Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mihez kezdjünk a karanténban? Online képzések

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

képzések online

A karantén miatt több hete otthon vagyunk, valószínűleg már kimerítettünk minden hasznos tevékenységet (pl. takarítás, padlás átrendezés, kamra feltöltés stb.) amit végezhetünk, sőt ennyi idő után a Netflix és a Facebook görgetésébe is beleunt már az ember. A helyzetről eszembe jut Viktor Frankl: Mégis mondj igent az életre c. könyvének mondanivalója, amit talán ez az idézet foglal jól össze:

Élni végső soron nem jelent mást, mint felelősséget viselni az élet által felvetett kérdések helyes megválaszolásáért, az élet által minden egyes ember elé kitűzött feladatok teljesítéséért, az adott pillanat követelményének megfelelő helytállásért.

Viktor E. Frankl

A karantén és a bezártság nem olyasmi amit mi okoztunk és nem is változtathatunk rajta. Rajtunk kívül álló események, amik mégis meghatározzák az életünket. A kérdés az, hogy tudunk-e értelmet, jelentést adni annak, hogy az életünk gyökerestül megváltozott az egyik pillanatról a másikra. Vannak akiknek értelmet ad a család és a gyerekekkel töltött idő, másoknak az elmélyedés valamilyen hobbiban. Számomra és lehet nektek is, ez az időszak jó lehetőség valami újat tanulni, amit sosem volt még könnyebb otthonról, mint most. Az online képzési lehetőségeket gyűjtöttem össze ebben a cikkben, a felsorolt oldalak általában idegen nyelvtudást (angol) igényelnek.

Ha valami tanfolyamszerűre vágysz

Ha egy rendes kurzusra vágysz, amit online is elvégezhetsz, akkor a legjobb lehetőséged valamilyen MOOC platform igénybevétele. A MOOC egy rövidítés: Massive Open Online Course, amit magyarra ingyenes online szabadegyetemként lehet lefordítani.

Coursera

Az egyik legnagyobb ilyen honlap a Coursera. Számtalan neves és kevésbé neves amerikai és európai egyetem kínál itt képzéseket.  Akár komplett online „diplomát” is lehet szerezni az oldalon, ha több egymásra épülő kurzust is elvégzünk. A legtöbb képzés fizetős, de kínál az oldal ún. audit részvételi lehetőséget. Audit esetén a tananyaghoz hozzáférsz, de a házi feladataidat és a beadandóidat nem fogják értékelni. A tananyagokat általában hétről hétre teszik közzé és ugyanígy a feladatokat is hétről-hétre kell megoldani. A vesztegzárra való tekintettel sok egyébként fizetős képzés ingyenesen is elérhető lett. Például tanulhatsz a karrier építéséhez szükséges szoft készségekről, vagy a tudatosság növeléséhez is kaphatunk segítséget. Ha csak egyet próbálnál ki, akkor minden egyéb előtt ajánlom, hogy nézd végig a Learning how to learn nevű kurzust, ami egy tanulásmódszertani alapozást nyújt, megtanít arra, hogyan tudsz bármit megtanulni.

edX

Courserához hasonló az edX is. Szintén neves iskolák nyújtanak itt képzéseket és általában ingyen. Ha fizetsz akkor kapsz a képzés elvégzéséről egy oklevelet is, amivel bizonyíthatod, hogy rendelkezel ezzel a speciális tudással.  A több nyelvű kínálatból itt tudtok válogatni.

Udemy

Udemy hasonlít az előző két oldalhoz abban, hogy itt is a kurzusoké a főszerep. Ellentétben a Courserával és az edX-szel ezen az oldalon főleg szakértők és szabadúszók kínálják kurzusaikat. A képzés minősége az előadó hozzáértésétől függ.  A legtöbb anyagot saját tanrend szerint is fel tudod dolgozni, tehát ha egyszer beiratkoztál, akkor onnantól kezdve hozzáférsz az összes anyaghoz. A karantén miatt itt is vannak ingyenesen elérhető képzések. Főleg IT (programozás, MS programcsomag használat) és néhány szoft készség fejlesztését (meditáció, produktivitás) segítő anyag lett elérhető.

Ha a LinkedIn profilod fényeznéd

Vagy az önéletrajzodba raknál bele néhány plusz készséget, akkor jó lehetőség a LinkedIn Learning, a LinkedIn online képzések platformja. Rövid kurzusokat, videókat tudsz megnézni, amik segítségével fejlesztheted a készségeid. Rövid ideje használom, ez alapján tényleg inkább arra jó, hogy büszkélkedj vele, hogy elvégeztél valamit, mint mély tudás megszerzésére. A videók rövidek, egyszerűek, könnyen követhetők, de a visszamérés csak néhány egyszerű kvízkérdés formájában történik. Ez utóbbi miatt kevésbé van meg a nyomás, hogy tényleg megértsd és használni is tudd a bemutatott dolgokat. Az oldal fizetős, de 1 hónapig ingyenes, csak ne felejtsd el lemondani mielőtt lejárna a próbaidőszak.

Ha irodában dolgozol, akkor jó eséllyel sokat használsz Excelt is. Sosem késő megtanulni makrókat használni. Egy rövid (3 órás) kurzus keretében belekóstolhatsz mi is az a VBA. Nem leszel profi ennyitől, de jó ízelítő ahhoz, hogy mire is lehetsz képes, ha belemélyedsz a makróírás rejtelmeibe.

Ha valami készséget sajátítanál el

Ha nem vonz a hosszabb távú elkötelezettség, amit az online képzések megkívánnak és a linkedIn sem hoz lázba, de mégis tanulnál valamit lehet, hogy egy készség elsajátítása az, amire szükséged van.

Ezt kínálja például a Skillshare. A Skillshare-en főleg kreatív képességek elsajátítására van lehetőséged, az írástól kezdve, a rajzoláson, fotózáson és animáláson keresztül a zenéig.  A Skillshare fizetős, de az első 2 hónap ingyenes, jó esetben kiengednek minket a karanténból addigra, csak ne felejtsd el lemondani a második hónap végéig a szolgáltatást. Ha már otthon ragadtunk és mindenki szakács lett (legalábbis az élesztőhelyzetből kiindulva a 10 millió pék országa lettünk), akkor ez a 12 perces mini kurzus hasznos lehet, hiszen megtanít arra hogyan kell helyesen használni a kést a konyhában.  

Más típusú készségeket tudsz fejleszteni a Kaggle-ön. Ez az oldal megismertet az adatbányászat mélységeivel és megtanít lekérdezéseket készíteni. Az oldal lényege, hogy megértsük az adatokat, hogyan tudjuk kinyerni és látványosan megjeleníteni őket. Rövid kurzusok mellett közösséget is nyújt és részt lehet venni olyan kihívásokon, amiknek tényleges üzleti felhasználása is van. Ha csak ismerkedünk még az adatokkal akkor egy rövid kurzus betekintést nyújt az SQL működésébe.

Ha programoznál

Az elmúlt évtizedben a tech cégek minden tekintetben az élre törtek. A náluk dolgozó fejlesztők, programozók pedig vagyonokat keresnek. A következő évtizedek pedig valószínűleg arról fognak szólni, hogy nemcsak ebben a szektorban, hanem mindenhol máshol is előtérbe kerül az automatizálás és a digitális megoldások használata. Nem tűnik tehát rossz ötletnek elkezdeni már most megismerkedni a programozással, akár online képzések segítségével.

A SoloLearn egy olyan oldal, ahol betekinthetsz ebbe a világba és megismerkedhetsz az alapokkal. Nem leszel fekete öves programozó a használatától, de ízelítőnek megteszi. Hasonlóan kedves és kezdőbarát oldal a Codeacademy. Ez szintén az alapokkal tud megismertetni. Persze az eddig bemutatott oldalak, Coursera, edX, Udemy és LinkedIn Learning is kínálnak számtalan képzést, melyek a programozással ismertetnek meg.

Ha pedig rögtön valami szórakoztatóval kezdenél, akkor elkezdhetsz játékot is fejleszteni. Most 3 hónapig ingyenes a Unity engine prémium verziója a benne foglalt kurzusokkal, amik lépésről-lépésre bemutatják, hogy tudsz játékot készíteni.

Ha csak általánosságban fejlesztenéd a tudásod

Iskolai és általános műveltség fejlesztésére szakosodott a Khan Academy. Bár előtérben vannak az iskolai tananyagok, de nem csak gyerekeknek szól az oldal. Itt megfér egymás mellett az általános iskolás matematika és a kalkulus, de ha akarsz akkor a személyes pénzügyek témakörében is elmélyülhetsz.

Ha a fentiek közül egyik sem nyerte el a tetszésed még mindig visszatérhetsz, kedvenc időtöltésünkhöz az olvasáshoz. A MEK kínálatában számtalan klasszikus könyv elérhető, a karanténra való tekintettel pedig több ezer szakkönyvet tett ingyen hozzáférhetővé a Szaktárs is. Sőt, ha az olvasás mellett döntesz akkor a digitális térbe költözött könyvklubunkon is szívesen várunk, következő alkalommal Simon Sinek: Kezdj a miérttel! c. könyvéről beszélgetünk.

Képzések online, foglaljuk le magunkat velük

A fentieken kívül még számtalan lehetőség adódik az interneten, hogy képezzük magunkat. A karantén lehetőséget ad, hogy olyan jelentéssel ruházzuk fel, ami által a bezártság nem csak teher lesz, de egy lehetőség, hogy többek legyünk a végeztével. Nem kell persze minden ébren töltött percedet online képzések tanulmányozására fordítanod, de két sorozatrészt között, vagy néhány órányi Facebook görgetés helyett megfér egy kis tanulás is.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).