fbpx

A legjobb pénzügyi blogok és miért olvasd őket

Pénzügyi blogok olvasása az egyik legjobb módja a pénzügyi ismeretek megszerzésének. Nem véletlen olvasunk mi is más blogokat, hogy tanuljunk azoktól, akik nagyobb, de legalábbis más tapasztalatokkal rendelkeznek, mint mi.

Miért érdemes pénzügyi blogokat olvasni?


Ahhoz, hogy nagyjából rendben legyenek a pénzügyeid nem kifejezetten bonyolult ismeretek szükségesek, józan ésszel is felfogható dolgokról beszélünk. Keress többet, mint amennyit elköltesz és a megtakarításodat fektesd be, ez a nagy titok. Ezt lehet részekre bontani ezerféleképpen (ahogy mi is írunk pénz keresésről, megtakarításról, és befektetésről), de az alapszabály nem változik, csak a körítés más.

Hiába tudjuk , hogy ehhez az irányelvhez kellene tartanunk magunkat mégsem mindig cselekszünk ennek megfelelően. Számomra azért érdemes pénzügyi blogokat olvasni (és írni is), mert folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy foglalkozzak a személyes pénzügyeimmel, tartsam magam az alapszabályhoz és ne tévesszem szem elől a céljaimat

Más pénzügyi forrásokhoz képest, a blogok a legnagyobb előnye, hogy gyorsan reagálnak a változó környezetre, emiatt mindig naprakész információkat kaphatunk a minket érdeklő témáról. Ma már magyar nyelven is tucatnyi pénzügyi blog áll rendelkezésedre, ha pedig angolul is olvasol, akkor szó szerint oldalak százai várják, hogy elolvasd őket.

Ez jó lehetősége arra, hogy összehasonlítsuk a különböző oldalakon megírt véleményeket és mindig megtaláljuk a minket érdeklő információkat, akár több helyen is, így jobb döntést tudjunk hozni. Még ha ugyanarról a dologról írnak is, minden egyes blog egyedi nézőpontból, hangnemben, stílusban mutatja be az adott témát. Lehet, hogy amíg az egyik blog előadásában meg sem érint egy bizonyos kérdés, addig a másik olyan szívhez szólóan beszél, hogy azonnal kattan valami, ami segít abban, hogy változtass valamiben és elindulsz az anyagi biztonsághoz vezető úton.

Ráadásul a blogok teljesen ingyenesen elérhetőek, így rosszabb anyagi helyzetben is könnyedén hozzáférhetők. Sőt van, hogy maguk a bloggerek is rossz anyagi helyzetben vannak, vagy voltak blogjuk indításakor és pont azért írnak, hogy megörökítsék az utazásukat. Ebből egyrészt erőt és inspirációt meríthet az ember. Másrészt gyakorlati tapasztalatokat, hogy hogyan kezeljünk bizonyos helyzeteket. Legyen szegény, vagy gazdag az író, a személyes tapasztalatok mindenképp hitelességet kölcsönöznek egy blognak.

A blogok árnyoldalai


Hiába tűnik a fenti kortesbeszéd alapján minden csak mókának, kacagásnak, szivárványnak és unikornisnak azért persze vannak dolgok, amiket érdemes nem szem elől téveszteni. Magyarországon talán még kevésbé elterjedt, de külföldi blogoknál jellemző, hogy egyes oldalakon csak azért ajánlanak termékeket, például hitelkártyát, mert minden egyes vevő után a blogger is kap jutalékot. Ebben az esetben természetesen nem az olvasó érdekeit tartják szem előtt az ajánlással az adott pénzügyi blogok. Nem arról van szó, hogy valaki csak haszonlesésből reklámozhat, mi is ajánljuk a Curve-öt, vagy a Revolutot, de csak azért mert mindketten használjuk is és úgy gondoljuk jó szolgáltatást nyújtanak. A baj akkor van, ha csak és kizárólag a profitcél határozza meg az adott blog ajánlásait.

Ugyanígy, nem egyforma az egyes pénzügyi blogok minősége sem. A blogger is tévedhet vagy lehet nemtörődöm. Valószínűleg érdemes azt az ökölszabályt használni olvasás közben, hogy ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem is az. Ilyenkor hasznos más oldalakon is utánanézni az adott dolgoknak.

A Számvető bloggal a célunk , hogy pontos, jól használható és minőségi tartalmat biztosítsunk az olvasóinknak. Ugyanakkor, lesznek témák amiket még vagy nem dolgoztunk fel, vagy egyszerűen csak nem annyira részletekbe menően amennyire az titeket érdekel. Természetes, az is, ha egy ember több pénzügyi blogot is követ, hiszen akár hasonló témát is érdemes több szemszögből meghallgatni.

Ezért összegyűjtöttünk néhány blogot, amit merünk ajánlani nektek. Tekintve, hogy ezeknek a pénzügyi blogoknak az olvasottsága meghaladja a mienket valószínűleg nagy újdonságot nem fogunk mondani, de hátha valakinek mégis segítünk új tartalom felfedezésében.

A legjobb magyar pénzügyi blogok, szerintünk


Kiszámoló – egy blog a pénzügyekről

Akár azt is mondhatnánk, hogy A blog a pénzügyekről. Ha érdekelnek a személyes pénzügyek, akkor valószínűleg találkoztál már a bloggal. Ha nem, akkor van bepótolni valód. Csernok Miklós, a blog a nevéhez hűen, mindent a legnagyobb részletességgel kiszámol kezdve attól, hogy mennyi idő után térül meg a napelem egészen odáig, hogy hogyan tudod önjáróvá tenni az egészségpénztári számládat.

A blog hitelességéhez kétség sem férhet, érződik minden mondaton az évek munkájával felszedett tapasztalat és tudás. Stílusában ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor a tanítványok a bölcs mesterhez járulnak és hallgatják szavát. Főleg személyes pénzügyekről van szó a blogon, néha egy-egy gazdasági jelenség értelmezése, de igazából bármi olyan téma előfordulhat, ami az író életében történik és valahogyan a pénzügyekhez kapcsolódik. Melegen ajánljuk mindenkinek az olvasását.

Szendrei Ádám blogja szintén a személyes pénzügyekről szól. Személyes tapasztalatai a korai „nyugdíjban” gondolkodóknak lehet kifejezetten hasznos. Ádám 29 évesen elérte a pénzügyi szabadságot és meg is osztja az olvasókkal, hogy hogyan sikerült ezt megtennie. Cikkei minden esetben részletesek, professzionálisan kidolgozottak és emiatt hosszúak is. Cserében tényleg minden apróságról információt fogsz kapni, ha ezt a blogot olvasod.

Az oldal stílusában leginkább talán az amerikai hatás érvényesül, nem elég szakértőnek lenni, annak is kell látszani. Az oldal nagyon tudatosan van felépítve, professzionálisan van megszerkesztve. Néha talán túlsúlyba kerül az önreklám, de miért ne reklámozza magát valaki, ha jó tartalmat ajánl. Nézzétek meg és döntsétek el nektek tetszik-e ez a stílus.

pénzügyi blog - alapblog

Alapblog – Befektetés minden mennyiségben

HOLD Alapkezelő egy befektetési alapkezelő vállalkozás, mely személyre szóló befektetési és vagyonkezelési szolgáltatásokat végez. Mi köze van ennek az Alapbloghoz? Az, hogy a HOLD-hoz kötődő befektetési tanácsadók szellemi műhelyeként funkcionál

Emiatt nem meglepő, hogy a blogon túlnyomórészt befektetésekhez kapcsolódó cikkek találhatók. Piaci információktól és elemzésektől kezdve, vállalatok bemutatásán át egészen olyan lokális vagy globális eseményekről szóló tájékoztatásokig, amik hatással lehetnek a piacokra. Mivel tucatnyi szerző írja, így egy oldalon belül több hangot is meghallhattok és megtalálhatjátok a nektek kedves és érdekes írásokat.

pénzügyi blog - MNBTanszék

Economania – Az MNB Tanszék blogja

A Magyar Nemzeti Bank és a Corvinus Egyetem együttműködésében jött létre az MNB Tanszék az egyetemen. A blog a tanszék állandó oktató gárdájának szakmai műhelyeként működik és jegybanki és makrogazdasági témákban publikál.

Az blog írásai ezért szakmaibb hangvételűek, de pénzügyek és gazdaság iránt fogékony olvasóknak pontosan ezért kifejezetten érdekesek lehetnek. A publikációk tudományos igényességűek, de mégsem olyan szárazok, mintha egy tanulmányt olvasna az ember. 

Három angol nyelvű blog, amit ajánlunk

pénzügyi blog - ESI

ESI money – Three simple steps to wealth

Az ESI money célja, hogy gyakorlati tanácsokat adjon ahhoz, hogy helyesen kezeld a pénzügyeid és növeld a vagyonodat. Az író, John, egy 50-es éveiben járó nyugdíjas, akinek személyes vagyona dollármilliókra rúg. A legjobb, hogy ezt nem valami különleges úton szerezte, hanem szimplán a karrierje során azáltal, hogy okosan takarított meg és fektetett be.

Személyes pénzügyi témákban ír leginkább olyan kérdésekkel foglalkozik, amik számára éppen aktuálisak, vagy aktuálisak voltak a pénzügyi életútjának valamelyik pontján. Amiért kifejezetten érdemes megnézni az a Millionaire Interview. Ebben a cikksorozatban több száz, milliomos lett megkérdezve arról hogyan sikerült ekkora vagyonra szert tenniük.

Peter Adeney 2005-ben 30 évesen vonult nyugdíjba szoftverfejlesztői állásából. A blogján megosztja, hogy hogyan érte el a korai nyugdíjt és hogyan lehetséges ez mások számára is.

A blog szintén a személyes pénzügyek témakörét járja körül egészen sajátos stílusban. A fő cél praktikus tanácsokat adni ahhoz, hogy hogyan költs kevesebbet, ismerd fel a hibás szokásaidat és indulj el a pénzügyi függetlenséghez vezető úton.

Az A Wealth of Common Sense Ben Carlson befektetési tanácsadó által kezelt blog, aki a Ritholtz Wealth Management alapkezelő cég vezetője. 2017-ben az Investment News 40 Under 40 listáján bekerült a legjobb pénzügyi tanácsadók közé.

A bloggal célja, hogy a pénzügyi világ komplex jelenségeit egyszerűen elmagyarázza mindenki számára. A cikkek főleg befektetésekkel, piaci hírekkel és elemzésekkel foglalkoznak, így a kezdő befektető hasznos társai lehet, hogy megismerkedjen a pénzügyi világ részleteivel.


A lista természetesen nem teljes, csak a személyes preferenciáinkat tükrözi, akik felkerültek rá, azok olyanok, amiket mi is szívesen olvasunk, és reméljük, hogy nektek is hasznosak lesznek. 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!