fbpx

Pénzügyi ismeretek, hogy rendben legyél anyagilag

A pénzügyi ismeretek segítenek jobban megérteni és megismerni az egyes pénzügyi termékeket, tehát jobb döntéseket hozni. A pénzügyi műveltség megszerzésének több módja is van, ezekből szemezgetünk.

Ránk is fér a több tudás, hiszen a magyarok közel fele még egy nagyon egyszerű teszt szerint is pénzügyi analfabétának számít. Ez nem is csoda, mivel a 35 évesnél fiatalabbak 80%-a semmilyen pénzügyi oktatást nem kapott életében.

Miért fontos a pénzügyi műveltség?


Ez a téma nem igazán izgalmas, cserében ellentétben a közkeletű vélekedéssel nem is kifejezetten nehéz. Valószínűleg a legfontosabb dolgok elférnek egy zsebkönyvben.

Az életben viszont nagyon fontos szerepet játszik, hogy rendben vagyunk-e anyagilag vagy sem. Érdemes tehát kicsit beleásni magunkat a pénzügyi ismeretek világába, hogy jobban tudjuk kezelni anyagi forrásainkat. Nem kell, hogy az életed középpontjává tedd a pénzügyi műveltség megszerzését, de az fontos, hogy valamilyen módon magadba szívd az alapokat, kialakuljanak a mentális reprezentációk, amik segítségével jó döntéseket tudsz hozni.

A pénzügyi ismeretek forrásai


Miután meggyőztelek arról, hogy foglalkozz ezzel a félelmetesnek csak látszó dologgal és elhatároztad, hogy rászánod a heti fél, egy, másfél, vagy tíz órát, kinek vérmérséklete szerint, honnan tudod magadba szívni a TUDÁST?

Könyvek

Pénzügyi ismeret - könyv

Nem véletlenül van könyvklubunk is. A könyvek részletes útmutatásul szolgálnak akár a pénzügyek, akár az élet más területén.

Előnyük, hogy bárhol bármikor tudsz olvasni a saját ütemterved szerint. Továbbá, az idő nagyon jól elválasztja az ocsút a búzától, ha egy könyvet évtizedek óta mindenki ajánl, az jó eséllyel minőségi tartalmat is biztosít.  Ráadásul egy könyvtári beiratkozással több tucat pénzügyi könyvhöz lesz hozzáférésed, így nagyon olcsón meg tudod úszni a dolgot.

Hátrányuk lehet, hogy nem gyorsan reagálnak a legfrissebb történésekre, nem mindig naprakészek. De őszintén, a pénzügyi ismeret nem egy mesterséges intelligencia kutatás, az alapok hosszú ideje változatlanok. Ha egy könyvet 100 éve írtak meg nagyon jól, a benne foglalt tanácsok ma is helytállóak lehetnek. Ha pedig a derivatívák legapróbb részletekig menő változásairól olvasnál, akkor úgyis tisztában vagy az alapokkal és tudod milyen szakkönyvet kell levenni a polcról.

Néhány könyv példaként:

Blogok

Pénzügyi ismeret - blog

Mivel éppen egy pénzügyi blogot olvasol talán nem kell meggyőzzelek, hogy miért jók ezek. A pénzügyi ismeretek terjesztésében a blogok előkelő szerepet töltenek be. Ha nem csak magyarul akarsz olvasni, akkor egészen biztosan találsz olyan blogot, ami neked tetsző hangnemet, stílust képvisel és a te korosztályodnak, szakmádban tevékenykedőknek szól, ha nem akkor találtál egy piaci rést.

Előnyük a sokszínűség. Tényleg bármilyen témáról találhatsz anyagot a neten. A rendszeresség pedig rászoktat, hogy ne csak egy-egy felindulás alkalmával, hanem folyamatosan foglalkozz kicsit a pénzügyeiddel.

Hátrányuk a sokszínűség. Óhatatlanul lesznek gyengébb minőségű (ujjak keresztben, hogy ezek nem mi vagyunk a Számvetőn), marketinges lehúzásra épülő, egyenesen hazug blogok is. A te feladatod , hogy kiválogasd, hogy ki az aki megbízható számodra.

Néhány blog:

Podcastek

Pénzügyi ismeretek - podcast

Az elmúlt évtized nagy újdonsága a podcast, az online hozzáférhető rádióműsor. Talán itthon még nem annyira elterjedt, személy szerint nem is tudok háztartási pénzügyek témakörű podcastról (@Dani találtam egy piaci rést!).

Előnye, hogy nem olvasni kell, hanem hallgatni így vezetés, főzés, takarítás vagy sportolás közben is tudod hallgatni, így sokkal több időd marad más dolgokkal foglalkozni, de mégis képzed magad.

Hátrány, hogy a formátum miatt kevésbé visszakereshetők az információk, mivel nem 100%-os figyelmet fordítasz rá, kevésbé is fog az megmaradni.

Néhány példa:

Kurzusok

Pénzügyi ismeretek- mooc

A tanulás hagyományos színtere az iskola legyen az általános, vagy fő. Ha pénzügyi ismeretekről akarunk tanulni kézenfekvőnek tűnik, hogy valamilyen kurzust válaszunk. Túlzás lenne persze emiatt beiratkozni egy egyetemre. Szerencsére az internet itt is a segítségünkre siet, hiszen online kurzusok széles skálájából válogathatunk, ha pénzügyi tudásunkat bővítenénk.

Előnye, hogy strukturált tudást ad. Leckéről-leckére ismerhetjük meg a fogalmakat, így nem veszünk el az információ tömkelegében.

Hátránya, hogy tankkönyvszagú lehet a dolog. Nem csak a saját helyzetünkhöz illő dolgokról fogunk tanulni, hanem adott esetben olyanokat is, amikre talán sosem lesz szükségünk.

Válogassatok a legnagyobb oldalak kínálatából:

Nyitva az út a pénzügyi ismeretek felé


Láthatjátok, hogy rengeteg lehetőség van növelni a pénzügyi műveltségedet. Ezek egyike sem igényel lehetetlen energiabefektetést. Próbálj ki különböző módszereket és azon belül is a különböző lehetőségeket, hogy megtaláld ami neked működik. Ha ennyit megteszel szinte biztos, hogy sokkal stabilabb pénzügyi hátteret tudsz magadnak teremteni, ezzel is elindulva a pénzügyi szabadság felé.

Számvető Pénzügyi Blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek