fbpx

Mihez kezdjünk a karanténban? Online képzések

képzések online

A karantén miatt több hete otthon vagyunk, valószínűleg már kimerítettünk minden hasznos tevékenységet (pl. takarítás, padlás átrendezés, kamra feltöltés stb.) amit végezhetünk, sőt ennyi idő után a Netflix és a Facebook görgetésébe is beleunt már az ember. A helyzetről eszembe jut Viktor Frankl: Mégis mondj igent az életre c. könyvének mondanivalója, amit talán ez az idézet foglal jól össze:

Élni végső soron nem jelent mást, mint felelősséget viselni az élet által felvetett kérdések helyes megválaszolásáért, az élet által minden egyes ember elé kitűzött feladatok teljesítéséért, az adott pillanat követelményének megfelelő helytállásért.

Viktor E. Frankl

A karantén és a bezártság nem olyasmi amit mi okoztunk és nem is változtathatunk rajta. Rajtunk kívül álló események, amik mégis meghatározzák az életünket. A kérdés az, hogy tudunk-e értelmet, jelentést adni annak, hogy az életünk gyökerestül megváltozott az egyik pillanatról a másikra. Vannak akiknek értelmet ad a család és a gyerekekkel töltött idő, másoknak az elmélyedés valamilyen hobbiban. Számomra és lehet nektek is, ez az időszak jó lehetőség valami újat tanulni, amit sosem volt még könnyebb otthonról, mint most. Az online képzési lehetőségeket gyűjtöttem össze ebben a cikkben, a felsorolt oldalak általában idegen nyelvtudást (angol) igényelnek.

Ha valami tanfolyamszerűre vágysz


Ha egy rendes kurzusra vágysz, amit online is elvégezhetsz, akkor a legjobb lehetőséged valamilyen MOOC platform igénybevétele. A MOOC egy rövidítés: Massive Open Online Course, amit magyarra ingyenes online szabadegyetemként lehet lefordítani.

Coursera

Az egyik legnagyobb ilyen honlap a Coursera. Számtalan neves és kevésbé neves amerikai és európai egyetem kínál itt képzéseket.  Akár komplett online „diplomát” is lehet szerezni az oldalon, ha több egymásra épülő kurzust is elvégzünk. A legtöbb képzés fizetős, de kínál az oldal ún. audit részvételi lehetőséget. Audit esetén a tananyaghoz hozzáférsz, de a házi feladataidat és a beadandóidat nem fogják értékelni. A tananyagokat általában hétről hétre teszik közzé és ugyanígy a feladatokat is hétről-hétre kell megoldani. A vesztegzárra való tekintettel sok egyébként fizetős képzés ingyenesen is elérhető lett. Például tanulhatsz a karrier építéséhez szükséges szoft készségekről, vagy a tudatosság növeléséhez is kaphatunk segítséget. Ha csak egyet próbálnál ki, akkor minden egyéb előtt ajánlom, hogy nézd végig a Learning how to learn nevű kurzust, ami egy tanulásmódszertani alapozást nyújt, megtanít arra, hogyan tudsz bármit megtanulni.

edX

Courserához hasonló az edX is. Szintén neves iskolák nyújtanak itt képzéseket és általában ingyen. Ha fizetsz akkor kapsz a képzés elvégzéséről egy oklevelet is, amivel bizonyíthatod, hogy rendelkezel ezzel a speciális tudással.  A több nyelvű kínálatból itt tudtok válogatni.

Udemy

Udemy hasonlít az előző két oldalhoz abban, hogy itt is a kurzusoké a főszerep. Ellentétben a Courserával és az edX-szel ezen az oldalon főleg szakértők és szabadúszók kínálják kurzusaikat. A képzés minősége az előadó hozzáértésétől függ.  A legtöbb anyagot saját tanrend szerint is fel tudod dolgozni, tehát ha egyszer beiratkoztál, akkor onnantól kezdve hozzáférsz az összes anyaghoz. A karantén miatt itt is vannak ingyenesen elérhető képzések. Főleg IT (programozás, MS programcsomag használat) és néhány szoft készség fejlesztését (meditáció, produktivitás) segítő anyag lett elérhető.

Ha a LinkedIn profilod fényeznéd


Vagy az önéletrajzodba raknál bele néhány plusz készséget, akkor jó lehetőség a LinkedIn Learning, a LinkedIn online képzések platformja. Rövid kurzusokat, videókat tudsz megnézni, amik segítségével fejlesztheted a készségeid. Rövid ideje használom, ez alapján tényleg inkább arra jó, hogy büszkélkedj vele, hogy elvégeztél valamit, mint mély tudás megszerzésére. A videók rövidek, egyszerűek, könnyen követhetők, de a visszamérés csak néhány egyszerű kvízkérdés formájában történik. Ez utóbbi miatt kevésbé van meg a nyomás, hogy tényleg megértsd és használni is tudd a bemutatott dolgokat. Az oldal fizetős, de 1 hónapig ingyenes, csak ne felejtsd el lemondani mielőtt lejárna a próbaidőszak.

Ha irodában dolgozol, akkor jó eséllyel sokat használsz Excelt is. Sosem késő megtanulni makrókat használni. Egy rövid (3 órás) kurzus keretében belekóstolhatsz mi is az a VBA. Nem leszel profi ennyitől, de jó ízelítő ahhoz, hogy mire is lehetsz képes, ha belemélyedsz a makróírás rejtelmeibe.

Ha valami készséget sajátítanál el


Ha nem vonz a hosszabb távú elkötelezettség, amit az online képzések megkívánnak és a linkedIn sem hoz lázba, de mégis tanulnál valamit lehet, hogy egy készség elsajátítása az, amire szükséged van.

Ezt kínálja például a Skillshare. A Skillshare-en főleg kreatív képességek elsajátítására van lehetőséged, az írástól kezdve, a rajzoláson, fotózáson és animáláson keresztül a zenéig.  A Skillshare fizetős, de az első 2 hónap ingyenes, jó esetben kiengednek minket a karanténból addigra, csak ne felejtsd el lemondani a második hónap végéig a szolgáltatást. Ha már otthon ragadtunk és mindenki szakács lett (legalábbis az élesztőhelyzetből kiindulva a 10 millió pék országa lettünk), akkor ez a 12 perces mini kurzus hasznos lehet, hiszen megtanít arra hogyan kell helyesen használni a kést a konyhában.  

Más típusú készségeket tudsz fejleszteni a Kaggle-ön. Ez az oldal megismertet az adatbányászat mélységeivel és megtanít lekérdezéseket készíteni. Az oldal lényege, hogy megértsük az adatokat, hogyan tudjuk kinyerni és látványosan megjeleníteni őket. Rövid kurzusok mellett közösséget is nyújt és részt lehet venni olyan kihívásokon, amiknek tényleges üzleti felhasználása is van. Ha csak ismerkedünk még az adatokkal akkor egy rövid kurzus betekintést nyújt az SQL működésébe.

Ha programoznál


Az elmúlt évtizedben a tech cégek minden tekintetben az élre törtek. A náluk dolgozó fejlesztők, programozók pedig vagyonokat keresnek. A következő évtizedek pedig valószínűleg arról fognak szólni, hogy nemcsak ebben a szektorban, hanem mindenhol máshol is előtérbe kerül az automatizálás és a digitális megoldások használata. Nem tűnik tehát rossz ötletnek elkezdeni már most megismerkedni a programozással, akár online képzések segítségével.

A SoloLearn egy olyan oldal, ahol betekinthetsz ebbe a világba és megismerkedhetsz az alapokkal. Nem leszel fekete öves programozó a használatától, de ízelítőnek megteszi. Hasonlóan kedves és kezdőbarát oldal a Codeacademy. Ez szintén az alapokkal tud megismertetni. Persze az eddig bemutatott oldalak, Coursera, edX, Udemy és LinkedIn Learning is kínálnak számtalan képzést, melyek a programozással ismertetnek meg.

Ha pedig rögtön valami szórakoztatóval kezdenél, akkor elkezdhetsz játékot is fejleszteni. Most 3 hónapig ingyenes a Unity engine prémium verziója a benne foglalt kurzusokkal, amik lépésről-lépésre bemutatják, hogy tudsz játékot készíteni.

Ha csak általánosságban fejlesztenéd a tudásod


Iskolai és általános műveltség fejlesztésére szakosodott a Khan Academy. Bár előtérben vannak az iskolai tananyagok, de nem csak gyerekeknek szól az oldal. Itt megfér egymás mellett az általános iskolás matematika és a kalkulus, de ha akarsz akkor a személyes pénzügyek témakörében is elmélyülhetsz.

Ha a fentiek közül egyik sem nyerte el a tetszésed még mindig visszatérhetsz, kedvenc időtöltésünkhöz az olvasáshoz. A MEK kínálatában számtalan klasszikus könyv elérhető, a karanténra való tekintettel pedig több ezer szakkönyvet tett ingyen hozzáférhetővé a Szaktárs is. Sőt, ha az olvasás mellett döntesz akkor a digitális térbe költözött könyvklubunkon is szívesen várunk, következő alkalommal Simon Sinek: Kezdj a miérttel! c. könyvéről beszélgetünk.

Képzések online, foglaljuk le magunkat velük


A fentieken kívül még számtalan lehetőség adódik az interneten, hogy képezzük magunkat. A karantén lehetőséget ad, hogy olyan jelentéssel ruházzuk fel, ami által a bezártság nem csak teher lesz, de egy lehetőség, hogy többek legyünk a végeztével. Nem kell persze minden ébren töltött percedet online képzések tanulmányozására fordítanod, de két sorozatrészt között, vagy néhány órányi Facebook görgetés helyett megfér egy kis tanulás is.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).