Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Pénzügyi diéta helyett, pénzügyi étrend

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

salad-3488699_1920

Az anyagi függetlenség kulcsa, hogy elkezdünk kevesebbet költeni, mint amennyit megkeresünk. Ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy honnan indulunk. Az első lépés a felismerés. Lehet éppen kölcsönről kölcsönre élsz és a havi kereseted éppen csak arra elég, hogy az aktuális hitelkereted feltöltsd. Vagy nincs kölcsönöd, de minden hónapban elköltöd a teljes kereseted, mintha kötelező lenne. Ahhoz, hogy megtakarító legyél, gyakran gondolkodásmódot kell váltani.

A megfelelő pénzügyek kialakítása olyan, mint a helyes étrend kialakítása.

Az ember élete során felvesz különböző szokásokat. Észre sem vesszük, de ezek a szokások gyakran befolyásolják a személyiségünket és ezáltal az életünket. Legtöbbször ezeket otthonról hozzuk. Emlékszem nagyapám mondogatta mindig, hogy ami a tányéromon van azt meg kell ennem az utolsó falatig. Nagymamám pedig mindig szerette finom étellel kimutatni szeretetét, éppen ezért mindig nagy kanállal mert. Ahogy évről évre folyamatosan hallottam nagyapám szavait úgy épült be a tudatalattimba. Meg is lett az eredménye. Egy szép pocak…

Dagadt cica
Forrás: Canva

Amikor elhatároztam, hogy leadom a felesleget, akkor szembesültem azzal, hogy érdemes csak annyit enni, amennyi elmulasztja az éhséget és, ha tele vagyok, akkor inkább tegyem félre későbbre a maradékot. Kialakítottam egy diétát, ami által sikerült ledobnom a felesleges kilókat. De ekkor jött a következő felismerés, hogy miután visszatértem a korábbi helytelen étkezési szokásaimhoz, akkor újra elkezdtek feljönni azok a fránya kilók. Rájöttem, hogy nem diétára van szükség, hanem egy étrendre, amit egy életen át tartok.

Pénzügyi étrend kialakítása.
Forrás: Pixabay

Ugyanígy vagyunk a pénzügyeinkkel. Létezik a fejünkben egy modell, hogy hogyan kell a pénzügyeket kezelni, amit részben a környezetünktől, részben ösztönösen tanultunk meg. Sokszor nem is tudatosul, hogy ezek hibás szokások és újra kéne programozni magunkat. Az első lépés a felismerés.

Neked milyen a pénzügyi étrended?

Nézzünk meg három jól behatárolható pénzügyi életstílust. Vajon melyik pénzügyi életvitel van a legközelebb hozzád?

A kölcsönből élők

„Carpe diem/ Élj a mának/ YOLO”. Hallottuk már ezeket a kifejezéseket. Bizonyos helyzetekben meg is állják a helyüket, de nem a pénzügyekben. Ez a típus, aki hitelből vesz szebb házat, autót és nyaralást. Hajlandók bármit megvenni és mindent most szeretnének. A legújabb autót vezetik, a legújabb divat szerint öltözködnek és gyönyörű házban élnek. Kívülről az életük olyan, mint egy álom.

Azonban ennek az álomnak súlyos ára van. A ház egészét jelzálog hitel fedezte, amelynek még az önrészére is személyi kölcsönt kellett felvenniük. És minden luxus cikk, legyen az ruha vagy nyaralás a hitelkártya terhére lett megvásárolva. A hónapjuk azzal indul, hogy a fizetésük nagyobb része a törlesztők kifizetésére megy, így egy soha véget nem érő ördögi körbe kerülnek. A huszonkettes csapdája. Egy ponton már eljutnak oda, hogy már törlesztő fedezésére is újabb hitelt kell felvenniük. Ők is építenek vagyont, csak hogy negatívat. Nem is beszélve arról, hogy az anyagi csőd garantált, ha ne adj Isten történik velük valami.

A vásárlók

Az emberek nagy része ebbe a kategóriába tartozik. Míg a kölcsönből élők mindent megvesznek, amit akarnak hitelekből, addig a vásárlók mindent megvesznek, ami a fizetésükből kifér.

Takarít meg. Előbb magadnak fizess és ne élj hónapról hónapra.

Ez egy fokkal jobb, de még mindig messze van az ideálistól. Ők azok, akik ha meglátnak egy új tv-t, mobilt vagy autót és ráadásul még a szomszéd is olyat vett, akkor hirtelen úgy érzik, hogy nekik is meg kell venni. Nem gondolják végig, hogy megengedhetik-e vagy egyáltalán szükségük van-e a 100. ruhadarabra vagy legújabb telefonra. Mennek a kasszához és boldogan fizetnek. Nyugodtak a tudattól, hogy nincs tartozásuk, így nincs mitől félniük.

Mivel nincs megtakarításuk, ezért ők is ki vannak téve annak, hogy ha bármi történik velük, akkor könnyen átcsúszhatnak a kölcsönből élők életstílusba. Sose lesznek anyagilag függetlenek és a megszokott életvitelük addig lesz fenntartható, amíg bírják erővel és egészséggel.

A megtakarítók

A kisebbség, aki a jövedelem helyett a vagyonára koncentrál. Hiszen hiába keresel hatalmas összegeket, ha azt rögtön el is vered. Azonban a vagyon az, ami megadja a biztonságérzetet az életben és még további bevételt is generál. A megtakarítók általában nem keresnek többet, mint a kölcsönből élők, vagy a vásárlók. Sőt gyakran kevesebből is megtudnak élni. Mégis életük során egyre több pénzük lesz. Ráadásul mindezt egyre kevesebb munkával tudják elérni.

A megtakarítók csak egy dologban jobbak, mint az előző kettő. Hónap elején maguknak fizetnek először! Vagyis a fizetésük egy részét félreteszik a jövőjükért. Nem csak félreteszik, de még okosan be is fektetik. Ők azok, akik előre terveznek és kitudnak tartani az elhatározásaik mellett. Mert tudják, hogy a hosszútávú gondolkodás által tudnak több pénzre szert tenni és ezáltal érhetik csak el pénzügyi céljaikat.

És te melyik kategóriába tartozol? Nem vagy még megtakarító? Akkor tedd meg az első lépéseket!

1.Válts életmódot és változtasd meg az eddig berögződött rossz szokásokat. Ideje egy új gondolkodásmódot kialakítani.

2. Fizesd ki a magas kamatozású hiteleid, mint a hitelkártya és személyi kölcsön.

3. Építs fel egy vésztartalékot, ami minimum hat havi megélhetésnek megfelelő.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).