Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az olvasás művészete I. – Olvasás előnyei és hatásai

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Olvasás előnyei, hatásai

Mivel ez egy pénzügyi blog, ezért próbálunk bemutatni különböző pénzügyi praktikákat, amelyeket érdemes alkalmazni a mindennapi életedben. Ennek egy része a befektetés. Azonban van egy olyan befektetés, amely nehezen megfogható, mégis talán az egyik legfontosabb mindközül.

Beszéljünk egy kicsit a legjobban megtérülő befektetésről, amely a saját magunkba való invesztálás. Csak, hogy ismét az omahai bölcs szavait idézzem:

“A legfontosabb befektetés, hogy fektess minél többet magadba.”

Warren Buffett

Tekintve Buffett eddigi munkásságát, komolyan vehetjük a nagymester szavait, mintha maga Yoda szólt volna hozzánk. Gyakran fogsz még tőle hallani gondolatokat, mert ha olvasásról van szó, akkor rá érdemes hallgatni, hiszen napi szinten minimum ötszáz oldalt olvas el és teszi mindezt már gyerekkora óta.

Hogyan fektethetünk be tudásunkba

Több módja is van. Van, ami anyagi hozzájárulást is igényel, de szerencsére az internet világában gyakran már csak az időddel kell fizetned egy-egy új tudás megszerzéséért:

  • Tréningek: Érdekel valami és szeretnél egy gyorstalpalót kapni a témában? Akkor irány egy tréning, ahol akár egy hétvége alatt is hasznos információkkal bővülhet a tudásod. Ennek előnye, hogy nem csak az adott témában leszel jártasabb, hanem még kapcsolatot is építhetsz olyan emberekkel, akik hozzád hasonló helyzetben vannak. Vagy, ha tisztán csak a szakmai tudásra van szükséged, akkor elvégezhetsz egy webinart. A Udemy-n például több ezer ingyenes oktatóanyagot találsz szinte minden témában.
  • Képzés: Ezek hosszabb ideig tartanak és nagyobb energia befektetéssel járnak. De a tudás is jobban beépülhet azáltal, hogy egy félévig minden héten kell foglalkoznod az adott képzés anyagával. Mivel ez nagyobb elköteleződést igényel, ezért fontos, hogy előtte utánajárj az oktatott tananyag minőségének és hasznosságának. Ne a papír legyen a cél, hanem a tudás, amit megszerezhetsz általa.
  • Olvasás: Az olvasást nem tudod megkerülni. Sokan kötelező rosszként tekintenek erre, de ha változtatsz a hozzáállásodon, akkor hamar elkezded élvezni. Már a fenti két esetben is gyakran el kell olvasni egy-egy könyvet, ami alapján tovább tudsz haladni az anyaggal. De a legjobb, ha magadtól is folyamatosan olvasol és bővíted a tudásod. Az olvasás a legolcsóbb és leghatékonyabb módja annak, hogy új dolgokat tanulj.

Alakítsd ki az olvasás szokását

Az olvasás okosabbá, nyugodtabbá, kreatívabbá, fókuszáltabbá, kiegyensúlyozottabbá, érdekesebbé, boldogabbá és valószínűleg még rengeteg egyéb pozitív dologgá tesz, amivel még a sort folytatni lehetne. Akkor mégis miért nem olvasunk?

Egész diákéletemben kerültem az olvasást. Próbáltam minél jobban megúszni a kötelező olvasmányokat. Bevetettem mindent, amit akkoriban lehetett. Kötelezők röviden, barát megkérése, hogy mesélje el, megfilmesített verzió megnézése stb. A kötelezőkön felül eszembe sem jutott bármi egyebet elolvasni. Nem szerettem olvasni és nem is igazán tudtam tíz percnél tovább tartani kezemben egy könyvet sem. Az volt a fejemben, hogy a könyvekben csak bugyuta történetek vannak, amelyek számomra nem mondanak semmit. Gondolom már sejted, hogy nem az irodalom volt a kedvenc tantárgyam.

Most pedig itt ülök, és arról fogalmazom ezt a cikket, hogy miért is kéne mindenkinek aktívan olvasnia. Nagyot fordult a világ.

Az olvasás előnyei

Fejleszti a koncentrációs készséged

Világunkban egyre nehezebb koncentrálni, hiszen állandóan mindenhonnan információval bombáznak. Egy új gondolatot tartalmazó könyvbe muszáj belemélyednünk ahhoz, hogy az abban leírt gondolatokat teljesen megértsük. Emiatt olyan jó érzés egy-egy jó könyvet befejezni. Átadjuk magunkat a könyvnek és szinte már olyan mintha meditálnánk.

Olvasás előnyei, hatásai

Egy jó könyvön keresztül új dolgokat tanulhatunk anélkül, hogy órákra kéne járni vagy megismerhetünk helyeket anélkül, hogy oda kéne utaznunk.

Az olvasás kiegyensúlyozottabbá tesz

Kutatások bebizonyították, hogy az olvasás csökkenti a stresszt. Hatásosabb, mint zenét hallgatni vagy elmenni egy sétára. Az olvasás segít abban, hogy elfelejthesd a mindennapok gondjait.

Az olvasás okosabbá tesz

Ezáltal tudod edzeni az agyadat. Ahogy a testnek szüksége van mozgásra, úgy van szüksége az elmének az olvasásra. Nincs is hatásosabb edzés, mint elolvasni egy könyvet.

Minden, amit elolvasol, valamilyen szinten beépül a tudatodba

Minden elolvasott könyvvel vagy cikkel több leszel, mint előtte. Minél nagyobb a tudásod, annál jobban leszel felszerelkezve az élet kihívásaival szemben. Végső soron elvehetnek tőled mindent, a házad, a kocsid, a vagyonod. A tudásod az, amit soha nem vehetnek el.

Olvasás előnyei, hatásai
Olvasás előnyei, hatásai

Észreveszed magadon, hogy minél többet olvasol, annál kritikusabb vagy a világgal szemben. Már nem fogod elhinni azt, amit eléd tolnak, hiszen lesz egy olyan tudásbázisod, amellyel kérdőre tudod vonni a készen kapott információkat.

Konklúzió

Az olvasás előnyei nehezen mérhetők. Mégis minden aktívan olvasó biztosan tudja állítani, hogy az olvasás által lett több az életük, mint korábban. Az olvasás pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek.

A kérdés az, hogy Te mikor fogtál utoljára a kezedben egy hasznos új gondolatot tartalmazó könyvet vagy olvastál egy ismeretterjesztő cikket, ami nem 7 pontban szedte össze a jól hangzó lényeget?

Ha szeretsz tartalmas könyveket olvasni és része lennél egy közösségnek, akikkel átbeszélnéd könyves élményeid akár élő események keretében, akkor csatlakozz Facebook-on könyvklub csoportunkhoz vagy nézd meg könyvklub oldalunk, hogy idén mely könyveket fogjuk elolvasni és átbeszélni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).