fbpx

Az olvasás művészete I. – Olvasás előnyei és hatásai

Olvasás előnyei, hatásai

Mivel ez egy pénzügyi blog, ezért próbálunk bemutatni különböző pénzügyi praktikákat, amelyeket érdemes alkalmazni a mindennapi életedben. Ennek egy része a befektetés. Azonban van egy olyan befektetés, amely nehezen megfogható, mégis talán az egyik legfontosabb mindközül.

Beszéljünk egy kicsit a legjobban megtérülő befektetésről, amely a saját magunkba való invesztálás. Csak, hogy ismét az omahai bölcs szavait idézzem:

“A legfontosabb befektetés, hogy fektess minél többet magadba.”

Warren Buffett

Tekintve Buffett eddigi munkásságát, komolyan vehetjük a nagymester szavait, mintha maga Yoda szólt volna hozzánk. Gyakran fogsz még tőle hallani gondolatokat, mert ha olvasásról van szó, akkor rá érdemes hallgatni, hiszen napi szinten minimum ötszáz oldalt olvas el és teszi mindezt már gyerekkora óta.

Hogyan fektethetünk be tudásunkba

Több módja is van. Van, ami anyagi hozzájárulást is igényel, de szerencsére az internet világában gyakran már csak az időddel kell fizetned egy-egy új tudás megszerzéséért:

  • Tréningek: Érdekel valami és szeretnél egy gyorstalpalót kapni a témában? Akkor irány egy tréning, ahol akár egy hétvége alatt is hasznos információkkal bővülhet a tudásod. Ennek előnye, hogy nem csak az adott témában leszel jártasabb, hanem még kapcsolatot is építhetsz olyan emberekkel, akik hozzád hasonló helyzetben vannak. Vagy, ha tisztán csak a szakmai tudásra van szükséged, akkor elvégezhetsz egy webinart. A Udemy-n például több ezer ingyenes oktatóanyagot találsz szinte minden témában.
  • Képzés: Ezek hosszabb ideig tartanak és nagyobb energia befektetéssel járnak. De a tudás is jobban beépülhet azáltal, hogy egy félévig minden héten kell foglalkoznod az adott képzés anyagával. Mivel ez nagyobb elköteleződést igényel, ezért fontos, hogy előtte utánajárj az oktatott tananyag minőségének és hasznosságának. Ne a papír legyen a cél, hanem a tudás, amit megszerezhetsz általa.
  • Olvasás: Az olvasást nem tudod megkerülni. Sokan kötelező rosszként tekintenek erre, de ha változtatsz a hozzáállásodon, akkor hamar elkezded élvezni. Már a fenti két esetben is gyakran el kell olvasni egy-egy könyvet, ami alapján tovább tudsz haladni az anyaggal. De a legjobb, ha magadtól is folyamatosan olvasol és bővíted a tudásod. Az olvasás a legolcsóbb és leghatékonyabb módja annak, hogy új dolgokat tanulj.

Alakítsd ki az olvasás szokását

Az olvasás okosabbá, nyugodtabbá, kreatívabbá, fókuszáltabbá, kiegyensúlyozottabbá, érdekesebbé, boldogabbá és valószínűleg még rengeteg egyéb pozitív dologgá tesz, amivel még a sort folytatni lehetne. Akkor mégis miért nem olvasunk?

Egész diákéletemben kerültem az olvasást. Próbáltam minél jobban megúszni a kötelező olvasmányokat. Bevetettem mindent, amit akkoriban lehetett. Kötelezők röviden, barát megkérése, hogy mesélje el, megfilmesített verzió megnézése stb. A kötelezőkön felül eszembe sem jutott bármi egyebet elolvasni. Nem szerettem olvasni és nem is igazán tudtam tíz percnél tovább tartani kezemben egy könyvet sem. Az volt a fejemben, hogy a könyvekben csak bugyuta történetek vannak, amelyek számomra nem mondanak semmit. Gondolom már sejted, hogy nem az irodalom volt a kedvenc tantárgyam.

Most pedig itt ülök, és arról fogalmazom ezt a cikket, hogy miért is kéne mindenkinek aktívan olvasnia. Nagyot fordult a világ.

Az olvasás előnyei

Fejleszti a koncentrációs készséged

Világunkban egyre nehezebb koncentrálni, hiszen állandóan mindenhonnan információval bombáznak. Egy új gondolatot tartalmazó könyvbe muszáj belemélyednünk ahhoz, hogy az abban leírt gondolatokat teljesen megértsük. Emiatt olyan jó érzés egy-egy jó könyvet befejezni. Átadjuk magunkat a könyvnek és szinte már olyan mintha meditálnánk.

Olvasás előnyei, hatásai

Egy jó könyvön keresztül új dolgokat tanulhatunk anélkül, hogy órákra kéne járni vagy megismerhetünk helyeket anélkül, hogy oda kéne utaznunk.

Az olvasás kiegyensúlyozottabbá tesz

Kutatások bebizonyították, hogy az olvasás csökkenti a stresszt. Hatásosabb, mint zenét hallgatni vagy elmenni egy sétára. Az olvasás segít abban, hogy elfelejthesd a mindennapok gondjait.

Az olvasás okosabbá tesz

Ezáltal tudod edzeni az agyadat. Ahogy a testnek szüksége van mozgásra, úgy van szüksége az elmének az olvasásra. Nincs is hatásosabb edzés, mint elolvasni egy könyvet.

Minden, amit elolvasol, valamilyen szinten beépül a tudatodba

Minden elolvasott könyvvel vagy cikkel több leszel, mint előtte. Minél nagyobb a tudásod, annál jobban leszel felszerelkezve az élet kihívásaival szemben. Végső soron elvehetnek tőled mindent, a házad, a kocsid, a vagyonod. A tudásod az, amit soha nem vehetnek el.

Olvasás előnyei, hatásai
Olvasás előnyei, hatásai

Észreveszed magadon, hogy minél többet olvasol, annál kritikusabb vagy a világgal szemben. Már nem fogod elhinni azt, amit eléd tolnak, hiszen lesz egy olyan tudásbázisod, amellyel kérdőre tudod vonni a készen kapott információkat.

Konklúzió

Az olvasás előnyei nehezen mérhetők. Mégis minden aktívan olvasó biztosan tudja állítani, hogy az olvasás által lett több az életük, mint korábban. Az olvasás pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek.

A kérdés az, hogy Te mikor fogtál utoljára a kezedben egy hasznos új gondolatot tartalmazó könyvet vagy olvastál egy ismeretterjesztő cikket, ami nem 7 pontban szedte össze a jól hangzó lényeget?

Ha szeretsz tartalmas könyveket olvasni és része lennél egy közösségnek, akikkel átbeszélnéd könyves élményeid akár élő események keretében, akkor csatlakozz Facebook-on könyvklub csoportunkhoz vagy nézd meg könyvklub oldalunk, hogy idén mely könyveket fogjuk elolvasni és átbeszélni.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).