fbpx

Revolut: arany és kripto szolgáltatás mindenkinek

A Revolut elérhetővé tette kriptovaluta szolgáltatásait a díjmentes, Standard csomagot használó ügyfelei számára is. Ráadásul a Standard ügyfeleknek április végétől elérhetővé teszik az aranyvásárlás szolgáltatást is. Ezeket eddig csupán a Prémium és Metál csomagot használó ügyfelek élvezhették.

Lehetséges okok

A Revolut elmondása szerint csak későbbre tervezték a kriptovaluták bevezetését az alapcsomagot választók számára, de tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzetre a Revolut szeretné mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy különböző módon diverzifikálhassák a portfoliójukat.

Habár a cég nem jelentette ki, de a két szolgáltatás hirtelen kiterjesztése mögött az is állhat, hogy a korona járvány miatt kieső bevételeit ilyen formában szeretné pótolni. A Revolutot mai napig azért használják a legtöbben, mert a díjmentes pénzváltás által az emberek bankközi árfolyamon tudják átváltani pénzüket, ami leginkább utazások során hasznos, hiszen így akár több ezer forintot is spórolhatnak. Most, hogy a külföldi utazások globálisan bezuhantak, a cégnek ezeket a kieső bevételeket kell pótolnia valamilyen más formába.

Kriptovaluták

Áprilisban még a Standard csomagot használó ügyfelek is a Prémium és Metál csomagok díjszabását élvezhetik, így minden tranzakció után 1,5% díjat von le a társaság kirptoválauta vásárlások után. Májustól a Standard ügyfeleknek ez 2,5 százalékra módosul.

A kirptovaluták a 2008-as gazdasági világválságot követően jöttek létre, válaszul a jelenlegi monetáris politikára, amely a folyamatos mennyiségi lazításon keresztül értékteleníti el pénzünket. A kiptovaluták erre próbálnak alternatív megoldást nyújtani a „valódi pénz” helyett.

A gazdasági problémák újra visszatértek, mint ahogy a mennyiségi lazítás is, ezért a kripto ismét sokak fejében megjelent, mint alternatív lehetőség, amelyet a Revolut is szeretne meglovagolni.

Jelenleg 5 különböző kirptovalutát tudsz így megvásárolni. Bitcoin, Ether, Litecoin, Ripple és Bitcoin cash.

A kriptovalutákba fektetett tőke nagy kockázatnak van kitéve. Az árfolyamuk folyamatosan nagy volatilitással mozog, így bármikor hirtelen emelkedhet vagy csökkenhet, de akár nullára is zuhanhat. A kriptopénz értékét semmi nem garantálja, ezért csak a kockázatok mérlegelése után vásárolj bármilyen kriptovalutát és csak akkora összeget, amelynek elvesztése még nem ütné meg az ingerküszöböd.

Arany

Válságos idők nagy bizonytalanságot szülnek a piacokon, amely szinte felrobbantja a befektetési aranykeresletet. A megnövekedett kiskereskedelmi igény és a koronavírus miatt bezárt pénzverdék okán, jelenleg hatalmas túlkereslet alakult ki az arany iránt.

Ennek az igénynek a kielégítésére vezeti be az arany kereskedési szolgáltatását a Revolut a Standard ügyfeleinek is. Ennek díja 1,5 százalék lesz.

Prémium és Metál ügyfelek 0,25 százalék mellett használhatják ugyanezt a szolgáltatást, így ha nagyobb mennyiségben tervezel aranyat vásárolni, akkor érdemes kiszámolni melyik csomaggal jársz a legjobban.

Fontos, hogy az így vásárolt arany nem minősül pénznek a Revolut számládon. Így erre nem vonatkozik a brit betétvédelem. Tehát a Revoluton keresztül vásárolt aranyat nem védi a pénzügyi szolgáltatások kompenzációs rendszere.

Az így vásárolt aranyat bármikor visszaválthatod bármilyen devizába vagy kriptovalutába. Ha Revolut kártyáddal fizetsz, és csak arany van rajta, akkor a Revolut automatikusan átváltja a fizetés devizájába. Ne feledd, hogy ilyenkor is érvényes a tranzakciós díj (1,5 vagy 0,25 százalék).

Ahogy a devizaváltásnál itt is beállíthatsz célárat, hogy a megadott szint elérésével az applikáció magától megvásárolja az aranyat számodra.

A fizikai aranyat egy partnercégen keresztül veszi és tárolja a Revolut. A Revoluton keresztül a fizikai aranyhoz nem tudsz hozzáférni. Fontos, hogy amennyiben a Revolut fizetésképtelenné válik, akkor eladhatja minden arany kitettséged.

Habár gyakran beszélünk az aranyról, mint befektetési forma, én személy szerint nem tekintem annak. Inkább mondanám biztosításnak, amely megvédi a pénzem értékét. Az arany nem termel értéket, mint egy részvény. Az arany remek értéktartó eszköz, ezért válságos időkben tipikusan jól teljesít. Amikor az arany árfolyama nő, akkor nem az arany értéke nő, hanem a pénzünk értéke csökken, ami az arany ár növekedésben mutatkozik meg. Ezért, akkor van értelme aranyat (vagy bármilyen nemesfémet) tartani, ha fizikai formában tartod. Így a Revoluton tartott arany pontosan ennek az előnyét veszti el azáltal, hogy nem férhetünk hozzá és a Revolut bármikor likvidálhatja pénzügyi gondok esetén.

Mielőtt bármit vásárolsz, mérd fel a kockázatokat

Mind a kripto, mind az arany vásárlása kockázatos ügylet, ezért vásárlás előtt informálódj és akár szakember tanácsát is kérd ki, mielőtt kockázatos ügyletekbe vágnál.

Mindkettő lehet egy portfolió része, de csak megfelelő informálódás után és csupán akkora mértékben, amelynek elvesztése nem fájna.


Nem tudod mi az a Revolut? ITT összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni róla!

Nincs még Revolutod? Regisztrálj ITT és a kártyát ingyen kapod.

Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Egy válasz

  1. Szia!

    Van egy standard kartyam, amivel kriptomba fektettem. Most szeretném euróra vagy forintra valtani, de nagyon magas a kezelési költség, illetve az átváltási díj. Érdemes váltanom prémium kártyára és úgy kivenni vagy mit javasolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek