyugdíjas éveid építené a megtakarítás, ez a költség igazából sokkal inkább tömi az értékesítő és a pénzügyi intézmény zsebeit.

Pedig a nyugdíjra tényleg érdemes félretenni!

Bárcsak lenne egy termék, amely ugyanezt tudja, csak jóval olcsóbban.

Ja, hogy van ilyen? Bezony.

Hiszen ott az önkéntes nyugdíjpénztár, ami szinte dettó ugyanazt tudja.

Nyugdíjcél pipa

Adóvisszatérítés pipa /még több is/

Alacsony költségek pipa

A nyugdíjpénztárak éves költségei 10 éves időtávon inkább 1 és 2,5 százalék között mozognak. A fele vagy harmada a nyugdíjbiztosításokhoz képest!!

Összehasonlítottam ugyanazon pénzügyi intézmény nyugdíjbiztosítását és nyugdíjpénztárát, amelyek között 1,5 százalék különbség volt a TKM-ben a nyugdíjpénztár javára. Tételezzük fel, hogy havi 20 000 forintot teszel félre és átlag évi 9 százalék hozamot érsz el, akkor az alábbira számíthatsz.

A számok magukért beszélnek, a nyugdíjpénztár nyert.

Ráadásul nem vonatkozik rá az új szocho adó és még a nettó hozamokat is transzparensen láthatod /erre van is egy kalkulátorom/, ellentétben a nyugdíjbiztosításokkal.

Hacsak valaki nem saját maga akarja felépíteni nyugdíjportfólióját, akkor a nyugdíjpénztárnál olcsóbb megtakarítási terméket nem igazán találni.

Ehhez képest mi történik most?

Minden online csatornán azt látom, hogy sürgetik a nyugdíjbiztosítás megkötését, hiszen július 1 után megkötött szerződésekre már szocho-t is kell fizetni, ezért itt a soha visszanemtérő utolsó esély!

Mert a jó értékesítő okos. Tudja, hogy nincs jobb egy határidőnél, ami megsürgeti a döntéshozatalt, ami miatt a kellő odafigyelés nélkül járod körül a témát és belevágsz olyanba, ami nem a legjobb megoldás számodra.

Légy résen és mindig járj utána a tényeknek. Bárki, aki ilyet próbál tukmálni, annak az alábbi két kérdést tedd fel:

 • Mennyi a TKM? Minden, ami 2 százalék felett van már soknak mondható.
 • Miért jobb ez, mint az önkéntes nyugdíjpénztár?

Sose hagyd, hogy rád erőltessenek olyat, ami nem a javadat szolgálja.

Ha te másképp látod ezt és szeretnéd megosztani gondolataid kommentben, akkor kérlek azt kulturáltan érvekkel alátámasztva tedd. Nincs ellenemre a vita, csak egy bizonyos szint alá ne menjünk 🙂

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

5 Responses

 1. Mit érdemes csinálni, ha már egyszer sikerült besétálni ebbe a csapdába? A szerződés úgy van kitalálva, hogy az első kb. 10 évben csak komoly veszteséggel lehet kiszállni a buliból… Nincs más megoldás, muszáj megvárni ezt a 10 évet?

  1. Érdemes összehasonlítani egy másik megtakarítási opcióval. Ilyenkor megnézem, hogy a nyugdíj időpontjára mekkora összeg gyűlne össze a nyugdíjbiztosításban, és mekkora valami alternatív másik megtakarítási termékben (mondjuk önkéntes nyugdíjpénztár vagy ha magad alakítasz ki portfóliót akkor abban), ahol azzal számolok, hogy a nyugdíjbiztosításból megmaradt összeget átteszem ebbe és folytatom a havi megtakarítást, mint ahogy nyugdíjbiztosításba történne. Ha még sok idő van hátra, akkor általában az jön ki, hogy a kezdeti kivét miatti veszteség ellenére is érdemes váltani. Ha kevesebb idő van, akkor kijöhet esetleg az, hogy már nem érdemes ugrálni. Ez a ritkább 🙂

 2. Egy fontos szempontot nem említett cikkíró: a nyugdíjbiztosítást csak akkor érinti a SZOCHO, ha 10 év előtt lép ki belőle az ember. Márpedig a nyugdíjbiztosítást, talán kivétel nélkül, legalább 10 évvel a nyugdíjazás előtt adnak csak. Ráadásul idő előtti kilépés esetén a 20%-os állami támogatást is vissza kell fizetni, kamatostól, és a bónuszok is elmaradnak. Nyugdíjbiztosítást nem azért köt az ember, hogy idő előtt kilépjen belőle, mert az mindenképp szívás. Ha megvárja vele az ember a nyugdíjat, akkor idén július 1. után megkötött szerződés esetén sem kell majd SZOCHO-t fizetni.
  Tehát a SZOCHO-ra hivatkozó értékesítői sürgetés elég nagy részben becsapás.

 3. 2015-ben kötöttem nyugdíjbiztosítást az AEGON-nál. Az ígéret szerint garantálják a 2%-os hozamot (ne felejtsük el, közel nulla banki kamatok mellett), és ha több, azt is odaadják. Hiába kaptam meg a 20%-os adóvisszatérítést, a tőkém az 5 év alatt semmivel sem lett több. Mikor részletes kimutatást kértem (nyugdíjba menetelemkor), egy semmit mondó papír fecnit kaptam. Reklamáció után ugyanazt mégegyszer. A sorok közt volt elbújtatva a működési költségük, ami minden hozamot elvitt. 5 év alatt 0% lett a nettó hozam, 5 évig folyósítják, ezalatt szintén 0 a hozam. Lehet utána számolni, mennyit bukok 10 év alatt. Gerinctelen bagázs. Ha a párnám alá teszem a pénzemet, több lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).