fbpx

Hogyan olvass több könyvet? Bevált tippek olvasáshoz

Szóval eldöntötted, itt az ideje, hogy több könyvet olvass, de fogalmad sincs hogyan. Bemutatom azokat a megoldásokat, amik segítettek nekem, hogy több könyvet tudjak elolvasni.

Előre leszögezem, nem hiszek a rövidebb utakban, ezért sem a gyorsolvasást, sem az egyre másra feltűnő a könyv tartalmát 1 oldalba sűrítő, szolgáltatásokban nem hiszek. Ahhoz, hogy egy könyvből valóban tanulj, ismeretet szerezz vagy igazán szórakoztasson nincs más megoldás, mint leülni és figyelemmel, koncentrálva elolvasni. Ugyanakkor, ha az olvasást tudatosabban tesszük, akkor rá fogunk jönni, hogy egyáltalán nem nehéz vagy megerőltető dolog ez.

Az olvasás előnyei

Nem akarok papagáj lenni, aki ismétli, amit már egyszer leírt. Az olvasás előnyeivel külön cikkben foglalkoztunk már, de ezeket fontosnak tartom ismét megosztani. Miről mondasz le, ha nem olvasol? Az olvasás fejleszti a koncentrációs készséged. A folyamatosan figyelmünkért kiáltozó okostelefon helyett olvasva, kénytelen vagy egy halott fára nyomtatott, fekete betűket nézni huzamosabb ideig. Ez tanítja az agyunkat arra, hogy nyugodjon le, ne zavarják meg a külső behatások és képes legyen egy dologra figyelni. Ez nem csak olvasásban, de bármilyen elmélyedést igénylő tevékenységben hasznos képesség.

Az olvasás fejleszti az empátiát, a társas készségeket ezáltal jobban meg tudod ítélni a körülötted lévő emberek hangulatát, érzelmeit.  Hadd ne mondjam, hogy micsoda előnyökkel jár a munkahelyeden, ha jobban meg tudod ítélni a főnököd, kollégáid hangulatingadozásait. Arról nem is beszélve, hogy nagyobb empátiával pár- és személyes kapcsolataid is tartalmasabbak lesznek.

Az olvasás kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tesz. Olvasás közben könnyen kerülünk a flow állapotába (ha érdekel pontosan mi a flow, akkor ajánlom könyvklubunkat), a flow állapotban eltöltött idő pedig növeli az élettel való elégedettségedet. Emellett, az olvasástól tájékozottabb, műveltebb leszel. Ha megfelelő könyveket választod, akkor nagyobb eszköztárad lesz, hogy megbirkózz az élet kihívásaival.

Az olvasás ezek mindegyikét teszi, de fontos, hogy nem egyik pillanatról a másikra, nem varázsszer. Lehet, hogy hónapok, akár évek kellenek ahhoz, hogy észrevedd magadon a változásokat. A jó hír viszont, hogy egy idő után már az olvasás élményéért képes leszel olvasni és a megszerzett pozitívumok veled maradnak életed végéig.

Miért olvass több könyvet?


Szóval most már tisztában vagyunk azzal, hogy egyszerűen csodálatosak leszünk pusztán néhány évnyi olvasás után. Érezzük azt is, hogy jó volna emiatt többet olvasnunk. Ennek ellenére sem sikerül kialakítanunk az olvasás szokását. Saját tapasztalat alapján, kell egy nagyon konkrét indok, ami miatt nekiállok olvasni. Ilyen elvont apróságok mint, hogy jobb ember leszek tőle túl megfoghatatlan ahhoz, hogy érdekeljen. Mindenkinek más lesz a konkrét indok, nekem az alábbi három volt jó motiváció konkrétan leülni egy adott pillanatban az olvasáshoz.

Türelmetlenség

Mire gondolok? Például nekem nagyon konkrét indok az olvasásra, hogy szeretek sorozatokat nézni, de várni nem szeretek. Ezért sokszor olvasok a türelmetlenség miatt. Például, volt ez a Trónok Harca nevű sorozat (hallottatok róla?), ami annyira megtetszett az első néhány teaser videó alapján, hogy kénytelen voltam elolvasni a könyveket mielőtt elindult a sorozat, mert nem bírtam tovább várni, ez mondjuk végül okos döntésnek bizonyult. De ugyanígy jártam a The Expanse-zel is, aminél a sorozat csak évek múlva fogja utolérni a könyvet, még tudnék hasonló példákat sorolni.

Kíváncsiság

Másrészt, folyamatosan motivál olvasásra a kíváncsiság és érdeklődés. Valamiért egészen régóta lenyűgöz az ókori görög-római világ, szerintem az Age of Empires miatt lehet, mert 7-8 éves koromban a demót rongyosra játszottam. Emiatt, gyakran elolvasok egy-egy könyvet, ami erről a korszakról szól, vagy ebben a korszakban íródott. Mindig lenyűgöz, hogy többet megtudhatok a világról pár ezer éve élt emberek tolmácsolásában. Biztosan van olyan téma, ami a te kíváncsiságod is felkelti. Garantálom, hogy még a legegzotikusabb témákban is könyvek tucatjai várják lelkes olvasóikat.

Ismeretek

Harmadrészt, a tudásvágy miatt olvasok. Ez abban tér el az előzőtől, hogy valami konkrét dologban akarok többet tudni. Például szeretnék megtanulni jobban írni, ezért olvasok könyveket az írásról. Vagy szeretném jobban beosztani az időmet, ezért időbeosztásról olvasok. Esetleg, szeretném megtudni hogyan tudnék boldogabban élni, ezért boldogságról szóló könyveket olvasok. Mindenki fejlődni akar valahogy, jobb akar lenni valamiben, ha tudod mi számodra ez a terület, akkor már csak az van hátra, hogy elkezdj a témáról olvasni.

Lehet, hogy a fentiek rád nem teljesen igazak, ez nem baj, mások vagyunk. A lényeg, hogy tudd azonosítani pontosan miért is akarsz többet olvasni, ha ez megvan, akkor már nem kényszer lesz az olvasás, hanem egy olyan dolog, amivel haladsz egy megfogható célod teljesítése felé.

Néhány bevált praktika, hogy több könyvet olvass


Nem állítom, hogy én vagyok a világ legjobb olvasója (sőt személyes ismertségi körömben is vannak többen, akik jóval többet olvasnak nálam), de az elmúlt néhány évben látványosan sikerült fejlődnöm, legalábbis abban, hogy többet olvassak. 2016-ban kezdtem el tudatosabban figyelni arra, hogy többet olvassak. Az első évben csak 27 könyvet sikerült elolvasnom, de azóta évről évre emelem és teljesítem a célkitűzésem. 2019-ben már 44 könyvvel végeztem, azaz 62%-kal olvastam többet, mint 3 évvel korábban. Ez azért remélem nem csak szerintem javulás. Az alábbi dolgok segítettek abban, hogy többet olvassak:

Mérhető cél

Az, hogy többet akarsz olvasni tisztelendő dolog, de sokat nem mond el. Mit jelent a többet? Mihez képest? Honnan tudod, hogy sikerült többet olvasnod? Ezért érdemes olyan célt választani, amit vissza is tudsz mérni.

Mérhető cél az egy évben olvasandó könyvek száma. Például, ha tavaly 10 könyvet olvastál, akkor idén legyél kicsit ambiciózusabb, és tűzd ki célnak a 14 könyv elolvasását. Hátránya, hogy nem tesz különbséget az 1200 oldalas Montaigne: Esszék és a 100 oldalas Rozi mentőakciója között.

Mérhető cél az is, hogy naponta/hetente mennyi időt akarsz olvasással tölteni. Ha napi 15 percet akarsz olvasással tölteni, akkor ezt könnyen le tudod mérni a telefonod segítségével. Fontos, hogy következetesen minden nap fel is jegyezd magadnak sikerült-e a célod elérni, és erre alapozd a későbbi terveid. Ha csak tényleg napi 15 percet olvasol, 1 perc/oldal olvasási sebességgel számolva, is elolvasol kb. 20-25 nap alatt egy átlagos hosszúságú könyvet.

Ne csak egy könyvet olvass

Valamiért, amikor elkezdünk olvasni, akkor a lineáris gondolkodás lép életbe. Elkezdtem ezt a könyvet, végigolvasom és utána kezdem a következőt. Ennek sokszor semmi értelme nincsen. Lehet, hogy elkezdtél egy könyvet, ami a munkádhoz kell. Egy bonyolult szakkönyv, ami megköveteli, hogy erőteljesen rákoncentrálj és minden érvet végiggondolj. Hiába tetszik a könyv, nagy valószínűséggel este fáradtan már nem fogsz nekiállni olvasni. Ugyanakkor, egy könnyű krimit, fantasyt vagy történelmi regényt szívesen olvasnál ekkor is.

Nekem erőteljesen megnövelte az olvasott könyveim számát, amikor elkezdtem egyszerre több könyvet is olvasni. Általában reggel frissen könnyebben megy a gondolkodós, filozofálós könyvek olvasása. Egyrészt megadja a hangulatot a naphoz, másrészt még nem vagyok fáradt és tudom értelmezni az olvasottakat. Este viszont már csak szórakoztató irodalmat olvasok, amin nem kell annyit gondolkoznom, viszont kikapcsol és lenyugtat az alváshoz. Nap közben pedig az dönti el mit olvasok, hogy éppen mennyi időm és milyen hangulatom, vagy energiaszintem van az adott pillanatban.

Szervezd úgy a napod, hogy az könnyű legyen az olvasás

Közhely, hogy arra van ideje az embernek, amire szán, de ettől még nem lesz kevésbé igaz. Az átlag magyar napi több, mint 4 órát néz tv-t és nagy többségünk több, mint 1 órát használja az okostelefonját is. Ezek alapján az időnk megvan arra, hogy olvassunk, maximum nem jól osztjuk be. Ha az a célod, hogy több könyvet olvass, akkor néhány apró változás segíthet ennek elérésében.

Legyen meghatározott időpont, amikor leülsz olvasni. Nekem ez reggel ébredés után van, egyszerűen azért, mert ebben az időpontban senki sem zavar és nyugodtan tudok olvasni. Bármi is történjen aznap, legalább ezt a fél órát már rászántam erre a tevékenységre.  Jó időpont lehet még a lefekvés előtti idő is. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra. Egyrészt, könnyebben elalszol, mert a képernyők alvást akadályozó fénye helyett, a könyvet nézed, ami lenyugtatja a gondolataid, ráadásul még a napi meghatározott olvasási idődet is letudod.

Mindig legyen nálad könyv. A zsebkönyveket nem véletlenül találták ki, de ha táskával jársz (nők előnyben), akkor még kevésbé lehet gond, hogy egy könyvet magaddal vigyél bárhova. Sőt, akár az okostelefonodra is tudsz könyveket letölteni. Ha van nálad egy könyv, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogsz tömegközlekedés közben, sorban állva, barátokra várva pár percet olvasni. És a sok kicsi sokra megy. Csak legyen napi 15 perc, amit olvasással töltesz telefonnyomkodás helyett és egy év alatt máris tízzel több könyvet olvastál el.

Használd ki a hangoskönyveket

Vitatkozhatunk arról, hogy a hangoskönyv olvasás-e, vagy sem. Személy szerint szoktam hangoskönyveket is hallgatni, és kifejezetten érdekes és izgalmas egy jó felolvasó előadásában meghallgatni, hogy kelnek életre a regények karakterei. A 22-es csapdáját hangoskönyvben hallgattam, és a különböző karakterek annyira egyedi hangokon szólaltak meg, és ez annyit adott hozzá a történethez, amit valószínűleg nem kaptam volna meg egy egyszerű olvasástól.

Nem ugyanaz az élmény az olvasás és a hallgatás, ha kifejezetten tanulni szeretnél valamit, akkor a hangoskönyv nem lesz a legjobb megoldás. De, ha minőségi szórakozás és bizonyos szépirodalmi, szórakoztató könyvek „elolvasása” a cél, akkor ez jó alternatívát jelent bárkinek. Korábban volt bennem egy olyan érzés, hogy így olvasni „csalás”, de ez egy-két jó élmény után megváltozott a véleményem. Adj te is egy esélyt ennek a formátumnak.

Merj könyveket abbahagyni

olvass könyvet hagyd abba

Egész életünkben azt tanuljuk, hogy amit elkezdtünk azt fejezzük is be. Legyen az valamilyen cél, vagy az ebéd a nagyinál. Nem csoda, ha a könyvekről is így gondolkodunk. Sokszor azonban ez a szokás árthat az olvasási céljainknak. Ha egy könyv abszolút elborzaszt és emiatt semmi kedvünk sincs leülni olvasni, akkor jobban járunk, ha abba merjük hagyni és olvassunk inkább olyasmit, ami jobban szolgálja a céljainkat.

Meg kell persze válogatni, hogy mit hagyunk abba. Csak azért, mert nehéz olvasmány még lehet jó a könyv, maximum lassabban haladunk vele. Ilyenkor segít, ha olvasunk mellette valami könnyedebbet is. Sőt, akkor se hagyjuk abba, ha nem értünk egyet a könyv érveivel, vagy nem stimmel a világnézetünkkel. Ez biztos út, hogy bezárjuk magunkat a saját kis buborékunkba. Viszont, ha 50-100 oldal után is tényleg azt érezzük, hogy inkább nézzük a wakandai amatőr ifjúsági curling országos bajnokság mérkőzéseit, mint kezünkbe vegyük ezt a könyvet, akkor jó eséllyel csak magunknak ártunk a küszködéssel, hagyjuk félbe és kezdjünk valami újba.

Csatlakozz egy könyvklubhoz

olvass könyvet könyvklub

Micsoda véletlen, hogy a Számvetőn pont van nekünk is egy könyvklubunk! A reklámtól eltekintve, tényleg úgy gondoljuk, hogy a közösség segít abban, hogy egyre több könyvet olvass el. Nem kell, hogy ez ténylegesen szervezett formában történjen, már az is jó, ha egy barátoddal tudtok beszélni a könyvről, amit olvastatok. Ez segít abban, hogy jobban megjegyezd az olvasottakat és mivel elszámolással tartoztok egymásnak, kénytelen vagy ténylegesen is elolvasni a könyvet, hogy tudjatok beszélgetni.

Ráadásul a könyvek mentén nagyon jó eszmecseréket lehet folytatni, így az olvasás is nagyobb élmény. Könyvekről beszélgetni pedig egy minőségi közös program, így nem csak üres csevegésre pazaroljátok a drága időt, hanem minőségi időt töltötök együtt. Emellett, mások gondolatai, meglátásai új megvilágításba helyezik az olvasottakat, segítenek tisztázni a felmerülő kérdéseidet, ezáltal jobban megérted a könyv üzenetét.

Mit várhatsz, ha megpróbálod ezeket a módszereket?


Nem szeretem, amikor valamilyen józan ésszel is könnyen kitalálható dolgot csodaszerként állítanak be az emberek. Például, ha több vizet iszol csodás lesz az életed. Kipróbáltam, tényleg kicsit jobb lett, de nem lettem Superman. Ahogy már elmondtam, nem hiszek a könnyű és gyors utakban, a „life-hacking”-ben.

A cikkben leírt ötleteket azért merem ajánlani, mert kipróbáltam őket és nekem nagyon jól beváltak. Nem egyik napról a másikra történt a változás, hanem évek alatt, sőt még jelenleg is tart. Hosszú távon a célom, hogy 52 könyvet olvassak el évente, ez pont duplája az első éves célomnak és ezzel már elégedett is lennék. Tudom, hogy ennyi könyv elolvasása sok időt követel meg, de ez olyasmi amivel szívesen töltöm a napjaim.

Ha kipróbálod a fenti tippek közül valamelyiket, amit eddig nem csináltál, és tartod is magad hozzá, akkor az biztos út, hogy több könyvet olvass, mint korábban. Lehet, először csak kis változást fogsz észlelni, de ahogy a sok kis változás egymásra rakódik a egyre inkább látványosabb lesz az eredmény. A lényeg, hogy kezd el csinálni és legyél kitartó. A javaslatom, hogy olvass könyvet, amikor csak tudsz. Jó olvasást nektek.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!