9 pénzügyi film, amelyekket látnod kell

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Pénzügyi filmek amiket látod kell

A filmek jó kikapcsolódást biztosítanak egy nehéz nap után és néha akár még tanulhatunk is belőlük. Ezért próbáltam olyan filmeket összegyűjteni, amelyek kapcsolódnak a pénzügyekhez és még kellemes szórakozást is biztosítanak.

Ez a pár film betekintést enged a pénzügyek világába legyen az jó vagy rossz.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz pénzügyi céljaidhoz

Készítsd be a pop-corn-t és nézd meg ezeket a pénzügyi filmeket:

Tőzsdecápák

1987-ben ebben a filmben ismerhette meg a világ Oliver Stone azóta elhíresült karakterét Gordon Gekkot, aki megtestesíti mind azt a rosszat, amit a tőzsdéről, a pénzügyi rendszerünkről és annak szereplőiről gondolunk. Stone ezen a filmen keresztül szerette volna bemutatni a túlzott hedonizmust, amely már inkább kárt okoz, mint hasznot. Az eredmény pont ellentétes lett, mint amire Oliver Stone gondolt. Hiszen Gordon Gekko karakterét azóta is minden bróker ismeri. A film alapmű és Gekko mondata is elhíresült azóta: „A kapzsiság jó”.

A Wall Street farkasa

Ha már Gekko bevezetett minket a kapzsiságba, akkor Jorden Belfort rátesz még egy lapáttal és nem csak a pénz világába vezet be minket, hanem a drogok és prostituáltak világába is. A hatás talán még sokkolóbb, hiszen a történet valós eseményeken alapul. Scorsese alkotása bemutatja Jordan gyors felemelkedését és ugyanolyan gyors bukását. Szórakoztató formában láthatjuk, hogy egy végtelenül kapzsi ember, hogyan gazdagszik meg az emberek átverésével és hogyan költi el az így gyűjtött mérhetetlenül sok pénzét. A törvény keze azonban eléri és hamar vége tér ámokfutása.

Csődtömeg

A bukások történetét ritkán viszik mozivászonra. De meg kell adni, hogy csődbe vinni a világ második legnagyobb befektetési bankját (Barings) nem kis teljesítmény. Ezt a nem kis teljesítményt írhatjuk Nick Leeson tőzsdei kereskedő számlájára. Nick vezette a szingapúri divízió kereskedését, ahol eleinte nagy sikereket ért el, amellyel hamar elnyerte a banki felsővezetésének bizalmát. Mit sem sejtettek arról, hogy Nick valójában a bank pénzét tette kockára és vesztette el kockázatos tőzsdei ügyleteken, amely okozta hatalmas veszteségeket titkos számlán próbálta elrejteni. A film nem csak azt mutatja be, hogy hova vezet a szabályok figyelmen kívül hagyása, hanem azt is, hogy miként teszi tönkre az embert az állandó stressz és hazudozás.

Krízispont

Egy Wall Street-i befektetési bank krízis helyzetbe kerül, mikor megtudják, hogy bonyolult származékos ügyleteik, amelyeket ők maguk sem teljesen értenek, csődbe vihetik a vállalatot. Egy éjszakájuk van a nagy döntést meghozni. Ki bukjon? A vállalat vagy mindenki más? A film legnagyobb erőssége a karakterek párbeszéde, amiken keresztül átélhetjük a döntés nehézségét, amely elindítja a gazdasági válságot. Tudják, hogy a döntésükkel emberek életét teszik tönkre.

Hazugságok mágusa

A pénzügyi filmek gyakran mutatnak be olyan karaktereket, akik valamilyen csalást követtek el. Jöjjön most az a film, amely Bernie Madoff pilotajátékát mutatja be, amely a történelem legnagyobb pénzügyi csalásához vezetett. Bernie híres befektetési tanácsadó, aki egykor a NASDAQ tőzsde elnöke is volt. De akkor lett igazán híres, amikor lebukott ponzi sémájával, amely során mintegy 65 millió dollárral károsította meg ügyfeleit, akik befektetési alapjába fektettek. Letartoztatták és végül 150 év börtönre ítélték. A film bemutatja, hogy miként jutott ez az üzletember a sikertől, a börtönig.

A nagy dobás

A pénzügyi filmek nagy része valós történésekre épülnek, így legtöbbször úgy ülünk le megnézni, hogy tudjuk mi lesz a vége. És utólag az ember mindig okos és tudja, hogy mi vezetett egy szörnyű esemény bekövetkeztéhez. De vannak olyanok, akik már a bekövetkezésük előtt látják. Ez a film ezeknek a pénzügyi „mágusoknak” a történetét mutatja be. Ők már évekkel a 2008-as válság kitörése előtt látták a válság előjeleit és meg is tették tétjeiket. A film az ő történetükön keresztül mutatja be azokat a jeleket, amik válságot sugalltak már akkor is. Ráadásul egyszerű példákon keresztül magyaráz meg bonyolult pénzügyi kifejezéseket. Sose értettem még meg olyan jól a jelzáloggal támogatott kötvények működését, mint amikor Margot Robbie pezsgővel a kezében egy kád vízben magyarázza el azt nekem.

Brókerarcok

A bróker szakmáról hallottunk már jót és rosszat is. Vannak azok a brókerek, akik az ügyfél érdekeit figyelembe véve adnak tanácsot, hogy egy hossztávú jó kapcsolatot építhessenek ki, amellyel mind az ügyfél, mind a bróker jól jár. És ott vannak azok a brókerek, akik nem is pénzügyi szakértők, hanem inkább értékesítők, akik szeme előtt csupán a jutalék által bezsebelt pénz lebeg. Ez a film az utóbbi kategóriát mutatja be. Egy csapat bróker, akik mindenáron rásóznak az ügyfélre bármit, nem törődve azzal, hogy a valóságban az értékpapírok mögötti cégek nem is léteznek. Seth Davis karakterén keresztül tanulhatjuk meg, hogy érdemes a dolgok mögé nézni és nem vakon elhinni mindent. A nem tudás nem mentesít a felelősségtől.

Bennfentesek

Egy dokumentumfilm, amely őszintén elmondja a 2008-as pénzügyi válság kitörésének okait. Bemutatja azokat a pénzügyi szereplőket, akik döntései a válság kirobbanásához vezettek. Lépésről lépésre megtudhatjuk, hogy mi vezetett ennek a katasztrófának a bekövetkezéséhez és milyen hatásai lettek világunkra. Őszintén szólva, még egyetemistaként láttam először és rögtön nagyon megragadott annak ellenére, hogy nem mindent sikerült elsőre megértenem. Így érdemes akár többször is megnézni.

A szerepcsere

Ezt a pénzügyi filmet semmiképp sem szabad komolyan venni, de pénzügyi témában egy nagyon kellemes esti kikapcsolódást nyújthat. A szerepcsere két ember életét mutatja be. Egyikük egy sikeres Wall Street-i bankár, míg a másik egy hajléktalan, aki különböző trükkökkel próbálja megkeresni a mindennapi betevőre valót. Az életük megváltozik, amikor egymás helyébe lépnek és meg kell tanulniuk a másik életét élni. Kedvenc részem, mikor Eddie Murphy karakterének magyarázzák, hogy mit is csinál a tőzsdei kereskedő, amire ő csupán annyit válaszol „Értem, tehát Önök bukik”.

Jó szórakozást, ha megtetszett valamelyik film és megnézed. Ha esetleg úgy érzed, hogy kihagytam valamelyik alapműt a listáról, akkor írd meg nekünk Facebook-on vagy Email-en. Bármikor szívesen megnézek egy jó pénzügyes filmet és egészítem ki a listát. 🙂

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).