fbpx

Vajon az infláció ellen tényleg megoldás a Prémium Magyar Állampapír?

Prémium Magyar Állampapír az infláció ellen

Nehéz ma anélkül felütni egy hírportált vagy eltölteni egy laza baráti estét, hogy ne jönne szembe az “infláció” kifejezés.

Kíváncsiságból be is ütöttem a Google Trendsbe. /Ezzel tudod megvizsgálni kifejezések aktuális trendjét. Lényegében megnézheted vele egyes témakörök népszerűségét. 100-as értéket kap a legnépszerűbb időszak, amely alapján a többit arányosítja/

A Google is alátámasztja azt, amit a hétköznapokban érzünk. Az infláció bekerült a mainstreambe.

Ez nem is csoda, hiszen nehéz nem erre gondolni, amikor egy-egy bevásárlás során egyre nagyobb összegből jön ki egyre kevesebb termék. És ez csak a probléma egyik oldala.

Ugyanis ott vannak azok a kemény munkával, több év alatt összekuporgatott megtakarítások, amelyek a legtöbb háztartásban csak a bankszámlán hevernek. Az infláció láthatatlan keze pedig ott lebeg felette, hogy minden egyes nappal egy kicsit zsebre tegyen belőle.

Itt már nem évi pár százalék inflációról beszélünk, amit könnyű szívvel el lehet engedni, hanem 10+ százalékokról.

A problématudat legtöbbekben már ott van, de a megoldások nagyon szerteágazóak lehetnek.

Mit tehet az, aki szeretne védelmet kapni az inflációval szemben?

Az értékpapír, ami megvéd az inflációtól /legalábbis elvileg/

Kutatva a megoldást az interneten hamar szembe jön az egyik legnépszerűbb állampapír, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amellyel ismerkedve meglátod ezt a hivogató varázsszót:

A tökéletes megoldás egy égető problémára, ugyanis a PMÁP hozama két tényezőből áll össze. A kamatbázis, amely egy változó érték és mindig az előző évben KSH (Központi Statisztikai Hivatal) által megállapított fogyasztói árindex növekedés (értsd infláció), amire rájön a kamatprémium, amely jelenleg fix 0,75 a 4 évesnél és 1,5 százalék 6 éves lejáratúnál. Ráadásul alacsony a kockázata, így a befektett tőkéd nem bukhatod el.

Egy tőkegaranciával bíró, minimális kockázattal bíró befektetési alternatíva, ami még a pénzed értékét is megtartja, egy kis extra prémiummal?

Túl szép, hogy igaz legyen.

És jelenleg tényleg az.

Első ránézésre nem ez a tökéletes megoldás

A jelenleg megvásárolható 6 éves PMÁP-ok első kamatkifizetése 2023 júniusában 6,6 százalék lesz.

Hát igen. A 10+ és a 6,6 százalék elég messze vannak egymástól.

De mi okozza ezt a problémát?

A kamatbázist mindig az előző év átlag inflációja alapján számítják. A kamatkifizetés pedig a rákövetkező évben történik. Így lesz az, hogy 1,5 – 2 éves csúszásban is lehet a hozam mértéke az inflációhoz képest.

Amíg az infláció nő, addig mindig kevesebb hozamot fogsz kapni reál értéken.

De nincs ok a pánikra.

Ami ma hátrány, az később előny lehet

Két dolgot is figyelembe kell vennünk a teljes képhez.

Habár a mostani növekvő infláció miatt valóban le van maradva a PMÁP, de ez akkor is így lesz, amikor elkezd az infláció csökkeni. Ez azt jelenti, hogy egy alacsonyabb inflációs környezetben magasabb hozamot fog biztosítani a PMÁP. Tételezzük fel a példa kedvéért, hogy 2024-ben már csak 8% lenne az infláció, akkor ez azt jelenti, hogy 2024 júniusában a 2022-es infláció alapján 10+ százalékot kapnánk.

A másik tényező, hogy a PMÁP 4 vagy 6 éves lejáratú. Ez azért előny, mert minél több időnk van, annál nagyobb az esélye, hogy megéljük a csökkenő inflációs környezetet, és ezzel a PMÁP nyújtotta extra reálhozamokat.

Honnan tudhatjuk, hogy mikor kezd el újra csökkeni az infláció?

Egyrészt ott vannak az MNB előrejelzései. Jövő évre például már 6,8 – 9,2 jeleznek előre jósolnak.

Az egy másik dolog, hogy ezek milyen valószínűséggel jönnek be. Ugyanis az MNB-nek nincs jósgömbje, és Matolcsy György sem jövőbelátó. Nyugodt, kiszámítható időkben még egészen pontos becsléseket adnak, de ilyen viharverte időben, mint most, amikor hónapról hónapra jönnek a váratlan események, ember legyen a talpán, aki pontos előrejelzést tud adni. Például tavaly ilyenkor 2022-re 3 százalékot írtak…

Másrészről megnézhetjük azt, hogy historikusan hogyan alakult az infláció Magyarországon. Összeszedtem egy grafikonba az inflációs adatokat 1985-től. Zölddel jelöltem azt, amikor csökkent és pirossal azt, amikor nőtt az infláció.

Ebből leginkább azt tudjuk kiolvasni, hogy bármi is lehet…

Tény, hogy a jelenlegi kilátások közel sem rózsásak. A gazdaságunk csapott egy rohadt nagy bulit az elmúlt években, amikor is befagyasztottuk számos termék árát, hagytuk a rezsicsökkenést, akkor amikor a piaci energia árak 4-5-6 szorosukra nőttek és közben toltunk egy yolo pénzosztogatást a választások előtt. A bulinak vége, érezzük, hogy szar ez a másnap, de még nem tudjuk, hogy ez az a fajta másnap, amit meg lehet oldani két liter vízzel és egy Big Mac-kel, vagy az a fajta, amikor végighányjuk a délelőttöt, hogy aztán este 7-ig aludjunk, amiután harmadnap még mindig enyhe fejfájással kelünk.

Sajnos jelenleg csak ezek a tények és adatok állnak rendelkezésünkre, ami alapján mindenki vonja le a saját következtetéseit és hozza meg a döntését.

Akárhogyis, a PMÁP még mindig ezerszer jobb, mintha csak hagyod a pénzed elinflálódni a bankszámládon.

A bankfióki útmutató cikkemben pedig leírtam, hogy mikre figyelj akkor, amikor besétálsz egy bankfiókba és befektetési termékeket ajánlanak.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra 🙂

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

10 válasz

  1. Írnál kérlek a Magyar Államkötvényről is? Mik az előnyei és a hátrányai, ha inkább abba fektetnék? A BUBOR + 0% jelenleg nem tűnik rossz megoldásnak – 10% fölötti a jelenlegi kamat. Nekem pláne azok tűnnek szimpinek, amik közel 1 év múlva lejárnak, mert ugyan 5+ év a futamidejük, de már jóval régebben bocsátották ki (pl. 2023/B). Vagy itt van valami “buktató”, amivel érdemes számolni? Köszi előre is, ha időt szánsz erre!

    1. Szia, a buktató az, hogy 2019 ‘valamelyik hó előtt kibocsátott papírok hozamából lejön 15% a kamatadó miatt! Nézz utána!

  2. Mi van ha az állam beszippantja a háztartásokban meg pangó penzeket és aztan befagyasztja az allampapirt. Ennél azért egy értekpapirszamla befektetsi alapokban is tobbet hoz! 10% felett akár.

    1. Érdemes időnként ránézni a nagy hitelminősítők (Fitch, Standard & Poors, Moody’s) ország értékelésére, bár erről a pénzügyi sajtó is rendszeresen közöl adatokat. Link.

  3. Köszönöm nagyon jó volt a cikk engem kicsit megnyugtatott. Nagyon okos adatok vannak benne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).