Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A legjobb pénzügyi blogok és miért olvasd őket

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

a legjobb pénzügyi blogok

Pénzügyi blogok olvasása az egyik legjobb módja a pénzügyi ismeretek megszerzésének. Nem véletlen olvasunk mi is más blogokat, hogy tanuljunk azoktól, akik nagyobb, de legalábbis más tapasztalatokkal rendelkeznek, mint mi.

Miért érdemes pénzügyi blogokat olvasni?

Ahhoz, hogy nagyjából rendben legyenek a pénzügyeid nem kifejezetten bonyolult ismeretek szükségesek, józan ésszel is felfogható dolgokról beszélünk. Keress többet, mint amennyit elköltesz és a megtakarításodat fektesd be, ez a nagy titok. Ezt lehet részekre bontani ezerféleképpen (ahogy mi is írunk pénz keresésről, megtakarításról, és befektetésről), de az alapszabály nem változik, csak a körítés más.

Hiába tudjuk , hogy ehhez az irányelvhez kellene tartanunk magunkat mégsem mindig cselekszünk ennek megfelelően. Számomra azért érdemes pénzügyi blogokat olvasni (és írni is), mert folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy foglalkozzak a személyes pénzügyeimmel, tartsam magam az alapszabályhoz és ne tévesszem szem elől a céljaimat

Más pénzügyi forrásokhoz képest, a blogok a legnagyobb előnye, hogy gyorsan reagálnak a változó környezetre, emiatt mindig naprakész információkat kaphatunk a minket érdeklő témáról. Ma már magyar nyelven is tucatnyi pénzügyi blog áll rendelkezésedre, ha pedig angolul is olvasol, akkor szó szerint oldalak százai várják, hogy elolvasd őket.

Ez jó lehetősége arra, hogy összehasonlítsuk a különböző oldalakon megírt véleményeket és mindig megtaláljuk a minket érdeklő információkat, akár több helyen is, így jobb döntést tudjunk hozni. Még ha ugyanarról a dologról írnak is, minden egyes blog egyedi nézőpontból, hangnemben, stílusban mutatja be az adott témát. Lehet, hogy amíg az egyik blog előadásában meg sem érint egy bizonyos kérdés, addig a másik olyan szívhez szólóan beszél, hogy azonnal kattan valami, ami segít abban, hogy változtass valamiben és elindulsz az anyagi biztonsághoz vezető úton.

Ráadásul a blogok teljesen ingyenesen elérhetőek, így rosszabb anyagi helyzetben is könnyedén hozzáférhetők. Sőt van, hogy maguk a bloggerek is rossz anyagi helyzetben vannak, vagy voltak blogjuk indításakor és pont azért írnak, hogy megörökítsék az utazásukat. Ebből egyrészt erőt és inspirációt meríthet az ember. Másrészt gyakorlati tapasztalatokat, hogy hogyan kezeljünk bizonyos helyzeteket. Legyen szegény, vagy gazdag az író, a személyes tapasztalatok mindenképp hitelességet kölcsönöznek egy blognak.

A blogok árnyoldalai

Hiába tűnik a fenti kortesbeszéd alapján minden csak mókának, kacagásnak, szivárványnak és unikornisnak azért persze vannak dolgok, amiket érdemes nem szem elől téveszteni. Magyarországon talán még kevésbé elterjedt, de külföldi blogoknál jellemző, hogy egyes oldalakon csak azért ajánlanak termékeket, például hitelkártyát, mert minden egyes vevő után a blogger is kap jutalékot. Ebben az esetben természetesen nem az olvasó érdekeit tartják szem előtt az ajánlással az adott pénzügyi blogok. Nem arról van szó, hogy valaki csak haszonlesésből reklámozhat, mi is ajánljuk a Curve-öt, vagy a Revolutot, de csak azért mert mindketten használjuk is és úgy gondoljuk jó szolgáltatást nyújtanak. A baj akkor van, ha csak és kizárólag a profitcél határozza meg az adott blog ajánlásait.

Ugyanígy, nem egyforma az egyes pénzügyi blogok minősége sem. A blogger is tévedhet vagy lehet nemtörődöm. Valószínűleg érdemes azt az ökölszabályt használni olvasás közben, hogy ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem is az. Ilyenkor hasznos más oldalakon is utánanézni az adott dolgoknak.

A Számvető bloggal a célunk , hogy pontos, jól használható és minőségi tartalmat biztosítsunk az olvasóinknak. Ugyanakkor, lesznek témák amiket még vagy nem dolgoztunk fel, vagy egyszerűen csak nem annyira részletekbe menően amennyire az titeket érdekel. Természetes, az is, ha egy ember több pénzügyi blogot is követ, hiszen akár hasonló témát is érdemes több szemszögből meghallgatni.

Ezért összegyűjtöttünk néhány blogot, amit merünk ajánlani nektek. Tekintve, hogy ezeknek a pénzügyi blogoknak az olvasottsága meghaladja a mienket valószínűleg nagy újdonságot nem fogunk mondani, de hátha valakinek mégis segítünk új tartalom felfedezésében.

A legjobb magyar pénzügyi blogok, szerintünk


Kiszámoló – egy blog a pénzügyekről

Akár azt is mondhatnánk, hogy A blog a pénzügyekről. Ha érdekelnek a személyes pénzügyek, akkor valószínűleg találkoztál már a bloggal. Ha nem, akkor van bepótolni valód. Csernok Miklós, a blog a nevéhez hűen, mindent a legnagyobb részletességgel kiszámol kezdve attól, hogy mennyi idő után térül meg a napelem egészen odáig, hogy hogyan tudod önjáróvá tenni az egészségpénztári számládat.

A blog hitelességéhez kétség sem férhet, érződik minden mondaton az évek munkájával felszedett tapasztalat és tudás. Stílusában ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor a tanítványok a bölcs mesterhez járulnak és hallgatják szavát. Főleg személyes pénzügyekről van szó a blogon, néha egy-egy gazdasági jelenség értelmezése, de igazából bármi olyan téma előfordulhat, ami az író életében történik és valahogyan a pénzügyekhez kapcsolódik. Melegen ajánljuk mindenkinek az olvasását.

Szendrei Ádám blogja szintén a személyes pénzügyekről szól. Személyes tapasztalatai a korai „nyugdíjban” gondolkodóknak lehet kifejezetten hasznos. Ádám 29 évesen elérte a pénzügyi szabadságot és meg is osztja az olvasókkal, hogy hogyan sikerült ezt megtennie. Cikkei minden esetben részletesek, professzionálisan kidolgozottak és emiatt hosszúak is. Cserében tényleg minden apróságról információt fogsz kapni, ha ezt a blogot olvasod.

Az oldal stílusában leginkább talán az amerikai hatás érvényesül, nem elég szakértőnek lenni, annak is kell látszani. Az oldal nagyon tudatosan van felépítve, professzionálisan van megszerkesztve. Néha talán túlsúlyba kerül az önreklám, de miért ne reklámozza magát valaki, ha jó tartalmat ajánl. Nézzétek meg és döntsétek el nektek tetszik-e ez a stílus.

pénzügyi blog - alapblog

Alapblog – Befektetés minden mennyiségben

HOLD Alapkezelő egy befektetési alapkezelő vállalkozás, mely személyre szóló befektetési és vagyonkezelési szolgáltatásokat végez. Mi köze van ennek az Alapbloghoz? Az, hogy a HOLD-hoz kötődő befektetési tanácsadók szellemi műhelyeként funkcionál

Emiatt nem meglepő, hogy a blogon túlnyomórészt befektetésekhez kapcsolódó cikkek találhatók. Piaci információktól és elemzésektől kezdve, vállalatok bemutatásán át egészen olyan lokális vagy globális eseményekről szóló tájékoztatásokig, amik hatással lehetnek a piacokra. Mivel tucatnyi szerző írja, így egy oldalon belül több hangot is meghallhattok és megtalálhatjátok a nektek kedves és érdekes írásokat.

pénzügyi blog - MNBTanszék

Economania – Az MNB Tanszék blogja

A Magyar Nemzeti Bank és a Corvinus Egyetem együttműködésében jött létre az MNB Tanszék az egyetemen. A blog a tanszék állandó oktató gárdájának szakmai műhelyeként működik és jegybanki és makrogazdasági témákban publikál.

Az blog írásai ezért szakmaibb hangvételűek, de pénzügyek és gazdaság iránt fogékony olvasóknak pontosan ezért kifejezetten érdekesek lehetnek. A publikációk tudományos igényességűek, de mégsem olyan szárazok, mintha egy tanulmányt olvasna az ember. 

Három angol nyelvű blog, amit ajánlunk

pénzügyi blog - ESI

ESI money – Three simple steps to wealth

Az ESI money célja, hogy gyakorlati tanácsokat adjon ahhoz, hogy helyesen kezeld a pénzügyeid és növeld a vagyonodat. Az író, John, egy 50-es éveiben járó nyugdíjas, akinek személyes vagyona dollármilliókra rúg. A legjobb, hogy ezt nem valami különleges úton szerezte, hanem szimplán a karrierje során azáltal, hogy okosan takarított meg és fektetett be.

Személyes pénzügyi témákban ír leginkább olyan kérdésekkel foglalkozik, amik számára éppen aktuálisak, vagy aktuálisak voltak a pénzügyi életútjának valamelyik pontján. Amiért kifejezetten érdemes megnézni az a Millionaire Interview. Ebben a cikksorozatban több száz, milliomos lett megkérdezve arról hogyan sikerült ekkora vagyonra szert tenniük.

Peter Adeney 2005-ben 30 évesen vonult nyugdíjba szoftverfejlesztői állásából. A blogján megosztja, hogy hogyan érte el a korai nyugdíjt és hogyan lehetséges ez mások számára is.

A blog szintén a személyes pénzügyek témakörét járja körül egészen sajátos stílusban. A fő cél praktikus tanácsokat adni ahhoz, hogy hogyan költs kevesebbet, ismerd fel a hibás szokásaidat és indulj el a pénzügyi függetlenséghez vezető úton.

Az A Wealth of Common Sense Ben Carlson befektetési tanácsadó által kezelt blog, aki a Ritholtz Wealth Management alapkezelő cég vezetője. 2017-ben az Investment News 40 Under 40 listáján bekerült a legjobb pénzügyi tanácsadók közé.

A bloggal célja, hogy a pénzügyi világ komplex jelenségeit egyszerűen elmagyarázza mindenki számára. A cikkek főleg befektetésekkel, piaci hírekkel és elemzésekkel foglalkoznak, így a kezdő befektető hasznos társai lehet, hogy megismerkedjen a pénzügyi világ részleteivel.


A lista természetesen nem teljes, csak a személyes preferenciáinkat tükrözi, akik felkerültek rá, azok olyanok, amiket mi is szívesen olvasunk, és reméljük, hogy nektek is hasznosak lesznek. 

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).