Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Ismerd meg az OTP Egészségpénztárat

+ 2 900 forint kártyakedvezmény 💳🤑 /”SZAMVETO” kuponkóddal/ 

Frissítve: 2024.01.02

Térjünk rögtön a lényegre, mert valószínűleg úgyis erre a kérdésre keresed a választ.

Mégis mennyit tudsz egészségügyi kiadásaidon spórolni az OTP Egészségpénztárral? 

Ennek kiderítésére használd az alábbi kalkulátort, ami nem csak az adóvisszatérítés mértékét mutatja meg, de a költségekkel csökkentett összeget is.

Add meg, hogy idén mennyit tervezel egészségügyi kiadásokra költeni egészségpénztáron keresztül ⬇️

120 000 Ft/év

Adóvisszatérítés 2024:

24,000 Ft

Megtakarításod költségek után:

16 200 Ft

„SZAMVETO” kuponkóddal*:

19 100 Ft

* Új belépőknek 2 900 forintos egészségkártya kedvezménnyel számolva

Az OTP Egészségpénztár rendelkezik jelenleg (2023) a legtöbb pénztártaggal. Az átlagnál költségesebb pénztárnak számít, de mégis rengetegen választják őket. Hogy miért?

Egyrészt digitális szolgáltatásokban rendkívül erős, ami azt jelenti, hogy időt spórolsz meg azzal, hogy teljesen online be tudsz lépni vagy, hogy nem kell minden számládat postán elküldeni, mert az ügyfélportálon online feltöltheted.

Másrészt az egészségpénztárak egyik legnagyobb kockázata, hogy az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) nem védi a vagyont, így ha bármilyen okból a pénztár rosszul gazdálkodik az ide befizetett pénzeddel, akkor nincs egy nagyobb szervezet, aki kártérítsen. Viszont az OTP Egészségpénztár mögött álló banki intézmény garancia lehet arra, hogy biztonságban tudhasd az itt tartott pénzedet.

OTP pénztár belépés és kártya igénylés

Ha szeretnél belépni az OTP egészségpénztárba, akkor ehhez készítettem egy rövid útmutatót.

A belépés folyamata nagyon egyszerű, mindössze 3 lépés és maximum 15 percet vesz igénybe.

Belépés menete

✅ Kattints ide, ami átvezet az OTP pénztár hivatalos oldalára. Ha már van OTP Portál regisztrációd, akkor lépj be. Amennyiben még nincs, akkor 0. lépésként regisztrálnod kell. Belépés után 3 lépésben kell kitölteni a belépési nyilatkozatot.

✅ 1. lépés: Töltsd ki személyes adataid. Itt kell feltölteni a személyazonosságodat igazoló okmány és lakcímkártya képét.

✅ 2. lépés: Töltsd ki a pénztári adatokat. Használd a „SZAMVETO” kuponkódot.

✅ 3. lépés: Ellenőrizd a megadott adatokat. Amennyiben mindent rendben találsz, nyomj a „Rendben, aláírom és beküldöm” gombra. Kártya automatikusan postázásra kerül.

Elakadtál? Semmi gond, készítettem egy részletes belépési útmutatót ⬇️

Egészségpénztári számlát a belépési nyilatkozat kitöltésével tudsz nyitni. Használd a „SZAMVETO” kuponkódot és 2 900 forint kedvezményt kapsz egészségkártyád díjából. Ezzel a kuponnal megspórolhatod a következő 3 év kártyadíját.

Az online belépési folyamat végére kapsz egy pénztár tagi azonosító kódot, amellyel már kérhetsz pénztárra elszámolható számlákat.

Készítsd elő okmányaidat (személyi és lakcímkártya), mert az ezekről készített képet vagy beszkennelt másolatot fel kell majd töltened.

1. lépés: Belépési nyilatkozat kitöltése (+ OTP Portál regisztráció, amennyiben még nincs)

A Belépési nyilatkozat kitöltéséhez át kell kattintanod az OTP hivatalos ügyfélportáljára.

Ekkor ez a kép fogad majd, ahol összegezve látod a belépési folyamat lépéseit.

Kattints a „Kitöltés indítása” gombra. Itt kérni fog egy email címet, ami alapján a rendszer rögtön ellenőrzi, hogy van-e már OTP Portál fiókod.

Az alábbi üzenetet kapod, ha még nincs fiókod.

Kattints a „Létrehozom a fiókom” gombra és adj meg egy erős jelszót, amire biztosan később is emlékszel majd.

A megadott email címedre kiküldenek egy megerősítő emailt, amelyben találsz egy „Megerősítem a regisztrációmat” gombot. Kattints erre.

Ezzel meg is van az OTP Portál regisztrációd és jöhet a Belépési nyilatkozat kitöltése.

2. lépés: Személyes adatok megadása

Töltsd ki a személyes adataid.

Itt kell megadni és feltölteni az azonosító okmányokat (pl személyi igazolvány és lakcímkártya). Ezekről a képet itt is elkészítheted vagy, ha már van, akkor fel tudod tölteni.

Ha ezek megvannak, akkor lépj tovább a pénztári adatok megadására.

3. lépés: Pénztári adatok megadása

Itt tudod megadni az egyedi „SZAMVETO” kuponkódot, amellyel megspórolhatod a 2 900 forintos kártyadíjat az első 3 évre.

Ezután add meg, hogy havi szinten mekkora befizetéseket tervezel. Ez nem egy kötelező vállalás, így ha később mégse teljesül az itt megadott átlag havi befizetés, akkor sem lesz semmi következménye. Gondold át, hogy havi átlagban mennyit tervezel befizetni és írd be ezt az összeget (ha egy összegű befizetésként teljesíted, az sem baj). A statisztikák szerint egy átlag magyar 15 000 forintot költ egészségügyi kiadásokra, így ezt az összeget írtam be.

4. lépés: Ellenőrzés és beküldés

Itt még egyszer ellenőrizhetsz minden korábban megadott adatot és feltöltött dokumentumot. Ha mindent rendben találsz, akkor nyomj a „Rendben, aláírom és beküldöm” gombra.

Ezután már csak a nyilatkozat letöltése és AVDH-val való hitelesítése maradt hátra. Ennek elvégzéséhez csináld végig az itt leírt lépéseket.

Az AVDH-val hitelesített belépési nyilatkozatot töltsd fel és ezzel meg is vagy.

Már csak a befizetés maradt hátra.

5. lépés: Befizetés

Érdemes rögtön most befizetni a minimum 6000 forintot, amely fedezi a belépési díjat. 

A befizetés történhet átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy bankkártyás fizetéssel.

Amennyiben utalás mellett döntöttél, akkor a 11703006-20411440 számlaszámra utald el az összeget. Közleményben pedig tüntesd fel a neved és tagi azonosítód. 

Bankkártyás befizetést az OTP Portálra vagy applikációba belépve érsz el.

Ennek előnye, hogy így nem terhel a tranzakciós illeték.

Gratulálok! Mostmár 

Miért jó választás az OTP?

Telefonos ügyfélszolgálat

Telefonos elérhetőség, gyors reagálás. Foglaltság esetén visszahívnak.

Ügyfélbarát honlap

Ügyfélportáljukon keresztül folyamatosan követheted egyenleged alakulását.

Személyes ügyfélszolgálat

Bármely OTP bankfiókban betérhetsz ügyintézésre

Mobil applikáció

Könnyű ügyfélportál elérhetőség akár mobilról is

Befizetési lehetőségek

Utalás

Garantált jóváírás 1 napon belül

Bankkártya

Egyszerű és gyors befizetés bankkártyával

Föbb adatok

Az OTP Egészségpénztár nagy hangsúlyt fektet digitális eszközeik fejlesztésére. Ügyfélportálukon keresztül mindent kényelmesen elintézhetsz online, ha pedig mégis szükség lenne személyes ügyintézésre, akkor bármikor betérhetsz budapesti  ügyfélszolgálati fiókjukba.

Kezelt vagyon Tagok száma Szolgáltató partnerek száma Kártya elfogadóhelyek száma
20,39 mrd Ft 332 286 13 000+ 8 500+

Költségek

Az alábbi költségekkel kell kalkulálnod.

Költség típus Összeg
Befizetés utáni költséglevonás mértéke 6,5%
Havi tagdíj 5 000 Ft (ez nem költség, minimum átlag havi befizetési összeg mértéke, amelynek pénztári számládra kell érkeznie)
Kártyadíj 2 900 Ft - "SZAMVETO" kuponkóddal ingyenes
Belépési költség 2 000 Ft
Kilépési költség 4 000 Ft

OTP legnagyobb előnyei

Előnyök
✅ Biztonságos, banki intézményi háttér
✅ Kedvező egészségbiztosítási csomagok
✅ Felhasználóbarát applikáció

Az OTP Egészségpénztár által kínált szolgáltatások

Az egészségpénztári tagság egyik hozzáadott értéke az egészség védelmét szolgáló különféle ellátások, egészségvédelmi programok, egészségügyi alapellátások és szakellátások, valamint a rájuk épülő kiegészítő egészségügyi szolgáltatások igénybevételének lehetősége.

Ezek nagy előnye, hogy extra biztonságérzetet adhatnak, miközben az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kiadások nem a havi költségvetést terhelik.

Néhány példa az OTP Egészségpénztári számláról fizethető szolgáltatásokra:

 • Orvosi szolgáltatások
 • Gyógytorna és gyógymasszázs
 • Szűrővizsgálatok
 • Fizioterápiás kezelések
 • Járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátás

Mindezen felül gyógyszerek, szemüveget, gyógyászati termékek, bioptron lámpa, csecsemőápolási termékek, gyógyászati segédeszközök vagy gluténmentes élelemiszerek is vásárolhatók az OTP Egészségpénztári számláról.

Az OTP Egészségpénztárral szerződésben álló partnereknél orvosi szolgáltatások is igénybevehetők. Ennek köszönhetően a fogorvosi, nőgyógyászati, szülészeti, bőrgyógyászati vagy sebészeti ellátás is előnyösebb formában valósulhat meg.

Nem árt tudni, hogy OTP Egészségpénztárból fizetve a szűrővizsgálatok után 10% adó-visszatérítés járhat, amennyiben orvosi javaslatra történik a részvétel. Ezáltal még inkább megéri rendszeresen részt venni a nőgyógyászati szűréseken, prosztatarákszűrésen, illetve fogászati és mozgásszervi szűréseken.

OTP Egészségpénztári számlával a gyógyszerek vásárlása is könnyebb

Akár gyermeket nevelve, akár a saját egészséged megőrzésének céljából is pikk-pakk százezer forintos nagyságrendű kiadást jelenthet éves viszonylatban a gyógyszerek beszerzése. Éppen ezért enyhíthet a terheken, ha egészségpénztárról is tudod fizetni a gyógyszerek árát.

Az sem elhanyagolható, hogy az egészségpénztár terhére a szemüvegedet, napszemüvegedet vagy kontaktlencsédet is megvásárolhatod, illetve javíttathatod. További előny, hogy a szemüveg árának nincs felső korlátja, mindössze orvosi javaslatra van csak szükség hozzá.

De meg lehet még említeni a gyógyászati segédeszközök széles palettáját is. Többek között a kötszerek,  masszázságyak, vérnyomás- vagy vércukorszintmérők, légtisztítók, inhalátorok, terhességi, tesztek, óvszer, csecsemőápolási szerek, továbbá bizonyos okosórák is elszámolása is megoldható OTP Egészségpénztári számlával.

OTP Egészségpénztár működése

Az OTP Egészségpénztár lehetőséget biztosít arra, hogy pénzt gyűjthess, amelyet később meghatározott céllal felhasználhatsz. Egyszerre kínálva az egészség- és önsegélyező pénztár szolgáltatásait, ami a legtöbb egészségpénztár esetében egyébként elmondható.

Amennyiben különböző egészségügyi termékekre és szolgáltatásokra szeretnéd használni, úgy az egészségpénztárban gyűjtött pénzed azonnal felhasználható. Önsegélyező szolgáltatásokra viszont 180 nap elteltével igényelheted a kifizetést.

OTP Egészségpénztári számlát nyitva névre szóló egészségszámládon gyűjthetők a befizetéseid. Bár a havi minimális befizetés összege 2 000 forint, célszerű minimum havi 15 000 -20 000 forintot rendszeresen befizetni a számládra.

A havonta történő tagdíjfizetés összegéről a belépéskor kell nyilatkozni. Ez egyébként nem jár semmilyen kötelezettséggel és bármikor módosítható. A tagdíj befizetésére havi, negyedéves, valamint éves rendszerességgel is van lehetőség.

Fontos tudni, hogy az egészségpénztár három különböző alapba helyezi a befizetéseid:

 • Fedezeti alap: gyakorlatilag innen történik az általad igénybe vett szolgáltatások kifizetése. A pénztári befizetésed 93,5%-nyi része kerül ide. A fennmaradó 6,5% költségként levonásra kerül, amit a pénztár működési és likviditási alapok között oszt meg.
 • Működési alap: az itt rendelkezésre álló pénzösszeg az egészségpénztár a működésével kapcsolatos kiadások finanszírozására szolgál.
 • Likviditási alap: általános tartaléknak tekinthető, célja a pénztár fizetőképességének fenntartása, valamint a befektetési kockázatok elkerülése.

Az OTP Egészségpénztári számlához tartozik egy egészségkártya is. Ennek a belépéskor fizetendő díja 2 900 forint három évre (ami “SZAMVETO” kuponkóddal megspórolható), a szintén a belépéssel egyidőben esedékes 2 000 forintos belépési díj mellett.

Így tudsz fizetni az egészségpénztári számládról

OTP egészségkártya elfogadó helyeken közvetlenül fizetheted a választott termékek és szolgáltatások ellenértékét az egészségkártyáddal. Csakúgy, mint egy bankkártyás fizetésnél. Amennyiben az egészségkártyás fizetésre nincs mód, akkor a készpénzzel vagy bankkártyával történő fizetés mellett a termékről vagy szolgáltatásról kérhetsz számlát.

Lényeges, hogy terméket vásárolva a saját nevedre, szolgáltatást igénybe véve pedig az egészségpénztár nevére kell a számlát kérned. Ügyelve rá, hogy a tagsági azonosítód mindig rajta szerepeljen. Ennek azért van jelentősége, mert az OTP Egészségpénztár a hozzá beküldött számlák ellenértékét a pénztári egyenlegedből fogja átutalni a bankszámládra.

Élethelyzetek, amikor az egészségpénztári számla megléte előnyt jelent

Különféle gyógyszerek, egészségmegőrzést támogató készítmények finanszírozása, vagy a magánorvosi szolgáltatások díjának kifizetése. Sokan ezekre a célokra fordítják az egészségpénztári számla által biztosított lehetőségeket.

Nagyon helyesen, teszem hozzá gyorsan, hiszen vitán felül hozzáadott értékkel bíró megoldásokról van szó. Ugyanakkor OTP Egészségpénztári számlával rendelkezve ezen felül is várnak rád előnyök. Olyan élethelyzetekben, amikor igencsak jól jöhet minden forint.

Hogy szemléltetni tudjam a dolog lényegét, – a teljesség igénye nélkül – máris mutatok néhány tipikus élethelyzetet.

Amikor új taggal bővül a család

Kétség sem férhet hozzá, hogy a gyermekvállalás a semmivel össze nem hasonlítható szépségével együtt anyagi szempontból kiadásokat jelent. Sok esetben jelentve azt, hogy a szűkösnek bizonyuló élettér kibővítése végett új otthon vásárlására van szükség.

A lakáscélú kiadások finanszírozásához kedvező megoldást jelenthet a CSOK felvétele, valamint a Babaváró hitel igénylése. A Babaváró összegének egy részét a lakásra fordítva, a többit szabadon felhasználva és egészségpénztári számlát nyitva a következő forgatókönyv szerint járhattok igazán jól:

 • Az OTP Egészségpénztári számlára első körben 750 000 forintnyi, majd a következő év elején 250 000 forintnyi pénzösszeget fizettek be.
 • Így amikor megérkezik a baba, a számláról akár 1 millió forintot tudtok felvenni. Nem úgy, mint állami támogatás, hanem az egészségpénztárba történő befizetés folyományaként.
 • A dolog még annak ellenére is abszolút megéri, hogy a befizetés után a pénztár működési költséget – ennek mértéke az OTP-nél a befizetett összeg 6,5%-a – von le.
 • A lényeg ugyanis, hogy a befizetett 1 millió forintos összeg 20%-át van lehetőség visszaigényelni 2 év leforgása alatt.

Gyors matekkal könnyű kiszámolni, hogy ennek köszönhetően 200 000 forint igényelhető vissza az adótokból. Még jobb, hogy a szülési szolgáltatás címszóval kiutalt 1 millió forintos összeg szabadon fordítható bármire, méghozzá számla bemutatási kötelezettség nélkül.

További kedvező lehetőség, hogy igény szerint akár halmozható is az előnyök kiaknázása.

Akkor, ha közeli hozzátartozóként a házastársad, illetve bármelyikőtök testvérei, vagy szülei döntenek az OTP Egészségpénztári számlanyitás mellett. Ezáltal ők is igényelni tudják az adóvisszatérítést a ti születendő gyermeketek után, miközben számlákat ebben a formátumban sem szükséges bemutatni.

Fontos hozzátenni, hogy az OTP Egészségpénztári tagság adta lehetőségek korántsem érnek véget a gyermek születésének egyszeri előnyével.

Miután megszületett a baba, azt követően is sokféle módon aknázhatók ki a tagság előnyei. Hogy néhány példát említsek,

 • a különféle babaápolási készítmények;
 • a tápszerek;
 • a babamérleg és a lázmérő;
 • a fogyóeszköznek számító pelenka;
 • valamint a rendszeres vizsgálatok és az oltások költségei egyaránt fizethetők az egészségpénztárról.

De az OTP Egészségpénztári tagság arra is lehetőséget biztosít, hogy kevésbé érezzétek meg a szülést követően az édesanya jövedelmének kiesését.

Ennek jegyében előre be tudtok fizetni az egészségpénztárba. Ez egyéni preferencia szerint a Babaváró hitelből egyben, vagy alternatív lehetőségként havi rendszerességgel is kivitelezhető, ahogy a lehetőségek engedik.

A szülést követően a fentebb is említett 1 millió forintos összeget így felvehetitek a számlátokról, amiből nemcsak a baba szükségleteit tudjátok fedezni, hanem akár a GYED kiegészítése is megoldható. Az is egy reális opció, hogy az édesanya korábbi jövedelme és az állami ellátása közötti összeg havonta történő kifizetését kéritek az egészségpénztári számláról.

Az OTP Egészségpénztár hasznossága a lakáscélú hitel törlesztése kapcsán

Lényeges tudni, hogy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos célokon túl az egészségpénztári számla megléte előnyt jelenthet a lakáshitel törlesztéséhez is. Egy fiktív példával ez a következőképp nézhet ki:

 • Tegyük fel, hogy az általatok vásárolt lakás havi törlesztőrészletének összege 120 000 forint.
 • Mindketten rendelkeztek egészségpénztári számlával, amire havonta 40 000 forintot fizettek be egy évben.
 • A lakáshiteletek törlesztésének céljából támogatási szolgáltatást igényeltek. Ezáltal a havi törlesztőrészletből 30 000-30 000 forint az egészségpénztári számláról kerül rendezésre.
 • Így a befizetés után fejenként 96 000 forintot kaptok vissza az államtól adó-visszatérítés címszóval.

Vagyis összesen 192 000 forint járhat egy év leforgása alatt. Olyan, mintha csaknem másfél hónapra vonatkozó törlesztést az állam fedezné a szóban forgó éves időszakban.

Az OTP Egészségpénztáron keresztül elérhető kedvezményes egészségbiztosítások

Az OTP Egészségpénztár formátumán keresztül elérhető előnyökön túl a kedvezményes egészségbiztosítások igénybevételének lehetőségét is jó ismerned. Hiszen pénztártagként kifejezetten kedvező árakon férhetsz ezekhez hozzá.

Köszönhetően az OTP Egészségpénztár és a Groupama Biztosító együttműködésének. Mivel a pénztárnak csoportos egészségbiztosítása van a biztosítónál, ennek köszönhetően számodra pénztári tagként előnyös kondíciók mellett tudja kínálni a szóban forgó egészségbiztosításokat.

Akárcsak az egészségpénztári szolgáltatásoknál, úgy a kedvezményes egészségbiztosítások esetében is használhatod a tagságod például járóbeteg-ellátásra vagy például diagnosztikai szolgáltatásokra. Annyi különbséggel, hogy a költségek fedezetéül nem a pénztári egyenleged szolgál. A biztosító részére havonta befizetett díjak ellenében leszel jogosult ezekre a szolgáltatásokra, külön fizetés nélkül.

Többféle kedvezményes egészségbiztosítási csomag közül választhatsz, ezért dióhéjban megnézzük, melyikről mit érdemes tudnod.

Hello Egészség Bázis csomag

Előnye, hogy OTP Egészségpénztári tagként ez egy alap egészségbiztosítás. Tehát minden 16 és 74 év közötti pénztártagnak automatikusan jár. Amint beléptél a pénztárba, megvolt az azonosításod és a díjfizetés is sikerült, már jogosult is leszel rá.

Mindössze 119 forintba kerül havonta, amit a pénztár havonta von automatikusan a számládról. További előnye, hogy akár a közeli hozzátartozóid számára is elérhető. Vagyis őket társbiztosítottként tudod megjelölni.

Ami a Hello Egészség Bázis csomagba beletartozik:

 • Orvosi call center – a nap 24 órájában hívható szolgáltatás, ahol gyakorló orvosok adnak választ a kérdéseidre, illetve adnak felvilágosítást gyógyszerekről, terápiákról.;
 • Teljeskörű ellátásszervezés – 8 és 20 óra között hívható segítség, aminek a keretei között szolgáltatást vagy orvost ajánlanak, továbbá leszervezik a vizsgálatokhoz szükséges időpontokat;
 • Egynapos sebészet, aminek a keretösszege 200.000 forint – ezt a szolgáltatást 1 hónapos várakozási idővel igényelheted;
 • Nagy értékű diagnosztika, aminek a keretösszege 300.000 forint keretösszegig;
 • Illetve amennyiben kritikus betegséget diagnosztizálnak, úgy 1 millió forintra nő a költségkeret.

Az OTP Egészségpénztár szolgáltatásai között elérhető kedvezményes egészségbiztosítási csomagok közül a fennmaradó opciók akkor igényelhetők, ha 16 és 64 év között vagy, illetve rendelkezel Bázis csomaggal.

Ezekről a csomagokról a következőket jó tudni.

Hello Egészség Mindennapok

Havonta 5.990 forintért cserébe elérhető egészségbiztosítás. Aminek fontos része egy járóbeteg szakellátás 300.000 forint összeghatárig. Lényeges lehet, hogy bőrgyógyász szakorvosi vizsgálatra 50.000 forintos, illetve laborvizsgálatra is 50.000 forintos keretet ad. Recept- és beutaló igényléssel együtt.

Hello Egészség Optimum

Ennek díja 9.990 forint havonta. Ezért cserébe tartalmaz:

 • Járóbeteg szakellátást 300.000 forint értékhatárig;
 • Nagy értékű diagnosztikát 200 000 forintos keretig;
 • Nemzetközi második orvosi szakvéleményt;
 • Egynapos sebészetet, aminek a kerete 150 000 forint 1 hónap várakozási idő mellett;
 • 20 000 forint erejéig téríti a mozgást segítő segédeszközök beszerzését;
 • Tartalmaz még asszisztencia szolgáltatásokat.

Mindezen felül egy szűrővizsgálati csomag is a részét képezi, ami évente egy alkalommal igényelhető, 6 hónap várakozási idővel.

Hello Egészség Prémium

Ennek a csomagnak a díja 19.900 forint havi szinten. Az Optimum csomagba tartozó szolgáltatásokat tartalmazza magasabb keretösszeggel, vagy pedig limit nélkül. Részét képezi továbbá:

 • A házi vizit, ez lokáció szerint Budapesten érhető el évente egy alkalommal;
 • Egy műtéti költségtérítés, aminek a keretösszege 1 millió forint;
 • Szintén része a betegszállítás legfeljebb összesen 100 km távolságig;
 • Továbbá egy VIP kórházi ellátás is beletartozik, legfeljebb 50.000 forintos értékben.

Illetve szintén a Hello Egészség Prémium csomaghoz tartozik az influenza elleni védőoltás, ami évente egyszer kérhető.

Most, hogy az előnyök és a szolgáltatások felsorolása után még a kedvezményes egészségbiztosítások paramétereit is végig vettük, ideje rátérni a belépés ügyintézésének lépéseire.

Ezekről olvashatsz a cikkben

Diószegi Dániel

Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal is úgy érzem, hogy mindig lehet újat tanulni a pénzügyekről. Írásaim célja, hogy egy-egy témában mélyebb ismeretet szerezzek és ezt megosztva segítsem azokat, akik éppen hasonló cipőben járnak.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).