Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Nyugdíjpénztár választás – ha a kényelem (is) számít

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

ÖNYP digitális megoldástok

Ha eldöntötted, hogy szeretnél belépni egy önkéntes nyugdíjpénztárba, szembesülhettél vele, hogy nem könnyű a választás. Az elsődleges szempont, amit érdemes átgondolni, az az, hogy milyen kockázatú és költségű portfóliót válassz. Minél messzebb vagy a nyugdíjkorhatártól, annál több kockázatot vállalhatsz a nagyobb hozam reményében. És természetesen minél alacsonyabb a TKM, annál jobban fogsz Te járni a végén. (Például az Allianz Kockázatvállaló portfóliójának átlagos 10 éves hozama 10,19%, TKM-e pedig 1,7%, ami kiemelkedően jó.)

Azonban, ha több, hasonlóan jónak tűnő portfóliót is találsz különböző nyugdíjpénztáraknál, képbe jöhet az a kérdés is, hogy melyik pénztárnál milyen digitális szolgáltatásokkal tudja megkönnyíteni az életed.

Milyen kényelmi szolgáltatások érhetőek el a nyugdíjpénztárakban?

Lássuk be, egy nyugdíjpénztár számlával alapvetően nincs sok teendőd. Legfontosabb, hogy gyorsan és egyszerűen meg tudd nyitni. Illetve, hogy könnyen tudj befizetni, meg tudd nézni épp, hogy áll a számlád egyenlege. Esetleg, szükség esetén, online tudj portfóliót váltani. Nézzük is meg ilyen szempontból hogyan teljesítenek a pénztárak. (Azokat a pénztárakat vettem alapul, amiket az ÖnkéntesNyugdíjpénztár.hu oldalon is megtalálsz.)

Teljesen online belépés: A jó hír, hogy a nagyobb pénztárak között ma már olyat nem találsz, ahol ne tudnád a foteledben ülve végig csinálni a belépési folyamatot. A különbség a pénztárak között, hogy nagyrészüknél a kitöltött belépési nyilatkozatodat az ügyfélapun keresztül először hitelesítened kell (ezt hívják AVDH-s hitelesítésnek), majd beküldened a pénztár által megadott e-mail címre. Azonban van ennél is profibb megoldás, mikor teljesen online, külön hitelesítés nélkül végig tudsz menni a folyamaton. Ezt a szolgáltatást ma az Allianz és a Prémium nyugdíjpénztárak biztosítják.

Online egyenleg lekérdezés: Maximum az adatok részletezettségében találsz különbséget (pl. mennyi a hozam, a tőke, akár napi szintű pénzforgalmi kimutatás), de minden pénztárnál le tudod kérdezni online felületen az egyenleged.

Kártyás befizetés: A kártyás fizetés azért jó, mert az átutalással ellentétben, ezt nem terheli tranzakciós díj. Ezt a szolgáltatást is szinte minden pénztár tudja, a Generali az egyetlen, ahol nincs ilyen fizetési mód. Különbség abban lehet be tudsz-e állítani rendszeres bankkártyás fizetést, ami segítség lehet, amennyiben havonta tervezed a pénzt befizetni.

Online portfólió váltás: Bár erre jó esetben nem gyakran kell sort kerítened, mikor mégis nem mindegy mennyire egyszerű a folyamat. Itt is hasonló a helyzet, mint a kártyás befizetésnél. A Generali az, ahol csak papír alapon tudod ezt igényelni. A többinél intézhető online, de az Erste esetében csak AVDH-s azonosítást követően.

Extrák: A legfontosabb alap funkciókon túl van még egy két extra, ami érdekes lehet. Ilyen például az adó optimalizáló az Allianznál, Aranykornál vagy Prémiumnál, ami aktuálisan megmutatja, hogy adott évi befizetések alapján mennyi adókedvezményre vagy már jogosult, és a 150 000 forint éves adó visszatérítési maximum eléréséhez mennyit érdemes még befizetned.

Összegzés

Legfontosabb a jól megválasztott portfólió. Minél magasabb hozam, minél alacsonyabb TKM, figyelembe véve, hogy az életkorod alapján mennyi kockázatot vállalhatsz még. Hiszen a nyugdíjpénztár a portfóliótól függően különböző befektetési termékekben helyezi el a pénzed, így időszakosan azzal is szembesülhetsz, hogy csökken a nyugdíjszámládon lévő összeg, ami nem jönne jól pont mielőtt nyugdíjba mégy. Tehát válassz egy számodra ideális portfóliót, egy kényelmes pénztárat, lépj be online és tarts ki a döntésed mellett. 🙂

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).