Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vajon az infláció ellen tényleg megoldás a Prémium Magyar Állampapír?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Premium-Magyar-Allampapir-az-inflacio-ellen-1-1024x577

Nehéz ma anélkül felütni egy hírportált vagy eltölteni egy laza baráti estét, hogy ne jönne szembe az „infláció” kifejezés.

Kíváncsiságból be is ütöttem a Google Trendsbe. /Ezzel tudod megvizsgálni kifejezések aktuális trendjét. Lényegében megnézheted vele egyes témakörök népszerűségét. 100-as értéket kap a legnépszerűbb időszak, amely alapján a többit arányosítja/

A Google is alátámasztja azt, amit a hétköznapokban érzünk. Az infláció bekerült a mainstreambe.

Ez nem is csoda, hiszen nehéz nem erre gondolni, amikor egy-egy bevásárlás során egyre nagyobb összegből jön ki egyre kevesebb termék. És ez csak a probléma egyik oldala.

Ugyanis ott vannak azok a kemény munkával, több év alatt összekuporgatott megtakarítások, amelyek a legtöbb háztartásban csak a bankszámlán hevernek. Az infláció láthatatlan keze pedig ott lebeg felette, hogy minden egyes nappal egy kicsit zsebre tegyen belőle.

Itt már nem évi pár százalék inflációról beszélünk, amit könnyű szívvel el lehet engedni, hanem 10+ százalékokról.

A problématudat legtöbbekben már ott van, de a megoldások nagyon szerteágazóak lehetnek.

Mit tehet az, aki szeretne védelmet kapni az inflációval szemben?

Az értékpapír, ami megvéd az inflációtól /legalábbis elvileg/

Kutatva a megoldást az interneten hamar szembe jön az egyik legnépszerűbb állampapír, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amellyel ismerkedve meglátod ezt a hivogató varázsszót:

Prémium magyar állampapír inflációkövető

A tökéletes megoldás egy égető problémára, ugyanis a PMÁP hozama két tényezőből áll össze. A kamatbázis, amely egy változó érték és mindig az előző évben KSH (Központi Statisztikai Hivatal) által megállapított fogyasztói árindex növekedés (értsd infláció), amire rájön a kamatprémium, amely jelenleg fix 0,75 a 4 évesnél és 1,5 százalék 6 éves lejáratúnál. Ráadásul alacsony a kockázata, így a befektett tőkéd nem bukhatod el.

Egy tőkegaranciával bíró, minimális kockázattal bíró befektetési alternatíva, ami még a pénzed értékét is megtartja, egy kis extra prémiummal?

Túl szép, hogy igaz legyen.

És jelenleg tényleg az.

Első ránézésre nem ez a tökéletes megoldás

A jelenleg megvásárolható 6 éves PMÁP-ok első kamatkifizetése 2023 júniusában 6,6 százalék lesz.

Hát igen. A 10+ és a 6,6 százalék elég messze vannak egymástól.

De mi okozza ezt a problémát?

A kamatbázist mindig az előző év átlag inflációja alapján számítják. A kamatkifizetés pedig a rákövetkező évben történik. Így lesz az, hogy 1,5 – 2 éves csúszásban is lehet a hozam mértéke az inflációhoz képest.

Amíg az infláció nő, addig mindig kevesebb hozamot fogsz kapni reál értéken.

De nincs ok a pánikra.

Ami ma hátrány, az később előny lehet

Két dolgot is figyelembe kell vennünk a teljes képhez.

Habár a mostani növekvő infláció miatt valóban le van maradva a PMÁP, de ez akkor is így lesz, amikor elkezd az infláció csökkeni. Ez azt jelenti, hogy egy alacsonyabb inflációs környezetben magasabb hozamot fog biztosítani a PMÁP. Tételezzük fel a példa kedvéért, hogy 2024-ben már csak 8% lenne az infláció, akkor ez azt jelenti, hogy 2024 júniusában a 2022-es infláció alapján 10+ százalékot kapnánk.

A másik tényező, hogy a PMÁP 4 vagy 6 éves lejáratú. Ez azért előny, mert minél több időnk van, annál nagyobb az esélye, hogy megéljük a csökkenő inflációs környezetet, és ezzel a PMÁP nyújtotta extra reálhozamokat.

Honnan tudhatjuk, hogy mikor kezd el újra csökkeni az infláció?

Egyrészt ott vannak az MNB előrejelzései. Jövő évre például már 6,8 – 9,2 jeleznek előre jósolnak.

Az egy másik dolog, hogy ezek milyen valószínűséggel jönnek be. Ugyanis az MNB-nek nincs jósgömbje, és Matolcsy György sem jövőbelátó. Nyugodt, kiszámítható időkben még egészen pontos becsléseket adnak, de ilyen viharverte időben, mint most, amikor hónapról hónapra jönnek a váratlan események, ember legyen a talpán, aki pontos előrejelzést tud adni. Például tavaly ilyenkor 2022-re 3 százalékot írtak…

Másrészről megnézhetjük azt, hogy historikusan hogyan alakult az infláció Magyarországon. Összeszedtem egy grafikonba az inflációs adatokat 1985-től. Zölddel jelöltem azt, amikor csökkent és pirossal azt, amikor nőtt az infláció.

Ebből leginkább azt tudjuk kiolvasni, hogy bármi is lehet…

Tény, hogy a jelenlegi kilátások közel sem rózsásak. A gazdaságunk csapott egy rohadt nagy bulit az elmúlt években, amikor is befagyasztottuk számos termék árát, hagytuk a rezsicsökkenést, akkor amikor a piaci energia árak 4-5-6 szorosukra nőttek és közben toltunk egy yolo pénzosztogatást a választások előtt. A bulinak vége, érezzük, hogy szar ez a másnap, de még nem tudjuk, hogy ez az a fajta másnap, amit meg lehet oldani két liter vízzel és egy Big Mac-kel, vagy az a fajta, amikor végighányjuk a délelőttöt, hogy aztán este 7-ig aludjunk, amiután harmadnap még mindig enyhe fejfájással kelünk.

Sajnos jelenleg csak ezek a tények és adatok állnak rendelkezésünkre, ami alapján mindenki vonja le a saját következtetéseit és hozza meg a döntését.

Akárhogyis, a PMÁP még mindig ezerszer jobb, mintha csak hagyod a pénzed elinflálódni a bankszámládon.

A bankfióki útmutató cikkemben pedig leírtam, hogy mikre figyelj akkor, amikor besétálsz egy bankfiókba és befektetési termékeket ajánlanak.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra ?

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

10 válasz

  1. Írnál kérlek a Magyar Államkötvényről is? Mik az előnyei és a hátrányai, ha inkább abba fektetnék? A BUBOR + 0% jelenleg nem tűnik rossz megoldásnak – 10% fölötti a jelenlegi kamat. Nekem pláne azok tűnnek szimpinek, amik közel 1 év múlva lejárnak, mert ugyan 5+ év a futamidejük, de már jóval régebben bocsátották ki (pl. 2023/B). Vagy itt van valami „buktató”, amivel érdemes számolni? Köszi előre is, ha időt szánsz erre!

    1. Szia, a buktató az, hogy 2019 ‘valamelyik hó előtt kibocsátott papírok hozamából lejön 15% a kamatadó miatt! Nézz utána!

  2. Mi van ha az állam beszippantja a háztartásokban meg pangó penzeket és aztan befagyasztja az allampapirt. Ennél azért egy értekpapirszamla befektetsi alapokban is tobbet hoz! 10% felett akár.

    1. Érdemes időnként ránézni a nagy hitelminősítők (Fitch, Standard & Poors, Moody’s) ország értékelésére, bár erről a pénzügyi sajtó is rendszeresen közöl adatokat. Link.

  3. Köszönöm nagyon jó volt a cikk engem kicsit megnyugtatott. Nagyon okos adatok vannak benne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).