Pénzügyi ismeretek, hogy rendben legyél anyagilag

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

pénzügyi ismeretek - cover

A pénzügyi ismeretek segítenek jobban megérteni és megismerni az egyes pénzügyi termékeket, tehát jobb döntéseket hozni. A pénzügyi műveltség megszerzésének több módja is van, ezekből szemezgetünk.

Ránk is fér a több tudás, hiszen a magyarok közel fele még egy nagyon egyszerű teszt szerint is pénzügyi analfabétának számít. Ez nem is csoda, mivel a 35 évesnél fiatalabbak 80%-a semmilyen pénzügyi oktatást nem kapott életében.

Miért fontos a pénzügyi műveltség?

Ez a téma nem igazán izgalmas, cserében ellentétben a közkeletű vélekedéssel nem is kifejezetten nehéz. Valószínűleg a legfontosabb dolgok elférnek egy zsebkönyvben.

Az életben viszont nagyon fontos szerepet játszik, hogy rendben vagyunk-e anyagilag vagy sem. Érdemes tehát kicsit beleásni magunkat a pénzügyi ismeretek világába, hogy jobban tudjuk kezelni anyagi forrásainkat. Nem kell, hogy az életed középpontjává tedd a pénzügyi műveltség megszerzését, de az fontos, hogy valamilyen módon magadba szívd az alapokat, kialakuljanak a mentális reprezentációk, amik segítségével jó döntéseket tudsz hozni.

A pénzügyi ismeretek forrásai

Miután meggyőztelek arról, hogy foglalkozz ezzel a félelmetesnek csak látszó dologgal és elhatároztad, hogy rászánod a heti fél, egy, másfél, vagy tíz órát, kinek vérmérséklete szerint, honnan tudod magadba szívni a TUDÁST?

Könyvek

Pénzügyi ismeret - könyv

Nem véletlenül van könyvklubunk is. A könyvek részletes útmutatásul szolgálnak akár a pénzügyek, akár az élet más területén.

Előnyük, hogy bárhol bármikor tudsz olvasni a saját ütemterved szerint. Továbbá, az idő nagyon jól elválasztja az ocsút a búzától, ha egy könyvet évtizedek óta mindenki ajánl, az jó eséllyel minőségi tartalmat is biztosít.  Ráadásul egy könyvtári beiratkozással több tucat pénzügyi könyvhöz lesz hozzáférésed, így nagyon olcsón meg tudod úszni a dolgot.

Hátrányuk lehet, hogy nem gyorsan reagálnak a legfrissebb történésekre, nem mindig naprakészek. De őszintén, a pénzügyi ismeret nem egy mesterséges intelligencia kutatás, az alapok hosszú ideje változatlanok. Ha egy könyvet 100 éve írtak meg nagyon jól, a benne foglalt tanácsok ma is helytállóak lehetnek. Ha pedig a derivatívák legapróbb részletekig menő változásairól olvasnál, akkor úgyis tisztában vagy az alapokkal és tudod milyen szakkönyvet kell levenni a polcról.

Néhány könyv példaként:

Blogok

Pénzügyi ismeret - blog

Mivel éppen egy pénzügyi blogot olvasol talán nem kell meggyőzzelek, hogy miért jók ezek. A pénzügyi ismeretek terjesztésében a blogok előkelő szerepet töltenek be. Ha nem csak magyarul akarsz olvasni, akkor egészen biztosan találsz olyan blogot, ami neked tetsző hangnemet, stílust képvisel és a te korosztályodnak, szakmádban tevékenykedőknek szól, ha nem akkor találtál egy piaci rést.

Előnyük a sokszínűség. Tényleg bármilyen témáról találhatsz anyagot a neten. A rendszeresség pedig rászoktat, hogy ne csak egy-egy felindulás alkalmával, hanem folyamatosan foglalkozz kicsit a pénzügyeiddel.

Hátrányuk a sokszínűség. Óhatatlanul lesznek gyengébb minőségű (ujjak keresztben, hogy ezek nem mi vagyunk a Számvetőn), marketinges lehúzásra épülő, egyenesen hazug blogok is. A te feladatod , hogy kiválogasd, hogy ki az aki megbízható számodra.

Néhány blog:

Podcastek

Pénzügyi ismeretek - podcast

Az elmúlt évtized nagy újdonsága a podcast, az online hozzáférhető rádióműsor. Talán itthon még nem annyira elterjedt, személy szerint nem is tudok háztartási pénzügyek témakörű podcastról (@Dani találtam egy piaci rést!).

Előnye, hogy nem olvasni kell, hanem hallgatni így vezetés, főzés, takarítás vagy sportolás közben is tudod hallgatni, így sokkal több időd marad más dolgokkal foglalkozni, de mégis képzed magad.

Hátrány, hogy a formátum miatt kevésbé visszakereshetők az információk, mivel nem 100%-os figyelmet fordítasz rá, kevésbé is fog az megmaradni.

Néhány példa:

Kurzusok

Pénzügyi ismeretek- mooc

A tanulás hagyományos színtere az iskola legyen az általános, vagy fő. Ha pénzügyi ismeretekről akarunk tanulni kézenfekvőnek tűnik, hogy valamilyen kurzust válaszunk. Túlzás lenne persze emiatt beiratkozni egy egyetemre. Szerencsére az internet itt is a segítségünkre siet, hiszen online kurzusok széles skálájából válogathatunk, ha pénzügyi tudásunkat bővítenénk.

Előnye, hogy strukturált tudást ad. Leckéről-leckére ismerhetjük meg a fogalmakat, így nem veszünk el az információ tömkelegében.

Hátránya, hogy tankkönyvszagú lehet a dolog. Nem csak a saját helyzetünkhöz illő dolgokról fogunk tanulni, hanem adott esetben olyanokat is, amikre talán sosem lesz szükségünk.

Válogassatok a legnagyobb oldalak kínálatából:

Nyitva az út a pénzügyi ismeretek felé

Láthatjátok, hogy rengeteg lehetőség van növelni a pénzügyi műveltségedet. Ezek egyike sem igényel lehetetlen energiabefektetést. Próbálj ki különböző módszereket és azon belül is a különböző lehetőségeket, hogy megtaláld ami neked működik. Ha ennyit megteszel szinte biztos, hogy sokkal stabilabb pénzügyi hátteret tudsz magadnak teremteni, ezzel is elindulva a pénzügyi szabadság felé.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).